גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסלול עוקף "הבינתחומי"

בשביל נטוורקינג אפקטיבי לא צריך לשלם 38 אלף שקל בשנה

לא לכולם יש 38 אלף שקל לשנה כדי ללמוד במרכז הבינתחומי בהרצליה, עם כל המי ומי הצועדים במותגיהם על רצפות השיש בין בנייני הפאר. טוענים שזה לא פייר שיש מוסד בישראל שמאפשר חממה לעשירים בלבד. שהבינתחומי מנציח את אי-השוויון, משמר את עיקרון הפרוטקציה, מקשר בני עשירים למשרות הנחשקות ביותר, ומבטיח לבוגריו את השכר הגבוה במשק. מתלוננים כי לסטודנט מהאוניברסיטה המרופטת אין גישה למקפצת ההזדמנויות ולרשת הקשרים המוזהבת הזאת, במקום להבין שזה עוד מקרה קלאסי שבו לא כל הנוצץ זהב.

הצלחה מובטחת לבינתחומיים? מצג שווא

המבקרים צודקים. אין שוויון. אולם האמירה שבשביל רשת קשרים מבטיחה די בהשתייכות למוסד המאכלס הרבה בנים של אנשים חשובים ועשירים - זה כבר מצג שווא.

ראשית, הקרבה לאותם בני מנכ"לים לא תמיד מועילה - כבר נתקלתי ב"בנים של" שחושדים בכל חבר פוטנציאלי שנראה כי מתקרב אליהם רק בשביל להתקרב לצלחת.

נתקלתי גם במעסיקים שממש לא עושה להם את זה סטודנט ממותג באוטו ממותג עם אבא ממותג. להיפך, רבים מתלהבים דווקא מבוגרי האוניברסיטה המבריקים שהגיעו להישגיהם בזכות מוחם, תושייתם ורצונם.

מסיבת בריכה זה לא נטוורקינג

שנית, לשבת בקפיטריה לצד אחיינו של מנכ"ל חשוב, להזמינו למסיבה או לפזר קורות החיים לכל עבר - זה לא נטוורקינג. עצם הקשר לאדם בעל עמדה, זה לא נטוורקינג. נטוורקינג זה אורגניזם חי ונושם שכל סטודנט או בוגר שחושב פרו-אקטיבי ומנצל את זמנו נכונה יכול לעמול כדי להחיות.

אפשר להניח מראש שאין סיכוי להשיג קשרים כבממלכת הבינתחומי, אך נכון יותר לסרוג רשת קשרים בכוחות עצמיים ובתושייה אינסופית.

בזמן שהבינתחומיים מבלים עם "הבן של" בקפיטריית השיש, סטודנט "רגיל" מברר היכן מתקיימים כנסים רלוונטיים ולא מחמיץ אף אחד מהם. בזמן שהבינתחומיים מספרים מי אבא שלהם, ה"רגיל" נמצא במקומות הנכונים מבחירה, מוכן להציג עצמו ישירות ובבירור: "אני בוגר...", "אני מומחה ל...", "עוסק ב...", "מנוסה ב..." ו"שואף ל...".

זאת לא לפני שחקר מי משתתפים בכנס ומי מהם מגייס, מה הצרכים שלהם, עם מי רלוונטי לדבר ביזנס, וכיצד אפשר להראות להם איך ביכולתו להיענות לצרכיהם. ובהנחה, כמובן, שכבר תקשר עם מי מהם ברשת בהקשר המקצועי, ושהמפגש עמם לא ייחווה כראשוני ("היי, אני זה שהעלה אתמול את הפוסט על... ששיתפת בפרופיל שלך. תודה על השיתוף, נעים להכיר במציאות").

רוצים קשרים? הפסיקו לקנא, התחילו לסרוג

מי שחושב שלבינתחומיים בכל זאת יש יותר הזדמנויות, בגלל מגוון תכניות ההעשרה והיזמות, לא מדייק. גם באוניברסיטאות ישנן תכניות כאלה, רק שבבינתחומי יש כסף לשיווק מסיבי של תכניותיו, ובאוניברסיטאות אין תקציב. כדי להשתתף בתכניות הללו, הסטודנט הפשוט צריך להיות פרו-אקטיבי ולאתר את התכניות הללו בעצמו - אם כבר מדברים על יזמות - ואז לבחון את יכולתו לקחת בהן חלק.

  1. שם המשחק - אנשים: יש לנסות ככל האפשר לתפקד כצלע מקשרת בין אנשים שונים - לחבר בין דמויות שעשויות לקדם אינטרסים זו של זו, לספק פורום לדיון ולשיתוף מידע בנושא שמעניין אותם, ולעודד קולגות להשתתף באירועי הנטוורקינג. הדבר ממתג את הסטודנט כמוביל דעה שיודע היכן ומתי כדאי להיות, ומאפשר צעידה משותפת באירועים הללו.
  2. להיות בלתי תלויים: עם זאת, לא לפחד לצעוד לבד. הסתופפות עם קולגות מוכרים באירוע נטוורקינג לא תשיג את המטרה. כדאי לעזבם לזמן מה, ולאתר הזדמנויות להיכרויות חדשות. המתקשים יכולים להתאמן - ולא בצחוק - בשהייה עצמאית במקומות ציבוריים (בית קפה, קולנוע, סדנת העשרה), וביצירת קשרים עם הנוכחים שם.
  3. "רק על עצמי לדבר ידעתי" - NOT: גם אנשים שאפתנים, שופעים רעיונות ולהוטים לחשוף את פועלם, צריכים לקחת צעד אחורה וללמוד להקשיב. אנשים אוהבים שמקשיבים להם. ברשת יש לשתף ולקדם גם רעיונות של אחרים, ואפשר לאתר אנשים מעניינים ולשאול אותם שאלות המקדמות אינטראקציה (איך הייתה ההתחלה שלכם? מה אתם אוהבים בעבודתכם? מה הייתם רוצים לשנות?). כך מתקבלות תובנות חשובות ממנוסים, ומופגן עניין אמיתי בקשר עמם.
  4. נטוורקינג זה לא חיפוש עבודה: אנשים שמשתמשים באנשי הקשר רק כדי לדבר על כך שהם מחפשים עבודה - טועים. עליהם למצוא את הערך המוסף שביכולתם לספק לאחרים, אישית או מקצועית, ולתרום מזמנם. להתנדב, להיות פעילים, ולהפגין ידע, עניין ויכולת אקטיבית להקים, לפתור, לדון ולשווק. כך אחרים יכירו את דרך העבודה שלהם, וזה ירשים הרבה יותר מהידיעה הריקה על היותם מחפשים עבודה.
  5. תיאוריית הרצף: כשיוצרים קשר, אי אפשר להשאיר את הכדור במגרש הנגדי. חייבים לתחזק ולייצר המשכיות. אפשר לשלוח מייל "תודה שהקדשת מזמנך", להמשיך לדון בנושא שדובר, ולהפגין זמינות תוך הזכרת הערך המוסף: "אני זמין במייל ובטלפון האלה. אתה יכול להיעזר בי בכל הקשור ל...".
  6. נטוורקינג ברשת: הרשת החברתית מזמן לא מיועדת רק למוחצנים. כל אחד יכול לסגנן לו דפוס תקשורת המייחד אותו ומבטא את ערכיו, וכדאי לפתח בררנות ומיקוד אסטרטגי ולבדוק לאילו אירועים וארגונים באמת ראוי להצטרף. יש לטפח את הקשרים לאורך זמן, להשתדל לזכור את הנפשות הפועלות, ובמקביל להיצרב בתודעה בזכות תוכן רלוונטי בעל ערך, תדיר מספיק, ולא מתרברב.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו ביקש הארכה מבג"ץ; היועמ"שית: להיערך לגיוס חרדים

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי בשבועות האחרונים נעשה מאמץ אינטנסיבי על מנת לגבש את ההסדר הדרוש, ואכן הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש