גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה ייגמר בבכי

נתונים חלשים הם בשורה טובה בטווח הקצר למשקיעים בשוק החוב

אג"ח / צילום: רויטרס
אג"ח / צילום: רויטרס

ערב פתיחת שנת 2014 עסקו מרבית גופי ההשקעות המובילים בכתיבת הספדים ל"תור-הזהב" בשוק איגרות-החוב, שבמהלכו רשם שוק האג"ח תשואות גבוהות והריביות צנחו לשפל היסטורי. הרציונל שעליו התבססו בתי-ההשקעות נראה מוצק, וכלל בין השאר צפי להקטנת תמריצים של הפד בארה"ב, במקביל להתאוששות כלכלית בארה"ב ובאירופה, וכפועל יוצא תחזית לעליית תשואות בשוק האג"ח האמריקני, שהייתה צפויה להשפיע לשלילה על שוק החוב הגלובלי.

הפד אמנם הקטין תמריצים כחזוי, אולם הכלכלה האמריקנית המהווה את הקטר של הכלכלה הגלובלית עדיין מדשדשת, והחורף הקשה עטף בערפל את תמונת המצב הכלכלי בה, ולפיכך מחירי איגרות-החוב הממשלתיות האמריקניות הארוכות המריאו מתחילת שנת 2014 ביותר מ-10% ובניגוד לתחזיות המוקדמות, הניעו ראלי נוסף בשוק האג"ח בשווקים המפותחים.

שוק החוב במדינת ישראל נהנה מהמגמה החיובית בשוקי החוב המתפתחים, ורשם אף הוא תשואות פנטסטיות מתחילת שנת 2014. זאת, על אף נתוני מאקרו-כלכלה מאכזבים במיוחד בזירה המקומית. הצמיחה החלשה ברבעון הראשון של שנת 2014, וחמור מכך הצניחה הרבעונית בצריכה הפרטית, שהיוותה את החוליה החזקה במשק, מדליקה נורה-אדומה בכל האמור לפעילות במשק הישראלי. הצמיחה החלשה ברבעון הראשון השנה התפרסמה ימים ספורים לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, שהיה הנמוך זה 11 שנה.

בנק ישראל צפוי להחמיץ את יעד האינפלציה התחתון בשנת 2014, יעד שעומד על 1%, בעוד האינפלציה השנה צפויה להסתכם בכחצי אחוז. אינפלציה אפסית בשילוב עם האטה בקצב הצמיחה דוחקת בבנק המרכזי להפחית עוד יותר את הריבית במשק, שעומדת היום על 0.75%.

המרוויחים הגדולים מהבשורות הכלכליות השליליות הם המשקיעים בשוקי איגרות-החוב, ובעיקר המשקיעים באיגרות-חוב לטווח ארוך לפדיון. מדדי האג"ח עלו בחמשת החודשים הראשונים של השנה ב-4% בממוצע, וזאת בעולם של ריבית אפסית על פיקדונות. הדבר מצית עוד יותר את התיאבון לסיכון בשוק האג"ח, למרות פוטנציאל התשואה הצנוע הגלום בשוק זה.

האבסורד הוא, כי דווקא נתונים כלכלים חלשים הם בשורה טובה בטווח הקצר למשקיעים בשוק החוב, שרואים לנגד עיניהם ריביות קצרות אפסיות. וכך, הם מסתערים על סחורה בשוק החוב, ורוכשים איגרות-חוב מכל הבא ליד ובמחירים מפולפלים העלולים להתברר בעוד זמן לא רב כהשקעה גרועה. כי בנתונים הקיימים, השקעה באג"ח ממשלתי לטווח של עד חמש שנים פירושה מתן הלוואה למדינה בריבית ריאלית שלילית, עסקה רעה כמעט בכל קנה-מידה.

לטענת חסידי ההשקעה באיגרות-חוב למשך-חיים-ממוצע ארוך, המגמה היא עולם של צמיחה איטית לאורך זמן, ומכאן נגזר עולם של תשואות אג"ח נמוכות במשך שנים ארוכות. בעולם של ריביות אפסיות, שיפוע עקום התשואות השקלי - קרי, הפער בין השקעה באג"ח ממשלתי לשנה לאג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים שהוא 2.4% - מפתה רבים להאריך את תיק איגרות-החוב ולהגדיל בו את הסיכון, בצפייה כי שיפוע עקום התשואות יתמתן ומחזיקי האג"ח יוסיפו לרשום תשואות נאות.

אם ההאטה במשק אכן תממש, הדבר יגרום לקיטון בהכנסות המדינה ממסים ולגידול בגירעון הממשלתי, מצב שיחייב גידול בגיוסי ממשלה או לחלופין נקיטת צעדי צנע נוספים אשר יפגעו עוד יותר בקצב הצמיחה בטווח הקצר, וכן יביאו לפגיעה בחוסנם הפיננסי של התאגידים המקומיים הנשענים על הצריכה הפרטית. במצב כזה, החולשה הכלכלית תביא גם לפגיעה בשוק החוב הממשלתי והקונצרני גם יחד. כך שהחדשות שהיטיבו עם שוק האג"ח בטווח הקצר, ירעו עמו בטווח הזמן הבינוני.

מנגד, אם כלכלת ישראל תשוב לצמוח בקצב של 3% ומעלה בהמשך השנה, הדבר יתבטא בבלימת תהליך הפחתת הריבית במשק, ובהתגבשות הדרגתית של ציפיות להעלאת ריבית; ועליית ריבית היא בשורה רעה ביותר למשקיעי איגרות-החוב.

בדומה למכירת כל נכס, כך גם במקרה של מכירת איגרות-חוב ארוכות, אין להמתין כי אלו ימצו את כל הפוטנציאל הטמון בהן, ויש להקטין בהתמדה את רכיב איגרות-החוב הארוכות בתיק ההשקעות, ולהגדיל את רכיב המזומן.

היות שרכיב איגרות-החוב הוא ההשקעה המרכזית של רוב הציבור בארץ בתיק ההשקעות, התנהלות שאננה, תוך התבססות על הנחה שגויה כי מה שהיה הוא שיהיה בשוק האג"ח, עלולה להיגמר בבכי.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי בקבוצת איילון.

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

חיזבאללה מפרסם את שמותיהם של 5 מפעילי הארגון שנהרגו בחלב

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות