*** הכתבה בשיתוף לי מרשל
לאחרונה פרסם משרד האוצר כי בשלושת החודשים הראשונים של 2014 נמכרו רק 25,600 דירות בישראל - ירידה של כ21% לעומת 3 החודשים האחרונים של 2013 - שהיו תקופת שיא במכירת דירות בישראל. הנתונים האלה לא מוגבלים לאזור אחד במדינה אלה משקפים תופעה ארצית רחבה מאוד. במקביל הראו הנתונים שרוכשי דירה ראשונה, כלומר - הדור הצעיר, היוו רק 37% מרוכשי הדירות, השיעור הנמוך ביותר ב-4 השנים האחרונות.
הנתונים האלה משקפים את המצב בשוק הנדל"ן בשתי צורות. ראשית, הם מעידים ששוק הנדל"ן הבנוי בישראל אינו יציב כמו שאפשר היה לחשוב בעבר: אם תוך שלושה חודשים השוק עובר משיא חסר תקדים לשפל רציני, צריך לחשוב ברצינות על מידת היציבות של שוק הנדל"ן בארץ.
אבל המשמעות הכבירה יותר עשויה להיות שצעירים בישראל פשוט משהים את הפנייה שלהם לתחום הנדל"ן. באופן כללי, ניתן לומר שהצעיר הישראלי עסוק מאוד ברכישת דירה ראשונה והשגת בית על שמו. עד לאחרונה היה נראה שזה מעניין את המשפחה הישראלית הצעירה הרבה יותר ממטרות כלכליות חשובות אחרות. עם זאת, ייתכן שעתה יש שינוי בתפיסת העולם של הצעירים והם מפסיקים לרדוף אחרי הדירה ולהתעלם מהמצב בשטח.
המצב בשטח הוא שנדרשות יותר ויותר משכורות ממוצעות לרכישת דירה בישראל, ונדרש הון עצמי גדול יותר ויותר כדי להשיג משכנתא. בנוסף, חוסר היציבות של השוק שהוזכר מקודם הופך את הדור הצעיר לחששן כלפי האפשרות לכבול את עצמו לתשלומי המשכנתא החודשיים לתקופות של 30 שנה ואפילו יותר. במידה רבה, אם אכן הדור הצעיר מוכן לחכות ולהמתין לפני שהוא חותם על המשכנתא, מדובר בשינוי תפיסה של ממש. לדברי שי ניסים, מנכ"ל חברת לי מרשל, התפיסה הישראלית השגויה היא שכסף הוא המשאב היחיד להשקעה. "האמת היא שלצעירים יש משאב לא פחות טוב להשקעות", אומר ניסים, "והמשאב הזה הוא זמן". לדברי ניסים, הצעירים בישראל צריכים להבין שהיכולת להמתין ולחכות שווה הרבה מאוד כסף, במיוחד בתחום הקרקעות בישראל.
לדברי ניסים, הוצאת הכסף הזמין על נטילת משכנתא כדי לרכוש דירה ראשונה זו בעצם פעולה זוללת ממון ולא מייצרת ממון, בעוד שצעירים בישראל נמצאים עדיין בשלב בחיים שבו הם צריכים למצוא הזדמנויות ליצור את מאגר הממון שלהם. "קניית דירה לצרכי מגורים מחייבת תשלומי משכנתא שוטפים, טיפול בבעיות בלאי שוטפות, הוצאות שונות, ולמעשה מבזבזת כסף", אומר ניסים. כלומר, רכישת דירה למגורים לא רק שאינה מגדילה את ההון, אלא מצמצמת אותו. לפי תפיסתו של ניסים, צעירים אשר יש ברשותם סכום כסף ראשוני, צריכים לחשוב ראשית על דרכים להגדילו. השקעה באפיקים שדורשים המתנה של מספר שנים היא אופציה טובה לצעירים, שיכולים לחכות בסבלנות עד שהשקעה מסויימת תבשיל, ולמעשה לא חייבים להוציא את כספם מיד.
אם הנתונים משקפים שינוי תודעתי בקרב הצעירים, ייתכן שהמצב הכלכלי הקשה מחייב אותם להפנים תפיסת עולם זו: צעירים רבים היום מתקשים לגייס אפילו את ההון הראשוני הדרוש לנטילת משכנתא, וגם אם הצליחו בזאת, מתקשים לעמוד בתשלומים החודשיים. כך, המצב הכלכלי מחייב אותם להמתין לחשוב על דרכים יצירתיות להגדיל את ההון בשלב ראשון, ורק אחר כך לחשוב כיצד ההון יכול לשפר את אורח חייהם.
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>