גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עימות רב-תחומי: שנה לדורית סלינגר כממונה על שוק ההון

סלינגר כבר קיבלה כמה החלטות ונקטה מספר פעולות שממצבות אותה חזיתית מול הענף שתחת פיקוחה ■ לצד סוגיית השכר שמקודמת מהר, היא נמנעת עדיין מפתרון בעיית הסבסוד בקרנות הפנסיה

דורית סלינגר / צלם: איל יצהר
דורית סלינגר / צלם: איל יצהר

בימים אלה מציינת הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, דורית סלינגר, שנה בתפקידה, ונראה שאפשר כבר לאפיין את דרכה, על הדגשים שהיא מתכוונת לשים בתפקידה, כמו גם על הנכונות שלה לצאת בפומבי בביקורת חריפה כנגד הענף שתחת פיקוחה.

בשוק הביטוח כבר יש כאלה שמבקרים את המוכנות שלה לפגוע במוניטין החברות על מנת להשיג את מבוקשה, וחוששים שבסוף היא תקבע הוראות תוך חשיבה בלעדית על הצרכן וביטול גורף מדי של צרכי היציבות של חברות הביטוח.

מנגד, בסביבתה מציינים כי "היא חושבת שהכלים של חברות הביטוח ובעלי המניות בהן לשמור על יציבות, הם טובים יותר מהיכולת של הצרכן לשמור בכוחות עצמו על הוגנות ותחרותיות כלפיו. לכן, יש לטפל במגזר של המבוטח, כשלמעשה אין ניגוד אינטרסים למול חברות הביטוח. היא מסתכלת על היציבות, אבל יותר על הצרכן, וזה עדיף לכל השחקנים בשוק".

במהלך השנה שינתה סלינגר את מבנה האגף בהתאם לתוכנית אסטרטגית חדשה שניסחה לו. עם זאת, היא עדיין לא נמצאת אפילו בשליש מכהונתה. לכאורה היו בשנה החולפת הרבה החלטות של האגף - חלקן "שלה" ואחרות לא הבשילו עדיין, או שפשוט התקבלו בהמשך ובהתאם לעבודת מטה של האגף שהחלה עוד קודם להגיעה.

בשלב זה, נראה כי יש שש החלטות (או אי החלטות) מרכזיות שמאפיינות את שנת כהונתה הראשונה של סלינגר ואת דרכה כרגולטורית:

1. כבר בתחילת כהונתה, סלינגר הראתה שאינה חוששת מלהתעמת עם הגופים המוסדיים החזקים שעליהם היא מפקחת. זמן קצר לאחר תחילת הכהונה היא הרימה דגל ראשון, שהסתיים בתוצאות מעורבות, כאשר קבעה לראשונה רף מקסימלי להוצאות הישירות שהגופים המוסדיים רשאים לגבות ישירות מחשבונות החוסכים לפנסיה, המוכרות כדמי הניהול הכפולים. המהלך זכה לביקורת אדירה מהשוק וללחצים משורת גורמים, בהם בכירים במגזר הציבורי, לוביסטים ואנשי שוק.

לבסוף, לאחר כל הלחצים, סלינגר אמנם השיגה מבחינתה את רף עליון שלא הוצב עד אז, אך במחיר התפשרות ביחס למהות הרף. שכן, הרף שנקבע לבסוף היה גבוה משמעותית מזה שרצתה בתחילה (0.25% מהנכסים, עם החרגות משמעותיות שמוצאות מהמדידה, לעומת 0.15% מסך הנכסים), והמשמעות היא שמבחינת רוב השוק הוא רחוק מלהיות אפקטיבי.

2. סלינגר המשיכה והראתה שהיא מעוניינת בשינוי משמעותי, כשסימנה לשוק שהיא רוצה הנחות בדמי הניהול, לא רק עבור החוסכים אלא גם עבור הפנסיונרים בקרנות הפנסיה (שמשלמים כיום את המקסימום). מדובר בהיבט שעד כה האוצר לא טיפל בו. ולא רק זאת, לאחרונה היא גם הרחיבה את תקופת הפיצוי שגופים מוסדיים חבים למבוטחים בגין החזר דמי ניהול עודפים שנגבו. שני המהלכים מאותתים שמבחינת סלינגר יש מקום להמשיך ולהפחית את דמי הניהול שמשלם הצרכן.

3. אחד הדגלים המרכזיים שהאוצר קבע לעצמו, בוודאי בכל הקשור להתנהלות מול הציבור, החל מלשכת שר האוצר יאיר לפיד, עבור במנכ"לית המשרד, יעל אנדורן, ועד לפעילות אגף שוק ההון בראשותה של סלינגר - הוא נושא שכר המנהלים, בדגש על סקטור הפיננסים.

מבחינת השר מדובר על יעד חשוב ומתוקשר, ליצירת תקרה נורמטיבית של עלות שנתית של 3.5 מיליון שקל (כשתשלום עודף, אם יהיה, לא יוכר לטובת הוצאות מס). סלינגר מובילה את מאמץ ההטמעה המרכזי של נורמות השכר החדשות שהאוצר רוצה להחיל על השוק הפיננסי, בכל הכוח בהתאם לכוונת השר.

היא עושה זאת תוך הפעלת לחץ חריג, פומבי, ולדעת גורמים בשוק מוגזם ואף אלים, על חברי ועדות השקעה בגופים המוסדיים. לפי שעה נראה שמקרה הדגל מבחינתה הוא מנכ"ל הפניקס, אייל לפידות, ששכרו לא מאושר כבר חודשים ארוכים למרות קיצוץ חד ביחס לדרישותיו הראשוניות. בולט מנגד השקט המופתי מצד מקבילה מבנק ישראל - המפקח על הבנקים - ביחס לשכר שאושר לאחרונה למנכ"ל בנק ירושלים.

ניתן להניח שסלינגר תספק את הסחורה מבחינת לפיד ומבחינתה, והיא מצליחה להביא לשינוי נורמות בענף המוסדי. זאת, בדגש על שוק הביטוח, כשמשכורות העתק של המנכ"לים בענף עשויות להפסיק לנסוק ואף להצטמק (לאחר שנים של זינוק לא ראוי ומוגזם מדי).

4. נושא חשוב מאוד אחר שנמצא על שולחנה של הממונה, נראה מוקפא, כתוצאה מחשש פוליטי מכותרות לא אוהדות. מדובר בסוגיית הריבית התחשיבית (לפיה מחושבים מקדמי הקצבה בפנסיה) שמשפיעה על המון אנשים ורלבנטית מאוד.

מדובר, גם לדברי ראשי האוצר עצמם, במצב בעייתי במיוחד, שבו בשל סביבת הריביות המאוד נמוכה יש סבסוד לא צודק, ממנו נהנים היוצאים לפנסיה שמקבלים קצבה גבוהה מזו שמגיעה להם, על חשבון החוסכים.

לא אחת מבהירים באוצר שאוטוטו יגיע הפתרון לנושא המהותי הזה, אבל החודשים נוקפים והפתרון לא באופק. באוצר מסבירים זאת במורכבות הסוגיה, אבל ישנם רבים שחושבים כי ההמתנה המתארכת להפסקת הסבסוד לא מגיעה ממניעים מקצועיים. סלינגר, שהיא האחראית הבלעדית בנושא, צריכה להוכיח שלא כך המצב.

5. הפרסום לראשונה של מדדי התביעות והשירות לפי חתך של חברות, מדד שעשוי להביא לשינוי במיקוד של חברות הביטוח ביחס ללקוח. סלינגר לא חיכתה לשוק, ויצאה עם מדד שנתוני ההשוואה שבבסיסו אינם מהימנים ושווים בכל החברות. כלומר, סלינגר החליטה לא לחכות לחברות עד שיישרו קו ביניהן, ויצאה עם פרסום מדד שהוא חשוב עקרונית, אבל לפחות בפעם הראשונה לפרסומו אמינותו חלקית. מנגד, על אף השאיפה לשקיפות רבה יותר ביחס למבוטחים, סלינגר לקחה חלק בביטול שבוע החינוך הפיננסי.

6. ביטוחי הבריאות והסיעוד הקבוצתי. לגבי הראשון, סלינגר הראתה נכונות לשינוי סדרי עולם, וכחלק מכך לקחה חלק חשוב בוועדת גרמן. בתחילה הסכימה לוותר על חלק משמעותי ובסיסי בעולם הביטוח - החיתום הרפואי, למורת רוחן של חברות הביטוח. לבסוף היא ירדה מעניין זה, אבל נראה שאין בכוונתה לחכות לגרמן ולמשרד הבריאות והיא הולכת על הסדרה משמעותית בתחום, עם יצירת פוליסה אחידה לפרק הניתוחים בארץ, שלא תכלול את השב"נים של קופה"ח.

לגבי הביטוח הסיעודי הקבוצתי - תפוח אדמה לוהט שהמתין על שולחנה עם מינויה - הזמן חולף ועדיין אין את ההסדרה שממתינים לה בשוק. ואולם, בתחום הסיעודי סלינגר עשתה עוד צעד מהזווית הצרכנית, כשהגדירה לחברות הביטוח כללי בחינה מקלים יותר (או בעייתיים פחות) מבחינת הצרכן, בבואן לבחון האם הוא זכאי לכיסוי הביטוחי.

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת