*** הכתבה בשיתוף ATRADE
עידן חדש הפציע בתחום זירות המסחר המקוון בתחילת חודש אוגוסט. ועדת הכספים של הכנסת אישרה את התקנות בדבר זירות מסחר אלקטרוניות שהוגשו על ידי רשות ני"ע ונדונו ע"י ועדה מיוחדת שבראשה עמד ח"כ בועז טופורובסקי ("יש עתיד"). המשמעות היא שמעתה זירות המסחר יהיו מפוקחות ע"י רשות ניירות ערך ויאלצו לעמוד בכל התקנות הדרושות.
מהן התקנות שאושרו?
התקנות החדשות שאושרו נקבעו בשיתוף פעולה מלא בין רשות ניירות ערך לבין זירות המסחר הפועלות בישראל והן מבוססות על התקנות הקיימות במדינות שונות בעולם. בין היתר, נקבע כי זירות מסחר תהיה חייבת לקבל רישיון זירה כדי שתוכל לפעול בישראל, להחזיק בשיעור מסוים של הון עצמי ולספק דוחות לרשות ניירות ערך וללקוחות. עוד נקבע כי החברות ישמרו בנאמנות בחשבונות צד ג' ובנפרד מחשבונות החברה את כספי הלקוחות, זאת במטרה להגן על כספי הלקוחות . בנוסף, הוגבלה רמת המינוף שבה הלקוחות יוכלו לסחור והחברות יהיו מחויבות לספק גילוי נאות מלא ללקוחות.
"הרגולציה תאפשר השקעה בטוחה"
למעשה, ניתן לומר כי התקנות מהוות את עמק השווה בין מתן הגנה לציבור המשקיע את כספו במסגרת הזירות, לבין הפעילות העסקית של זירות המסחר. ח"כ טופורובסקי שהוביל את הסדרת הרגולציה בתחום ציין בעניין זה כי: "הרגולציה בתחום זירות המסחר, תאפשר הן השקעה בטוחה והן את המשך פעילות הזירות בצורה הוגנת, לאחר שנים של חוסר רגולציה".
"המסחר המקוון יהפוך לחלק אינטגרלי מפעילות שוק ההון"
"אין ספק שבצעד זה מיישרת מדינת ישראל קו עם מרבית המדינות המפותחות בעולם, בהן קיימת רגולציה, שהפכה את הזירות והשימוש בהן לחלק בלתי נפרד מהפעילות המקובלת בשוק ההון", טוען אורן אלדד, מנכ"ל חברת המסחר ATRADE מקבוצת AVA הבינלאומית. "כשותפים לתהליך החקיקה אנו מאמינים שהשינויים הצפויים אכן יעזרו, הן לזירות והן לציבור הרחב, לספק ולקבל שירות אמין, הגון ומקצועי. אנו מקווים שצעדים אלו יניחו את דעתו של ציבור המשקיעים אשר יקבל את המסחר המקוון הממונף, כחלק אינטגרלי מפעילות שוק ההון בישראל בדומה לעולם".
מהן ההשלכות של התקנות החדשות על זירות המסחר?
בשנת 2010 פעלו בישראל כ-40 חברות מסחר בקירוב, לאחר שהממשלה העבירה תיקון לחוק בעניין זירות המסחר וככל שהתקדמו דיוני הרגולציה, חברות רבות החלו להיסגר עד שנותרו כ-10 חברות בלבד. כעת, לאחר שאושרו תקנות הרגולציה והתחום נכנס לפיקוח, גורמים בכירים בשוק מעריכים כי רק 2-4 חברות יפנו לרשות ניירות ערך לקבלת רישיון משום שמרבית החברות לא יעמדו בתנאים שנקבעו. "אנו מאמינים שהסדרת התחום והכפפתו לפיקוח תסלק גורמים לא רצויים, ותגרום ליותר משקיעים להתחיל ולהשתמש במסחר המקוון באמצעות בטחונות (online margin trading) ויחד עם זאת תגן על אותם משקיעים", מציין אלדד.
האם הרגולציה החדשה תתרום לתחרות בתחום ההשקעות ותמשוך לקוחות?
חוסר הרגולציה והפיקוח בתחום זירות המסחר, היה הגורם המרכזי שהוביל סוחרים ומשקיעים רבים לחרוק שיניים, לפנות לבנקים ולבתי ההשקעות ולספוג עמלות מטורפות. עתה, כאשר התחום נכנס לפיקוח, לפי הערכות כ-200,000 סוחרים עצמאיים בבנקים ובבתי ההשקעות שעד כה חששו לפנות לזירות המסחר יוכלו להשקיע בביטחון מלא תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת ובעלויות נמוכות יותר מהקיים. "אין ספק שהפיקוח על התחום יוביל לגידול משמעותי בהיקף הלקוחות והמסחר", טוען אלדד. מעבר לכך, הוועדה להסדרת הפיקוח על זירות מסחר אלטרנטיביות בראשותו של שופט בית המשפט העליון במיל' אריאל פרוקצ'יה עמדה על היתרון של זירות המסחר באומרה: "אנו סבורים כי ריבויין של זירות מסחר לניירות ערך הוא ביסודו של דבר תופעה חיובית, בעיקר כי יש בה כדי לעודד תחרות, חדשנות ויוזמה בשוק הזירות".
"התקנות של הרשות לניירות ערך ייכנסו לתוקף בעוד כחצי שנה מהיום. לאחר מכן תחול עליהן תקופת מעבר נוספת עד לתחילת הפיקוח לאחר קבלת הרישיון"
רוצים לנסות להתחיל לסחור? לחצו כאן