גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"באוצר לא מתנים מתן הטבות מס במסחר בבורסה בת"א"

ג'וליאן אסוס, יו"ר איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים, בריאיון ל"גלובס": "בשוק ההון בישראל אין יד מכוונת או ראייה לטווח ארוך. כל עוד הרגולטורים ימשיכו להיטפל לדברים הפחות חשובים, שום דבר לא יזוז"

"מדברים על כך שצריך להגדיל את מספר החברות בבורסה בת"א, שחייבים להביא לת"א עוד חברות טובות, ושיש לרתום לכך את מקבלי ההחלטות בדרגים הגבוהים ביותר. אני מסכים עם הדברים, אבל יש דבר אחד שמאוד חורה לי: שבמשרד האוצר לא מתנים מתן הטבות מס לחברות, במסחר בבורסה של ת"א".

כך אומר ג'וליאן אסוס, מנכ"ל חבר הבורסה של אי.בי.אי והיו"ר הטרי של איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים. "לא ייתכן שמצד אחד מדינת ישראל תיתן לחברות הטבות מס, ומצד שני לא תבקש מהן את המינימום הנדרש - להיסחר כאן".

בריאיון ל"גלובס" מספר אסוס, שהצטרף במקביל לדירקטוריון הבורסה לני"ע, מה לדעתו צריך לעשות כדי להחזיר את הבורסה המקומית למסלול, מדוע יש בעייתיות בכך שהרגולטורים מסתכלים רק על רמות המחירים, ומהן ההשלכות של היעדר יד מכוונת בשוק ההון.

"כיום ישראל נמצאת מחוץ למפת ההשקעות העולמית. המצב הזה הוא נגזרת של המעבר ממדד המדינות המתפתחות למפותחות בשנת 2010, שלדעתי הוא האירוע הקשה ביותר שהבורסה חוותה בשנים האחרונות".

המעבר של ישראל למדד MSCI, נזכיר, נתפש אז כהתקדמות של השוק המקומי, אך בפועל הוא דווקא פגע קשות בבורסה התל אביבית. בעוד שכשוק מתעורר היוותה ישראל כ-3% מסך השווקים הללו, כשוק מפותח היא מהווה פחות מ-0.5% מהקבוצה אליה היא משתייכת - מה שגרם לירידה בהשקעות הזרים בשוק המקומי, ובהתאם לצניחה במחזורי המסחר.

"ככל שהזמן עובר", אומר אסוס, "מבינים עד כמה הנזק שנגרם לבורסה מכך הוא עצום".

- זאת לא חוכמה בדיעבד?

"לא, כי כבר אז היו גורמים שהתריעו מפני המעבר, וחזו מה יהיו ההשלכות - יציאת כספים, נטישת משקיעים וחוסר עניין בשל משקלה הקטן של ישראל בשווקים המפותחים - שקרו בעוצמה יותר חזקה מהמצופה".

- כלומר, לדעתך לא הבינו כראוי את משמעויות המעבר?

"בעיניי, המצב הזה דומה מאוד למה שראינו במהלך מבצע צוק איתן, כשה-FAA (רשות התעופה האמריקאית) אסרה על חברות תעופה שלה לטוס לישראל. כשזה קרה, כל המדינה זעקה, כי כולם הבינו שיש לזה השלכות כלכליות מרחיקות לכת. אני חושב שהנזק מכך שישראל לא נכללת במדד הרלוונטי וההוצאה שלה ממפת ההשקעות העולמית, חמור דיו ומצדיק תגובה באותו אופן".

- בינתיים, נראה שהסיווג של ישראל כמדינה מפותחת יישמר. מה בכל זאת אפשר לעשות?

"אפשר לשמור על הסיווג הנוכחי שלה, אבל לכלול אותה במדד לא מפותח. יש מדינות OECD שנכללות במדד המדינות לא מפותחות, כמו דרום קוריאה, טורקיה ופולין. הבעיה היא שהסיכוי שזה יקרה שואף לאפס, ולכן האפשרות המרכזית היא שיעבירו את ישראל למדד MSCI אירופה".

- זה בעצם מה שמנכ"ל הבורסה, יוסי ביינארט, מנסה לעשות בימים אלה.

"ביינארט יודע שבלי היד של השחקנים הזרים יהיה קשה להחזיר את הבורסה למסלול. חייבים שהזרים יפעלו כאן, רק כך יהיה ריבוי דעות וסוגים שונים של אסטרטגיות. כמובן שהחזרת ישראל למדד רלוונטי תזרים לכאן כסף רב, אבל במקביל צריך למצוא דרך להזרים לבורסה כספים באופן אקטיבי, כלומר להגדיל את מספר החברות הנסחרות. שוק הון לא יכול להתקיים אם אין בו את כל סוגי השחקנים".

"לא הכול עניין של מחיר"

בחודש שעבר מונה אסוס (50) ליו"ר איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים (חש"בים), שבשנים האחרונות מספר החברים בו הצטמצם דרסטית וכעת נותרו רק חמישה. כך, אסוס קיבל לידיו איגוד שנמצא באחת מהתקופות הקשות בתולדותיו, על רקע התחרות החריפה בין הבנקים לחש"בים, והוא זה שינסה למנוע את היעלמותם המתקרבת של אלה שנותרו.

"בשונה מהבנקים, לברוקרים יש זהות אינטרסים עם הבורסה", הוא אומר. "אם הבורסה תצליח, גם אנחנו נצליח, ולכן אנחנו מצדדים במהלכים שמטרתם להגדיל את מחזורי המסחר".

- למה לדעתך לבנקים אין זהות אינטרסים עם הבורסה?

"כי יש להם אינטרסים אחרים ומקורות רווח נוספים, לרבות תפעול, הפצה, נאמנות, המרות מטבע, פערי ריביות וכדומה, שאינם בהכרח קשורים לפעילות בבורסה. הדבר מאפשר לבנקים להוריד מחירים במקומות בהם יש להם תחרות".

- על פניה, התחרות הזאת מטיבה עם הצרכן כי היא מביאה לירידת מחירים.

"אנחנו מאמינים שיש מקום לכולם ואנו בעד תחרות, כל עוד היא הוגנת. כך למשל, בשוק הפרטי (לקוחות קמעונאיים) אנחנו יותר זולים מהבנקים, אך הציבור אינו מודע לכך שיש לו אפשרויות אחרות זולות יותר. בשוק המוסדי, נכון שהבנקים זולים יותר, אבל כאן התחרות לא הוגנת".

הוא מסביר כי "הבנקים מציעים חבילת שירותים שכוללת מלבד ברוקראז' גם תפעול, הפצה ונאמנות, מה שמאפשר להם 'סבסוד צולב' והורדת מחירים בכל מקום שיש תחרות למערכת הבנקאית. במקביל, הרגולטור דוחף את המוסדיים להתקשר עם הגוף שמעניק לו את המחיר הכי נמוך, מבלי להתחשב בקריטריונים איכותיים".

- אבל זה התפקיד של הרגולטור.

"לא הכול עניין של מחיר, יש גם עניין של איכות השירות. יש צורך בשירות שלנו ויש הצדקה למחיר שאנו גובים, כי אנחנו לא נותנים שירות בסיסי כמו שניתן לרוב בבנקים, אלא גם ייעוץ ומחקר מעמיק. בשוק לא נזיל החשיבות של הברוקר גדולה אף יותר: משקיע ירצה למכור סכום גבוה ולא יהיה מי שימצא לו צד נגדי - הערך של הנייר יירד בשיעור חד.

"לא במקרה מרבית הפעילות למשקיעים הזרים נעשית דרך הברוקרים, כמו גם פעילות בעלי עניין. בעיניי זאת ההוכחה שיש צורך בשירות שאנחנו מעניקים ויש הצדקה לפעילות שלנו - גם תמורת מחיר".

- אולי מבחינת הרגולטור התמורה לא מצדיקה את המחיר שהברוקרים גובים?

"אף אחד לא טרח להשוות את המחיר לתמורה. ההפרש בין העמלות הוא לא כזה מהותי, אבל התפקיד של הברוקר בהחלט מהותי. עובדה שבמקומות אחרים בעולם חשיבות הברוקרים ברורה והם השחקנים הגדולים בשוק".

אסוס מודע היטב לכך שכדי להביא לשינוי יהיה עליו לעבוד קשה. "יש היום חמישה רגולטורים, שכל אחד מהם מטפל בפינה שלו, וברוב המקרים מסתכל רק על המחיר", הוא אומר. "המשמעות היא שבפועל אין יד מכוונת, שלא לדבר על חזון וראייה לטווח ארוך; אחד פועל לטובת הסטת כספי המשקיעים לחו"ל, השני מקים ועדה להגברת הנזילות בבורסה, ואף אחד לא בודק מאיפה יגיעו חברות חדשות. כל עוד הם ימשיכו להיטפל לדברים הפחות חשובים, שום דבר כאן לא יזוז".

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: אחד ההרוגים בתקיפה שמיוחסת לישראל - בכיר חיזבאללה שפעל בסוריה אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה