*** הכתבה בשיתוף "לי מרשל"
האם ישראל עומדת בפני תנופת בנייה? לפי נתונים שפורסמו בתחילת חודש ספטמבר, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שיווקה מתחילת השנה ועד סוף חודש יולי קרקעות ללא פחות מ19,500 יחידות דיור. לא רק שזהו שיפור מהתקופה המקבילה בשנת 2013, אז הסתפקה רמ"י בקרקעות ל18,700, אלא שהנתון הזה מבטא נתון שנתי של שיווק קרקעות ל-33,500 יחידות דיור. מתוך זה, הנתון עד סוף חודש יולי מבטא שיווק קרקעות ל-27,000 יחידות דיור בבנייה רוויה - יותר מהיעד השנתי שהממשלה הציבה לעצמה.
"יכול להיות שהמדינה מבינה סוף בוף את מה שמומחי הנדל"ן אומרים כבר שנים", אומר שי ניסים, מנכ"ל חברת לי מרשל, "שבמדינה כמו ישראל, שבה כולנו נלחמים על הזכות לדירה משלנו, אין ברירה אלא להגביר את קצב שחרור הקרקעות לטובת בנייה". ניסים מסכים עם אחרים שצוטטו בכתבה שפורסמה באתר "גלובס" הטוענים שגם זה לא מספיק, ושיש להגדיל את קצב שיווק האדמות אף יותר.
"ודאי שצריך. הפתרון לבעיית הדיור בישראל, וגם למחירי הדיור, טמון בפתיחת צירי תנועה ויצירת תחבורה להמונים בצפון ובדרום. ופתרון יותר יצירתי וזול הוא לתת תמריצים ליזמים ולמעסיקים אשר יפתחו כלכלה בפרפריה. מתחמי בילוי תרבות ותעסוקה יצירתית יהוו מוקד משיכה ומוקדי פרנסה ובעקבותיהם למגורים.", אומר ניסים.
כל אלה הם חדשות טובות מאוד לצעירים ישראלים שמנסים למצוא את דרכם אל הדירה הראשונה שלהם. אבל לא פחות מהם, מהצעדים האלה ייהנו גם אלו שראו את הנולד ורכשו קרקעות שעשויות להפוך בקרוב למרכזי בנייה רוויה - בניינים רבי קומות שבהם יחידות דיור רבות. המהלך הוא פשוט: ככל שישווקו יותר אדמות להקמת יחידות דיור, כך מתקרב המועד לאישור תוכניות לבנייה נוספת, שידרשו אף הן אדמות. בקצרה - ככל שבונים יותר, גם הקרקעות מבוקשות יותר, ולפיכך גם שוות יותר. "זה בהחלט כך", מסביר ניסים, "לכל קרקע יש תהליך השבחה, ובמקרים רבים השבחתה תלויה בפוטנציאל של הקרקע להפוך לקרקע בנויה. כשאנחנו מזהים תנועת בנייה בישראל, אנחנו מיד רואים גם התרחשות ערה בשוק הקרקעות. מי שמשכיל לרכוש קרקעות במקומות אסטרטגיים, יכול לעשות רווח נאה כאשר הקרקע שלו תיכלל בתוכניות פיתוח אזוריות".
המילה הקריטית כאן היא "מיקום אסטרטגי". כמובן שלא כל קרקע תאושר לשיווק לבנייה רווייה, ולא כל קרקע תעלה את ערכה באותו קצב. כמו כל השקעה, מציאת ההזדמנות הנכונה מחייבת ידע רחב, ניסיון (וגם קצת מזל לא מזיק). לכן ניסים מבהיר שגם כאשר מזהים התעוררות בשוק הבניה, לא כדאי לקפוץ ראש לתוך תחום בלתי מוכר ולרכוש חתול בשק. "כמו בכל מסלול השקעות, גם כאן חשוב מאוד להתייעץ עם מומחים שמבינים את השוק ויכולים לנבא לאיזה קרקע יש יותר פוטנציאל, ולאיזו קרקע אין סיכוי להשבחה גם בעוד 25 שנה.
אנחנו אוהבים רוח יזמית ואומץ בהשקעות, בוודאי, אבל לצד זה חשוב מאוד לקבל סיוע והדרכה ממקצוענים בתחום, ולא לחשוב בטעות שתנופת בנייה משמעה רווח בטוח בכל אדמה שהיא".
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>