גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הסדר החוב של דייוויד פדרמן: למה עליו אנחנו לא כועסים?

בעוד מספר ימים צפוי להיחתם אחד מהסדרי החוב הגדולים בתולדות שוק ההון ■ מדוע האנטגוניזם שעוררו הסדרי החוב של דנקנר, בן דב וזיסר כלפי בעלי ההון הללו לא מאפיין את יחס התקשורת והנושים לפדרמן?

דייויד פדרמן / צלם: אתר מכבי ת"א
דייויד פדרמן / צלם: אתר מכבי ת"א

בעוד מספר ימים, בשאיפה עד ראש השנה, צפוי להיחתם אחד מהסדרי החוב הגדולים בתולדות שוק ההון. במסגרת ההסדר, ייאלצו נושיה הפיננסיים של חברת הפטרוכימיים לספוג תספורת ממוצעת של כ-40% (נכון להיום) על חובות החברה. החובות הללו עומדים על כ-2 מיליארד שקל, כשמולם מחזיקה הפטרוכימיים בנכס אחד ויחיד: כ-30% ממניות בזן (בתי הזיקוק בחיפה), ששווי השוק שלהן עומד על כ-1.2 מיליארד שקל.

פטרוכימיים, שהפסיקה אשתקד לשלם את התחייבויותיה לנושים, הפכה לחדלות פירעון לאחר שביצעה בעשור הקודם השקעה ממונפת במניות בזן, באמצעות כספם של מחזיקי האג"ח. ההשקעה הסבה לחברה הפסד של יותר ממיליארד שקל בשנים האחרונות, ורוקנה את קופתה.

הסדר החוב שמציעה כעת הפטרוכימיים אינו כולל תרומה כספית משמעותית מצד בעלי השליטה בחברה, דיויד פדרמן, יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל. למרות זאת, וחרף הכישלון המוחץ בניהול הפטרוכימיים, יישארו פדרמן ושותפיו כבעלי השליטה בחברה גם לאחר שהסדר החוב ייצא לפועל.

בהיסטוריה של הסדרי החוב בישראל, אין אח ורע להסדר המוחק מאות מיליוני שקלים מכספי הציבור ומותיר את השליטה בחברה בידי בעליה, למרות שהללו אינם מזרימים לה סכום משמעותי בתמורה. לב לבייב, בני שטיינמץ או יצחק תשובה נדרשו להביא מהבית מאות מיליוני שקלים כל אחד כדי לשמר בידיהם שליטה בחברות שנקלעו להסדרי חוב. מוטי זיסר, הרצל חבס או יוסי מימן, שכמו פדרמן בחרו שלא להכניס את היד לכיס הפרטי או שלא יכלו לעשות זאת, נאלצו להעביר את החברות שהובילו לידי הנושים.

אז למה אצל פדרמן זה עובר בשקט יחסי? מדוע האנטגוניזם שעוררו הסדרי החוב של דנקנר, בן דב וזיסר כלפי בעלי ההון הללו לא מאפיין את יחס התקשורת והנושים כלפי איש העסקים המשופשף, שמזוהה בציבור בעיקר כבעליה של אלופת אירופה בכדורסל, מכבי אלקטרה ת"א?

1. כי יש בידיו את היתר השליטה בבזן

פדרמן ושותפיו בפטרוכימיים מחזיקים מאז שנת 2009 בהיתר של המדינה לשליטה בבתי הזיקוק בחיפה, הנדרש בשל רגישותו וחיוניותו של מתקן זה. מדובר בהיתר שגורם אחר, אם יבוא במקומם לפטרוכימיים, יתקשה לקבל, ובוודאי ושלא ניתן לפזר אותו בין מאות מחזיקי האג"ח של החברה.

לנושי הפטרוכימיים, שתולים עדיין תקוות בהשבחת שווי מניות בזן בשנים הבאות, לאחר סייקל שלילי שנמשך קרוב לשבע שנים, יש לפיכך אינטרס שפדרמן ושותפיו לשליטה יישארו בעלי מניות מרכזיים בפטרוכימיים, על מנת לשמר את הנכס היחיד של החברה בידיה.

עם זאת, צריך לציין כי ההחזקה שך פדרמן במניות השליטה בפטרוכימיים משולה כיום לאופציה הרחוקה מאוד מהכסף (מניות החברה איבדו כמעט את כל ערכן בשל מצוקת החוב). כדי שזו תהפוך לבעלת שווי כלכלי שווי מניות בזן צריך לעלות ביותר מפי שניים במהלך בשנים הקרובות, מה שיאפשר את השבת מלוא החוב לנושים.

2. כי הוא לא השתולל עם שכר ועסקאות בעלי עניין

בניגוד לבעלי הון שנקלעו לקשיים לפניו - למשל, נוחי דנקנר, אילן בן דב או יוסי מימן - פדרמן לא רוקן את קופת המזומנים של הפטרוכימיים בעסקאות בעלי עניין מפוקפקות או במשיכת שכר מנופח במשך 15 השנים שבהן הוא מחזיק בה.

למרות הקטסטרופה העסקית בפטרוכימיים, פדרמן מצטייר כאיש עסקים נעים הליכות. המאבקים הסוערים והמהלכים הפיננסיים השנויים במחלוקת שהוביל בימיו כבעלי חברת המזון עלית, באמצע שנות ה-90, נשכחו זה מכבר, ופדרמן עצמו לקח צעד אחורה, מותיר את ניהול עסקיו לדור ההמשך.

בפעמים הנדירות שבהן הוא מדבר בתקשורת (כמעט תמיד בענייני קבוצת הכדורסל שבבעלותו) הוא מתנסח בצורה שקולה ועניינית, ללא התלהמות או חשיבות עצמית מופרזת. במגזר העסקי קשה למצוא מי שאמר עליו מילה רעה, למעט מיכאל שטראוס, שהסתכסך עמו לאחר תקופה קצרה שבה היו השניים שותפים בעלית.

3. כי הוא כשל בגלל רצף של אירועים חיצוניים

הפטרוכימיים הגיעה למצבה הנוכחי - גירעון של קרוב ל-700 מיליון שקל בהון העצמי והערת "עסק חי" של רואי החשבון - כתוצאה מביצוע השקעה גדולה שלא עלתה יפה, בלשון המעטה, במניות בזן.

כאשר הופרטו בתי הזיקוק במפרץ חיפה ב-2007, סימנו פדרמן ושותפיו לשליטה בפטרוכימיים את הכניסה לגרעין השליטה בהם כמטרה, בעיקר בגלל ההיגיון התפעולי שהיה טמון בכך (הפטרוכימיים החזיקה בחברת הפטרוכימיה כרמל אולפינים, הממוקמת בחצר בתי הזיקוק, שלימים מוזגה לתוך בזן).

במקור תכננה הפטרוכימיים להסתייע בכספם של שותפים זרים בעלי כיסים עמוקים כדי לממן את ההשקעה העצומה (גלנקור השוויצרית, אחת מחברות הסחר הגדולות בעולם בתחום הנפט, וקבוצת אוליגרכים בהובלת לאוניד נבזלין, שהיו מבעלי ענקית הנפט הרוסית יוקוס).

אלא שלאחר שהפטרוכימיים זכתה במכרז לרכישת בזן (לצד החברה לישראל), אולצו גלנקור וקבוצת האוליגרכים הרוסיים לפרוש משותפות עמה, בשל דרישת המדינה שהציבה זאת כתנאי לקבלת היתר השליטה. בעקבות זאת נאלצה הפטרוכימיים ללכת למקום היחיד שאפשר לה לגייס את סכומי העתק למימון ההשקעה בבזן: שוק ההון, בו גייסה מאות מיליוני שקלים באמצעות סדרה של הנפקות אג"ח.

את הכסף שגייסה תכננה הפטרוכימיים להחזיר לנושיה באמצעות דיבידנדים שתחלק בזן, שנחשבה בעת רכישתה לנכס צאן ברזל עסקי. אלא שסדרה של זעזועים שחוותה ענקית הזיקוק בעסקיה בשבע השנים שחלפו מאז (שהביאו את בזן עצמה לעמוד בפני קשיים פיננסיים) מנעו את חלוקת הדיבידנדים והותירו את הפטרוכימיים ללא יכולת לשרת את התחייבויותיה העצומות.

4. כי הוא כבר מכר את הווילה בכפר שמריהו

בניגוד לטייקונים שירדו מנכסיהם אך עדיין ממשיכים להתגורר באחוזות מנקרות עיניים, פדרמן כבר מכר את שלו. אשתקד נמכרה הווילה המפוארת בה התגורר בכפר שמריהו לידי איש ההיי-טק ד"ר חיים אמיר, תמורת 55 מיליון שקל. מדובר בכ-1,000 מ"ר בנוי, על מגרש של 5 דונם, כולל בריכת שחיה, מגרש טניס, מגרש כדורסל וחדר כושר.

צריך לזכור כי פדרמן ושותפיו בפטרוכימיים הפסידו סכומים גדולים מהשקעתם בפטרוכימיים. ההערכות הן שהם ממונפים גם "למעלה", כלומר שהם נטלו הלוואות גדולות באופן פרטי. עדות לכך ניתנה השבוע, כשנושה פיננסי, שבעבר העמיד לבעלי השליטה בפטרוכימיים הלוואה שכנגדה שועבדו חלק מהחזקותיהם בחברה, החל לממש את המניות, לאחר שכספו לא הוחזר לו.

5. כי הוא זה מכבי

אומרים לנו כבר שנים שלהחזיק קבוצת ספורט בישראל זה לא כלכלי, שמדובר בעסק הגוזל הרבה זמן וכסף, שלא ניתן להרוויח בו, שמשקיעים בו רק משוגעים לדבר. ואכן, נראה שהשקעתו של פדרמן במכבי אלקטרה ת"א, על אף הישגיה במגרש, אינה יוצאת דופן. סביר להניח שמדי שנה היא עולה לו במיליוני שקלים, בטיסות מתישות ובשעות ארוכות של עבודה, כשהמניע העיקרי הוא אהבת המועדון והמשחק.

ובכל זאת, ולא יעזור כלום, כשאומרים לך "דיויד פדרמן", אתה חושב קודם כל על מ-כ-ב-י ת"א, הקבוצה של המדינה, ולא על הארובות המעשנות של בתי הזיקוק במפרץ חיפה או על החובות הגדולים שכנראה לא יוחזרו. האם באמת אפשר לכעוס על מי שהביא את גביע אירופה לת"א?

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות