גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הבאזז הזה: תערוכת "בחזרה לברלין" במוזיאון הרצליה

אשכול התערוכות "בחזרה לברלין" במוזיאון הרצליה מסמן את מרכז העולם של האמנות הצעירה ■ האוצרת ומנהלת המוזיאון, איה לוריא, מגלה שאולי הייאוש נעשה יותר נוח בברלין של היום, אבל כל העיניים נעוצות בעבר

ברלין היא מילת קוד בתרבות ואמנות עכשווית, כמו שהייתה ניו-יורק בשנות ה-80 ופריז לפניה. תמיד היו מקומות כאלה וכנראה שעוד יהיו, למרות הגלובליזציה, למרות הפתיחות והקלות המבורכת של התנועה הווירטואלית באינטרנט בין כל המקומות בעולם. ברלין היא ה-מקום, שם זה קורה ואם אתם לא שם אז אתם לא בעניינים. לא רק בתרבות אגב, גם בתחומים אקדמיים, בהייטק וביזמות מסוגים שונים. מי שלא נמצא בברלין - מן הסתם חזר ממנה לא מזמן או שתיכף ייסע. תשאלו אפילו את יאיר לפיד.

גדולתה של ברלין, שבתקופה של שינויים מהירים ותכופים בטעם הקהל עד כדי היסטריה, היא שומרת על מעמדה הייחודי כמובילה עולמית במשיכת אמנים ויוצרים צעירים מחד ותיירי-תרבות בני כל שכבות האוכלוסייה מאידך, כבר כמעט 15 שנה. ולמרות שאם תשאלו את חלוצי הטרנד הם בוודאי יגידו שברלין היא כבר לא "זה", עדיין לא קמה לה מתחרה חד-משמעית.

אבל לא לנצח יעמוד לה כוח המשיכה. לכן חשוב במיוחד העיתוי והניסיון שעושה איה לוריא, האוצרת הראשית והמנהלת החדשה של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, לתפוס את הרגע הברלינאי. ללכוד את המהות החמקמקה של מקום שמוגדר לא פחות על-ידי עוברי האורח שמאכלסים אותו לזמן קצר, מאשר על-ידי תושבי הקבע שלו; ועוד יותר מכך על ידי עברו, המוטל כצל על העיר וצובע אותה בגוונים המיוחדים רק לה.

"בחזרה לברלין", תערוכת הבכורה של לוריא במוזיאון הרצליה, שנפתחה אמש (מוצ"ש), היא למעשה אשכול תערוכות, השזורות זו בזו ברחבי המוזיאון. ביחד הן מספקות חוויה פנורמית של הקשרים, שמוקד-הרעש שלהם נמצא בכלל מחוץ לברלין, בתודעה הישראלית.

"נקודת המוצא שלי היא התייחסות לאמנים המגיעים לברלין, שהיא אבן שואבת ליוצרים צעירים, ולא רק ישראלים. יש בה גם הזדמנות וגם אפשרויות למצוא תמיכה ונדיבות, שבזכותם הייאוש נעשה יותר נוח. אבל זה מקום מורכב והאמנים מתייחסים לכך בעבודותיהם. הדור הוא דור שלישי כבר, לא דור ניצולים ואפילו לא ילדיהם, לכן ניכר שההתייחסות להיסטוריה נעשית דרך פילטרים מתווכים ואייקונים של תרבות גרמנית", אומרת לוריא על המכנה המשותף שמצאה בין האמנים. "זה דור שלא מתעלם אבל מתייחס ליותר היבטים משנראו בעבר. רמת תיווך כלשהי קיימת תמיד. רבים מאמצים גישה מחקרית בעבודתם".

מתחקים אחר הפגמים

על קיר הכניסה למוזיאון - קיר בטון חשוף מרשים בגודלו, החולש על אולם הכניסה, תלוי שטיח גדול מידות, "מעוטר" בחורים חרוכים. זוהי עבודתו של אריאל שלזינגר, המתייחסת לעבודת מחקר שעשה במוזיאון הפרגמון. השטיח הוא העתק של מוצג היסטורי ממחלקת העתיקות של המוזיאון. בתקופת המלחמה הוציא המוזיאון הענק יצירות ומוצגים היסטוריים מאוספיו למקום בטוח, כדי שלא ייפגעו בהפגזות על העיר. במסע ובשהות במחסני חירום ניזוקו עבודות רבות ונזקקו לשחזור ושימור. שלזינגר מתחקה אחר הפגמים והנזקים, שהפכו לתמונה חלופית לחזותו התמימה והמושלמת של המוזיאון.

"המוזיאון הוא מקום דואלי, מצד אחד בוזז אוצרות תרבות ומצד שני משמר אותם, מאפשר להם חיים ומנחיל יידע", מסבירה לוריא את הלך הרוח שמאחורי העבודה. "רבות מעבודות האמנים בני זמננו מתייחסות לאייקונים מאוד מובחנים וגדולים - הפרגמון, סרט של הבימאי הגרמני הבולט ורנר פסבינדר (משנות ה-70) או שער אושוויץ, המופיע בעבודתו של אמיר יציב.

יציב עקב אחר שתי קבוצות מדענים המנתחות את הרכב החומר והצבע של שער אושוויץ המפורסם - האחת מפולין, מקומו הטבעי של המוצג, והשנייה מישראל. המטרה של שתיהן היא ליצור שחזור מדויק לחלוטין של השער המקורי, הסובל מקורוזיה (ואיומי גניבות), עם חלוף השנים. תיעוד הפעולות והתוכניות של שתי הקבוצות מעמיד את עבודת המחקר שלהן במעין תחרות ספורטיבית - המרוץ לאושוויץ.

לוריא החליפה בתפקיד את דליה לוין, שהובילה את המוזיאון למעמדו המשפיע בסצנת האמנות העכשווית בארץ, ופרשה לאחרונה. תערוכת הפתיחה מעידה כי בכוונתה של לוריא להמשיך להתבונן ולקדם אמנות ישראלית צעירה, ולעמוד על הקשרים בינה לבין המתחולל בעולם. היא מגיעה להרצליה לאחר תפקידי אוצרות ואקדמיה שונים, האחרון שבהם בהקמת מכון שפילמן לצילום בתל-אביב.

בכובעה הקודם החלה במסע עם האמנית עילית אזולאי, שזכתה במלגה לשהות אמן בת חצי שנה במכון לאמנון עכשווית KW בברלין, בתמיכת מכון שפילמן וגופים נוספים. העבודה המסכמת את תקופת השהות - "הכמוס הגמור בגלוי", מוצגת כעת במקביל במוזיאון הרצליה וב-KW, שם נפתחה התערוכה בשבוע שעבר. לוריא: "ביצירתה של אזולאי הופך המכון לאמנות, על חלליו הפנימיים והחיצוניים, למרחב סימבולי מורכב, המשקף לא רק את הדינמיקה האורבנית של ברלין כעיר מתחדשת אלא גם את מאבק הכוחות בין העבר, ההווה והעתיד, המתחולל בתוכה".

אזולאי מתחקה אחר מראות במקום וסביבתו, ומצרפת גם פרטים ממקומות אחרים שחדרו לפריים שלה במהלך התקופה ואת כל אלה היא מארגנת במעין מפה סמלית, שרסיסי הפאזל שלה נראים כמו ניסיון של אמן רסטורציה להחזיר על כנו סדר שהשתבש לעד. תמונת הקיר מזכירה את מפות העולם העתיקות שירושלים בליבן, אשר אינן מחויבות להיגיון גיאוגרפי-היסטורי.

ארז ישראלי מציג את עצמו בדמות הגבר הארי, שגופו שימש להדגמת החוסן והבריאות הספורטיבית ה"ראויה", בספר חינוך גופני משנות ה-30. ישראלי מצא את הספר בספריה והוא מציג את צילומי עצמו בשחזור התנוחות של המצולם המקורי - 1:1. כמוהו, גם אמנים אחרים מתייחסים בעבודתם למחקר וחיפוש בספריות ובארכיונים, חפירה ארכיאולוגית או עריכת ראיונות. כאילו יציקת ממצאים משדה התעופה טמפלהוף (בעבודה של אלה ליטביץ), או חיקוי מבני הגנה "בונקר לאדם אחד", יעזרו לתפוס את אירועי העבר. לעומתם, אלונה רודה, מתעמקת בתרבות ההווה. בעבודה מצוינת היא משלבת כהרגלה סאונד וחלל, ומצליחה להכניס אותנו לתוך עולמה בחוויה פיזית. העבודה "Safe and Sound" מהבהבת ומסנוורת, מהדהדת את תרבות המועדונים וסצנת המוזיקה הברלינאית. אולי בשמה טמון רמז לצורך של האמנית למצוא בטחון - ואולי זהו דווקא חוסר הביטחון, במה שנראה לעין כל כך טוב, ומסנוור עד לעיוורון.

לוריא: "בשנה הקרובה יצוין יובל ליחסים הרשמיים בין ישראל וגרמניה. נראה כי הקשר המורכב והבלתי נפרד בין העמים ממשיך לבקש לעצמו מרחב של ביטוי. התערוכות מספקות מבט מרתק על דרכי ההתגבשות של תרבות זיכרון עכשווית".

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות