גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה הבטיחה עוד בית חולים בב"ש? לא כל-כך מהר

יעל גרמן ויאיר לפיד מכריזים בחגיגיות על הקמת בית חולים - אבל רק הממשלה הבאה תחליט האם באמת להקים אותו ■ גורמים במערכת הבריאות: "כשהממשלה ביקשה להקים נמלי ים חדשים, היא לא בזבזה רגע אחד"

שעת צהריים, היום (ב'), קריית הממשלה בבאר-שבע. שרת הבריאות יעל גרמן, מנכ"ל משרדה פרופ' ארנון אפק וראש העיר רוביק דנילוביץ' מכריזים על היסטוריה: הקמת בית חולים ציבורי נוסף בבירת הנגב.

כ-200 אלף תושבים בלבד חיים בבאר-שבע, אבל ביה"ח סורוקה הוותיק משרת לא פחות מ-650 אלף תושבים במרחב הנגב, שעם קצב הריבוי הטבעי באזור ועם מעבר בסיסי צה"ל דרומה, הוא צפוי לכלול 900 אלף איש ואף יותר בתוך עשור. החלטה בעניין צפויה להתקבל בממשלה כבר ביום ראשון הקרוב, אחרי ששר האוצר יאיר לפיד הכריע נגד עמדת אגף התקציבים.

ישנה רק בעיה אחת עם כל הטוב הזה: לא רק שביה"ח החדש אמור להיפתח רק בשנת 2025 (גם זה מוגדר כ"המלצה" בלבד), הרי שלפי משרדי הבריאות והאוצר, המכרז בעניין אמור להתפרסם עד 1 בספטמבר 2016, בתוספת הסייג הבא: "ככל הניתן". במילים אחרות, גרמן ושר האוצר יאיר לפיד מכריזים בחגיגיות על הקמת בית חולים שרק הממשלה הבאה תצטרך לקבל את ההחלטה האם באמת להקים אותו.

למה צריך להמתין שנתיים כדי לפרסם מכרז אם משרד הבריאות בעצמו מעיד על הצורך ועל הפערים האדירים בין פריפריה למרכז? גורמים במשרד הבריאות מסבירים כי מדובר בהליך תכנוני ממושך, שכולל בין היתר "הקמת ועדת היגוי לקביעת אבני דרך להקמת בי"ח חדש".

במערכת הבריאות יש מי שטוען היום כי ניתן היה "לשכפל" במהירות את המכרז שפורסם לפני מספר שנים להקמת בית החולים הציבורי החדש באשדוד, עם ההתאמות הדרושות (בין היתר איסור הפעלת שירותי רפואה פרטיים כפי שהוחלט כעת). עוד הם מזכירים כי כשהממשלה ביקשה להקים נמלי ים חדשים, היא לא בזבזה רגע אחד ופרסמה שורה של מכרזים להקמה ולהפעלה למרות התנגדויות עזות מצד ארגוני העובדים ותוך ניהול מערכה משפטית במספר ערכאות. כשזה נוגע לבריאות, כך נראה, הנחישות של הממשלה נעלמת.

לא נעים לשפוך עוד מים צוננים ביום היסטורי שכזה, אבל בכל זאת: ההכרזה המקורית על הקמת בית חולים נוסף נעשתה על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר, כבר באפריל השנה. לוקר הודיע על כך (בחגיגיות כמובן) במהלך ועידת הנגב של עיתון "כלכליסט".

חכו, זה לא הכול: עוד בשנת 2011 הכריז המשנה לרה"מ והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, על הקמת בית חולים נוסף בנגב. התוכנית שהציג אז כללה 3 שלבים: בשלב ראשון בית חולים קדמי שכולל מיון ומספר מחלקות מצומצם עם 300 מיטות אשפוז; בשלב שני הגדלת מספר המיטות לכדי 600 בתוך עשור מיום ההקמה; ובשלב השלישי הגדלה נוספת לכדי 900 מיטות אשפוז בתוך עשרים שנה מיום ההקמה. שלום, אגב, הכריז מה שהכריז במהלך "כנס מצפה רמון לבריאות".

בדומה להקמה של בית החולים באשדוד, שבנייתו מתקדמת בימים אלה במהירות מרשימה, הממשלה החליטה כי אין בכוונתה להקים ולתפעל את בית החולים החדש שבנגב בעצמה, אלא לעשות זאת באמצעות זכיין פרטי שיספק שירותים ציבוריים. אסותא, שהתמודדה בין היתר מול שירותי בריאות כללית במכרז של אשדוד ונותרה מתמודדת יחידה אחרי שהאחרות נטשו את המרוץ, מתכוונת להתמודד גם במכרז החדש.

גם בשירותי בריאות כללית אומרים היום ל"גלובס" כי הם ישקלו בחיוב התמודדות כזו. מנגד, גורמים במערכת הבריאות מרימים גבה נוכח האפשרות שהכללית תתמודד על הפעלת בית חולים שאמור בין היתר להציב תחרות לסורוקה - שנמצא בבעלות הקופה. ככלל, בכללית העדיפו את התוכנית הקודמת של השר שלום לפיה ביה"ח אמור היה לקום בצומת להבים ולא להתחרות ישירות בסורוקה בתוך באר-שבע. לפי הערכות, הבחירה בבאר-שבע ולא באזור פריפריאלי יותר, אמורה להיטיב עם אסותא ולייצר לה יותר כדאיות כלכלית להתמודדות במכרז.

על פי ההחלטה שאמורה לקבל ביום ראשון הקרוב הממשלה, על פי המלצות ועדה שבראשה עמד מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק, עוד לפני הקמת ביה"ח החדש תחזק המדינה את ביה"ח סורוקה באמצעות תוספת 98 מיטות אשפוז כלליות בשנים 2014-2016. בנוסף, תיפתח בסורוקה מחלקה לשיקום שיהיו בה 20 מיטות אשפוז.

כשאנשי סורוקה שמעו בפעם הראשונה על ההחלטה, הנתונים היו מוכרים להם היטב: מדובר בתוכנית-האב שבית החולים ביקש לאשר לפני מספר שנים בשל מעבר בסיסי צה"ל לנגב (עיר הבה"דים), עוד לפני שדובר על הקמת בי"ח חדש.

החלטת הממשלה תכלול גם הקמת 6 מוקדי לילה רפואיים באופקים, ערערה, לקיה/חורה, רהט וכסיפה. בנוסף, תאושר פתיחת מחלקת שיקום בבית החולים ברזילי במהלך שנת 2016, שתכלול 32 מיטות אשפוז. כן הוחלט להשקיע בשנים 2015-2020 סכום של כ-40 מיליון שקל לחיזוק מרפאות טיפת חלב בנגב ולהקמת מרפאות נוספות.

פערים עצומים

אחת הבעיות האקוטיות של מערכת הבריאות, כפי שסומנה גם על ידי ארגון ה-OECD, היא הפער הגדול בתשתיות רפואיות ובמדדי בריאות בין פריפריה למרכז. כך, למשל, מספר מיטות האשפוז באזור הדרום עומד על 1.5 לאלף נפש לעומת 2.5 במרכז. אם במחוז ת"א ישנם 4.4 רופאים לאלף נפש, הרי שבדרום המספר הזה עומד על 2.4 בלבד. 63.2% מהרופאים בת"א הם מומחים, לעומת 49.5% בדרום. ותחזיקו חזק: תמותת התינוקות בנתיבות גבוהה פי 5 מתמותת התינוקות בהוד השרון.

"החלטה שאי אפשר לסגת ממנה"

שרת הבריאות, יעל גרמן, שמדברת בעקביות על בעיית הפערים בבריאות, אמרה היום ל"גלובס" כי מה שהוגדר כסחבת בהוצאת המכרז נובע מרצון לתת את הדעת על שורה של נושאים, בין היתר כדי למצות את האפשרות להקמת בי"ח ממשלתי ובכך ליתר את עצם ההליך המכרזי. "אתה יכול לתאר לעצמך שישנה התנגדות עזה מאוד של משרד האוצר להקמה של בי"ח ממשלתי. מה אני מעדיפה? ממשלתי. אולי כשרשות ניהול בתי החולים הממשלתיים שהקמנו תתחיל לפעול, יראו גם באוצר שזה נכון ויעיל יותר להפעיל בי"ח ממשלתי".

על השאלה האם לא נראה גם הפעם דחייה של 10 שנים בעצם תחילת ההקמה של ביה"ח כפי שקרה באשדוד, השיבה גרמן: "כשמסתכלים על מפת הפריסה של בתי החולים בארץ רואים ריכוז גבוה של בתי חולים במרכז ואפילו בצפון, ואילו בנגב, בחצי מדינה, רואים בית חולים אחד. זה לא סביר ולא הגיוני מכל הבחינות שלא יקום שם עוד בי"ח, ולכן זו החלטה מתבקשת שאי אפשר יהיה לסגת ממנה".

עוד כתבות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי