גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיל עשויה בכלל לשלם פחות למדינה

(עדכון) - כיל מתנגדת גם להמלצות המרוככות: "הוטל עלינו המס הגבוה בעולם, ניאלץ לפטר מאות. לגנוז מיד את ההמלצות או שיהיה משבר בדרום"

יאיר לפיד ואיתן ששינסקי מסיבת עיתונאים  הגשת הדו"ח הסופי של ועדת ששינסקי 2/ צילום: אוריה תדמור
יאיר לפיד ואיתן ששינסקי מסיבת עיתונאים הגשת הדו"ח הסופי של ועדת ששינסקי 2/ צילום: אוריה תדמור

כיל תשלם למדינה פחות מכפי שהיא משלמת היום בעקבות יישום המלצות ועדת ששינסקי 2, כל עוד רווחיותה התפעולית תהיה נמוכה מ-14% - כך עולה מהמצגת שהציגה היום (ב') הוועדה. לעומת זאת, אם רווחיותה של כיל תעלה על 14%, יגדל חלקה של המדינה לעומת החלק הנוכחי.

הסיבה לכך היא שהמס של ששינסקי חל רק החל מרווח של יותר מ-14% בעוד שבמקביל יורד שיעור התמלוגים על האשלג - המקור לכ-80% מרווחי כיל - שעומד כיום על 7.5% בממוצע ל-5%. התמלוגים משולמים על הכנסות בעוד שההיטל החדש משולם רק על הרווח העודף.

לפי ההמלצות שהוגשו היום, חלק המדינה בהכנסות כיל יסתכם ב-48%, זאת לעומת 53% בדוח הביניים. מדובר בפער כספי של 100 מיליון שקל.

להערכת הוועדה, המשמעות הכספית של השינויים שהוכנסו היא צמצום ההכנסות הצפויות למדינה בשיעור של 20% עד 25%, לסכום כולל המוערך בכ-400 מיליון שקל לשנה. חלק המדינה (Government Take) ברווחי כיל ומפיקי אוצרות טבע אחרים (בעיקר נחושת) יעמוד מעתה על 42% עד 56%. חלק המדינה, המבטא את סך המס הכולל, מורכב מתמלוגים בשיעור של 5% המוטלים על המחזור, מס חברות בשיעור של 26.5% וההיטל החדש שינוע בין 25% ל-42%.

השינוי הבולט שהנהיגה הוועדה הוא פיצול מס רווחי היתר שיוטל על תוצרי כרייה לשתי מדרגות. במקום מס של 42% בדוח הביניים, יוטל מס מדורג: מדרגה ראשונה בגובה 25% ומדרגה נוספת של 42%. שינוי משמעותי נוסף הוא העלאת תקרת התשואה המובטחת למפיקי משאבי הטבע - מ-11% בדוח הביניים ל-14%. נתוני הרווחיות שלפיהם יחושב המס יילקחו מהדוחות הכספיים שיגישו מפיקי משאבי הטבע.

בנוסף נקטה הוועדה בשורת צעדים במטרה לצמצם פגיעה במפעלים המייצרים מוצרי המשך שמבוססים על תוצרי הכרייה מים המלח. כך, למשל, ימשיך מס החברות לחול בשיעור מופחת (9%) על אותם מפעלים, ובראשם מפעל המגנזיום ותרכובות ברום. לצורך הבטחת ההפרדה במיסוי תיאלץ כנראה הממשלה לערוך שינויי חקיקה בהוראות מס החברות - זאת בנוסף לחוק המיוחד למיסוי משאבי הטבע שייחקק אם הממשלה תחליט לאמץ את המלצות הוועדה וליישמן.

בנוסף אימצה הוועדה הסדרים פרטניים לגבי מוצרי כרייה שבשימוש כיל. לגבי מפעל תרכובות ברום נקבע מנגנון שיבטיח מחירי העברה נמוכים לתרכובות שיופקו בישראל. הסדר יצירתי נוסף גובש עבור מפעל המגנזיום בעקבות ביקור שערך במקום וירצבורגר, קבע כי הוצאות ייצור הסילבניט - חומר דומה לאשלג המופק כתוצר מתהליכי הייצור במפעל - יוכרו כהוצאה עבור מפעל האשלג הרוכש את הסילבניט ממפעל המגנזיום. התוצאה: מפעל האשלג ייהנה ממגן מס כל עוד מפעל המגנזיום פועל - ובכך ייווצר תמריץ לכיל להבטיח את המשך פעילותו של מפעל המגנזיום.

עיקרון הפרוגרסיביות

במסיבת עיתונאים שכינס האוצר בעקבות הגשת המלצותיה הסופיות של ועדת ששינסקי השנייה לשר האוצר יאיר לפיד הסביר יו"ר הוועדה פרופ' איתן ששינסקי כי העיקרון שהנחה את הוועדה היה פרוגרסיביות.

סגן הממונה על התקציבים אודי אדירי, שריכז את עבודת הוועדה, אמר כי "אם תהיה ירידת מחירים באשלג יכול להיות מצב שההכנסה של המדינה תקטן, אבל בתמונה הכוללת כשמביאים בחשבון גם את הברום והפוספט אני לא רואה מצב שהסך הכול יהיה יותר קטן".

אדירי הוסיף כי "עיקרון הפרוגרסיביות שהנחה אותנו קובע שאם אם החברות מרוויחות הרבה הציבור יקבל הרבה כסף ואם הן מרוויחות מעט - הציבור יקבל פחות". הוא ציין כי יישום מודל ששינסקי במחירי האשלג של 2008 היה מניב למדינה הכנסות בהיקף של 1.8 מיליארד שקל בעוד שכיום, לאחר הצניחה במחירי האשלג צפוי המודל להכניס רק 400 מיליון שקל.

3 פקידים בכירים במשרדי הממשלה יצאו להגנת כיל והגישו דעת מיעוט בוועדה. ממדובר בנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות אורנה הוזמן-בכור ומנהל מינהל אוצרות טבע במשרד התשתיות הלאומית יוסי וירצבורגר - שקראו להקל עוד יותר עם כיל. (לסיפור המלא)

"מהומה רבה על לא דבר" - כך כינה הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי את טענות הביקורת נגד המלצות הוועדה שקיבלו ביטוי בדעת המיעוט של מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, שאליה הצטרפו מנכ"לית משרד הכלכלה אורנה הוזמן בכור וראש מינהל משאבי הטבע במשרד יוסי וירצבורגר.

לוי אמר כי "המחלוקת היא מקצועית, זה לגיטימי ולא נורא שבוועדה של 14 איש יש דעות שונות".

בהתייחס לטענות על הפגיעה שעשויות לגרום המלצות הוועדה לתעסוקה בנגב אמר לוי: "המטרה שלנו היא לא לפגוע בתעשייה אלא להיפך אבל לצד הצמיחה שאנחנו רוצים המטרה שלנו היא שהציבור יקבל את החלק הראוי וכל השינויים שעשינו בין דוח הביניים לדוח הסופי נועדו להבטיח את האיזון הזה".

פרופ' ששינסקי אמר בהתייחס לטענה כי הטלת מיסוי על רווחי יתר מבטיחה כי אין שום בסיס לטענה שהטלת המס תביא לפגיעה במקומות תעסוקה. סגנו של לוי, אודי אדירי, אמר כי הוועדה עשתה ככל הניתן על מנת להבטיח ש"לא תיפול אף שערה מראשו של מפעל המגנזיום".

החשבת הכללית אמרה כי באשלג היא ממיצה על מיסוי גבוה יותר מזה שעליו המליצה הוועדה משום שמדובר במגזר שבו הרווחיות של כיל גבוהה במיוחד. בנוסף אמרה החשבת הכללית כי המליצה שלא להחיל את משטר מס היסף על מגזר התעשיה בגלל שמורכבות גביית המס במגזרי הברום והמגנזיום עשויים להביא לכך שהמס במגזרים אלה יהיה שלילי.

כיל: המלצות הוועדה מטילות עלינו את תשלום המס הגבוה בעולם

בכיל מגיבים בזעם גם להמלצות המרוככות של ששינסקי 2 וטוענים כי אם ההמלצות יאומצו - כיל תשלם את שיעור המס הגבוה בעולם בקרב מתחרותיה.

"לצערנו, עיון ראשוני בהמלצות הסופיות של הוועדה מלמד על כך שההמלצות לא שונו באופן מהותי כך שיתאפשר לכיל לממש את תוכניות ההשקעה שהיא תיכננה לבצע ערב הקמת ועדת ששינסקי 2", מסרה החברה. "תוצאת המלצות חלק חברי הוועדה משיתות על פעילות כיל בישראל את עול המס הגבוה ביותר בעולם, ובאופן משמעותי לעומת כל מדינה אחרת על הגלובוס שעוסקים בה בהפקת המינרלים אשלג, פוספט וברום. התוצאה הבלתי נמנעת מכך היא פגיעה קשה ולא מוצדקת בכיל, אך גם פגיעה קשה בכלכלת ישראל בכלל ושל הנגב בפרט, על אחת כמה וכמה נוכח ההאטה והמיתון במשק. בסופו של דבר, אפילו הכנסות המדינה מפעילותה של כיל עלולות להיפגע בשל אובדן הכנסות עקב צמצום פעילות החברה והקטנה של מספר העובדים הישירים והעקיפים המתפרנסים ממנה".

החברה רומזת כי שר האוצר לפיד יהיה אשר במשבר חברתי בדרום עם ההמלצות יתקבלו: "הנהלת החברה עשתה ככל אשר לאל ידה לשכנע את הוועדה הנכבדה כי אין שום סיבה מוצדקת לכפות דווקא על כיל, שהיא עמוד השדרה הכלכלי והחברתי בנגב, את התנאים הגרועים ביותר בעולם להשקעה ובכך לפגוע בתרומתה לנגב ולכלכלת ישראל בעיקר בימים אלה של מיתון, האטה וחוסר ודאות כלכלית. אין בליבנו ספק כי אם ייושמו המלצות אלה ככתבן וכלשונן, נזקיה יהיו מיידים, אולם במרוצת הזמן הם רק ילכו ויתעצמו.

"כיל סבורה כי יש לגנוז את המלצות רוב חברי הוועדה כדי למנוע את הנזקים הצפויים מהמלצותיה".

ההמלצות נגד כיל רוככו

עוד לפני הגשת הדוח הסופי, בוועדה לא הסתירו את נכונותם לרכך את ההמלצות על-רקע חשש לפגיעה קשה במפעלי כיל המספקים עבודה לאלפי משפחות בנגב המזרחי ובערבה. כיל הודיעה כי תסגור את מפעל המגנזיום - ב-1 בינואר 2017 - היום בו ייכנסו לתוקף השינויים הפיסקאליים שעליהם ממליצה הוועדה - והכריזה על תכנית התייעלות במפעל תרכובות ברום שבמסגרתה איימה לפטר מאות עובדים.

להערכת הוועדה המשמעות הכספית של השינויים שהוכנסו היא צמצום ההכנסות הצפויות למדינה - לעומת דוח הביניים - בשיעור של 20% עד 25%, לסכום כולל המוערך בכ-400 מיליון שקל לשנה.

חלק המדינה (Government Take) ברווחי כיל ומפיקי אוצרות טבע אחרים (בעיקר נחושת) יעמוד מעתה על 42% עד 56%. חלק המדינה, המבטא את סך המס הכולל מורכב מתמלוגים בשיעור של 5% המוטלים על המחזור, מס חברות בשיעור של 26.5% וההיטל החדש שינוע בין 25% ל-42%. הסיבה לכך שהסך הכולל נמוך מסכומם של שלושת המסים היא שהתמלוגים מוטלים על מכירות ולא על רווח והם מוכרים כהוצאה לצורך ההיטל. ההיטל בעצמו מוכר כהוצאה לצורך מס החברות.

השינוי הבולט שהנהיגה הוועדה, הוא פיצול מס רווחי היתר שיוטל על תוצרי כרייה לשתי מדרגות. במקום מס של 42% שהציעה הוועדה בדו"ח הביניים יוטל מס מדורג: מדרגה ראשונה בגובה 25% ומדרגה נוספת של 42%. שינוי משמעותי נוסף שקבעה הוועדה הוא העלאת תקרת התשואה המובטחת למפיקי משאבי הטבע - מ-11% בדו"ח הביניים ל-14%. נתוני הרווחיות שלפיהם יחושב המס יילקחו מהדוחות הכספיים שיגישו מפיקי משאבי הטבע.

צמצום פגיעה במפעלים

בנוסף נקטה הוועדה בשורת צעדים במטרה לצמצם פגיעה במפעלים המייצרים מוצרי המשך שמבוססים על תוצרי הכרייה מים המלח. כך למשל ימשיך מס החברות לחול בשיעור מופחת (9%) על המפעלים שמייצרים את מוצרי ההמשך ובראשם מפעל המגנזיום ותרכובות ברום. לצורך הבטחת ההפרדה במיסוי תיאלץ כנראה הממשלה לערוך שינויי חקיקה בהוראות מס החברות - זאת בנוסף לחוק המיוחד למיסוי משאבי הטבע שייחקק אם הממשלה תחליט לאמץ את המלצות הוועדה וליישמן.

בנוסף אימצה הוועדה הסדרים פרטניים לגבי מוצרי כרייה שבשימוש כיל. לגבי מפעל תרכובות ברום נקבע מנגנון שיבטיח מחירי העברה נמוכים לתרכובות שיופקו בישראל - מחירים אלה יאפשרו למפעל תרכובות ברום ליהנות ממס מופחת כל עוד הוא פועל בישראל.

הסדר יצירתי נוסף גובש עבור מפעל המגנזיום. בעקבות ביקור שערך במקום וירצבורגר נקבע כי הוצאות ייצור הסילבניט חומר דומה לאשלג המופק כתוצר של תהליכי ההייצור במפעל יוכרו כהוצאה עבור מפעל האשלג הרוכש את הסילבניט ממפעל המגנזיום. התוצאה: מפעל האשלג ייהנה ממגן מס כל עוד מפעל המגנזיום פועל - ובכך ייווצר תמריץ לכיל להבטיח את המשך פעילותו של מפעל המגנזיום.

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

כספים הוקפאו, אבל מבחינת המדינה ניתן להפקיד בסלייס חיסכון לילדים

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן