גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורמן: "אין קשר בין העלאת שכר המינימום לרמת התעסוקה"

ד"ר ג'ייסון פורמן, יועצו הכלכלי של נשיא ארצות הברית ברק אובמה: "ההעלאה של שכר המינימום היא אחת הדרכים להתמודד עם האתגר הגדול של אי-השוויון"

"המחקר הכלכלי של 20 השנים האחרונות מראה בבירור שאין קשר בין העלאת שכר המינימום לרמת התעסוקה" - כך אומר ד"ר ג'ייסון פורמן, יועצו הכלכלי של נשיא ארה"ב ברק אובמה. פורמן ישתתף בוועידת ישראל לעסקים 2014 של "גלובס", ויציג בה את תחזיתו לכלכלה העולמית בשנת 2015.

בראיון ל"גלובס" לקראת הגעתו לישראל מציג פורמן את הנושא המדאיג ביותר על סדר היום הכלכלי הגלובלי, ומסביר כיצד הוכח שאין קשר בין העלאת שכר המינימום לרמת התעסוקה המשקית.

נזכיר כי על פי הזמנת שר האוצר, יאיר לפיד, יפגשו מחר (ב') יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, יו"ר התאחדות התעשיינים, צביקה אורן ושר האוצר כדי לדון ולנסות לפתור את סכסוך העבודה שהוכרז במשק, ולקדם את הנושאים העומדים על הפרק בשוק העבודה ובראשם סוגיית העלאת שכר המינימום.

"תמונת המצב של הכלכלה העולמית מורכבת ממדינות שנמצאות במצבים שונים", אומר פורמן. "בארה"ב, כל האינדיקטורים המרכזיים מעידים על צמיחה, בדגש על נתוני התעסוקה ושאר האינדיקטורים לגבי שוק העבודה, כמו קצב יצירות המשרות. ארה"ב גדלה כיום בקצב מהיר יותר מכפי שגדלה לפני שנתיים. המשק האמריקאי עובר גם כמה שינויים חיוביים ברמה המבנית, כמו הקטנת היקף החוב של משקי הבית. באותו זמן אנחנו רואים את יפן ואת אזור האירו - מקומות שבהם הצמיחה נעצרה. הנתונים האחרונים מעידים על מיתון במקרה של יפן, ובמקרה של גרמניה נתונים על גידול במלאים (אינדיקציה להאטה כלכלית - ע.ב).

- מהי לדעתך התופעה המדאיגה ביותר בכלכלה העולמית?

פורמן: "אם יש בעיה משותפת לכלכלות השונות, לפחות בעולם המפותח זו החולשה בביקוש המצרפי (Aggregate Demand) - החולשה בביקושים היא הבעיה בה"א הידיעה בטווח המיידי, הקצר ואפילו הבינוני. בטווח הארוך יותר, הדאגה העיקרית היא דווקא בצד ההיצע, ואני מתכוון לירידה המתמשכת בקצב הגידול של הפריון במדינות המפותחות - הבעיה הזו רלבנטית במיוחד לארה"ב, בריטניה וישראל, מדינות שבהן הכלכלה צומחת, האבטלה בירידה והאינפלציה יציבה יחסית, אבל הפריון לא מצליח לשמור על קצב הגידול שלו. זו בעיה עמוקה מאוד, כי הגידול בפריון הוא הדרך העיקרית של כלכלות לצמוח".

- לדעתך, באילו דרכים ניתן להתמודד עם בעיית הפריון?

"חדשנות היא אחת הדרכים העיקריות להביא לגידול בפריון, וישראל היא אחת המדינות החדשניות ביותר. לחדשנות יש חשיבות רבה, במיוחד כיום בתחומים כמו אנרגיה או תחום הבריאות (Healthcare) - שהוא כיום שישית מהכלכלה האמריקאית".

לחדשנות הטכנולוגית של ארה"ב בתחום האנרגיה יש תוצאות שמורגשות היטב בתחנות הדלק בישראל: מחירי הנפט צנחו בשבועות האחרונים ב-25%, לאחר שטכנולוגיות חדשות בתחום הפקת הנפט אפשרו למשק האמריקאי להפיק נפט בהיקפים שכמותם לא נראו זה שלושה עשורים.

- לדעתך, האם ארה"ב עומדת להפוך ליצואנית נפט ולשבור את כוחו של קרטל אופ"ק?

"אנרגיה היא חלק חשוב מאוד במשק האמריקאי. ברור שקרה משהו בשוק הנפט, כי עד לפני כמה שנים תרחיש כמו האירועים בסוריה ובעיראק היה מביא בוודאות לעלייה גדולה במחיר הנפט והעובדה שראינו דווקא ירידת מחירים נובעת מגידול בתפוקת הנפט בארה"ב - גידול בהיקף השווה בגודלו לתפוקת הנפט של עיראק. מבחינה מאקרו-כלכלית, הירידה בהיקף יבוא הנפט לארה"ב בעלת משמעות רבה יותר מהאפשרות של יצוא נפט. נכון להיום, ארה"ב הפחיתה את יבוא הנפט ב-50% ואנחנו הרבה פחות תלויים בשווקים הבינלאומיים".

כניסתו של פורמן לתפקיד יו"ר מועצת היועצים הכלכליים של הבית הלבן (או בקיצור CEA) במאי 2013 היוותה בעבורו סגירת מעגל. ב-1996 גויס לשמש עוזרו האישי של יו"ר המועצה דאז, הכלכלן הנודע ג'וזף שטיגליץ, בעל ההשקפה הכלכלית הקיינסיאנית. "שטיגליץ השפיע רבות על חשיבתי" אומר פורמן ל"גלובס".

פורמן נולד בניו יורק (1970) לאב יזם נדל"ן מצליח ולאם פסיכולוגית ילדים. ב-2004 מילא בראשונה תפקיד פוליטי, כשהשתתף במסע הבחירות (הכושל של ג'ון קרי), וב-2008 הצטרף למסע הבחירות של ברק אובמה, ואז גם נוצר הקשר בין האישים. בתפקידו הנוכחי מספק פורמן את התחזיות הכלכליות שמשמשות בסיס לתקציב הפדרלי של הממשל האמריקאי ואחרי על הדוח הכלכלי השנתי של נשיא ארה"ב. אחד הנושאים המרכזיים שפורמן מנסה לקדם הוא העלאת שכר המינימום בממשל הפדרלי. התפקיד היוקרתי נחשב גם נקודת זינוק טובה לתפקיד נגיד הבנק המרכזי: עם קודמיו של פורמן בתפקיד ניתן למנות את הנגידים לשעבר אלן גרינספאן ובן ברננקי.

"לא לחיות בעוני"

שכר המינימום הוא אחד הנושאים שבהם מגלה פורמן מעורבות ועמדה מעניינת. כבר ב-2007, במסגרת נייר עמדה שפרסם עם חוקר אחר, קרא פורמן להעלות את שכר המינימום בארה"ב ל-7.25 דולרים לשעה - "סכום שיבטיח שמשפחה בעלת ארבע נפשות שבה רק אחד מההורים עובד לא תחיה בעוני". כעת פורמן סבור שיש מקום להעלות את שכר המינימום

ל-10.1 דולרים לשעה, סכום המתקרב בישראל ל-40 שקל לפי שער החליפין הנוכחי. "במונחים ריאליים, שכר המינימום כיום הוא הרבה פחות ממה שהיה לפני 45 שנה", אומר פורמן. "לכן אנחנו רוצים להעלות אותו - גם במישור הפדרלי וגם במישור המדינתי".

- מה דעתך על הטענה שהעלאת שכר המינימום תביא לאבטלה, בעיקר בקרב צעירים?

"הספרות הכלכלית של 20 השנים האחרונות מראה שאין קשר בין הדברים. המסקנה הזו מתבססת בין היתר על מחקרים שעשו השוואות לאורך זמן בין משקים שכנים שדומים מאוד מבחינת המאפיינים שלהם. העלאת שכר המינימום היא בעיני אחת הדרכים להתמודד עם האתגר הגדול של אי-השוויון".

- מה דעתך על תיאוריות כמו זו של הכלכלן הצרפתי פיקטי, שטוען שהאי-שוויון בהכנסות חוזר לרמות השיא של תחילת המאה ה-20?

"אין ספק שאי-השוויון בהכנסות גדל מאוד באחרונה, ושארה"ב מובילה בכך. אנחנו מכירים את התופעה של מעבר מהכנסה מעבודה להכנסה מהון ואנחנו עוסקים רבות בגורמים לכך. חשוב בהקשר הזה להעיר שהפתרונות אינם מגיעים בהכרח מאותו מקום שממנו מגיעים הגורמים לבעיה. אם למשל אנחנו מדברים על השפעות על שוק העבודה שיש לחידושים טכנולוגיים - הפתרון אינו מגיע מעולם הטכנולוגיה, אלא מעולם החינוך. אם אנחנו מדברים על השפעות הגלובליזציה - הפתרון מגיע מכיוון הסכמי שכר. אני מאמין שבסופו של דבר אפשר להאט את הגידול באי-השוויון, אבל יש צורך לנקוט כמה מהלכים, כמו למשל מערכת מס פרוגרסיבית יותר. פתרון שמאוד הצליח הוא הטבות מס לעובדים שאין להם ילדים - היינו רוצים להרחיב את זה".

- מה דעתך על "המודל הנורדי" של מדינות סקנדינביה?

"אפשר ללמוד דברים שונים ממדינות שונות. לארה"ב יש ניסיון בניצול נכון של הטבות מס ככלי השפעה. המדינות הסקנדינביות טובות מאוד בשילוב אנשים בעבודה ומניעת אבטלה. ישראל טובה מאוד במו"פ".

- הבנק המרכזי של ארה"ב מדבר על העלאת ריבית כבר ב-2015. לדעתך, כיצד ישפיע המהלך הזה?

"כעיקרון אנחנו לא מתייחסים לפעילות הבנק המרכזי שלנו. עם זאת, הייתי רוצה באופן אישי להודות לישראל על כך שהחזירה לנו את סטנלי פישר לתפקיד סגן נגיד הבנק הפדרלי".

פורמן ישתתף במליאת הפתיחה ביום הראשון של ועידת ישראל לעסקים 2014 של "גלובס" - למתווה המלא ולהרשמה - לחצו כאן

לוגו ועידת ישראל לעסקים

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל