גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התמחות ספציפית היא כלי רב עוצמה, שמתורגם גם להכנסה" אני מעדיפה שלא תהיה לי דקה לעצמי, מאשר לצאת מדעתי

"יש רגע שבו אדם צריך להגיד לעצמו: זהו, הגעתי לקצה, אני לא ממשיך ברוטינה, לא ממשיך לקלל כל בוקר כשאני קם לעבודה". יפה ויגודסקי, יו"ר קרן מעגלים, מסייעת לעובדי עבודות שוחקות לעשות הסבה מקצועית בגיל מתקדם

במסיבת הפרישה של יפה ויגודסקי התערבבו יחדיו אוסף של סוכנים, רגולטורים, טאלנטים וחברי כנסת, שהגיעו לחלוק כבוד לאישה שבגיל 65 ובתום שמונה שנים כמנכ"לית הטלוויזיה החינוכית יוצאת לפנסיה. ויגודסקי נשקה להם לשלום, והלכה לביתה. אחרי שבוע הבינה שמבחינתה זה או לצאת מהבית או לצאת מהדעת.

"מבחינתי לשבת בבית זה לגמור, זה להתייבש, זה לאבד את הוויטאליות של החיים. בשלושת חודשי ההסתגלות, שבהם אסור היה לי לעבוד, טיפסתי על הקירות. קיבלתי משכורת, היה לי רכב צמוד, בשבוע הראשון נהניתי, קמתי יותר מאוחר, ישבתי קצת עם חברות, התפנקתי קצת, ואחרי שבוע כבר פתחתי את היומן לראות מה קורה, ואז התחילו להגיע טלפונים ופשוט אמרתי 'כן' לכל מה שהציעו. אני מעדיפה שלא תהיה לי דקה לעצמי, מאשר לצאת מדעתי".

שלוש שנים אחרי היציאה לגמלאות, ויגודסקי מכהנת כיו"ר קרן מעגלים, המסייעת לבעלי מקצועות שוחקים לשדרג את עצמם ולעשות הסבה מקצועית. היא גם משמשת בהתנדבות כיו"ר שדולת הנשים, אך את הקריירה המקצועית שלה החלה בכלל כמורה בבית ספר תיכון. "לימדתי מינהל וכלכלה עשר שנים רצוף, הייתי אז מפרנסת ראשית, כי בעלי בדיוק למד, החזקתי בשתי משרות ונשחקתי בצורה לא נורמלית.

"זה היה סבל נוראי בשבילי להיכנס לחדר המורים, כבר לא יכולתי לשמוע את השיחות שם. בשנה העשירית הבנתי, שבלי קשר לשאלה ממה אני אחיה, אני צריכה לעזוב. יום אחד נכנסתי לכיתה ואחרי עשר דקות נשברתי. קמתי ועזבתי בלי שהיה לי שום דבר.

"התחלתי להרצות לכל מיני גופים כפרילנס. אמרתי, אני אסתובב בארץ ואתפרנס מזה. למזלי, הציעו לי להיות מפקחת של משרד החינוך. הייתי המפקחת הכי צעירה במערכת החינוך, בגיל 29, כשלא הייתה לי שום מוכנות, וזה קרה רק כי היה לי את האומץ לעזוב לכלום".

מאיפה התעוזה?

"ינקתי את זה מהבית. הוריי היו ניצולי שואה, זה היה הסיבוב השני שלהם, כי הם איבדו כבר שני ילדים בשואה, והם התחילו מכלום ולא פחדו לצאת ממקום אחד למקום שני. הם היו עצמאיים כל חייהם ועבדו במגוון עיסוקים. יש מצב שבו אדם צריך להגיד לעצמו, 'זהו, הגעתי לקצה, אני לא ממשיך ברוטינה, לא ממשיך לקלל כל בוקר כשאני קם לעבודה'".

כבת לניצולי שואה בטח העבירו לך גם חרדות.

"בעיקר כאלה שנוגעות לבריאות, ולדאבוני מוצדקות. אבי קיבל את התקף הלב הראשון כשהייתי בת שלוש ונפטר לי בידיים בבית, בגיל 60. אמא שלי קיבלה אירוע מוחי, ו-12 שנים טיפלתי בה אצלי בבית. לפני שבע שנים גילו לי סרטן בבטן. עברתי את הגיהינום בהתגלמותו, פתחו אותי לחצי, ירדתי עשרה ק"ג, הייתי הצל של עצמי. גם בעלי חלה לפניי בסרטן.

"לפני שבוע היה לי וירוס, והדבר הראשון שחשבתי היה הנה, חטפתי את זה עוד פעם. זה לא מרפה. מה שמחזיק אותי זה התעוזה והעשייה. תעוזה נותנת כוח. כשאתה מצליח לעשות את השינוי, אתה מרגיש שיש לך כוחות. זה מה שאני אומרת לאנשים שאני עובדת אתם עכשיו, אל תפחדו".

להרוויח יותר ממנו

ויגודסקי כיהנה כסמנכ"לית במכללה למינהל, והייתה זו שהקימה את המרכז הטכנולוגי הראשון בתל אביב. ב-1995 מינה אותה שר החינוך דאז, אמנון רובינשטיין, לסמנכ"לית משרדו, כדי לבצע רפורמה בחינוך הטכנולוגי.

אני מניחה שהיו תקופות שהרווחת יותר מבעלך.

"את לגמרי לא טועה. היו גם תקופות שהמשכורת שלי כיכבה בתקשורת יחד עם המשכורת של גליה מאור, כשהייתה מנכ"לית בנק לאומי. אני זוכרת שעברתי למשרד החינוך להיות סגנית מנהל כללי וביקשו ממני תלוש משכורת אחרון. הבאתי תלוש ממקום העבודה הקודם, אז אמרו, 'לא ביקשנו של כמה חודשים, ביקשנו את החודש האחרון'. מקום העבודה הקודם היה המכללה למינהל, ושם עשיתי שלושה תפקידים. המשכורת הייתה בהתאם".

כיו"ר שדולת הנשים פועלת ויגודסקי כדי למנוע אפליית נשים במקומות עבודה, ולטענתה, המצב רחוק מלהיות תקין. "יש לי שריטה: אני לא מסוגלת להגיע לארגון בלי לספור כמה נשים יש בו, בדגש על נשים מנהלות. על נשים בכירות אומרים שהן ביצ'יות, לא משקיעות מספיק במשפחה, ולפעמים טוענים שהן ידעו לקשור קשרים עם 'האנשים הנכונים' כדי להצליח. בגלל המחיר, הרבה בוחרות להישאר במקום בטוח, לא להילחם על קידומן ולהסתפק במה שנותנים להן".

מה הפתרון שלך לאפליית נשים?

"מהמעסיקים צריך לדרוש ש-50% מתפקידי הניהול יגיעו לנשים. גברים צריכים להילחם על כך שבנות הזוג, הבנות, האמהות והאחיות שלהם ישתכרו בהתאם לכישוריהן, ולא למגדר שלהן. מאנשי החינוך צריך לדרוש שלא יחנכו את הילדים שלנו שבנים צריכים ללמוד פיזיקה, מחשבים ואלקטרוניקה, והבנות ספרות ואמנות. ויותר מהכול, מהנשים עצמן אני מצפה שילכו אחר הרצונות שלהן ולא יאפשרו לאף אחד להוריד את ביטחונן העצמי. חברה בריאה לא יכולה להתקיים בין מנצל ומנוצל".

הצעקה שלא שומעים

קרן מעגלים שבראשה עומדת ויגודסקי היא יוזמה משותפת של הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים. התקציב שלה עומד על 600 מיליון שקל לעשר שנים, והיא מטפלת בכ-9,000 עובדים.

את נתקלת באנשים שעבורם עצמאות כלכלית היא מדע בדיוני.

"אני רואה את המשכורות של האנשים האלה ואני פשוט לא מאמינה. יש להם נאמנות אינסופית למקום העבודה. הם פוחדים פחד מוות שיזרקו אותם, כי אין להם מקצוע מוערך. נשים שעובדות בעבודה הכי מגעילה בעולם, שמוציאות קרביים של תרנגולות במשמרת שמתחילה בחמש בבוקר. אני אומרת לך, יש כאן יותר ממדינה אחת".

איפה הקרן נכנסת לתמונה?

"אנחנו מגיעים לארגונים ולמפעלים ערב רפורמה או סגירה, כמו מגבות ערד, כי"ל ורשות הדואר. הפעילות היא בשני ערוצים - הכשרות שישדרגו אותם במקום העבודה, והכשרות לעובדים שמוצאים לפנסיה מוקדמת, כדי לעזור להם להתפרנס בהמשך.

"הפנסיה הולכת להיות הדבר הכי דרמטי במדינת ישראל עבור העובדים בעשירונים התחתונים. הם יצטרכו לחפש מקומות עבודה משלימים או ליפול על הילדים. בפנסיה, אתה מקבל 70% מהמשכרות, אז קחי 70% מ-4,300 שקל, איך אפשר לחיות מזה?".

איפה את מגלה אופטימיות?

"אני נתקלת מדי יום במאות נשים שמבינות שהעבודה שלהן היא לא גזירת גורל, ושהן יכולות לעשות שינוי גם בגיל מבוגר. לא מזמן פגשתי דוורית מדואר ישראל שב-30 השנים האחרונות מתעוררת יום יום בארבע בבוקר לעבודה קשה ומאומצת. בגיל 55 היא החליטה שהיא רוצה לעצמה חיים אחרים, ויצאה ללימודי צורפות. לדבריה תמיד הייתה לה חיבה לאמנות וליצירה, אבל לא היה לה טריגר לקום ולעשות עם זה משהו במרוץ החיים המטורף.

"הלימודים ארוכים ואינטנסיביים, אבל היא לא מוותרת. היא מספרת שהמשפחה תומכת בה ושבני משפחתה רואים בה אישה שונה, קורנת, כזו שסופסוף עושה משהו בשביל עצמה".

לייצר חופש כלכלי

איך נוכל לייצר לנו חופש כלכלי עתידי?

"ביטחון כלכלי זו התחושה שיש לנו את היכולת להסתדר. כל אדם צריך לפתח לעצמו התמחות, תוך התחשבות בנטיית הלב ובכישורים האישיים. התמחות ספציפית היא כלי רב עוצמה, שמתורגם גם להכנסה.

"מצד שני, לא צריך לפחד לשנות קריירה, כי הניסיון שצוברים בתפקידים שונים לא נעלם. צריך לברר במה אנחנו טובים, מהן החוזקות ואיפה הגבולות, מה יסב לנו סיפוק והגשמה עצמית. צריך לבדוק אם יש ביקוש למקצוע ואם יש לו היתכנות כלכלית, ולאחר מכן לגייס את התמיכה של המשפחה והאנשים הקרובים.

"זה אף פעם זה לא זמן טוב לחולל שינויים בחיים, אבל אף אחד לא יעשה את זה בשבילכם. כל ג'וב שעשיתי נתן לי רווח עתידי. כל תפקיד נתן לי כלים ששום בית ספר לא היה נותן. מתפקיד לתפקיד גדלתי, וזה הוביל להגדלת ההכנסה".

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע