גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כאשר מיעוט רעשני מהקבלנים מפחד, זה סימן טוב"

יזמים וקבלנים שראו את מודעות הפרסום לגבי תוכנית מחיר מטרה טוענים כי עלויות הפיתוח בהם נקב משרד הבינוי גבוהות בצורה ניכרת ■ מנכ"ל משרד הבינוי, שלמה בן אליהו: התנגדות הנובעת מתוך חשש של הקבלנים עצמם

שלמה בן אליהו / צילום: תמר מצפי
שלמה בן אליהו / צילום: תמר מצפי

לאחר חודשים ארוכים פרסם משרד הבינוי את שני המכרזים הראשונים במסגרת תוכנית מחיר מטרה. נכון להיום טרם פורסמו חוברות המכרז אולם על פי מודעת הפרסום של שני המכרזים כבר ניתן לראות מה דמי הפיתוח אותם מבקשת המדינה לגבות מיזמים שיגישו הצעות למכרז. יזמים וקבלנים שראו את מודעות הפרסום טוענים כי עלויות הפיתוח בהם נקב משרד הבינוי גבוהות בצורה ניכרת ממכרזים קודמים וכי עובדה זו הופכת את המכרזים ללא רלוונטיים בעבורם.

בתגובה לטענות הקבלנים טוענים במשרד הבינוי כי מדובר בטענות-סרק. מנכ"ל משרד הבינוי, שלמה בן אליהו, התייחס היום לטענות ואמר כי מדובר במיעוט המתנגד למכרזי מחיר מטרה, התנגדות הנובעת מתוך חשש של הקבלנים עצמם. עוד הוסיף בן אליהו ואמר כי: "כאשר מיעוט רעשני מהקבלנים מפחד, זה סימן טוב. כאשר אותו מיעוט מנסה לדחוף את רוכשי הדירות לקנות מהר דירות ובמחירים מופרזים, זה רע".

כזכור, בתחילת השבוע ערכו בכירי משרד הבינוי מסיבת עיתונאים במסגרתה הכריזו על נתוני שיא בשיווק קרקע לבנייה למגורים בשנת 2014. על פי נתוני המשרד מדובר בשיווקים לכ-50.5 אלף יחידות דיור. לאחר פרסום הנתונים תקפו גורמים שונים את אמינותם והוסיפו כי מדובר בעיקר בשיווקים "על הנייר" שעוד רחוקים מביצוע.

בן אליהו התייחס גם לטענות אלה היום ואמר: "ישנם קבלנים החוששים משיווק בהיקפים גדולים כל כך, משום שהם יודעים שזהו המפתח להורדת מחירי הדיור, ומחפשים התחכמויות קטנות להסביר מדוע מספר זה אינו מדויק. כל מי שעיניו בראשו ייזהר מהמלצות קבלנים אלה, שכל מטרתן, הלגיטימית כסוחרים, היא להגדיל את רווחיהם ולמכור דירות במחירים מופרזים. עם זאת, זהו מיעוט קטן בקרב הקבלנים, אשר רובם תומך בפעולות רמ"י ומשרד הבינוי להגדלת היצע הקרקעות לבניית דירות, ושותף למאמץ הגדול להגדיל את היצע הדירות ולהוריד את המחירים".

בן אליהו התייחס גם למכרזי מחיר מטרה ולטענות הקבלנים כנגד עלות הפיתוח הגבוהה ואמר: "המערכת הבנקאית מעודדת את היזמים לגשת למכרזי "מחיר מטרה", שבהם וודאות גבוהה למכירת הדירות יחד עם הורדת העלויות ליזם".

עוד נמסר היום ממשרד הבינוי בכל הנוגע לטענות על מכרזי מחיר מטרה כי: "עשרות יזמים וקבלנים מתעניינים ונערכים בחודשים האחרונים למכרזי מחיר מטרה והיו שותפים עמנו בדיונים לקראת גיבוש התכנית לצד בנקאים, כלכלנים ואדריכלים. מאות יזמים, שמאים, קבלנים ואנשי נדל"ן השתתפו בכנס מחיר מטרה שיזם המשרד בחודש שעבר, כדי שכולם יכירו ויבינו את מהפכת המכרזים. המדינה מוותרת על ההכנסות מהקרקע, מבטיחה מפרט איכותי וקובעת את המחירון החדש של ישראל המגלם הנחה של 20% ויותר על מחיר השוק והחזרת השוק לרמות מחירים סבירות יותר".

"מה שלא גובים על הקרקע גובים בפיתוח"

כאמור, קבלנים שונים תקפו את מכרזי מחיר מטרה, בעיקר על רקע העלות הגבוהה של מחירי הפיתוח במכרזים. "במכרזי מחיר מטרה לכאורה אין עלות לקרקע. אבל שמסתכלים על עלויות הפיתוח של משרד הבינוי נהיה חושך בעיניים", הסבירה ל"גלובס" עופרה חדד סמנכ"לית חברת יורו ישראל, "בראש העין בדקתי את עלות הפיתוח במכרז מחיר מטרה לעומת עלות הפיתוח במכרזים קודמים בעיר וגיליתי שמדובר בעלויות כפולות ואף משולשות. נראה שבמשרד הבינוי אולי לא יגבו מחיר על הקרקע, אבל מה שלא גובים שם יגבו במסגרת הוצאות הפיתוח".

חדד מוסיפה כי על פי נתוני עלות דמי הפיתוח והמחיר למ"ר שנקבע מראש על ידי משרד הבינוי למכירת הדירות המוזלות, שעומד על 9,400 שקל למ"ר, לא יהיה ניתן לבצע את הפרויקט ולבנות דירות מוזלות. "המחיר למ"ר, 9,400 שקל למ"ר הוא כולל מע"מ. אם נורד את זה אנחנו נשארים עם 7,960 שקל למ"ר. כלומר דירה בשטח 100 מ"ר אמורה להימכר ב-796 אלף שקל. אם נוריד מזה את עלות דמי הפיתוח שעומדים במכרז על כ=300 אלף שקל, נגיע לכ-496 אלף שקל שזו עלות הביצוע לבדה של דירה במקרה הטוב, בלי עלות מימון, אגרות, תשומות, שיווק ועוד".

לדברי חדד, העמסת עלות הפיתוח על המכרז מובילה למצב בו קשה לראות כיצד ניתן לגשת למכרז שכזה: "כמה שמנסים לשחק עם המספרים, זה לא יוצא טוב. על פי הנתונים שכבר פורסמו אני באופן אישי לא רואה איך אנחנו ניגשים למכרזים האלה ב-2015. זה רק המספרים היבשים בלי השינויים שעוד יכולים להיות בשנתיים שעד הבנייה".

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות