גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה לא מה שימוטט אותו

גועל נפש ונצלנות עלובה - כן. אקדח מעשן - לא

בנימין ושרה נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין ושרה נתניהו / צילום: רויטרס

1. פלילי? לא פלילי? יפיל את נתניהו? יחזק את נתניהו? הרי ברור שזה כל סיפור דוחות מבקר המדינה מהיום. כל השאר - קישוט. מי שלא רוצים את נתניהו, וזה תמיד בא בעוצמה ובטינה עמוקה אחרי שכבר ניצלו את אחרון הבקבוקים ורהיטי הגן וקצה קצהו של כל "סיפור" משפחתי ועובד/ת בית, מלקקים שפתיים. 'זהו... זה גומר אותו סופית'. אלה שתומכים בנתניהו, חלקם בעיקר מטינה לצד השני, מצקצקים שפתיים: 'זהו? זה כל הסיפור? על זה כל הרעש? שמעון פרס לא בדיוק אותו דבר? בדקו את הבית של ציפי? מאיפה הכסף של בוז'י? אם זה מה שהשמאלנים רוצים - אז אנחנו כבר נראה להם מה זה'.

2. האם הדוח הנוכחי ילבין את פני נתניהו ברבים, הפעם בחתימת המבקר, עד כדי נטישה מסיבית של בוחרים? עוד נראה. בדוח על "הוצאות מעונות ראש הממשלה" יש הרבה גועל נפש, עליבות קמצנית, קטנוניות, תאוותנות, ניצול לרעה של כספי אחרים, ציבור, אפילו "חזירות" - אבל אין אקדח מעשן. אין בדוח הזה את אותו משהו אחד, פלילי, שימוטט משפטית את עידן נתניהו.

המבקר עצמו רומז על כך, בעקיפין. המקום שבו מצוין חשד לפלילים מופיע במבוא שבחתימתו ומתייחס לפרשת רהיטי הגן ופרשת הבקבוקים - אלא, שאת הנושאים הללו העביר המבקר מעצמו לפני שבועיים ישירות ליועץ המשפטי לממשלה. "החומרים הללו", כותב יוסף חיים שפירא במבוא, "הועברו הואיל והם העלו חשש לכאורה לפגיעה בטוהר המידות, עד כדי חשש למעשה פלילי. כמו כן, הועברו ליועץ המשפטי לממשלה חומרים הנוגעים לסוגיות נוספות, שאף הן אינן נכללות בדוח זה, אשר מידע לגביהן התקבל במשרד מבקר המדינה לאחר גיבוש הטיוטה של דוח זה, וכן חומרים הנוגעים לגורמים שאינם מבוקרים, על מנת שהוא יעמיק חקר בהם ככל שימצא לנכון". בקיצור - מי שמחפש פלילי לא ימצא אותו עכשיו. אולי בהמשך. מי שמחפש התנהלות אישית ונצלנית של משפחת הצמרת - יימצא פה הרבה.

3. ומי שוב מצליח להתחמק מהלבה הרותחת? שמעון פרס. דוח המבקר על "מינהל וכספים בבית הנשיא" בתקופתו, לא פחות נמוך, בזבזני ונצלני מזה של נתניהו. אבל, דוח הנשיא, בשונה מדוח ראש הממשלה, נעדר את הממד האישי, החטטני, הדקדקני והמפורט שלו. רק לחשוב על זה שהנשיא או אנשיו הביאו לכך, בגיבוי ייעוץ משפטי, שחשבי בית הנשיא - נציגי החשב הכללי שאמורים לבקר על ביצוע תקציב ולדווח לחשב האוצר - לא ממש עשו כן. לא רק שבוצע רק "חלק קטן" מהביקורת שנדרשה, הרי שגם הדוחות האלה כלל לא הוגשו ליחידת הביקורת באגף החשב הכללי.

עוד פרק: בית נשיא המדינה נקט בסוג של התחכמות (ישראבלוף?) בבואו לקיים את "ועידת נשיא ישראל: פונים אל המחר". הנשיא, שהצהיר כי ימלא את הוראות היועץ המשפטי לממשלה והמבקר, הציג את מעורבותו בוועידה כ"מתן חסות", כאשר האוניברסיטה העברית הוצגה כיישות המשפטית שבאמצעותה הוכנה ותופעלה הוועידה. אלא, שבפועל, במציאות, זה לא היה באמת כך. האקדמיה הכי גדולה ומכובדת במדינה "לא קיבלה למעשה את האחריות לפעילות ועידת הנשיא, אף שכך הוצגו הדברים". כך כתוב בדוח.

4. זה לא "שימון" ולא "ביבי" - הדוחות הללו הם תבנית הכוח של האליטות הבזבזניות, היהירות, האטומות, נעדרות ההגינות, שאנשיהן משוכנעים שהכול מגיע להם. פרס ונתניהו הם רק הפרק הנוכחי בסאגה. לפניהם היו רבים. לצדם יש רבים. שכמותם ניצלו ומנצלים את לשד הארץ למען עצמם.

עוד דוח, עוד חשיפה, עוד שקיפות, עוד "תספורת", עוד ארגון חברתי ועמותה ציבורית, אולי עוד מחאה, עוד הפגנה והגברת הלחץ הציבורי - אפשר שהיום נכתב פרק נוסף בתחילת הקץ של "השיטה". המבקר חושף את הריחוק מהמציאות, את הציניות של שיא האוליגרכיה הפוליטית - נשיא לשעבר, ראש ממשלה ויו"ר כנסת שמחלק כסף לאנשיו כאילו אין מחר (שמאל או ימין, כשזה מגיע לניצול כסף ציבורי עלום פנים - כולם אותו דבר).

5. לא במתכוון מגיעים דוחות אלה בימים שאחרי פריצתה הקולנית של מלחמת ההישרדות של אליטת התרבות והספרות שנהגה בפרס ישראל כבטריטוריה פרטית שלה. בחודשים שבהם עוד "אליטה", משטרת ישראל, נחשפת בשיא עליבותה הגברית, ובשבוע שמתמנה ראש חדש לאליטת הביטחון, שהפכה מאותגרת ציבורית לאחר שאיבדה במו ידיה את מעמדה שהיה פעם בלתי מעורער.

תוסיפו את זה לפירות הבאושים (ואפילו לא אמרנו מושחתים) שגדלו ולבלבו על ברכי איחוד-האליטות: הפוליטית, הכלכלית-ממשלתית, הכלכלית-עסקית, הביטחונית, האקדמית, המשפטית והתרבותית - ותזהו את "השיטה". היא מעניקה יתרונות-על לקבוצות מצומצמות, אליטות בעיני עצמן, שמקיימות ביניהן קשרי אינטרסים - יד רוחצת יד - על חשבון ציבור גדול שעומד, מתבונן ועצבנותו הולכת ומתגברת.

"שלטת בתוכנו אריסטוקרטיה הקרועה למעשה מחיי ההמונים" - כתב דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של ישראל, ובעצם סיכם את תמונת חיינו היום. רק שזה היה ב-1969 בספר 'מדינת ישראל המחודשת'.

6. כמה מביך, כמה עלוב, שראש ממשלה ומשפחתו נהנים מזה שעובדי משרד שילמו מכספם הפרטי לרכישות מצרכים עבורם. כדורים לכאבי ראש, ארוחה כזו, ארוחה אחרת (לא סתם מכונה ראש הממשלה בכינוי "אוי שכחתי את הארנק בבית..."). כמה עלוב שמה שיש למבקר המדינה לומר על זה הוא: "כאשר עובד במשרד רה"מ נאלץ לממן מכיסו הוצאה עבור ראש הממשלה, מדובר במינהל לא תקין, ואין נפקא מינה אם מדובר בסכום גדול או קטן". זה מה שיש לומר? שלישיית מילים מכובסת וחסרות משמעות "מינהל לא תקין".

7. יוסף שפירא, מבקר המדינה, מסתבר כמשתתף לא קטן בחגיגה. גם הוא, כמו מבוקריו וכמו חבריו לאליטה הפקידותית הבכירה, מוצא את דרך המילים הפתלתלות במטרה לשמור ולהגן על האליטה הפוליטית הגבוהה, מה שמעלה תמיהה על שיקול הדעת שלו.

למשל, הפרק "מימון היטל בשל צריכת מים עודפת במעון הפרטי של ראש הממשלה". בשנת 2009, אחרי הכרזה על בצורת מתמשכת, "ישראל מתייבשת", עבר חוק ההתייעלות הכלכלית. הוא הטיל על מי שצרך מים בכמות גדולה מהקבוע בחוק היטל כספי שנקרא אז מס בצורת או היטל בצורת. משפחת נתניהו, במעונה הפרטי, השתמשה בכמות גבוהה מאוד של מים, ולכן חויבה, ב-2009 וב-2010, לשלם מס בצורת. 1,322 שקל ו-4,160 שקל בהתאמה. לא משהו שמשפחת נתניהו, כמו כל משפחה שברשותה גינה וברכת שחייה, לא יכולה לעמוד בו.

זה כל כך ברור: ביזבזתם שילמתם. והנה, גם הדבר הזה, כמו עשרות רבות של הוצאות קטנות וגדולות, הגיע ל"ועדת השלושה" - יועצת משפטית של משרד ראש הממשלה, חשב משרד ראש הממשלה וסמנכ"ל משרד ראש הממשלה. בתחילה הורה נתניהו שהיטל הבצורת לא ישולם על ידי המשרד - כלומר, שהוא עצמו ישלם, "זאת מסיבות מובנות", לדבריו. ואכן, ועדת השלושה קיבלה החלטה שאין לממן את היטל הבצורת במעון הפרטי של משפחת נתניהו. אבל הדיונים התחדשו, ומשום מה מסתבר כי הנחיית ראש הממשלה השתנתה, ואז ועדת השלושה מיהרה להתקפל ולשנות גם היא את החלטתה.

כשבא המבקר, ב-2014, ושאל איך קורה שעמישראל צריך לשלם עבור משפחת נתניהו על עודף שימוש במים בזמן הבצורת, השיב המשרד ש"ראש הממשלה לא הנחה את ועדת השלושה אלא הבהיר לה את עמדתו. הוועדה סוברנית לקבל החלטותיה..". בקיצור אמר נתניהו: 'זה לא אני שלא רציתי לשלם זו הוועדה שהכריחה אותי לא לשלם...'.

"מימון היטל זה מכספי אוצר המדינה", כותב המבקר, "אינו עלה בקנה אחד לא עם אמות מידה ציבוריות ולא עם החשיבות של מתן דוגמה אישית". אז מה המסקנה של שפירא בנדון? שהוא כבר אמר קודם שאין אמות מידה ברורות להבחנה בין ההוצאה הפרטית להוצאה הציבורית, ושהמעשה הקמצני-נצלני של היטל הבצורת, למשל, רק ממחיש את הצורך להגדיר ולקבוע.

8. "ועדת השלושה" - גוף שחוזר פעם אחר פעם. מסתבר שהוועדה הזו מקיימת עשרות ישיבות בשנה, כל פעם על איזו הוצאה ודרישה אחרת של משפחת נתניהו. לבית הפרטי שלה או לבית הרשמי של ראש הממשלה. מרגע לרגע נראה שמדובר בלא יותר מוועדה להלבנת העברות כספים - ברשות ובסמכות.

9. אז פלילי - קשה למצוא בדוח. אבל אין בו גם אתיקה, לא היגיינה ציבורית, לא יושרה, ולא הגינות. לא אצל בכירי האליטה הפוליטית.

עוד כתבות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל