*** הכתבה בשיתוף קרן אקספו
"היתרון של הבנקים, לרוב מתחיל ונגמר בריבית", כך אומר רו"ח אבי דויטש, מנכ"ל קרן אקספו, העוסקת במתן אשראי חוץ בנקאי כנגד בטחונות נדל"ן. אקספו היא בין הקרנות הפועלות בתחום בו שיעורם של הגופים החוץ בנקאיים הולך ועולה, בשל הצורך הרב לאשראי נדל"ני, בתקופה בה הבנקים בוררים את לקוחותיהם בתחום (בעיקר כתוצאה מהגבלות רגולטוריות).
"בשאר הפרמטרים, הן בשלב המשא ומתן על הביטחונות וההתניות, הן בתקופת ההלוואה במהלכה צצים תנאים שונים המצריכים שינויי מסלול או פתרון בעיות שצצות בדרך והן בתום ההלוואה, קרי החזר הקרן ושחרור השעבודים, הקרנות גמישות יותר לצרכי הלקוח וזריזות יותר בתהליכים", טוען דויטש, בעל ניסיון רב שנים בתחום האשראי והחיסכון לטווח ארוך, ובעברו אף ניהל את קופות הגמל והפנסיה של בית ההשקעות אקסלנס נשואה.
לדברי דויטש, יתרונן של הקרנות מתבטא בין היתר בקיצור לוחות זמנים שלעיתים לדבריו הוא השיקול המרכזי של יזם ולא רק בשל סיבות כלכליות טהורות. "חוסר הודאות של יזם בבואו לקבל את ההלוואה בבנק הינו עצום. ראשית אורך התקופה עד קבלת התשובה יכול לקחת חודשים ובמהלכה ישנן הוצאות רבות ואובדן הכנסות אלטרנטיביות", מסביר דויטש, "כמו כן, קיים אלמנט של הלחץ הנפשי, ככל שמתארך הזמן, החרדה בגין עתיד הפרויקט הופכת לממשית אף בפן הפסיכולוגי.
"במימון החוץ בנקאי, יש לרוב תקופת ההמתנה קצרה יותר והתנאים לאישורה גמישים יותר שכן משך הבדיקה קצר משמעותית ומוריד מחוסר הוודאות. בקרן אקספו למשל, הלקוח מקבל תשובה עקרונית תוך 24-48 שעות, כמובן שבהמשך הוא צריך להגיש שמאויות תומכות במה שהציג, דוחות רואי חשבון מוסמך ונתונים נוספים הכרחיים. בכל מקרה, הזמן שעובר מרגע הגשת בקשת האשראי ע"י היזם ועד להזרמת הכסף ליזם הוא קצר באופן משמעותי מאשר בבנק.
"בנוסף ללוחות הזמנים, השוני בין דרישות הקרנות לאלו של בנקים מקורו בנקודת ההסתכלות על הבקשה "ההבדל המרכזי הוא שקרן אקספו מתעניינת בעסקה עצמה ואילו הבנקים רוצים לראות את כל החברה של היזם ההיסטוריה, הכלים שבידיו של היזם, לצד פרטים על העסקה. ובתרגום לשעבודים, אנו מבקשים בעיקר שעבוד על הקרקע או הפרוייקט עצמו, ואילו הבנקים לרוב מבקשים שעבודים נוספים כמו שש"ק על כל החברה ,שעבודים נוספים, התניות פיננסיות מגבילות על העסק ,אישורים ,בירוקרטיה ועוד ולכן נוצרת לעיתים סחבת באישור הפרויקט".
- מה באשר למתן אשראי לקבוצות רכישה?
"על פי הכללים, כלל החברים בקבוצה צריכים לעמוד בקריטריונים של בנק ישראל בטרם מאשרים כשירותם לקבלת ליווי בנקאי ובטרם החלו לדון באשר לתנאי ההלוואה עצמה. במידה ולא עומדים בלוחות הזמנים הקצובים הללו ולו מאחר ואחד מחברי הקבוצה נפסל, עליהם להתחיל את כל התהליך שוב, עניין הגורם לא אחת לבעיות פנימיות בתוך הקבוצה ולעיתים אף לפירוקה. אנו מסתכלים בעיקר על העסקה בוחנים את איתנות חבריה מניתוח מקורות ההון שלהם ולא רק מניתוח מקורות ההכנסה כפי שבודקים הבנקים".
- יש עדיין בשוק חוסר מודעות לאלטרנטיבות המימוניות?
"ודאי. רבים מהיזמים או ממארגני קבוצות הרכישה לא מודעים כלל לאפשרות שיש בשוק עוד דרך לגיטימית לגיוס אשראי. חלקם בעת קבלת תשובה שלילת מהבנק, מוותרים על הפרויקט וזאת מאחר ולא שמעו על פתרון מימוני אלטרנטיבי".
- ועדיין קיים בלבול בקרב הלווים בין עולם האשראי החוץ בנקאי לבין השוק האפור?
"יש יזמים שעדיין לא עובדים עם גופים חוץ בנקאיים בשל סטיגמות שנדבקו לתחום בעיקר מהעבר והקישור הלא נכון של הנושא לשוק האפור הלא לגיטימי. הלגיטימיות של קרנות האשראי גבוהה מאוד והיא כמו הלגיטימיות של גולן טלקום מול סלקום, פרטנר ופלאפון.
"לקוח שמחפש חברה סלולרית, משקלל בהחלטתו מס' גורמים: מחיר החבילה, איכות הקליטה, שרות, מהירות, זמן תגובה ואיכות ולפי כל הפרמטרים האל ובוחרת עם מי לעבוד, כך צריך לקוח שמחפש אשראי לחפש את חברת המימון או הבנק הטובים היותר עבורו ולשקלל בהחלטתו מס' פרמטרים: גובה הריבית, עמלות, שרות, מהירות, יעילות, שעבודים על נכסיו השונים ,התניות פיננסיות אם יש ,שעבוד על כל החברה או רק על הפרויקט, נוחות עבודה וכו'".
- רגולציה בתחום זה תעזור לבידול בתוך עולם האשראי החוץ בנקאי?
"אנחנו לא מחכים לרגולציה, ולמרות שאין דרישה כזו, אנו מוודאים התנהלות תקינה הן באמצעות נאמנים חיצוניים לטובת המשקיעים והן באמצעות ועדת אשראי חיצונית אובייקטיבית המורכבת ממנהלים בכירים שאיישו תפקידים מרכזיים בבנקים בעבר. אין ספק שצריך לוודא שגורמים בשוק יעבדו בשיטה חוקית, עם אפיון נכון של הלקוח, מסמכי הלוואה ברורים, הבלטות על נושאים מהותיים כגון גובה הריבית, התנהלות סדירה מול הלקוח, פונטים ברורים כדי שלא יפלו בין השורות החשובות".
זה הצעד הראשון שעליך לעשות לקבלת מימון