גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה תפצה ב-2 מיליון שקל לאחר שעיצומים עיכבו כתב הגנה

בשבועות האחרונים מנהל ועד הפרקליטים מאבק עיקש נגד נציבות הביקורת על הפרקליטות, ובמסגרת סכסוך עבודה שהכריז, מעכב הגשת כתבי אישום וכתבי הגנה לבתי המשפט

השופטת הילה גרסטל  / צילום: בן יוסטר
השופטת הילה גרסטל / צילום: בן יוסטר

בשבועות האחרונים מנהל ועד הפרקליטים, המאגד את עורכי הדין שמייצגים את המדינה בערכאות השונות, מאבק עיקש נגד נציבות הביקורת על מערך התביעה (הפרקליטות) ומייצגי המדינה בערכאות (נבת"ם) בראשות שופטת המחוזי בדימוס, הילה גרסטל.

הוועד הודיע על סכסוך עבודה שאושר על-ידי ההסתדרות הכללית, והוא נוקט בשורה של צעדים, כגון עיכוב הגשת כתבי אישום וכתבי הגנה מטעם המדינה לבתי המשפט. אחת הטענות המרכזיות של הפרקליטים, שבעטיין הוכרז הסכסוך, היא שהנציבות שהוקמה לפני כשנה, צריכה להימנע מלעסוק בתלונות פרטניות שמוגשות נגד פרקליטים, אך בוחרת כן לעשות זאת.

לעיצומים שנוקטים הפרקליטים במחאה על פעילות נציבות הביקורת על הפרקליטות יש כבר מחיר כספי כבד מבחינת המדינה. אחת הדוגמאות לכך היא פסק דין שנתן אתמול (ג') שופט שלום בירושלים, גד ארנברג, שחייב את המדינה לשלם פיצוי בסך כ-2.2 מיליון שקל לאלי ועידית פרנסה, זוג צעיר שביקש לרכוש בית בהתנחלות "לשם" שבשומרון.

הזוג פרנסה הגיש תביעה, בין היתר נגד הממונה על הרכוש הממשלתי ביהודה ושומרון (יו"ש), המיוצג בידי פרקליטות מחוז ירושלים. זאת, בטענה כי טרם כניסתם לבית, שאותו בנו בממון רב, יזמו רשויות התכנון תוכנית חדשה, ששללה מהם את האפשרות להתגורר בבית. בשל שביתת הפרקליטים, לא הגישה הממונה כתב הגנה במועד, וביהמ"ש קיבל את התביעה, בהיעדר הגנה.

בראיון ראשון מאז כניסתה לתפקיד נציבת הביקורת על הפרקליטות, לכתב העת "עורך הדין" של לשכת עוה"ד שיתפרסם בקרוב, התייחסה גרסטל לסכסוך המתמשך עם הפרקליטים. "אני ממש לא מתכוונת להיגרר לסכסוך, משום שאני בטוחה שאין לי חלק בו", אמרה. "אני לא יודעת אם הנזק הציבורי שנגרם מהתהליך הוא הפיך או בלתי הפיך. והנזק לא אצלנו, כי אנחנו עובדים כאמור. הנזק הוא לתדמית של הפרקליטים בציבור. הנזק השני ברמה היומיומית הוא שלא מוגשים כתבי אישום ולא מוגשים כתבי הגנה.

"הרי מי ישלם את המחיר? גם הפרקליטים ששובתים ישלמו את המחיר, כי את כתבי האישום צריך להגיש, ובסופו של דבר הם יצטרכו לעבוד כפל כפליים כדי להשלים את החסר, ואם יהיו פיגורים תהיה עליהם ביקורת ציבורית. יש כאן מעגל שוטה שמישהו צריך לפרוץ אותו. צריך לשבת ולהבין שהביקורת נועדה לטובה ולא לרעה".

לטענה כי הפרקליטים חוששים מהתלונות הפרטניות ולא המערכתיות, אמרה גרסטל כי "מסע ההפחדה נגד אגף התלונות הפרטניות של הנציבות, לא מוצדק. לא יושבים פה אנשים שבאו לתלות את הפרקליטים בכיכר העיר, וכל תלונה תתקבל ברמה העניינית והמקצועית ולא ברמה של אנטי-פרקליטות או לעומתיות. לא יכולה להיות מחלוקת על כך שמקום שיש הצדקה לקבל תלונה - יש לעשות כן".

"להפעיל שכל ישר"

גרסטל ציינה כי "הצער שלי הוא בעיקר על כך שארגון הפרקליטים לא לקח את ידי המושטת ולא אפשר לי לעשות את המסע בארץ כדי להיפגש עם הפרקליטים ולהסביר להם שזה לא כצעקתה. הפרקליטים ניזונים מחלקי מידע, מעדויות שמיעה שחלקן מעוותות, ולכן הנציבות הפכה בעיניהם לגוף דמוני מאוד".

גרסל הבהירה כי "הנציבות לא יכולה לשמש כלי לניגוח הפרקליטות... מצד אחד, הייעוד שלנו הוא לא לנגח את הפרקליטות ולא להלך אימים על פרקליט שמופיע, אם מול ארגון פשיעה ואם מול אדם מפורסם; מצד שני, אם נעשים דברים לא תקינים, לא צריכות להיות הנחות. צריך להפעיל שכל ישר, צריך להיות זהירים".

לדברי גרסטל, "הרי לא הגעתי לתפקיד הזה כרועת צאן ממצפה בגליל, אני 24 שנה במערכת... אני יודעת לבור בזהירות רבה מי פונה בגלל אינטרס זר ומי פונה כי נעשה לו עוול. וגם אם אני לא יודעת לבור במאה אחוז, ברור לי שאני צריכה לבחון כל מקרה בזהירות, כדי לא לשמש כלי ניגוח ממניעים זרים. צריך לשמור גם על זכויות הפרקליט וגם על זכויות האזרח. לא תמיד יש קונפליקט ביניהן, אבל מקום שיש קונפליקט - צריך למצוא את נקודת האיזון".

באחרונה פורסם כי גרסטל הורתה לברר את ההדלפות בתיקים של רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, ושל יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר. בהתייחס ליכולתה להילחם בתופעת ההדלפות מתוך הפרקליטות, אמרה גרסטל: "בדיקת הדלפות היא פרויקט קשה, ואני לא גוף חוקר, אלא גוף מבקר.

כל פנייה נבדקת באמצעים שיש לי כנציבות ביקורת. ברור שאני לא משטרה ואין לי כלי חקירה פורמליים לברר את זה". באשר לטענה כי כאשר מוגשת תלונה על הדלפה לנציבות הביקורת, זה עלול לרפות את ידי הפרקליט העוסק בתיק, ציינה גרסטל כי נושא ההדלפות הזה לא נבדק תוך כדי הליך אלא רק בסיומו, וההדלפה נעשית בזמן ההליך.

מארגון פרקליטי המדינה נמסר בתגובה: "הקלות הבלתי נסבלת בה מוגשות תלונות מופרכות לנציבות, ובה מתקבלת החלטה של הנציבות לקיים חקירה, אף שהיא אינה מוסמכת לכך - הינה מקוממת ואף חסרת בסיס משפטי. התנהלות כזו נוגדת עקרונות יסוד במשפט מינהלי וחוקתי ומשרתת אינטרסים זרים ובלתי ענייניים".

בנוגע לתלונה פרטנית שהוגשה נגד פרקליטה ונדחתה, בעניין סגירת תיק של עבריין (ראו מסגרת), מסר הוועד: "ככל הידוע לנו, ההחלטה על סגירת התיק, נבחנה על-ידי הגורמים הבכירים ביותר במשרד המשפטים ואושרה על ידם. לצערנו, בחרה הנציבות לבדוק גם תלונה מופרכת זו, שאין בה דבר מעבר לאמירה בעלמא של מי שלא קיבל את ההחלטה הרצויה מבחינתו, ולא בחל בשום אמצעי על-מנת לפגוע בפרקליט, ובכלל זה להאשימו ללא כל בסיס כלשהו בעבירה חמורה של שוחד.

תלונה פרטנית שנדחתה: "פרקליטה סגרה במפתיע תיק נגד עבריין הנוהג לשלם שוחד"

עיצומי הפרקליטים החריפו לפני כחודשיים, אז פרסמה נציבות הביקורת, את דוח הביקורת הראשון שלה, מאז הקמתה לפני כ-11 חודשים. מהדוח עלה כי בתשעת החודשים הראשונים לפעילות הנציבות, התקבלו באגף התלונות הפרטניות נגד פרקליטים, 210 פניות, מתוכן הושלם הטיפול ב-151 פניות, שהן 72% מכלל הפניות. לפי הדוח, 77% מהתלונות התקבלו ביחס לפרקליטות; 10% כלפי מיופי הכוח ובעלי ההסמכה של היועץ המשפטי לממשלה; ו-13% לגבי גופים שאינם מבוקרים של הנציבות.

לאחר בירור מקיף, מצאה הנציבות שתי תלונות מוצדקות, ללא שמסרה המלצה אופרטיבית בגינן; תלונה אחת נוספת נמצאה מוצדקת ואף התקבלה המלצה אופרטיביות בגינה; יתר 148 התלונות שנבדקו נדחו או הבירור בעניינן הופסק מסיבות שונות, בהן 13 תלונות, שהן 12% מכלל התלונות שבירורן הסתיים בתקופת הפעילות הרלוונטית, שנמצאו בלתי מוצדקות.

"תיק עם ראיות"

ממידע שהגיע לידי "גלובס" עולה כי לאחרונה נבדקה באגף לתלונות פרטניות בנציבות הביקורת על הפרקליטות תלונה חריגה מאוד, בעלת גוון פלילי מובהק, נגד פרקליטה. לפי התלונה, שהוגשה ביולי 2014, פרקליטה במחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) סגרה לפי כשנה תיק של עבריין במפתיע, ולמרות שהיו נגדו לכאורה ראיות חזקות. עוד נטען בתלונה כי אותו עבריין נוהג לשלם שוחד. התלונה נגד הפרקליטה נבדקה על-ידי הגורמים המוסמכים במשרד היועץ המשפטי לממשלה, ונמצא כי אין בה כל ממש וכי הפרקליטה היא נקייה מכל רבב.

העברת התלונה למשרד היועמ"ש, לאחר שנציבות הביקורת החלה בבירורה, בוצעה בהתאם לסמכויותיה של הנציבות, לפי מסמך העקרונות שמכוחו היא הוקמה. "ככל שמובא לידיעת הנציבות, תוך כדי ברור פנייה, שקיים חשש ממשי למעשה פלילי, מועבר הנושא לטיפול היועמ"ש, כפי שמצוין בנוהל בדיקה וטיפול בתלונות פרטניות, המצורף לדוח הפעילות הראשון של הנציבות, סעיף ד7", נמסר מהנציבות. עם זאת, על רקע שביתת הפרקליטים, עולה השאלה - אם אכן ראוי שנציבות הביקורת על הפרקליטות תרכז לידיה תלונות פרטניות על פרקליטים ותברר או אפילו תחל בבירור תלונות מסוג זו, או שמא מקומן להיבדק מתחילת הדרך במשטרה.

בתלונה הנדונה, שהגיעה לידי "גלובס", כתב המתלונן כך: "פניתי ל(פרקליטה - ח'מ') בטלפון בשאלה ותמיהה מדוע התיק נסגר כשיש כל-כך הרבה הוכחות". לדברי המתלונן, הפרקליטה "תקפה אותי בטלפון בחריפות ואמרה 'ככה אני רוצה'". בהמשך נטען בתלונה כי זה ידוע ש(העבריין - ח'מ') משלם שוחד. מי יודע כמה כסף ולמי שילם כדי לצאת חלק מהאישום". עוד כתב המתלונן: "זהו עניין לציבור, חמור מאוד ונגוע בהתנהלות לא חוקית. מישהו מבפנים קיבל הרבה מאוד כסף כדי שיחליק העניין. אנא טיפולך ובדיקתך הנושא".

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות