גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסי האטה: הרווח של חברות הליסינג נחתך ב-57% ב-2014

התחרות העזה ושחיקת המחירים שפגעו בתחום, יחד עם מבצע "צוק איתן" שפגע בענף ההשכרה ניכרים היטב בתוצאות החברות שנסחרות בבורסת ת"א

כבר כמה שנים שחברות הליסינג והשכרת הרכב המקומיות טוענות שהתחרות בתחומן גוברת, וכי הן מתמודדות עם תנאי שוק מאתגרים הפוגעים בפעילותן. סיכום תוצאות ארבע חברות הליסינג הציבוריות ל-2014 מחזק את הטענות הללו, ולמרות הצלחה לשמור על יציבות בפעילות השוטפת, השחיקה הניכרת בשורה התחתונה מעידה על הקשיים בענף.

בין הסיבות לפגיעה בפעילות אשתקד מזכירות החברות עלייה בהוצאות התפעוליות, את מבצע "צוק איתן" בקיץ, שפגע בעיקר בפעילות ההשכרה, והאטה בשוק המקומי. זאת, כמובן, לצד תחרות המחירים העזה הקיימת בעיקר בפעילות הליסינג, שבמסגרתה נכללות גם מכירות מכוניות.

אל שלוש חברות הליסינג הנסחרות כבר שנים רבות בבורסה באמצעות אג"ח, הצטרפה בחודשים האחרונים חברה ותיקה נוספת - אלדן שבשליטת יוסי דהן - שהנפיקה אג"ח בהיקף של כ-450 מיליון שקל, ודוחותיה ל-2014 מסייעים להבין את תמונת המצב הכללית בענף.

במישור האישי, 2014 הייתה שנה דרמטית בקבוצת שלמה, שאיבדה במפתיע את מייסדה שלמה שמלצר. שמלצר נפטר ביולי האחרון בגיל 67, כתוצאה משטף דם במוח, ובנו אסי שמלצר תפס את מקומו, כשמונה ליו"ר שלמה החזקות, המחזיקה בחברת הליסינג והשכרת הרכב שלמה SIXT, ויחד עם שאר בני המשפחה המשיך לנתב את פעילות הקבוצה.

טרם פטירת שמלצר פעלה שלמה לרכוש את משווקת הדלקים סונול מגרנית הכרמל של קבוצת עזריאלי תמורת 450 מיליון שקל, אולם זמן קצר לאחר שנחתם מזכר הבנות בין הצדדים, נפטר שמלצר והעסקה ירדה מהפרק.

אלה המספרים המרכזיים המספרים את סיפורן של חברות הליסינג ב-2014.

71 מיליון שקל - הרווח הנקי שמציגה קבוצת שלמה בסיכום שנתי, המהווה קפיצה של 39% ביחס לרווחיה ב-2013, היחידה מבין ארבע החברות המציגה שיפור בשורה התחתונה.

למרות זאת, גם עסקי הליסינג וההשכרה של שלמה עברו שנה לא פשוטה, כפי שיוצג בהמשך, אולם החברה נהנתה מצמצום ניכר של 41% בהוצאות המימון נטו, שעמדו על 110 מיליון שקל, וסייעו לה להציג מגמה חיובית בשורה התחתונה.

השיפור בשורה התחתונה שהציגה שלמה סייע למתן במעט את הצניחה ברווח הנקי הכולל של ארבע החברות, שצנח אשתקד ב-57% ל-44 מיליון שקל. בצד השלילי בולטת קרדן רכב, זכיינית המותג אוויס בישראל, שהפסידה אשתקד קרוב ל-40 מיליון שקל, אחרי שנה רווחית ב-2013 - ובכך חזרה להציג שורה תחתונה שלילית, כפי שהיא עושה מאז 2011.

נוסף על הרעה בשיעורי הרווחיות שלה, אוויס, המנוהלת על-ידי יואב הורוביץ, שהוזכר לאחרונה כמועמד להתמנות למנכ"ל משרד ראש הממשלה, סבלה אשתקד גם מעלייה בהוצאות המיסים שלה, שהגדילו את הפסדיה.

עוד משכה את הרווח הנקי הכולל של החברות למטה חברת אלדן, שבשליטת יוסי דהן, שהפסדיה גדלו ב-36% ל-25.5 מיליון שקל. אלדן סבלה אשתקד משחיקת הרווח הגולמי והתפעולי, שקוזזה באופן חלקי בצמצום הוצאות המימון ובהטבת מס.

רווחיה של אלבר, שבשליטת אלי אלעזרא, נחתכו ב-21% ל-38 מיליון שקל, ותרמו גם הם למשיכת הרווח הכולל בענף למטה.

49% שיעור הצניחה ברווח התפעולי של אלדן, שהסתכם בפחות מ-75 מיליון שקל. אלדן סבלה אשתקד מעלייה בהוצאות פחת של רכביה, וכן מהפסד ממכירת רכבים, בעקבות עלייה בגיל הרכבים שנמכרו. נוסף על כך, ב-2013 נהנתה אלדן מרווח של 14 מיליון שקל ממכירת מניות מובילאיי, שהשפיע גם הוא על השינוי החד ברווח התפעולי.

הרווח התפעולי של אוויס צנח ב-29% ל-65 מיליון שקל, אחרי שהרווח הגולמי שלה ירד ב-16.5% ל-147 מיליון שקל - ירידה שאותה מייחסים בחברה בעיקר להרעה בפעילות ההשכרה לזמן קצר ועלייה בהוצאות התפעוליות.

הרווח התפעולי של קבוצת שלמה ירד ב-13% ל-228 מיליון שקל. עיקר הפגיעה בסעיף זה מיוחסת לשחיקה של 17% ברווחי מגזר הליסינג, שעמדו על 197 מיליון שקל, ומגמה שלילית נרשמה גם ברווחיות פעילות ההשכרה, שנשחקה ב-4.5% ל-42 מיליון שקל. אלה אוזנו באופן חלקי בצמצום של 45% בהפסד התפעולי מפעילות הביטוח, שהסתכם ב-10 מיליון שקל.

הרווח לפני מסים של אלבר ירד ב-10% לכ-47 מיליון שקל, אחרי שהציגה עלייה בסעיפי הוצאות שונות, ועל השורה התחתונה השפיעה גם עלייה בתשלומי המסים שלה.

8.4 מיליארד שקל - מחזור ההכנסות שהציגו ארבע חברות הליסינג, סכום המהווה שיפור מתון של כ-1% ביחס להכנסותיהן ב-2013. את השיפור הגדול ביותר הציגה אוויס, שהכנסותיה עלו בקרוב ל-7% והגיעו ל-1.5 מיליארד שקל, ואילו מנגד, הכנסותיה של אלבר נחלשו בכ-2.5% לפחות מ-2.1 מיליארד שקל.

בפילוח ההכנסות, אוויס נהנתה אשתקד מעלייה של יותר מ-6% בהכנסות הליסינג, הכוללות מכירת רכבים בסיום תקופת הליסינג, ואלה הגיעו ליותר מ-1 מיליארד שקל. לעומת זאת, החברה, שבשליטת קבוצת קרדן של יוסף גרינפלד ואבנר שנור, סבלה משחיקה של יותר מ-11% בהכנסותיה מהשכרה לזמן קצר, הכוללות מכירות רכבים מסוג זה, שהסתכמו ב-274 מיליון שקל.

אלבר הציגה מגמה הפוכה, עם ירידה של 3% בהכנסות בסעיף הליסינג, שהגיעו ל-1.25 מיליארד שקל, ושיפור של 8.5% בהכנסות בסעיף השכרה לזמן קצר, שהגיעו ל-347 מיליון שקל.

שלמה נהנתה משיפור של 2% בהכנסות פעילות הליסינג שלה, שהגיעו ל-2.65 מיליארד שקל, בזכות עלייה בכמות המכוניות שהיא מכרה, אולם הכנסותיה מהשכרת מכוניות נשחקו ב-7.5% ל-540 מיליון שקל, וגם הכנסותיה של אלדן רשמו מגמה חיובית בזכות שיפור של קרוב ל-9% בהכנסותיה ממכירת רכבים, שהגיעו ל-593 מיליון שקל.

הנתונים שמציגה אלדן ממחישים את מה שאפיין את ענף הליסינג בשנה כולה, שם מסבירים כי נרשמה קפיצה של 23% בכמות הרכבים שנמכרו, במקביל לירידה של 14% בהכנסה הממוצעת לכל רכב שנמכר - מגמה המיוחסת לשינוי בתמהיל הרכבים הנמכרים, ועלייה בהיקף המכירה למגזר הסיטוני.

4 מיליון שקל - עלות העסקת אסי שמלצר, סכום שהופך אותו לשיאן השכר בענף. שמלצר, שכיהן עד חודש יולי האחרון כסגן יו"ר שלמה החזקות, ומאז מונה ליו"ר, נהנה אשתקד בין היתר מדמי ניהול של 2.6 מיליון שקל וממענק של 1.4 מיליון שקל. סך התגמולים ששילמה אשתקד קבוצת שלמה למשפחת שמלצר הצטבר ל-9.5 מיליון שקל. עלות העסקת טובי שמלצר, אחיו של אסי, עמדה על 1.5 מיליון שקל, עלות העסקת אמם, עתליה שמלצר, הגיעה ל-1.6 מיליון שקל, ועלות העסקת שלמה שמלצר עד פטירתו הסתכמה ב-2.3 מיליון שקל.

בעל השליטה באלבר, אלי אלעזרא, הסתפק ב-3.5 מיליון שקל שקיבל כשכר ודמי ניהול בתפקידו כיו"ר אלבר - מסכום כולל של 12 מיליון שקל שקיבל מקבוצת אלעזרא.

באוויס שיאן השכר היה המנכ"ל, יואב הורוביץ, שעלות העסקתו הגיעה ל-1.7 מיליון שקל, ובאלדן הסתפק יוסי דהן ב-930 אלף שקל בתפקידו כנשיא ויו"ר הדירקטוריון, ושני בניו, שלמה ושי דהן, מנכ"לים משותפים באלדן, קיבלו 1 מיליון שקל ו-820 אלף שקל בהתאמה.

UMI נהנתה משברולט, דלק רכב ממובילאיי

שינוי מבני ביוניברסל מוטורס (UMI) מקבוצת קרדן ישראל, ורכישת קרדן רכב, זכיינית המותג אוויס בישראל, הכפיל אשתקד את מחזור הפעילות של יוניברסל מוטורס, ל-3.65 מיליארד שקל.

אשתקד נהנתה יבואנית רכבי ג'נרל מוטורס לישראל משנה מוצלחת בעיקר במותג הראשי, שברולט, שמכירותיו זינקו ב-61% והתקרבו ל-13,000 מכוניות - מה שסייע לה לסכם את 2014 עם שיפור של 52% במכירת המכוניות שהיא מציעה, ל-15,000 מכוניות.

ביוניברסל מוטורס מייחסים את הקפיצה במכירות שברולט להשקת דגמים חדשים, בעיקר בקטגוריית הרכבים המשפחתיים, והרחבת הפעילות מול ציי הרכב. מכירות המותג איסוזו צמחו ב-20% ל-1,600, בין היתר בזכות עלייה בהזמנות רכבים על-ידי מוסדות ממשלתיים.

הכפלת מחזור המכירות סייע ליוניברסל מוטורס להציג שיפור נאה גם ברווחיות הגולמית והתפעולית שלה, אולם העלה גם בצורה ניכרת את הוצאות המימון שלה וגם הוצאות המס שלה גדלו באופן משמעותי, כך שבשורה התחתונה רווחיה נחלשו ב-6.5% ל-46 מיליון שקל - הרווח הקטן ביותר מבין שלוש יבואניות הרכב הבורסאיות. מבין שלושתן, בסיכום 2014 בולטת דלק רכב שבשליטת גיל אגמון (המשמש גם כמנכ"ל החברה), בזכות ההשקעה המוצלחת במיוחד במובילאיי (Mobileye), שפיתחה מערכת התרעה מפני סכנות בכביש. שערוך השקעה זו, בעקבות הנפקת מובילאיי בוול סטריט במהלך 2014, הובילה לקפיצה של 33% ברווח השנתי של דלק רכב, ל-723 מיליון שקל.

בסך הכול זקפה דלק רכב, יבואנית רכבי מאזדה ופורד, הכנסות מימון בגין עליית ערך ומימוש השקעה במניות מובילאיי בסך של כ-442 מיליון שקל (325 מיליון שקל אחרי מס).

ביטרול רווח הון זה רווחי דלק רכב ל-2014 עדיין מרשימים, ומגיעים ל-398 מיליון שקל. רווחי יבואנית רנו וניסאן, קרסו מוטורס, צמחו אשתקד בשיעור מתון של 2% והגיעו ל-115 מיליון שקל.

מבין המותגים הנמכרים, אצל דלק רכב בלטה קפיצה של 60% במכירות מאזדה, שהגיעו ליותר מ-17,000, ולעומתן, מכירות המותג פורד צנחו ב-36% לכ-8,200. אצל קרסו מוטורס נרשמו עליות מתונות בשני המותגים המרכזיים - 4% במכירות רנו, ל-9,900, ו-2% במכירות ניסאן, שהתקרבו ל-10,600.

מספר המכוניות שמכרו דלק רכבתוצאות חברות הליסינג

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם