גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פעם קראו ושרפו, היום עובדים על אפליקציה

"במחנה" החל את דרכו כעלון של ארגון ההגנה - עלון שנהגו לקרוא ולשרוף כדי לא יתגלה על-ידי אויבים * היום, הוא ממשיך להתמודד עם הדילמה הנצחית שלו - לעשות עיתונות טובה ואמיתית מבלי לפגוע בצה"ל /

עוד חודשים ספורים, לראשונה אחרי 80 שנות קיום, יחנוך העיתון "במחנה" אתר אינטרנט. במקביל תושק גם מהדורה דיגיטלית, ולדברי העורך, רס"ן צחי בירן, "גם אפליקציה עוד תהיה". אחרי הכול, למרות שהעיתון צבאי, אין שום פקודה שמחייבת לקרוא אותו ומצד שני הוא חייב עדיין להגיע לקוראיו. והם, גם בכמה לילות ללא אימא, לא הופכים מנער לבחור שנפרד מהאייפון שלו.

אבל בירן, בשנה וחצי בה הוא עורך לאחר שהגיע מיחידת דובר צה"ל, התאהב בפרינט ובעיקר במורשת הקרב של היחידה שתחת פיקודו. "העיתון התחיל כעלון של ארגון ההגנה באזור תל-אביב וכתבו בו בעילום שם דמויות כמו לאה גולדברג ונתן אלתרמן", הוא מספר. "הם היו מוציאים כמה עשרות גיליונות, מקריאים לחוליות ואז שורפים אותם, על מנת שלא יתגלו - לקרוא ולשרוף. זה כלל דברי רוח, לצד הנחיות ללוחמים ודילמות מוסריות שעלו באותה תקופה, כמו האם הם צריכים לסייע לבריטים או לא. עם הקמת המדינה וצה"ל, בשנת 1948, העיתון התחיל לצאת מדי שבוע, תחת אותו שם, 'במחנה', לכלל חיילי צה"ל". הסופר משה שמיר ("הוא הלך בשדות") היה, אפשר לומר, עורכו הישראלי הראשון עם תום המנדט.

העיתונאי הוותיק איתן הבר התגייס לעיתון בשנת 1958. "הדבר שהכי זכור לי היה כששימשתי ככתב צבאי בפיקוד צפון", הוא מספר. "זו הייתה תקופה רבת תקריות, בראש ובראשונה עם הסורים. נורו אלף פגזים על יישובי הגליל שגרמו להרס ולפגיעות קשות ביותר. אפשר לומר שזו הייתה התקופה הכי קרבית שלי, כל יום יומיים הייתי תחת צליפות והפגזות".

קו ראשון עם הלוחמים

לאורך השנים, חיילי "במחנה" היו בקו הראשון עם הכוחות הלוחמים. מוכר במיוחד שמו של הצלם האגדי של העיתון אברהם ורד, שלקח חלק בשורה של מבצעים צבאיים ובהם מבצע הפשיטה סנונית, 1962, בסופו זכה בעיטור מופת על אומץ לבו. גם הצלם אבי שמחוני, שהתגייס לעיתון בשנת 1969 ועובד בו עד היום כרכז הצלמים, זוכר את ראשית שירותו כסוערת ומסוכנת. "כצלם צבאי הייתי כמעט ברוב הפשיטות בזמן מלחמת ההתשה", הוא נזכר. "לא אשכח את הפעם הראשונה שבה ירדתי לתעלה, יחד עם כתב 'במחנה' יואב טוקר, והכינו אותי להפגזות. התכוננתי למטחי הפגזות ולא היה כלום. שקט. בנסיעה שהייתה יומיים אחר כך קיבלתי את כל המנה. הגענו ק"מ או שניים מהמוצב ובצד השני החליטו לטווח אותנו. במשך שעתיים הפגיזו אותנו ואני, חייל סדיר, שכבתי עם הראש בחול. זאת הייתה טבילת האש הראשונה שלי, תרתי משמע".

הייתם יותר קרביים?

"לא יכול לומר דבר כזה. הייתה לנו להיטות לצאת לכל פשיטה. היום אנחנו נזהרים מאוד וחושבים עשרות פעמים לפני שאנחנו שולחים חייל לפעילות. לא תמיד מקבלים את האישורים, ולא נכנסים באותה חופשיות שהיינו נכנסים בזמן ההתשה ובמלחמות בשנות ה-70'".

יש סקופים, בלי לפגוע בצה"ל

"מה שלא השתנה הוא שכתבי 'במחנה' נמצאים בכל מקום שבו הצבא נמצא, כולל ב'צוק איתן'", אומר העורך בירן. "הם היו הכתבים הראשונים שפגשו את הכוחות כשהם יצאו מהרצועה. לאורך השנים היו לא מעט הרמות גבה לגבי התפקיד של העיתונאים שלנו, ואני, במהלך 'צוק איתן' הרגשתי שזה בדיוק כמו פעם. החיילים, ובעיקר החיילות שלנו, היו בכל מקום והם האוזן הקשבת".

יש סקופים?

"בוודאי. למרות שזה לא מה שאנחנו מחפשים. 'במחנה' עושה עיתונות טובה בלי לפגוע בצה"ל. אנחנו כן מדברים על נושאים רגישים. למשל, נושא אכיפת שימוש בסמים, ובאופן שבועי כמעט מדברים על קבילות שחיילים הגישו".

אבל לא תחשפו עוולות של הצבא.

"עוולות זו מילה גדולה. תפקידנו הוא לא להביך את הצבא או לתפוס אותו לא מוכן. אני יכול להביא דוגמה שחייל שלנו גילה שברכבת ישראל חיילים שלא מחזיקים בכרטיס הנכון, נקנסים באופן מופרז".

זה רחוק מאוד מהתחקיר של "עובדה" על הנגמ"ש בסג'אעייה.

"גם אנחנו דיברנו עם החברים מנגמ"ש גולני מיד אחרי הקרב. אז לא עשינו שחזור מדקה לדקה של הקרב, אבל הם אמרו דברים כואבים. מיד אחרי 'צוק איתן' עשינו כתבת שער שקראנו לה 'יומני צוק איתן' וחייליים העבירו יומנים שכתבו בפנים, והביעו פחדים ודאגות".

וכל מה שהעבירו פורסם?

"כן. גם דברים קשים על אובדן חברים, וזה מיד אחרי - בלי פילטר. אנחנו משמיעים את קולו של החייל ואני מפעיל מעט מאוד צנזורה".

כשאיתן הבר נשאל על תקופת ההכשרה שלו כעיתונאי ב"במחנה" הוא נשמע מאוד מסויג. "זה בית ספר מסוג מסוים מאוד", הוא אומר. "היום אי אפשר אפילו לדמיין את האווירה שהייתה אז. האווירה עד מלחמת יום הכיפורים הייתה שאתה חלק מהדימוי הצבאי הביטחוני של מדינת ישראל והצנזורה לא אפשרה לכתוב כמעט שום דבר".

היחסים בין הצבא לעיתון, שבמהותו אמור להיות חופשי וביקורתי, היו מתוחים כנראה מהרגע הראשון. לאורך השנים, הצנזורה הדרקונית התמתנה, אך הציפיות מהעיתון לשקף את רוח צה"ל לא פחתו. אלדד יניב, שהיה עורך העיתון בפועל במהלך שנות ה-90' סיפר על ההתערבות ההולכת וגדלה של יחידת דובר צה"ל והקצונה הבכירה בתכנים. לימים גם עצר קצין חינוך ראשי אלעזר שטרן את ההדפסה של העיתון לשבוע, בשל מה שהוא כינה כתבות לא ראויות, ובהן כתבת אופנה עם חיילות וכתבה על אל"מ שסיפר על יציאתו מהארון.

מקרה זכור אחר היה בתקופת ההתנתקות, אז הודחו הכתבים רן ליאור וליאת שלזינגר והצלם דן קינן, לאחר שסיקרו את פינוי בית העלמין מגוש קטיף. "ישבתי עם מפקדים לשעבר וכל אחד יכול לספר על אירועים לא פשוטים", מספר בירן. "מפקד אחר סיפר שאחת לשבועיים הוא הוזמן ללשכת הרמטכ"ל וחטף על הראש".

העובדה שאתה איש דובר צה"ל עד לא מזמן, מקלה עליך את העבודה?

"אני לא עושה דוברות, אבל אני גם עורך ראשי של עיתון שחשוב לי שיהיה רלוונטי ומעניין. התוכן לא פוגע ולא יפגע בצה"ל, הוא מאתגר ומעורר שיח ובדיקה. אנחנו מפרסמים דברים שיעוררו גאווה אצל המשרתים. 'במחנה' צריך להיות קשוב ולהשמיע את הקולות".

יש לך כעורך פנטזיה שתהיו בעלי השפעה בציבוריות הישראלית כמו גל"צ?

"לא. כשאספנו חומר לגיליון שציין 80 שנה לעיתון, אמרתי לעצמי 'קטונתי'. ישבו בכיסא שלי אנשים שגדלו להיות אנשים בעלי שיעור קומה כמו משה שמיר, ועיתונאים ענקיים אחרים.

"בסוף אני מציאותי. חשוב לי שהעיתון יישאר וישמור על כבודו ועל הפוקוס שלו ולא ינסה להיות משהו שהוא לא. 'במחנה' תמיד הכי הצליח כשעשו בו עיתונות צבאית אמיתית".

"במחנה"

שנת הקמה: 1948. הופיע כעלון של ההגנה משנת 1935 העורך הראשון אחרי הקמת המדינה: הסופר משה שמיר פיסת היסטוריה: בעבר הופסקה ההדפסה לשבוע בשל "כתבות לא ראויות"

עוד כתבות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

אימו של החייל החטוף: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו"

מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני ובן 21 ובן 13 נפצעו קל ● דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה; במקביל, פעילות נרחבת של הכוחות באיו"ש ● קבינט המלחמה דן בחידוש המגעים לעסקה ● סמ"ר ניסים כחלון, בן 21 מחדרה, נהרג בדרום הרצועה • דיווחים: 9 הרוגים בתקיפת צה"ל בשני מוקדים בדרום לבנון • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

ביל אקמן ואישתו נרי אוקסמן / צילומים: RICHARD BRIAN, רויטרס; ויקיפדיה, Noah Kalina

המיליארדר ביל אקמן: "בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה בגלל המלחמה"

אקמן ואישתו נורי אוקסמן רכשו בתחילת השנה כ־5% ממניות הבורסה תמורת כ־100 מיליון שקל ● "אני מאוד מתרשם מההנהלה, התוכניות העסקיות שלהם והיכולות הטכנולוגיות שלהם", כתב בציוץ ב-X

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, והרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ● מדור חדש

בנייה חדשה בירושלים / צילום: Shutterstock

תל אביב מול ירושלים: הגרפים שמראים איפה שוק הנדל"ן צומח יותר

לפי נתוני הלמ"ס, אחת משש דירות שהחלה בנייתן אשתקד נמצאה בערים תל אביב או ירושלים, כשבאחרונה מדובר בהיקף שיא של 2.5% מהדירות הקיימות ● אבל כשברקע מגמת ההאטה הכללית, תל אביב הידרדרה למקום חמישי במספר העסקאות, בעוד שירושלים מובילה בבטחה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

השופט עוזי פוגלמן. דחה בקשה לדיון נוסף שהגישה המדינה / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המדינה התנגדה לפצות אדם שקנה דירה ממתחזה - ונדחתה פעמיים בעליון

המדינה הגישה באופן חריג בקשה לדיון נוסף, בטענה כי הדרישה להציג צו ירושה מקורי תשפיע באופן שלילי על שוק הנדל"ן ● בשבוע שעבר בית המשפט העליון דחה את בקשתה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1% ות"א 90 עולה ב-0.5% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה