גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תתחילו לפקח

הגיע הזמן להודות: פירוק מונופול הגז כשל, והתחרות היא אשליה

1. לפעמים מגיעה גם מילה טובה. הרי הכי קל לנו, כעיתונאים, להשתמש במקלדת ולמתוח ביקורת, להעלות אנשים על המוקד, לסנוט בהם, לכתוב שהכול רע, שיהיה עוד יותר רע, שיש לנו מדינה רקובה ומושחתת, שמרמים את הציבור, חולבים אותו, חומסים אותו, שרגולטורים פועלים נגד האינטרס הציבורי, שאנשי עסקים שואבים את כספו של הציבור. בקיצור: הכול שחור משחור, כפי שמצטייר לא אחת גם מטור זה. הכי קשה לנו, כעיתונאים, זה לפרגן, לכתוב שלא הכול רע ומושחת, שיש גם דברים טובים, שיש גם עניינים שזזים.

אז הנה: מגיעה מילה טובה לדורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון והביטוח באוצר. סלינגר ספגה פה לא אחת ביקורת נוקבת על מה שקראנו ה"נמנום" של האוצר בטיפול בכמה סוגיות בוערת בשוק הפנסיה, בין היתר בטיפול בלקוחות השבויים של חברות הביטוח בביטוחי המנהלים ודמי הניהול היקרים יחסית שלהם. לפני שבועיים היא ענתה לנו בפירוט על כל אחת מהסוגיות שהעלינו והבטיחה שהפתרון לנושא ביטוחי המנהלים יגובש בקרוב. הבטיחה וקיימה.

השבוע חשף "גלובס" את הכוונה של האוצר לאשר ניוד של פוליסות ביטוחי מנהלים וסלינגר עצמה אישרה זאת במסגרת פומבית. הפתרון אמנם עדיין לא פורסם באופן רשמי על כל פרטיו, אבל דבר אחד ברור: שוק של פוליסות ותיקות (חלקן מאוד ותיקות, חלקן פחות) של יותר מ-200 מיליארד שקל ייפתח לתחרות וככל הנראה יאפשר לבעלי הפוליסות להוזיל את דמי הניהול. באוצר אמנם חושבים שבפוליסות הוותיקות יותר מלאכת ההוזלה תהיה יותר קשה בגלל מקדמי ההמרה הנמוכים (מקדם נמוך מעניק לגמלאי פנסיה יותר גבוהה ובכך מעלה את הסיכון של חברת הביטוח שמפצה את עצמה בדמי ניהול גבוהים), אבל שוק הביטוח כבר נערך לכך.

ניוד פוליסות ביטוח המנהלים, כמו הרפורמה דאז בדמי הניהול, כמו ההוזלה הדרמטית בדמי ניהול בקופות הגמל אחרי התוצאות העגומות של ועדת בכר, כמו המודעות של החוסכים בקרנות הפנסיה לדמי הניהול שלהם ולזכויותיהם מול המעסיק וסוכנויות ההסדר - כל אלה הם חלק ממאבק ארוך שנים ש"גלובס" מנהל למען החוסכים. המאבק הזה, לשמחתנו, מניב פירות ולסלינגר בהחלט מגיעה, שוב, מילה טובה.

2. ובמעבר חד ודי שגרתי ל... ביקורת. בפברואר השנה כתבנו פה על המתווה שהתגבש אז לפירוק מונופול הגז וקראנו לו "בלוף". עברו שלושה חודשים ועכשיו עשו מתיחת פנים ל"בלוף" הזה, עוד "מתווה", עוד פתרון ל"מונופול", והכול הרי נעשה למען האינטרס הציבורי. מוטב שאחרי שתסתיים הסאגה, אם תסתיים בעזרת השם, יבוא המבקר ויכתוב ספרון על מה שברור מאליו באחת השערוריות הרגולטוריות הגדולות מאז ומעולם: יותר מדי רגולטורים, יותר מדי סיסמאות, יותר מדי אנרגיות שליליות בין רגולטור אחד לרעהו (לא תאמינו איך הם מתדרכים זה נגד זה, לא תאמינו לאילו רמות תיעוב הם מגיעים, ולא תאמינו איך הם משתמשים בעיתונאים כדי לצייר את עצמם כמגיני האינטרס הציבורי ואת שותפיהם לרגולציה כמושחתים שעובדים אצל הטייקונים כביכול). כשמשלחת של רגולטורים יצאה לפני זמן מה להולנד כדי ללמוד על שוק הגז הטבעי שם, כולנו היינו צריכים לשאול מדוע הם עשו זאת בשנת 2015, כמה שנים טובות לאחר גילוי מרבצי הגז. עמירם ברקת, פרשן "גלובס", תיאר זאת השבוע באופן מדויק. המתווה הזה הוא החלטה רעה, אבל היו גרועות ממנה. ברקת תיאר כיצד כל חבורת הטהרנים, הקשקשנים והצדקנים שאוהבים להציג את עצמם כמגיני הציב ור ומפריחים אין סוף סיסמאות ושקרים בתקשורת, הבריחו מכאן בפועל את וודסייד האוסטרלית, חברה עם ידע, יכולות ודנ"א רציניים, ובכך החמיצו הזדמנות, לפחות תיאורטית, ליצור תחרות בשוק הגז.

ובכלל, המילה "תחרות" הפכה למעין סלוגן קליט שאמור לפתור בעיות של מחירים, בכל שוק ובכל מצב. אם תשאלו את פרופ' דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, אם מתווה תחרותי כזה או אחר לשוק הגז אכן יוריד מחירים, הוא יענה ביושר שהוא אינו יודע, שיש תסריט הגיוני בהחלט שפירוק המונופול או הדואופול והכנסת כמה מתחרים נוספים בשוק הזה לא יובילו בהכרח למחירים נמוכים יותר.

זו אולי הבעיה הכי גדולה של כל הפלונטר סביב שוק הגז הטבעי: הרדיפה הדמיונית אחרי תחרות בכל מחיר ובכל שוק, אף שיש שווקים שבהם מלאכת הפיצול וההרכבה של מונופולים ודואופולים אינה מביאה בהכרח לתוצאות כפי שצופות התיאוריות הנלמדות בפקולטות לכלכלה, ולפעמים אף גורמת נזק יותר מתועלת (כן, לצרכן, אותו צרכן שכל הטהרנים מדברים עליו גבוהה-גבוהה).

לפעמים צריך לעצור, לעשות חושבים ולהשלים עם המצב. להודות שהניסיונות השונים והמשונים לפרק את המונופול כשלו. לא צריך להיבהל מכך, ובמקום להמשיך לעבוד על הציבור בשיווק כותרות על פירוק לכאורה של המונופול, המדינה יכולה לפקח על המחירים באופן אפקטיבי, לאלץ את היזמים להרוויח פחות, ובמקביל לוותר על חלק מרווחיה (המדינה מרוויחה מתמלוגים, ממס חברות וממס ששינסקי) או להחליט שהיא מתנהגת כמו נורבגיה ולנהל בעצמה מאגרי גז, עם חברה זרה כמפעילה של המאגרים. הבעיה היא שפקידי האוצר וכל כוהני דת התחרות אינם מסוגלים להודות בכך, לא מסוגלים לבגוד בספרי הקודש שלהם ושערותיהם סומרות בכל פעם שמדברים על פיקוח או על בעלות ממשלתית במשאבי טבע.

אז בשבילם ובשביל כל הטהרנים, הנה הכותרת החדשה-ישנה של המתווה החדש-ישן, שיגובש בפעם המי יודע כמה - היום, מחר ובעוד שבוע, שבועיים, חודשיים, עד קץ העולם. על פי ה"מתווה" יצטרכו דלק של יצחק תשובה ונובל אנרג'י להיפרד מהחזקותיהם במאגר תמר (דלק באופן מלא, נובל במקצת ממניותיה), כך שסך הכול כ-42% ממניות המאגר יעברו ל"שחקן חדש", בחלומותיהם הפרועים של מגבשי המתווה.

אז אנחנו מהמרים כאן על הכותרת העתידית ואם ההסדר אכן ייצא אל הפועל נשמח לאכול את הכובע אם הכותרת הזאת לא תתממש: "דלק ונובל אנרג'י מכרו לשורת גופים מוסדיים 42% ממניות מאגר תמר תמורת כ-20 מיליארד שקל".

והנה ההסבר: מאגר תמר הוא השקעה קלאסית עבור המוסדיים ושוויו הוא יותר מ-14 מיליארד דולר. הרי רובו מכור, יש לו לקוח עוגן אחד בולט (חברת החשמל, שתרכוש לאורך חיי החוזה שלה קרוב למחצית מתפוקתו), יש לו תחזית תזרימית מאוד מדויקת ולמוסדיים יש ערימות של כסף שרק מחפשות נכס מניב עם תשואה סולידית ויפה, במיוחד בסביבת הריבית האפסית הנוכחית. מה רע? דלק ונובל ירשמו אקזיט מהחיים, המוסדיים יקבלו נכס מניב יפהפה וה"שחקן החדש" בשוק הגז הטבעי יתחפש לגוף מוסדי וכל הסיסמאות הנהדרות על פירוק המונופול ייקברו במעמקי הים.

3. החלטנו להסתכל קדימה ולתהות מה יקרה לכל תנובת המסים של מאגרי הגז אחרי שתיגמר הסאגה הזאת, אם תיגמר, באמצעות מתווה או באמצעות בתי המשפט. ובכן, לפי מצגת של בנק ישראל ומי שעמד בראשו לפני כשנתיים, סטנלי פישר, מדובר בהכנסות צפויות של כ-126 מיליארד דולר, קרוב ל-500 מיליארד שקל שיזרמו לקופת המדינה כתוצאה מגילוי הגז הטבעי (ראו טבלה). חלק מההכנסות (מס חברות ותמלוגים) ייבלעו בתקציב וחלקן האחר (מס רווחי היתר של ששינסקי) יעבור לקרן שהוקמה על ידי המדינה.

על פניו זה נשמע מפוצץ וחלומי, אבל זה לא עד כדי כך מפוצץ, אם מביאים בחשבון שההכנסות הללו ייפרסו על פני 25 שנה, ובשנים הקרובות הסכומים יהיו זניחים יחסית. בשיאם, בעוד 20 שנה, יגיעו הסכומים לכ-10 מיליארד דולר בשנה, קרוב ל-40 מיליארד שקל).

הקרן שפישר יזם עשויה להגיע להיקף של כ-72 מיליארד דולר, ועל פי ייעודה היא תשקיע בחו"ל בלבד כדי למנוע את המחלה ההולנדית, והיא תנוהל על ידי יחידה מיוחדת בבנק ישראל. למה היא תשמש? העברת כספים לממשלה במצבי חירום (מלחמות, אסונות טבע, מיתונים חריפים וכדומה) והשקעה בדורות הבאים. אז ככה: ראשית, כשהכסף יתחיל להיערם בקרן, איש לא יהיה מופתע אם כל הסיסמאות על השקעה בדורות הבאים, בחינוך ובסגירת פערים, ימוסמסו לטובת דברים שונים לחלוטין. שנית, מישהו הולך לגזור פה קופון והמישהו הזה הוא כל להקת שוק ההון (בארץ ובוול-סטריט) שתחוג סביב הקופה הדשנה הזאת כמוצאת שלל רב. אתם כבר מנחשים: עמלות ועוד עמלות ועוד עמלות על רכישת הנכסים על ידי הקרן, שעשויות, במצטבר, להגיע לסכומים של מיליארדי שקלים.

ייתכן שהגיע הזמן לחשוב באופן אחר לגמרי; לחשוב על סוג של הפרטה חברתית: צ'ק לכל אזרח מקרן העושר שיזם פישר, כמובן באופן מדורג לפי עשירונים. אולי זה יעזור לחלקנו לצמצם את המשכנתה שיושבת על הצוואר כאבן רחיים בגלל בועת הנדל"ן שבאוצר ובבנק ישראל מקפידים לטפח.

כמה תקבל המדינה ממסי הגז

מונופול הגז / איור: גיל ג'יבלי

eli@globes.co.il

עוד כתבות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

חיזבאללה מפרסם את שמותיהם של 5 מפעילי הארגון שנהרגו בחלב

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו