גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני יודע שהפגנות ושביתות לא יצילו אותנו - אך רצינו שיידעו"

ראש מועצת ירוחם, מיכאל ביטון: "העולם השתנה, אך המדיניות נתקעה" ■ נתניהו הקים צוות שרים לתעסוקה בהשתתפות כחלון ודרעי; בדימונה התקיימו עצרות מחאה על הפיטורים בכיל

ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס בצהריים ישיבה בהשתתפות שר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אריה דרעי וראש עיריית דימונה בני ביטון. בפגישה סוכם על הקמת צוות שרים לתעסוקה בהשתתפות כחלון ודרעי שיקיים בהמשך היום פגישות בדימונה. נתניהו שוחח גם עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן והציע את סיוע הממשלה בדיונים בין העובדים לכיל.

אמש, מוצאי שבת, התכנסו בבנין ההסתדרות בתל אביב ראשי המחלוקת בכיל: יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, יו"ר כיל ניר גלעד ומנכ"ל כיל ישראל אבנר מימון, ומקורות הקרובים למו"מ מסרו הבוקר ש"חלה התקדמות נוספת במו"מ".

היום (א') מתקיים מרתון דיונים בין השלושה, בינם לבין ראשי הוועדים ובין צוותים המקובלים עליהם במטרה להגיע להסכמה על עקרונות ההסכם. אם יצליחו להגיע להסכמות עד השכם בבוקר מחר, יודיעו על כך הצדדים לשופטת אורלי סלע מבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, שקבעה למחר דיון עדכון. אם לא, שני הצדדים ישתמשו בדיון מחר כמעין קטליזטור זה מול זה, בכיפופים של הרגע האחרון.

העיקרון המרכזי שנעשתה ביחס אליו פריצת דרך נוגע לסמכות ההנהלה בהחלטה על פיטורים - דבר שלא היה במציאות חייה של כיל - וזאת בתמורה להסכמת ההנהלה לצמצם את מספר המפוטרים.

לב לבה של המחלוקת היה ונותר השאלה "מי הבוס". האם ההסתדרות והעובדים מקבלים את העובדה שיש להנהלת החברה הזכות לפטר עובדים ולהחליט על זהותם או שההסתדרות והוועד עומדים על כך שלא יתקיימו הליכי פיטורים ללא הסכמתם. הנהלת כיל הבהירה שתהיה מוכנה להמשיך במצב הנוכחי עד שיגיעו הצדדים לפריצת דרך, "כדי שכיל, כמה עשורים אחרי ההפרטה, תפסיק להיות חברה ממשלתית שהעובדים עושים בה כרצונם", כדברי גורמים המקורבים למו"מ.

נוסחת סיום המשבר תהיה כזו שככל שההנהלה תידרש לפטר פחות עובדים כך יינתנו לה יותר סמכויות החלטה לגבי אותם פיטורים. בפועל, הנהלת כיל כבר חתכה כמעט במחצית את מספר העובדים שהיא מבקשת לפטר שלא בהליך פרישה מרצון - הליך מקובל ומועדף על ההסתדרות והוועדים. בתחילת הדרך דובר על פיטורי 60 עובדים בתרכובות ברום ו-55 במפעלי ים המלח. היום מדברת הנהלת כיל על פיטורים של 30 עובדים בכל חברה, כלומר 60 סה"כ.

כבר כעת ברור שהסיכום הסופי על מספר המפוטרים צפוי להיות נמוך יותר. יש הטוענים שהוויכוח הוא אם יפוטרו 20 בכל חברה או פחות מכך. כמו כן הצדדנים דנים על הנוסח המדויק של הסכם העבודה שיאפשר להנהלה לשמור על עצמאות במנגנוני כוח האדם שלה. ההסתדרות מצדה מעוניינת בניסוח פחות חד-משמעי, שישאיר את כוחו של בית הדין לעבודה, בעוד ההנהלה דורשת ניסוח ברור יותר שייתר מחלוקת והליך משפטי עתידי.

"הזדמנות שחבל לפספס"

בתוך כך התקיימו היום עצרות הזדהות בדימונה, שחלק נכבד מתושביה מועסקים במפעלי כיל, בערד ובירוחם. בירוחם החליטה המועצה המקומית להשבית חלקית את השירותים העירוניים מתוך "הזדהות וערבות הדדית", כדברי ראש המועצה מיכאל ביטון. "הצטרפנו לא כדי לעסוק בכיל ובמצבם של עובדי כיל, אלא כדי לשים זרקור על המצב המקרו כלכלי, על הפערים הבלתי נסבלים בנגב המזרחי. זה הסיפור הגדול", אומר ל"גלובס" מיכאל ביטון, ראש מועצת ירוחם, שהצטרף עם ראשת עיריית ערד, טלי פולסקוב, להפגנת המחאה שיזם ראש עיריית דימונה.

"גם אנחנו יודעים שהפגנות ושביתות לא יצילו אותנו, אבל חשוב לנו מאוד שכל אזרחי הארץ, הכנסת והממשלה החדשה יקלטו היטב את מה שקורה פה: יש פער אדיר שהולך ומתרחב בין האבטלה המעמיקה לבין מרכיב תנופת הבנייה המסיבית אצלנו. יש פער אדיר גם בין הרצון ההולך וגדל של צעירים ומשפחות לבוא לחיות כאן לבין האפשרויות התעסוקתיות באזור. עוד פער מעמיק הוא בין ההזדמנות הגדולה לפיתוח הנובעת מעיר הבה"דים ומעבר צה"ל לנגב לבין חסמי התעסוקה שהופכים לאבן רחיים על צווארה של הקפיצה הגדולה האפשרית של ערים בסדר גודל בינוני בנגב המזרחי".

- נגב מזרחי?

"כן, זה עולם בפני עצמו שחיים בו 120,000 בדואים במרחב הפזורה, שסובלים מ-30% אבטלה, לצד כ-100 אלף תושבים יהודים עם אחוזי אבטלה הנעים בין 10% ל-15%, פי 2-3 מהאבטלה הממוצעת במשק. בקרב הבדואים זה פי 6. כולם נמצאים במצב של תכף-תכף, עוד מעט-עוד מעט הזדמנות, אבל לא. זה לא קורה".

- הגיוני לתת סיוע ממשלתי חוזר ונשנה למניעת סגירת מפעלים שהגיעו לסוף דרכם?

"לא, ולא על זה אנחנו מדברים. גם אנחנו מבינים שיש חילופי דורות וטבעי שייסגרו מפעלים כמו מגבות ערד, טקסטיל דימונה וכיתן בדימונה. הבעיה היא שכאשר החלו תעשיות הטקסטיל להיגמר, לא תכננו מה יחליף אותן. העולם השתנה, אבל המדיניות נתקעה מאחור. כבוד גדול יש לנו לאינטל, אבל היא לא תציל את האבטלה, כי המפעל בקרית גת. גם מפעלי הסייבר בבאר שבע לא יביאו לפריצת הדרך הגדולה, כי זה לא נגיש לא למצפה רמון ולא לירוחם. הסייבר גם לא יספק עבודה לבני 40-50 שנאלצים לעזוב מפעלים פחות מתוחכמים".

לדברי ביטון, שינוי מחייב "תוכנית אסטרטגית ותוכנית השקעות ליצירת מקומות תעסוקה. את הנגב המזרחי יש לדרג כאזור עדיפות א' פלוס, ולעודד מפעלי עוגן חדשים; לתת להם מענקים מוגדלים, גם אם אינם מפעלים שעומדים באחוז הייצוא הנדרש על פי תנאי הסיוע בחוק עידוד השקעות הון; צריך להבטיח בחוק פטור מארנונה ל-5 שנים ראשונות, בתיאום עם הרשויות; להקצות משאבים להכשרה מקצועית, וגם משאבים ממשלתיים להסעת עובדים. נחוצה מאוד גם תוכנית סיוע לעסקים קטנים ובינוניים שמסוגלים להעסיק 5-20 עובדים ואפילו 3-20".

- כמה זה יעלה?

"כמה מאות מיליוני שקלים בשנה, אבל זה יחסוך דמי אבטלה, יחסוך אולי הבטחת הכנסה ועם הזמן אולי גם יביא הכנסה ממסים".

- אתה לא מדבר על הנגב אלא על נגב מזרחי. למה?

"בגלל שיעור האבטלה הגבוה שם. הנגב המערבי סובל פחות מאבטלה, הפעילות הכלכלית בו יותר גבוהה, גם משום הקירבה לאשקלון, אשדוד ותל אביב".

- איך אתה מונע את עזיבת הדור הצעיר? הם לא מסתפקים בפרנסה, הם רוצים גם קריירה.

"בטח, נביא גם היי-טק, מפעלי עוגן עם טכנולוגיות טובות, שמתאימות לעבודה של צעירים עם רצון לקריירה ויכולות של בעלי תארים ואנשי מקצוע. רק תאפשרו תנאים סבירים וכולם יבואו".

לדברי ביטון, הממשלה החדשה היא הזדמנות שחבל לפספס, "עם השר משה כחלון בתפקיד שר האוצר, עם אריה דרעי כשר הכלכלה, הנגב והגליל. זה מחייב מעשים חדשים, יצירתיות, העדפה ברורה לאזור הזה ומחשבות מחוץ לקופסה".

- מה למשל?

"היום לקבל פה אדמה למפעל עולה יותר מאשר לקבל קרקע זהה בלהבים או בבאר שבע. למה? טבלת הסבסוד של משרד הכלכלה היא אבסורדית. דונם בבאר שבע מסובסד יותר מאשר בירוחם. למה? ככה. השר דרעי, אני קורא לך להיכנס לעובי הקורה, ללמוד, לשאול, לא להסתפק בתשובות מרוחות. ולשנות".

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%