גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוס יקר, מה עוד אני יכול לעשות כדי שתפטר אותי?

קבלת פיצויים בהתפטרות - טעויות נפוצות של עובדים ■ עובדים רבים טועים לחשוב שביכולתם לגרום למעסיק לפטר אותם ע"י היעדרות מהעבודה או פגיעה בעבודה ■ בפועל, מהלך כזה יכול לגרום לעובד יותר נזק מתועלת ■ מדריך ומחשבון פיצויים

 פיטורים / צילום: thinkstock
פיטורים / צילום: thinkstock

 

לא מעט עובדים נשארים במקום העבודה שלהם אף על פי שלא טוב להם. הם מן הסתם חוששים כי אם יתפטרו, יאבדו את זכאותם לפיצויי פיטורים. רבים מהם נוקטים בכל מיני פעולות אולי חוקיות אבל לא מוסריות, כגון מחלות מדומות, אי עמידה ביעדי עבודה וכו'. ובכן, מתברר שיש דרך אחת, חוקית ומוסרית, שרוב הבוסים לא יכולים לעמוד בפניה

למה עדיף להיות מפוטר?

עובדים רבים יקבלו תשלומים גדולים יותר אם יפוטרו, מאשר אם יתפטרו. שני התשלומים העיקריים שהעובד זכאי להם בסיום העבודה הם: הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים. עובד מפוטר זכאי לפיצויי פיטורים, שעה שעובד מתפטר - אינו זכאי בדרך כלל.

כיום, זכאי אמנם כל עובד המסיים עבודתו לקבל את כספי צבירת הפיצויים בהסדר הפנסיוני על שמו (קרן פנסיה או ביטוח מנהלים), אבל ברוב המקרים צבירת הפיצויים בפנסיה נמוכה מסכום פיצויי הפיטורים המגיע לעובד. לכן, עובד מפוטר יהיה זכאי לתוספת תשלום.

עובד מפוטר מקבל ממעסיקו הודעה מוקדמת של 30 יום, אם עבד מעל שנה. גם עובד שעבד פחות משנה זכאי להודעה מוקדמת מופחתת. מעסיק שאינו מעוניין שהעובד ימשיך לעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת רשאי לשלם לו תמורת תקופה זו, בלי שיעבוד. לעומת זאת, עובד מתפטר צריך לתת למעסיקו הודעה מוקדמת.

בשורה התחתונה, עובד מפוטר זכאי לתשלומים גבוהים יותר הן בפיצויי הפיטורים והן בהודעה המוקדמת.

מתי אפשר להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים?

עובד מתפטר אינו זכאי בדרך כלל לפיצויי פיטורים, אלא אם מתקיימות נסיבות מיוחדות, לדוגמה הרעת תנאים, או כאשר נסיבות העבודה הן כאלו שלא נדרש מהעובד להמשיך ולעבוד (למשל, במקרה של הפרת זכויות).

החוק קובע גם נסיבות ספציפיות שבהן עובד שמבקש להתפטר יהיה זכאי לפיצויי פיטורים: התפטרות בגיל פרישה, התפטרות עקב מצב בריאותי, התפטרות הורה בעקבות לידת ילד, התפטרות עקב מעבר לאיזור פיתוח, התפטרות עקב גיוס לצבא או למשטרה, ועוד.

אולם, הנסיבות להתפטרות בדין פיטורים אינן בשליטת העובד. עובד שמעוניין להפסיק את עבודתו ולקבל פיצויי פיטורים, אינו יכול להתאים את הנסיבות המיוחדות שיזכו אותו בפיצויי פיטורים למועדים שבהם הוא מעוניין להפסיק את עבודתו.

בנוסף לכך, במקרה שבו עובד מתפטר למשל עקב הרעת תנאים, המעסיק יכול לטעון שלא הייתה הרעת תנאים ולא לשלם את פיצויי הפיטורים. במקרה כזה, העובד יזכה לפיצויי פיטורים, אם בכלל, רק לאחר שיגיש תביעה משפטית ויזכה בה, תהליך שעלול להימשך גם שנים.

האם יש משהו שאני יכול לעשות כדי לאלץ את המעסיק לפטר אותי?

עובדים המעוניינים שיפטרו אותם, ופועלים כדי לגרום למעסיק לפטר אותם, מוצאים עצמם פעמים רבות במצב בעייתי.

חופשה: עובד יכול לבקש לנצל את ימי החופשה שלו במועדים שאינם נוחים למעסיק, אולם בדרך כלל זה לא מהלך אפקטיבי כי מועדי חופשת העובד צריכים להיעשות בתיאום עם המעסיק ומכל מקום - צבירת ימי החופשה מוגבלת.

■ מחלה: עובד יכול לנצל ימי מחלה העומדים לרשותו, בהנחה שהוא אכן חולה (ולמעשה כאשר הרופא אישר שהוא חולה), אולם היום הראשון של ימי המחלה אינו משולם, היום השני והשלישי משולמים באופן חלקי (50%), וגם חופשת מחלה מוגבלת בצבירה (של יום וחצי לכל חודש עד למקסימום של 90 יום). יש לזכור שגם רופאים שמקלים במסירת אישורים רפואיים עשויים להפסיק לשתף פעולה בעיתוי לא צפוי.

■ "שביתה איטלקית": עובד יכול להאט את קצב עבודתו (מהלך הידוע כ"שביתה איטלקית"), או אפילו להביא לפגיעה בעבודה. במקרה כזה, עשויה התנהגות העובד לגרום לנזקים למעסיק באופן שיחשפו את העובד לתביעות מצד המעסיק, ואף להליכים פליליים. יתר על כן, המעסיק עשוי במקרה כזה למצוא הצדקה עניינית לשנות את תפקידו של העובד באופן שלא ייחשב הרעת תנאים. אין ספק כי מהלך כזה לא יגרום למעסיק "להתנדב" לשלם פיצויי פיטורים.

משתלם להתאגד

לאחרונה עובדים רבים מבקשים להתאגד הן באמצעות ההסתדרות והן באופן עצמאי. עובד מפוטר זכאי, כאמור, הן לפיצויי פיטורים והן להודעה מוקדמת. אם העובד מפוטר על רקע פעילותו להקמת ארגון עובדים הוא זכאי, בנוסף, גם לפיצוי חוקי על פי חוק הסכמים קיבוציים, בסך שעשוי להגיע עד ל-200,000 שקל ללא הוכחות נזק.

פסיקת בתי המשפט מוכיחה כי למעסיקים יש רפלקס מותנה: ברגע שהם מזהים את אחד העובדים כפעיל בהתארגנות עובדים, הם עושים כל שביכולתם לפטר אותו באופן מיידי. כך למשל, רק לאחרונה, ביטל בית הדין פיטוריו של עובד בחברת מנורה על יסוד העובדה שהסיבה היחידה לפיטוריו הייתה מעורבותו בהתארגנות העובדים.

יוזמה להתאגדות עובדים היא זכות לגיטימית וראויה של כל עובד. עובד הפועל לאגד את העובדים במקום העבודה, מממש את זכות היסוד הדמוקרטית שלו לחופש ביטוי. בתי הדין לעבודה מגנים על התאגדויות במקום העבודה ומחזקים אותן. כיום ניתן להתאגד גם באופן עצמאי ולא רק בסיוע ההסתדרות.

עובד הפועל לארגן את חבריו העובדים, מוגן על פי חוק מפיטורים. אולם, המוטיבציה של המעסיקים להיפטר ממובילי ההתארגנות חזקה מכל סעיף חוק והפסיקה שזורה במקרים שבהם מעסיקים מבקשים לפטר פעילי התארגנות. העובד, מצדו, אינו חייב לעמוד על זכותו שלא להיות מפוטר ויכול "להשלים עם רוע הגזירה".

כאשר היוזמה לאגד את העובדים נעשית באמצעות ועד עצמאי ולא במסגרת ארגון עובדים, סביר להניח שהמעסיק יחשוש פחות לפטר את העובד שיוזם את ההתאגדות. עובד שיסכים לא להילחם נגד פיטוריו בעקבות יוזמתו לארגן את העובדים, יהיה זכאי לכל זכויותיו, כולל פיצויי פיטורים והודעה מוקדמת. המעסיק ישמח לשלם לפעיל התארגנות אשר מסיים עבודתו את כל זכויותיו על פי הדין, שכן המעסיק יחשוב כי "הנזקים" שעובד כזה עלול לגרום למעסיק גדולים לאין שיעור אם יישאר בעבודתו. במשא ומתן נכון יוכל עובד, המפוטר עקב יוזמתו לאגד את העובדים, לקבל תשלומים נוספים נגד ויתורו על הליכים משפטיים נגד המעסיק ותביעת הפיצוי על כך.

מצד שני, אם נגד כל הסיכויים, העובד לא יפוטר, עשוי מהלך כזה להביא אכן להתאגדות עובדים עצמאית, לחתימת הסכמים קיבוציים ולשיפור אותם תנאים אשר מלכתחילה גרמו לאותו עובד לרצות לסיים עבודתו. כך או כך, העובד מרוויח.

■ הכותב הוא מומחה לדיני עבודה ופנסיה

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

דיווח: "ישראל תקפה באזור דמשק"

לפי דיווח, התקיפה כוונה נגד אזור פעילות של חיזבאללה • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא