*** הכתבה בשיתוף בסדנו
תחום המוכנות לחירום העוסק בהתמודדות עם מצבי חירום כמו רעידות אדמה, שיטפונות, דליקות או מלחמות, מעסיק בנוסף לרשויות יזמים וממציאים בארץ ובעולם. הללו מפתחים פתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם מגוון מצבי חירום - מאפליקציות לטלפונים חכמים, עד כלי טייס בלתי מאוישים, ממערכות לחילוץ מבניינים גבוהים ועד פתרונות לכיבוי שריפות יער. שיחה עם מספר מומחים בעלי תפקידים בתחומי המוכנות לחירום, שופכת אור על הפיתוחים והמגמות האחרונות בתחום.
חיים רפאלובסקי, מנהל היערכות לאסונות בלשכת מנכ"ל מד"א, מונה מספר כיוונים טכנולוגיים עיקריים אליהם פונה תחום המוכנות לחירום, ביניהם: Crowd Sourcing הקרוי גם Crowd Tasking - פיתוח טכנולוגיות ליצירת תמונת מצב עבור הכוחות בשטח ופיתוח כלים מתקדמים עבור צוותי ההצלה במקום פתוח.
תחום ה- Crowd Sourcing מתבסס לדברי רפאלובסקי על ההנחה כי האוכלוסייה בזירה מצויידת בטלפונים חכמים. ברעידת האדמה שפקדה את האיטי בשנת 2010, הוא מספר, שירותי הסאונד אמנם נפלו, אבל שירותי הדאטה (Data) המשיכו לפעול. אנשים שנלכדו בהריסות, הצליחו לכוון את כוחות ההצלה באמצעות פייסבוק. כן, הרשת החברתית מסוגלת גם להציל חיים. "קהילות מתארגנות במצבי חירום באמצעות רשתות חברתיות הרבה לפני הרשויות", מסביר רפאלובסקי. "בכל מה שקשור לארגון מחסה, אספקת מזון ואיתור נעדרים, האזרחים בשטח תמיד יקדימו באופן משמעותי את היערכות הרשויות למתן מענה רחב היקף".
כיוון טכנולוגי נוסף, אליו פונה תחום ההיערכות לחירום הוא מתן האפשרות לאנשי כוחות ההצלה לקבל תמונה טובה של המצב בשטח האירוע. בין הפתרונות המוצעים כיום רפאלובסקי מציין את הרחפנים - כלי טייס בלתי מאוישים אשר בדומה למזל"טים שמפעיל צה"ל, טסים מעל זירת האירוע ומשדרים תמונות בזמן אמת לכוחות החילוץ וההצלה שעל הקרקע. בנוסף למצלמות, הרחפנים יכולים לשאת גם חיישנים לזיהוי חומרים מסוכנים באוויר.
עוד תחום הוא פיתוח טכנולוגיות עבור אנשי צוותי החילוץ וההצלה הכולל, בין השאר, פיתוח מערכות קשר שיתפקדו ביעילות בתוך מבנים סגורים או מתחת לפני הקרקע, אשר ההפעלה שלהם לא תדרוש לחיצה על כפתורים. "הכבאים לובשים כפפות עבות", מסביר חיים, "וקשה ללחוץ איתם על כפתורים קטנים". כמו כן נמצאים בפיתוח בגדי חילוץ ארגונומיים. "היום כבאי שם על עצמו 20 קילו, לפני שהעמיס ציוד, חליפות קלות מחומרים חסיני אש יסייעו לו לתפקד ביעילות רבה יותר". בנוסף, מפותחים מוצרים שונים אשר יעזרו ללכודים לחלץ את עצמם, ביניהם סקייסייבר, שיתואר בהמשך.
שדרוג טייסת הכיבוי
טפסר שמוליק פרידמן, ממלא מקום ראש אג"מ ברשות הארצית לכיבוי והצלה, אומר כי הרשות שואפת לעמוד בחזית הטכנולוגיה. "רכב החילוץ שלנו, נושא כ-2,000 פריטי ציוד", הוא מציין, כדי שנוציא מהראש את תמונות הכבאי עם הקסדה וצינור המים. בין היתר משקיעה הרשות בשדרוג טייסת הכיבוי בשיתוף עם המשטרה, בפיתוח מערכות קשר מתקדמות ומערכות המאפשרות צפייה בזמן אמת בנעשה בזירת האירוע, גם כאשר מדובר במנהרות, חניונים או תחנות רכבת תת קרקעיות. קרי סביבות המציבות בפני לוחמי האש אתגרים יחודיים. גם מערכות רובוטיות שיאפשרו להיכנס למקומות בעייתיים ללא פגיעה בכוחות ההצלה, מעניינות את הרשות.
פרידמן מציין גם כי המלחמה בדליקות יער, דורשת מחשבה חדשנית. כיבוי באמצעות מטוסים יוצר לדבריו שתי בעיות. הראשונה היא שמטוסי הכיבוי מסתכנים בטיסה נמוכה מעל הלהבות והשניה היא שחלק גדול מחומר הכיבוי, נשאר על צמרות העצים ואינו מגיע לקרקע. הפתרון הוא השלכה של שקיות, במימדים של שקיות שוקו, מלאות בחומר כיבוי. שקיות, אלה העשויות מחומרים ידידותיים לסביבה, מתרסקות על הקרקע ומכבות את האש ביעילות רבה יותר מאשר כשהחומר מרוסס ממטוסים.
התרעות על 200 סוגי איום
התרעה יעילה היא אחת הדרכים להתמודד עם מצבי חירום ופיקוד העורף משקיע לא מעט בפיתוח מערכות לשיפור אמצעי ההתרעה. סא"ל לוי ייטח, ראש ענף התרעה בפיקוד העורף הסכים לחלוק איתנו כמה מהן. היכולת לקבל התרעה ישירה לטלפונים סלולריים בתקן CMAS האמריקאי למשל. התקן קובע עוצמת צליל שאי אפשר להתעלם ממנה גם בסביבות רועשות במיוחד. בנוסף מפתח פיקוד העורף אפליקציה מבוססת מיקום, המאפשרת קבלת התרעות ל-3 אזורים במקביל. "אם אתה באזור אחד, ההורים שלך באזור שני והילדים בשלישי תוכל לקבל התרעה במקום שאתה נמצא בו על מצבי חירום באזורים בהן נמצאים בני המשפחה האחרים", מסביר לוי.
אל מערכת "כורזית" המוכרת, המיועדת למתן התרעות באזורים בהם לא ניתן לשמוע את מערכת הצופרים, עומדת להצטרף "נופר", יחידת קצה מבוססת מיקום, בעלת מרכיבי אבטחת מידע, המיועדת למגזר הציבורי ומאפשרת התרעות אודות מגוון רחב של איומים. היא תחובר אל מערכת "מסר לאומי" של פיקוד העורף המספקת התרעות על התקפות טילים, דליפות חומרים מסוכנים, רעידות אדמה ושריפות, גם לטלפונים ניידים, שלטי חוצות אלקטרוניים שידורי רדיו וטלוויזיה ואמצעי מדיה נוספים. "נופר" מסוגלת להתריע על לא פחות מ-200 סוגי איומים וביכולתה לפעול עד 24 שעות ללא חיבור לחשמל.
מסוק קומפקטי לשטחים צפופים
בנוסף לרשויות, גם יזמים בשוק הפרטי מפתחים פתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם מגוון מצבי חירום. קחו לדוגמה את חברת אורבן איירונאוטיקס המפתחת בתמיכת צה"ל והצבא האמריקני, אשר מפתחים כלי טיס שהסביבה העירונית תהיה לו לבית ויהיה מסוגל להמראה ונחיתה אנכית. בעצם לא רק הסביבה העירונית אלא כל מקום שלא יאפשר תנועה בטוחה לכלי טיס בעל רוטור. מסוקים רגילים אינם מתאימים לפעולות כיבוי אש, משלוח אספקה, חילוץ פצועים ומשימות רבות נוספות העומדות בפני כוחות חילוץ והצלה בסביבה עירונית. "אייר מיול", מוצר הדגל של החברה הוא מסוק קומפקטי המסוגל לטוס בשטחים צפופים לנחות כמעט בכל צומת ולהיצמד לחלונות בניינים לצורך משימות חילוץ ואספקה. הוא מוטס באופן אוטומטי או בשליטה מרחוק ואינו מסכן את אנשי הצוות המפעילים אותו.
קבוצת ההשקעות בסד"נו, שהשקיעה בחברת אורבן איירונאוטיקס, הקימה את חברת "סקייסייבר" מפתחת מערכת מילוט "סקיי סייבר" המספקת פתרון למילוט מהיר מבניינים עד גובה 120 מטרים. המוצר שכבר נמצא בשלבי יצור ושיווק, הוא תיק גב קל משקל ובו מנגנון ייחודי וכבל חסין אש באורך של עד 120 מטרים. בעת הצורך בפינוי, חוגרים את התיק, מחברים את הקרס שבקצה החבל לנקודת אחיזה קרובה ומשתלשלים החוצה. המנגנון הייחודי מאפשר ירידה בטוחה בקצב של כמטר וחצי בשנייה עד ההגעה לקרקע בטוחה. המוצר זכה להתעניינות רבה בקרב גורמים מקצועיים בארה"ב. הוא אף דורג כאחד מח"י (18) המוצרים הישראלים מצילי החיים הטובים ביותר בישראל לשנת 2013 על ידי המגזין ISRAEL21, הבוחר ומדרג בכל שנה, באמצעות משאל בין מאות בעלי מקצוע, המצאות ישראליות ייחודיות בעלות פוטנציאל לשנות את העולם.
מוצר נוסף בתחום ההיערכות לחירום אותו משיקה קבוצת בסד"נו הוא אקטיק, ברדס אקטיבי להגנה על מערכת הנשימה בזמן אסון והינו מותאם לסינון גזים רעילים שונים. רוב מקרי המוות והפגיעות כתוצאה משריפות, אינם נגרמים מהמגע עם הלהבות, אלא משאיפת עשן. אקטיק הוא שילוב בין ברדס מילוט זעיר למסכת עשן הנועדה להגן על מערכת הנשימה בעת שריפות עירוניות, שריפות יער או תאונות במפעלים כימיים. המוצר מתקפל לגודל מזערי, מתנפח אוטומטית במקרה הצורך ומאפשר למשתמשים בו שהייה ארוכת טווח באזורים מוכי עשן.
בקבוצה רואים בתחום החילוץ וההצלה מנוע צמיחה עיקרי וממשיכים לפתח רעיונות ומיזמים בנושא.