*** הכתבה בשיתוף משפטיפ
רבים כבר נתקלו בתופעה התמוהה הבאה: בעודכם נוהגים בולם לפתע, ללא סיבה נראית לעין, הרכב שלפניכם, ונהגו יצא ממנו תוך שהוא טוען כי הסבתם נזק כבד לרכבו. זאת כאשר אתם בטוחים, ואפילו רואים, כי לא פגעתם כלל ברכב, או שהפגיעה הייתה קלה ביותר. במקרה כזה רבים הסיכויים שנפלתם לידיו של נוכל מקצועי.
בכתבה זו ננסה לייעץ ולהסביר כיצד לא ליפול בפח ואילו אמצעים יש לנקוט כדי לא לשלם לאותו נוכל את מה שלא הגיע לו מעולם.
ונחזור לסיפור התאונה: נוכלים מקצועיים נוהגים להגיש תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות, בדרך-כלל בשל נזק של כמה אלפי שקלים. מדוע בית המשפט לתביעות קטנות? כי שם, לרוב, לא תוכלו להיות מיוצגים על-ידי עורך דין, והדיון עשוי להסתיים לאחר ישיבה אחת בת דקות ספורות בלבד, ולא יתאפשר לכם להוכיח דבר באשר לנסיבות התאונה.
כשתעמדו מול השופט, תעמוד גרסתו של הנוכל מול גרסתכם, והשופט ייאלץ לבחור בגרסה ההגיונית יותר. לאחר שתונח דעתו כי אכן קיים נזק לרכבו של התובע, ובמיוחד אם גם תודו שפגעתם ברכבו של התובע (פגיעה קלה ככל שתהיה), בית המשפט ייטה במרבית המקרים להעדיף את גרסת התובע ולא את גרסתכם.
לעתים תמצאו את עצמכם אף עומדים מול אנשים נוספים מצידו של התובע שהיו במקום התאונה וראו, מסיבה עלומה כלשהי, הרבה יותר ממה שאתם ראיתם (גם אם לעתים כלל לא זכור לכם שהיו שם במועד התאונה).
תתפלאו, אבל יש אנשים שעושים כסף מעיסוקים אלה. הם למשל נוהגים לתבוע שוב ושוב על אותם נזקים או לגרום לתאונה של ממש ול"ניפוח" הוצאות התיקון (או הצעת התיקון). כדאי לזכור שבמקרים מסוימים נהנים אותם נוכלים, ישירות או בעקיפין, מסיוע של בעלי מוסכים שהם מכירים.
מה ניתן לעשות?
ראשית כדאי לעשות מה שעושים בכל תאונה:
1. לא להודות לעולם באשמה (כולל בקשת סליחה, התנצלות, הצעת פיצוי וכו'). גם אם אין זו תמיד העמדה המוסרית, הרי שבדרך-כלל תהא זאת העמדה המשפטית. אם הודיתם באחריותכם, הפרתם את חובתכם על-פי פוליסת הביטוח שלכם שלא להודות באשמה. לעומת זאת, אם הצד השני מודה באשמה או מתנצל, נסו את מזלכם ובקשו להעלות את הדברים על הכתב ואת חתימתו עליהם.
2. רישמו את פרטי האירוע: יש להקפיד על רישום פרטי פוליסת הביטוח של הרכב השני (כולל מספרה ותוקפה), מספר הרכב, סוג, דגם, צבע ושנת ייצור, הנהג ברכב השני, בעליו ועדים לאירוע (כולל מספרי טלפון תעודת זהות וכתובת). יש לרשום את מקום ואת שעת האירוע, כיצד הוא אירע ולציין מהיכן הגיעו כלי הרכב השונים, מה היו המרחקים ביניהם וכל פרט רלוונטי אחר.
אם קיימים סימני בלימה על הכביש, רצוי לצלם אותם, לציין את אורכם, מרחקם מגלגלי כלי הרכב וכיוונם. אם ברשותכם אפליקציית הקלטה בנייד, כדאי לתעד את כל חילופי הדברים ביניכם לצד השני (זו אינה האזנת סתר, וההקלטה קבילה לחלוטין בבית המשפט). רישמו אם במקום הפגיעה האמיתי/הנטען מופיעים סימני צבע אחרים מצבעו המקורי - אם כן, פרטו אילו צבעים, היכן בדיוק מופיעים ומה אורך וצורת הכתמים.
3. כדאי לרשום את הנזק הנטען והנזק הנראה לעין. יש לרשום את טענות הצד השני באשר לנזקיו וכן לציין אם נראים על גבי הרכב סימנים לתאונות קודמות. יש לציין מהו בדיוק הנזק הנראה לעין, מיקומו, חומרתו וגודלו - אך לדאוג שהמסמך לא יעבור לידי הצד השני.
4. אם הגיעו משטרה/אמבולנס למקום, יש לרשום את פרטי הצוות, את מספר הטלפון בו ניתן להשיגם ואת מספר "האירוע" שנרשם בדוחות.
חוות-דעת תמיד עוזרת
בכל מקרה, היה וקיבלתם את הרושם כי מדובר בנוכל, ניתן להציע להזמין משטרה למקום. אם צדקתם, לא מן הנמנע כי אותו נוכל יירתע מרעיון זה, מאחר שרישום משטרתי של מקרים קודמים כאלה עלול להדליק "נורה אדומה". כדאי להמתין ולראות מה הוא יעשה לאחר מכן.
כדאי גם לנסות ולהתייעץ עם עורך דין ולבדוק אפשרות של העברת התיק מבית המשפט לתביעות קטנות לבית משפט השלום - דבר שיאפשר ניהול הליך רציני יותר.
כמו כן, ניתן לבקש מבית המשפט להורות לתובע לאפשר לכם לבדוק את נזקי הרכב הנטענים על-ידי שמאי מטעמכם. במקרים רבים תקטין חוות-דעת השמאי במידה רבה את הנזקים הנטענים וייתכן שאף תשלול אותם לחלוטין.
תמיד ובכל מצב היו ערניים, גלו אחריות יתרה ותעדו ככל הניתן כל פרט ופרט באירוע התאונה.