*** הכתבה בשיתוף משפטיפ
ירון (שם בדוי), איש עסקים ממרכז הארץ, גבר גרוש זה למעלה מ-5 שנים. גרושתו, שעודנה פגועה מן הפרידה, עושה כל שביכולתה על מנת להרחיקו מילדיו. לפני מספר חודשים היא אף הובילה למעצרו בגין תלונת-שווא, עת הגיע ירון לאסוף את שלושת ילדיו מביתה, בהתאם להסדרי הראייה שנקבעו בבית המשפט.
ברגע שירון ירד מרכבו על מנת לאסוף את ילדיו, יצאה גרושתו מן הבית יחד עם שלושת ילדיהם ויצרה פרובוקציה מכוונת, תוך שהיא צועקת ונוהגת בגסות-רוח כלפי האב. בשלב מסוים היא אף שרטה את עצמה בפניה, וכשירון ניסה לתעד את מעשיה באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו, השתלטה עליו גרושתו בפראות, חטפה את הטלפון, הפילה וניפצה את המכשיר.
ירון היה המום מהתנהלות האם ולא צפה את צעדיה, ולכן גם לא יכול היה להתגונן. צעקותיה ההולכות ומתחזקות הובילו לכך שאחד השכנים הביט על הנעשה ממרפסת ביתו.
חשוב לציין כי הפרובוקציה המכוונת של האם נעשתה אל מול עיניהם של שלושת ילדי בני הזוג לשעבר, דבר שלא גרם לה לחדול ממעשיה. לאחר שפצעה את פניה במו-ידיה, חייגה האם למשטרת ישראל ובצרחות סיפרה למוקדן שירון תוקף ומכה אותה.
תוך מספר דקות הגיעה ניידת למקום, עצרה את ירון והובילה אותו לתחנת המשטרה. במהלך מעצרו הוא ניסה להסביר לשוטרים כי מדובר בתלונת-שווא, וכי אחד השכנים יוכל להעיד בעניין, מכיוון שהיה עד להשתלשלות המקרה. התגובה אותה קיבל ירון הייתה: "הנוהל הוא שקודם עוצרים ורק אחר-כך חוקרים".
לאחר שישב בתא מעצר בהמתנה לחקירה עם שני עצורים נוספים בעלי עבר פלילי ורשימה ארוכה של תיקים פליליים, הוחלט להביאו בפני שופט. השופט פסק כי ירון יישב 10 ימים במעצר וכן הורה על מתן צו הרחקה מהאם ומילדיו.
ירון נאלץ לשבת במעצר מספר ימים, וכבר יום לאחר מעצרו גרושתו פנתה ללשכת ההוצאה לפועל ופתחה נגדו תיק, בטענת-שווא כי ירון לא שילם כמחצית מתשלום המזונות בו הוא מחויב.
תיק ההוצאה לפועל נפתח באופן מיידי, ובמסגרתו הצליחה גרושתו של ירון להוציא נגדו גם צו עיכוב יציאה מהארץ, זאת בידיעה ברורה כי עסקיו וענייניו הפרטיים של ירון תלויים בנסיעות תכופות לחו"ל.
מחמירים בקלות
המקרה של ירון, איש עסקים מכובד ורציני, הוביל לכך שעולמו חרב עליו ברגע אחד, וכל זאת בשל תלונת-שווא מצד גרושתו, העושה כל שביכולתה על מנת להרחיק את הילדים מאביהם.
לאחר מספר ימים שוחרר ירון מהמעצר וניסה לבטל את צו עיכוב היציאה מהארץ, וזאת על מנת שיוכל לחזור לענייניו העסקיים והפרטיים. באותה שעה ירון לא היה מודע לכך שעל מנת להשתחרר מהצו אשר ניתן בגין חוב מזונות (על אף שהטענה על חוב מצד גרושתו הייתה שקרית), הוא יידרש, בין היתר, להציג ערבות בנקאית - או לחלופין לבצע הפקדת כסף מזומן בערך של מאות אלפי שקלים.
האירוע הפרטי הזה הוא סיפור מסגרת המוכר ללא מעט גברים גרושים הנאלצים להתמודד עם תלונות-שווא מצד גרושותיהן. מקרה זה ממחיש כמה קלה היא "היד על ההדק" וכמה מערכת החוק, אשר הייתה אמורה להגן על ירון מפני גרושתו, נוהגת בחומרה דווקא עימו.
החלטות משותפות
המקרה של ירון יכול לקרות לכל אדם נורמטיבי מהשורה. על מנת להישמר ממקרים דומים, חשוב לנהל את מערכת הגירושים וההתנהלות שלאחר הגירושים באמצעות ליווי מקצועי מתאים, אשר יכין אתכם לתרחיש אפשרי דומה.
יש לציין כי על-פי סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תשכ"ב-1962), נקבע כי ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של הילד, וזאת גם במקרים בהם מדובר בבני זוג גרושים. חוק זה קובע כי מעמדם של בני זוג גרושים נותר שווה זכויות בכל הנוגע לסוגיות כאלה ואחרות בחייו של הילד, לרבות סוגיות חינוכיות (היכן הילד ילמד), רפואיות (מהו הטיפול הרפואי שהילד יקבל) ומגורים (היכן הילד יתגורר) ועוד.
בניגוד לדעה הרווחת, להורה המשמורן (ברוב המקרים האישה) אין כל יתרון בהליך קבלת ההחלטות בנוגע לענייניו של קטין, ועליו חלה החובה לשתף את ההורה השני בכל סוגייה הקשורה לקטין. במקרה בו ההורה המשמורן אינו מקיים את חובותיו, הוא עלול, במקרים מסוימים, לאבד את הזכות למשמורת לטובת ההורה השני.
לאתר של עו"ד חגית לב לחצו כאן >>