גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפשר לחתוך מחירי הדירות ברעננה, רמה"ש והרצליה"

מהנדס עיריית הרצליה מייק סקה מתריע שהוועדות המחוזיות מתעסקות בשטויות ("אני לא הולך יותר לשם"), רוצה לתכנן ולבנות דירות בעצמו ותומך בפיצול דירות ("אנחנו יכולים להוסיף מיד 8,000 יחידות דיור בהרצליה")

מייק סקה / צילום: תמר מצפי
מייק סקה / צילום: תמר מצפי

"לפני שנתיים קיבלתי זימון לוועדה המחוזית, לשעה 10 בבוקר. ונסעתי. לא ידעתי למה הזמינו אותי. קיבלו אותי בסופו של דבר ב-11 וחצי, כלומר שעה וחצי אני מחכה, ועדיין אני לא יודע על מה. ואז הסתבר לי שהזמינו אותי לתת תשובה על תחנת טרנספורמציה בפארק ציבורי בעיר. ועדה מחוזית מזמינה מהנדס עיר כדי לשאול אותו למה בחרנו לגדר את תחנת הטרנפורמציה בעצים שנקראים צימוקים יפניים. זו ועדה מחוזית או ועדת גינון? מה אתם נכנסים לזה? תלכו לעשות גשר בין תל אביב להרצליה, שביל אופניים, תעזבו אותי בשקט, זאת המחלה של הוועדות. בשטויות האלה אנחנו מתעסקים, ולכן אני לא הולך יותר לשם".

הסיפור הזה שמספר מהנדס עיריית הרצליה, מייק סקה, מעלה שוב לדיון את התהייה האם הוועדות המחוזיות - שעברו עם מינהל התכנון ממשרד הפנים למשרד האוצר - הן מוסד שמסייע לתכנון, או דווקא מכביד בביורוקרטיה מיותרת. סקה מרגיש משוחרר לתקוף את אנשי התכנון היושבים במחוז מהסיבה הפשוטה, שהתלות שלו בוועדה הצטמצמה לאחרונה בצורה ניכרת. במסגרת הרפורמה בתכנון ובנייה קיבלה הוועדה המקומית של הרצליה סמכויות נרחבות, שמאפשרות לה לאשר תוכניות ללא צורך באישור הוועדה המחוזית.

"אומרים שיש מלאי גדול מאוד של דירות מתוכננות בוועדות המחוזיות, תוכניות שלא מוציאים אותן לפועל", ממשיך סקה בביקורת. "מדברים על מלאי של עשרות אלפים של יחידות דיור - זה קשקוש. בכל פעם שוועדה מחוזית, לא משנה באיזה מחוז, אומרת שיש לה 60 אלף או 50 אלף דירות בצנרת, צריך לשאול האם בכלל אפשר לממש את היחידות האלה. התשובה היא לא. אין אפשרות.

"יש לי לדוגמא שכונה אחת בצפון הרצליה, שהמחוז בא ואומר 'למה אתם בוכים, תבנו', אבל אין קווי מים לשכונה ל-4,000 דירות, כי מקורות עוד לא בנו אותם בכלל. את היחידות הללו סופרים כדירות שאפשר לממש אותן, או דירות על הנייר שבעוד 20 שנה אפשר לבנות?"

"רציתי מחיר למשתכן"

בימים האחרונים פורסמה חוברת המכרז הראשונה של תוכנית מחיר למשתכן החדשה של שר האוצר משה כחלון.

סקה: "זו אחת התוכניות הכי טובות שהיו. ביקנעם עשינו פעם אחת 'מחיר למשתכן' וזאת היתה הצלחה (110 דירות בשנת 2013, הדירות המוזלות נמכרו במחיר של כ-675 אלף שקל). אבל אז היה הדגם הישן, והיום יש דגם משוכלל. במנגנון החדש באו וראו שהקבלנים מרוויחים כסף, למישהו זה הפריע, ואז התחילו לקלקל את התוכנית".

סקה מתכוון לשינוי שהפך את המכרזים לכאלו שבהם כל הדירות מיועדות לזכאים, זאת במקום 50% מהדירות במכרזים הישנים. "אני הייתי חוזר לדגם הישן, שהוא פשוט, ואפשר לחשב אותו באופן פשוט. כאן בהרצליה רצינו ללכת על דיור למשתכן, ובחישוב שעשיתי יצאה לי הנחה אפשרית של 280 אלף שקל לדירה. אבל משרד הבינוי תחת השר הקודם לא הסכים. עם החדשים עוד לא ישבתי".

- למה הם לא רצו?

"כי המדינה לא רוצה להפסיד כסף על הקרקע, בטח לא בהרצליה שמחיר הקרקע בה היום, לפי המכרזים האחרונים, הוא סביב 1.2 מיליון שקל ליחידת דיור. בגלל זה אנחנו צריכים לבנות לבד".

- מה זאת אומרת לבנות לבד?

"שהמדינה תיתן לי קרקע של רשות מקרקעי ישראל ואני אבנה עליה. אנחנו יכולים לבנות ככה דירות ב-850 אלף שקל. אבל הם לא רוצים לעשות את זה, מאותה סיבה - שזה עולה כסף, המדינה אומרת שהיא רוצה להוריד מחירים אבל מתנהלת כמו ספסר של קרקעות".

- איך תבנו בעצמכם?

"המדינה נותנת לעירייה את הקרקע, העירייה על חשבונה מתכננת את הבתים, מפרסמת את המכרז, עושים הגרלה מסודרת ויש דירות. אנחנו בונים בתי ספר, מתנ"סים, אולמי ספורט, נכון? אז מה הבעיה שנבנה גם פרויקטים למגורים?"

- זה רק לתושבי העיר?

"זה יכול להיות 50% לתושבי העיר ו-50% לכל מי שבא. אלה הגדרות בשביל פוליטיקאים, לא בשבילי. לדעתי בשיטה הזו אפשר לחתוך ביותר מחצי את מחירי הדירות ברעננה, ברמת השרון, בהרצליה. במקום שדירת 4 חדרים תעלה 2 מיליון שקל היא תעלה 900 אלף שקל או מיליון שקל, תלוי ברמת האיבזור. אני מציע את הפתרון הזה לכל פורום שאני מגיע אליו, אבל בינתיים ללא הצלחה".

אבל מסתבר שהעובדה שהמדינה אינה משתפת פעולה עם התוכנית, ואינה מוכנה להקצות קרקעות, אינה מונעת מעיריית הרצליה לפעול במישור זה, ולקדם בנייה על קרקע חומה (ייעוד ציבורי). "אנחנו הולכים לעשות דיור בר השגה על קרקע של העירייה. בזכות שר הפנים לשעבר גדעון סער, שרגע לפני שפרש הוציא תקנה מדהימה שניתן לבנות למגורים על קרקעות חומות, אנחנו לא צריכים את אישור המדינה כדי לעשות את זה. יש עיריות שלא מוכנות לעשות את זה, בגלל מחסור של שטחים חומים, אבל אצלנו בהרצליה זה אפשרי. יש לי שכונות עם עודף של שטחים ציבוריים ואיתרתי לצורך העניין ארבעה מתחמים גדולים שנמצאים כרגע בתכנון מתקדם. שני מתחמים עברו ועדה מקומית ועוד שניים לפני ועדה מקומית".

- הדירות תהיינה להשכרה או למכירה?

"ראש העיר יחליט על כך. נמצא את המנגנון הכלכלי לשווק את הדירות האלה. אנחנו מתכננים אותן בגודל 4 חדרים ומטה. אלה פרויקטים שעוד חצי שנה כבר יהיו בשלב של אישור התוכניות, ובגלל שאנחנו ועדה עצמאית לא נצטרך גם את הוועדה המחוזית. אם הייתי צריך אישור מחוזי לא הייתי מתחיל פרויקט כזה בכלל".

הפוביה של השלטון המקומי

גם על תוכנית אחרת של קבינט הדיור יש לסקה לא מעט מה להגיד, התוכנית שזכתה לשם "הכשרת פיצולי דירות" אבל למעשה מציעה לאפשר לבעלי דירות או בתים להפריד חלק מהדירה או הבית בשטח של עד 40 מ"ר ולהשכיר אותו.

התוכנית היתה אמורה לעלות לאישור קבינט הדיור בישיבות האחרונות, אך נותרה מחוץ לסדר היום משום שלא גובשה עד הסוף וגם בשל התנגדות ראשי ערים למהלך. בניגוד לנציגי עיריות אחרים, סקה סבור שמדובר בתוכנית מצוינת: "אנחנו עכשיו יכולים להוסיף 8,000 יחידות דיור נוספות בהרצליה, במרכז העיר, על ידי אותו פיצול. זה עוד לא אושר, אבל אני כבר מוכן. המשפחות במרכז הארץ אחרי גיל 50 בדרך כלל מתפרקות, נעשות קטנות יותר, הילדים יוצאים החוצה, ונשאר במקרה הטוב זוג הורים, או הורה אחד עם דירה של 160 מ"ר. זו דירה שאתה צועק ויש הד. מה הם יעשו עם דירה כזאת? ואז בא הרעיון הזה, שעם בקשה להיתר, יהיה אפשר להפריש שטח של בין 25 מ"ר ל-40 מ"ר, שאי אפשר למכור אותו, רק להשכיר אותו, למגורים או לבעל מקצוע חופשי. זה יכול להיות לאדם בודד, לקשיש, לחד-הורי. 40 מ"ר זה מספיק. זה ממנף את הכלכלה. בנוסף, זה גם יכניס לקופה של העירייה עוד כסף. על כל פיצול כזה, אני יכול לגבות כ-50 אלף שקל השבחה ממי שעושה את הפיצול. היום יש לא מעט פיצולים כאלו שהם לא חוקיים, אז אני גם לא יודע איפה הם וגם לא מקבל השבחה".

- ויהיה גם היטל השבחה מאוחר יותר על המכירה?

"לא, אתה משלם פעם על כל נכס. הרפורמה הזאת מדהימה, צריך למנף אותה".

- אז למה התנגדו לה?

"השלטון המקומי מתנגד לזה משיקולים פוליטיים מעוותים. הם מתנגדים גם להצעה לתת עוד זכויות לפרויקטים לבנייה - כמו תקנת שבס רק עם תוספת של אחוזי בנייה (ולא רק תוספת של יח"ד). גם את זה אני לא מצליח להבין. הרי השבס לא מצליח להתרומם. בא קבלן שיש לו אלף מ"ר, ומתוכם נתנו לו אפשרות לעשות דירות קטנות על חשבון הרווח מהדירות הגדולות. אז עכשיו נותנים לו בונוס, שיבנה דירות קטנות וגם ירוויח על הדירות הגדולות. למי זה מפריע? למה? למה להתנגד? הם מתנגדים כי הם מפחדים וכי הם לא מבינים במה מדובר. אני חושב שיש פוביה של השלטון המקומי שכל דבר שבא מהשלטון המרכזי הוא לא טוב".

הסכם הגג של הרצליה נפל בגלל פארק

ב-2013 יצאה ממשלת ישראל עם תוכנית חדשה - חתימת הסכמי גג עם עיריות ברחבי הארץ. מטרת התוכנית היתה לקדם את בנייתן של שכונות מגורים חדשות שלא יצאו לפועל עד היום בשל חסמים שונים ובעיות תקציב. עד כה נחתמו הסכמים בין המדינה לעיריות ראש העין, קרית גת, קרית ביאליק, מודיעין, ראשון לציון ורמלה. בהרצליה דובר על הסכם גג שיקדם בנייה של כ-8,600 יחידות דיור חדשות, בין המדינה לבין העירייה התקיימו מגעים, אולם מגעים אלו עלו בסופו של דבר על שרטון והסכם גג לא נחתם, ויש הטוענים שגם לא ייחתם.

"אחרי שנה של משא ומתן - לא חתמנו על ההסכם עם המדינה", אומר סקה. "יש תוכנית שהיתה אמורה להיכלל בהסכם הגג, לבניית 3,000 דירות חדשות בגליל ים. מדובר על 3,000 דירות לפי שווי של כמיליון שקל לקרקע לדירה, כלומר 3 מיליארד שקל הכנסות למדינה, רק על הקרקע. בתוך התוכנית יש פארק שתוכנן על ידי רשות מקרקעי ישראל, שהוא חלק בלתי נפרד מהתוכנית והעלות שלו כ-150 מיליון שקל. במסגרת ההסכם רצו שאנחנו נשלם עליו, ובנקודה הזו אמרנו שיש גבול. המדינה תקבל מיליארדים על הקרקע, ואנחנו צריכים לשלם על הפארק, על הכבישים, וגם לבנות בתי ספר? אז בשביל מה אני צריך את הסכם הגג? אמרו לי שהעירייה מקבלת חלף השבחה בגובה 12%, כלומר כ-350 מיליון שקל. עם זה אני צריך לבנות את כל מבני הציבור והתשתית וגם את הפארק? זה לא מספיק. אז לא חתמנו, ואני לא יודע אם נחתום אי פעם על ההסכם".

"ניצול ומקסום התחדשות עירונית בכל העיר"

"יצאנו במגמה של ניצול תהליכים של התחדשות עירונית בכל העיר. זאת אומרת, למצות אותו, למקסם אותו. לפעמים אני נתפס כמישהו שרץ יותר מדי מהר ובאטרף, אבל יש היגיון במה שאנחנו עושים כרגע", כך אומר סקה על תחום הפינוי בינוי ותמ"א 38 בעיר הרצליה.

עד לאחרונה, פרויקטים של פינוי בינוי נדרשו לעבור את אישור הוועדה המחוזית, ומאז שהוועדה המקומית הוסמכה והפכה לעצמאית, ההליך יוכל להיות מהיר בהרבה. בשבועות האחרונים אישרה הוועדה המקומית כמה תוכנית לפינוי בינוי בעיר, תוכניות שהיו תקועות שנים. לדברי סקה, מדובר רק בהתחלה. "ראש העיר תומך ואמר לי לרוץ עם זה. ויש לא מעט תוכניות על הפרק. בשביל התחדשות עירונית צריך המון השקעה ואמונה".

נראה שגם עמדת ראש העיר הרצליה השתנתה בכל הנוגע לפרויקטים של התחדשות עירונית. צעד ראשון היה הקמה של מחלקה ייעודית להתחדשות עירונית שמטרתה לזרז תהליכי אישורי בנייה ולייצר תוכנית אב אסטרטגית להתחדשות עירונית. "בעשור האחרון שרר בעיר קיפאון בכל הקשור לבינוי חדש ולאישורי תמ"א", כך ראש העיר משה פדלון, "החזון העומד לנגד עיני הוא לשפר את איכות המגורים והסביבה של התושבים הוותיקים מחד, ומאידך לייצר היצע רחב של דירות שיביאו להורדת המחירים ובכך לאפשר לדור הצעיר של בני העיר, שגדלו והתחנכו בה, להמשיך ולגור כאן".

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

חיזבאללה מפרסם את שמותיהם של 5 מפעילי הארגון שנהרגו בחלב

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל