גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסת"ח של האוצר: מה קורה עם מיזם הסיבים האופטיים

למה משרד האוצר ממשיך להזרים כספים למיזם הסיבים האופטיים שנמצא על סף חדלות פירעון, ומדוע המדינה לא דורשת לשנות את המצב?

סיבים אופטיים / צילום: רפי קוץ
סיבים אופטיים / צילום: רפי קוץ

מה הייתם אומרים אילו קראתם על חברה ציבורית, אשר בעלי השליטה שלה שואבים לכיסם את הכסף? מה היו עושים בעלי המניות מקרב הציבור, רשות ניירות ערך, או כל רגולטור סביר, אילו היה ברור שהכסף שהזרימו בעלי המניות והציבור מועבר לשני בעלי השליטה שעושים בו כבשלהם. אין ספק שהייתה קמה קול צעקה והמשקיעים היו זועקים לשמיים ודורשים לעצור את הזרמת הכספים, ואולי אף דורשים לפתוח בחקירה.

אז איך הדבר הזה בדיוק קורה כאשר מדובר בכסף ציבורי שמוזרם למיזם שהמדינה קובעת שהוא נמצא על גבול החדלות פירעון ושללא שינוי מהותי כמעט אין לו סיכוי, ובכל זאת מזרימה לו עשרות מיליוני שקלים?

בימים אלה עומד מיזם הסיבים האופטיים (IBC) לקבל הזרמה של 75 מיליון שקל מקופת האוצר. ההזרמה היא תמריץ מהמדינה להקמת תשתית תקשורת שלישית שתתחרה בהוט ובבזק. הרעיון נהדר, אך הביצוע, כפי שפורסם בהרחבה ב"גלובס" - כושל - עד כדי כך שהמדינה בעצמה, כולל בכירים במשרד התקשורת ובמשרד האוצר, מודים בשיחות סגורות שלמיזם שנשלט על-ידי חברת ויה אירופה וסיסקו ושותפה בו חברת חשמל ועוד ארבעה בעלי מניות ישראליים - אין כמעט היתכנות כלכלית.

אז מה עושה המדינה? במקום לעצור את העברת הכספים מיידית ולחקור כיצד קרה שבתוך זמן כה קצר מרגע שהמיזם הזה הוקם ועד היום, כל התחזיות שלו מתבררות כעבודה בעיניים, בעלי השליטה עושים בו כבתוך שלהם ובעלי המניות הישראליים מבקרים קשות את בעלי השליטה. במקום לעצור- המדינה שופכת כסף ציבורי טוב על כסף רע, מבלי לדרוש שינוי דרסטי במיזם.

במקום שינוי מהותי, המדינה מסתפקת בתנאי מינורי בלבד. מכיוון שהבינו שהמיזם עומד על עברי פי פחת, התלבטו באוצר כיצד לנהוג לאור התחייבות המדינה להעביר 75 מיליון שקל נוספים, לאחר שכבר הזרימו 75 מיליון שקל במנה הראשונה.

חוות דעת מקצועית

החשבת הכללית התערבה, מנכ"ל משרד האוצר, אגף התקציבים והיועץ המשפטי באוצר החליטו לבדוק את המיזם דרך משרד רואי החשבון בנדור ושות' מירושלים. בנדור נשכר על מנת לספק חוות דעת מקצועית על הפרויקט, כדי שמקבלי ההחלטות יוכלו להחליט מה לעשות איתו.

בנדור פנה ברשימת שאלות ארוכה למיזם וביקש וקיבל מידע ממנו שבעזרתו הסיק מסקנות שלא מותירות מקום לספק. המיזם עומד לכאורה לפני חדלות פירעון. גורמים שקראו את העבודה של בנדור אמרו באופן חד משמעי שמעבודתו עולה שמדובר במיזם שאין לו תוחלת כלכלית. מכיוון שאין בידינו את העבודה של בנדור, לא ברור מה היה הנוסח שבו השתמש ולכן במיזם מתעקשים שבנדור לא אמר שאין סיכוי כלכלי למיזם. אלא שמהשיחות הרבות שקיימתי עולה באופן ברור תמונה עגומה ביותר לגבי סיכוייו.

מה שברור שמופיע בעבודה היא העובדה שהמיזם לא עומד בתוכנית העסקית שלו והדבר שהכי הדאיג את בכירי האוצר הוא שלמיזם כמעט אין ביקוש. כלומר אין לו מספיק לקוחות. המיזם פורס סיבים אך לא מתחברים אליו לקוחות רבים.

דבר נוסף שעולה מן הדוח הוא שללא שינוי בהסכמים בין בעלי המניות - זה לא יילך.

אז לאחר כל זאת, מה לדעתכם עושים באוצר, מעבירים את הכסף או לא? ברור שמעבירים אבל בצורה מתחכמת. מחליטים שאת הכסף מעבירים רק לפריסת תשתיות. כלומר "צובעים" אותו כך שיהיה ברור שהוא לא מיועד למשכורות, לא מיועד לשרת עסקאות של בעלי השליטה, הולך אך ורק לפריסה. זו שיטת הכסת"ח הישראלית הידועה והמפורסמת. כשיבוא מבקר המדינה לבדוק (או המפרק או המשטרה או מי שלא תרצו) איך קרה שלכולם הייתה גלויה תמונת המצב אך במקום לעצור ולדרוש שינויים קיצוניים בהסכמים בין בעלי המניות, כפי שעלה מן העבודה של בנדור וכפי שעלה משיחות שקוימו עם בעלי המניות הישראליים במיזם - העדיפה המדינה לעצום עין רק בגלל שהייתה לה מחויבות משפטית מוקדמת.

העברות כספים תמוהות

ממתי מחויבות מוקדמת כוללת מתן הכשר להעברות כספים תמוהות בעשרות מיליוני שקלים? היכן הזהירות היתירה בשימוש בכספי ציבור? ככה מעבירים עשרות מיליונים ומסתפקים בזה שהכסף "יילך לפריסה"? ואיך יוודאו שהכסף הולך לפריסה בלבד ולא לעסקאות תמוהות?

במה מדובר? להלן חלק קטן מאותן עסקאות תמוהות: זה שסיסקו היא הרוח הדומיננטית מאחורי המיזם ושוויה אירופה משמשת כזרוע הביצועית שלה זה ברור. שימו לב לסכומים ששילם המיזם לשתי החברות. מסתבר שוויה אירופה קיבלה מהמיזם 2 מיליון שקל שמוגדרים כדמי רישיון ועוד 4 מיליון שקל עבור שימוש במערכת ההפעלה שלה - אותה מערכת שדרכה מתחברים הלקוחות לשירות.

זה לא נשמע חריג במיוחד כאשר מדובר על מיזם שמסתכם בסך הכל במיליארדים, אלא שזה כן חריג במיוחד מכיוון שאין למיזם הזה הרבה לקוחות. על מה בדיוק לוקחת ויה אירופה 6 מיליון שקל אם כך? זה מזכיר בדיוק את ההתנהלות של סיסקו שלוקחת 7.5 מיליון דולר בשנה עבור תחזוקה ושירותים (פירוט הסכומים המדויק הוא 57 מיליון שקל על ציוד, 20 מיליון שקל על שירותים ו- 16 מיליון שקל על החזר הלוואות).

בשורה התחתונה, מישהו צריך לתת את הדעת - ואת הדין - ולשאול איך עוזרים למיזם הזה לא ליפול מצד אחד, ומצד שני איך מונעים את ריקון הקופה הציבורית.

תגובת המיזם: "לשאלות א' ו-ב' (על העברות הכספים - ג.פ) כפי שהחברה נהגה עד כה, IBC אינה מפרטת את יחסיה מול הספקים והלקוחות על גבי העיתון. עם זאת, כל הכספים המועברים לספקים, לרבות ספקים שהם בעלי מניות בחברה, מעוגנים בהסכמים שנחתמו בין כל בעלי המניות ערב הקמת החברה והיו ידועים לכל השותפים ולוועדת הבחירה שהוקמה מטעם חברת החשמל ומשרד האוצר".

"לשאלה ג': (לגבי העבודה של בנדור - ג.פ.) לא קיבלנו לידינו את הדוח המדובר ולכן לא נוכל להגיב בהסתמך על שמועות בלבד. אמנם חלו עיכובים שונים בתחילת דרכה של החברה, אלא שבחודשים האחרונים החברה נמצאת בתנופת פריסה משמעותית בערים רבות, וביניהן: תל אביב, רעננה, רמת השרון, באר שבע ורמת גן, ומדי יום מצטרפים אליה עוד ועוד לקוחות מרוצים".

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?