*** הכתבה בשיתוף משפטיפ
סרבנות גט, בה אחד מבני הזוג מסרב לתת את הסכמתו לגט, קיימת בשל חוקי ההלכה הדתית, הקובעים כי גט חייב את אישור שני הצדדים. למרות העובדה כי גם נשים וגם גברים יכולים להיות סרבני גט, הרי שתופעה זו פוגעת בנשים באופן משמעותי יותר.
תוצאותיה של סרבנות הגט מצד הגבר הן חמורות באופן מהותי. הסיבה לכך היא שאישה המסורבת גט לא תוכל להינשא לגבר אחר, ויתרה מזאת, לא תוכל להביא לעולם ילד מגבר אחר, היות שלפי ההלכה הדתית ייחשב הילד לממזר.
לעומת זאת, גבר מסורב גט יכול לקבל היתר מיוחד אשר יאפשר לו לשאת אישה אחרת. כמו כן, לפי ההלכה, הגבר יוכל להביא ילד לעולם מאישה אחרת (ובלבד שאינה נשואה), מבלי שהדבר יטיל פגם הלכתי של ממזרות.
כיצד להתנהל מול סרבני גט?
הפתרון הראשון הוא פנייה אל בית הדין הרבני בבקשה שישתמש בסמכות אשר ניתנה לו בחוק להטיל סנקציות על סרבני גט. בית הדין הרבני רשאי להטיל הגבלה על חשבון הבנק של סרבן הגט, לאסור עליו להחזיק רישיון נהיגה ואף להוציא צו מאסר לסרבן. הבעיה היא שבתי הדין הרבניים אינם עושים שימוש רב בסמכותם להטיל סנקציות על סרבן הגט, ומנסים לשכנע את בני הזוג להגיע להסכמה.
הפתרון השני כנגד סרבנות גט הוא הגשת תביעה למזונות אישה. על-פי דין תורה, מחויב הבעל לדאוג לכל צרכי האישה כל עוד הם נשואים. אי לכך, האישה תוכל לפנות אל עורך דין לענייני גירושים, אשר יגיש עבורה תביעה לקבלת מזונות אישה. בית המשפט יפסוק לבעל תשלום חודשי אותו יהיה עליו לשלם עד פקיעת הנישואים, ובמקרים רבים מהווה תשלום זה כמעין תמריץ עבור הגבר להסכים למתן גט.
אופציה נוספת וחשובה ביותר העומדת בפני מסורבי גט היא הגשת תביעה נזיקית כנגד סרבן או סרבנית הגט. זוהי מגמה חדשה יחסית, במסגרתה מכירים בתי המשפט לענייני משפחה בסרבנות הגט כעילה נזיקית לפיצוי. מדובר בתביעה המתבססת על נזק נפשי, היות שככל שבן או בת הזוג מסרבים למתן גט, הם שוללים מהצד השני את חירותו ומונעים ממנו לקיים חיי משפחה. הדבר נכון במיוחד כאשר סרבנות הגט היא מצד הגבר, אז ההשלכות חמורות יותר.
סרבנות גט מובילה לעוגמת-נפש רבה, לאבדן הנאות חיים ועוד, ואלה הם נזקים ברי-פיצוי. על מנת לבדוק אפשרות של הגשת תביעה נזיקית בשל סרבנות גט, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי של עורך דין לדיני משפחה, שייבחן נסיבות המקרה ויחווה את דעתו בדבר סיכויי התביעה.
עו"ד אמיר זבולון עוסק בתחום דיני המשפחה והירושה.