גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חינוך חינם? לא בישראל: ההורים נדרשים לשלם אלפי שקלים

רק חודשיים חלפו מאז שהוציאו ההורים אלפי שקלים על ספרים וציוד ■ במשרד החינוך מגדירים זאת "תשלומי רשות", אך יודעים שרוב ההורים לא יעזו לא לשלם

אילוסטרציה תלמידים בכיתה / צלם: איל יצהר
אילוסטרציה תלמידים בכיתה / צלם: איל יצהר

בימים אלה, כמדי שנה, מקבלים הורי התלמידים וילדי הגנים העירוניים דרישות לתשלומים המטפסים לאלפי שקלים בשנה. תקרת התשלומים שקבע משרד החינוך, הנעה מ-217 שקל לחינוך קדם-יסודי ועד 1,340 שקל לתלמידי כיתה י"ב, עולה עם הכיתה, והתקרה הזאת גבוהה מאוד.

התשלומים הללו מוגדרים ברובם "תשלומי רשות", וכוללים טיולים, אירועי תרבות וכיוצא בזה. אליהם נוספים תשלומים עבור תוכנית לימודים נוספת (תל"ן), עבור מגמות לימוד ועבור רכישת שירותים מרצון, כך שהסכום יכול לנסוק גם ל-3,000 שקל לתלמיד כיתה י"ב, ואם הוא לומד במגמות מסוימות, הסכום יגיע גם ל-5,300 שקל בשנה.

לשם המחשה, עבור תלמידי יסודי עשוי סך התשלומים להגיע לכ-1,800 שקל לשנה.

מדי שנה אנחנו שבים ומסקרים את נושא תשלומי ההורים, ההולכים ומרוקנים ממשמעותו את המונח "חינוך חינם". פניית "גלובס" למשרד החינוך בנושא מגלה כי הנושא אמנם מעסיק אותו, אלא שרוב ההורים בישראל ימשיכו לשלם, משום שהמשרד מקדם פתרון שיסייע בעיקר לבעלי ההכנסות הנמוכות:

"כבר בשנת הלימודים תשע"ד הוכפל תקציב המלגות, והוא עומד כעת על 100 מיליון שקל. המלגה תסייע לתלמידים ברכישת ציוד לימוד, יציאה לטיולים שנתיים ויציאה לפעילויות מחוץ לבית הספר, כאשר על הנהלת בתי הספר לוודא שכל התלמידים הזקוקים לסיוע יהיו מודעים לקיומו של תקציב המלגות", נמסר מהמשרד. "המשרד פועל בשיתוף משרד האוצר והשלטון המקומי לגבש סל תקצוב דיפרנציאלי לתלמידים במערכת החינוך. התקצוב יוקצה על-פי מדד הטיפוח של התלמיד: ככל שמדד הטיפוח יהיה נמוך, התקצוב לתלמיד יהיה גבוה יותר".

ומה באשר להורים שאינם עונים על ההגדרות? הם ימשיכו לשלם.

מה חייבים לשלם, ומה לא?

רק תשלום אחד ברשימה הוא תשלום חובה: ביטוח תאונות אישיות, המשולם ישירות לרשות המקומית. שאר התשלומים - הנוגעים לטיולים, אירועי תרבות, מסיבות ואירועים - מוגדרים כתשלומי רשות, אלא שמעטים ההורים שלא ישלמו על טיולים שנתיים, למשל.

יצוין כי תקרת תשלום החובה על הביטוח זינקה ב-50% - מ-49.50 שקל בשנה קודמת ל-75 שקל השנה.

במשרד החינוך מסבירים כי "המשרד בשיתוף מרכז השלטון המקומי פעלו לקבוע מחיר מרבי לביטוח, כך שיעניק לתלמיד מעטפת רחבה של מענים טיפוליים במשך כל ימות השנה. בשנתיים האחרונות חלה עלייה בתעריפי הביטוחים בכלל המשק ובכלל זה במערכת החינוך, והדבר גרם לעלייה בעלות הביטוח השנתי. יצוין כי במסגרת המכרז התמודדו שתי חברות בלבד, ונבחרה החברה שהציעה את העלות הנמוכה ביותר".

במרכז השלטון המקומי, האמון על ביטוח תלמידים, מוסיפים כי "משרדי הפנים והמשפטים התעלמו מקריאות חוזרות ונשנות של מרכז השלטון המקומי באשר לכשלים המובנים הקיימים במודל ביטוח תאונות אישיות לתלמידים. ערב פתיחת שנת הלימודים, דרש מהמדינה יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, להחזיר את המצב לקדמותו ולחזור לבטח את התלמידים באמצעות החברה הממשלתית ענבל, מה שיוביל להפחתת המחירים. כיום ההבדלים בפרמיות הביטוחים בין הרשויות נובעים מההפרשים בין מספר התלמידים ואחוז התביעות ברשויות השונות.

"מרכז השלטון המקומי באמצעות החברה למשק וכלכלה הפעיל מכרז שנפתח להתמודדות אף לחברות מחו"ל וכלל את שתי חברות הביטוח היחידות שעוסקות בנושא ביטוח התלמידים בארץ. הרשויות שיבחרו לבטח באמצעות החברה שזכתה במכרז, יוכלו להוזיל את העלויות עבור ביטוח התלמידים. עם זאת, הישארות במצב הקיים בו האחריות לביטוח התלמידים מוטלת על כל רשות בנפרד, תגרור עלייה נוספת ובלתי נשלטת בסכומי הביטוח, הבדלים בתעריפים בין הרשויות והכבדת הנטל על ההורים".

ואכן, יש רשויות שגובות פחות מהתקרה: עיריית חולון ממשיכה גם השנה לגבות 25% פחות, כלומר 56 שקל לתלמיד, ותושבי הרצליה, רחובות ותל-אביב ישלמו 49 שקל. רשות שיכולה לסייע להורים, צריכה לנצל את כוחה.

תשלומי רשות?

יתר הסעיפים ברשימה הארוכה הם תשלומי רשות. כמה הורים אכן לא משלמים? הנתון הזה לא נמצא בידי משרד החינוך, אבל יש להניח כי מטעמים של אי-נעימות, חוסר רצון להעמיד את ילדם במצב מביך או אפילו מחוסר ידיעה, רוב ההורים משלמים.

חשוב להדגיש כי אסור למנוע מתלמיד שהוריו לא שילמו מלהשתתף בפעילות כיתתית, לרבות טיולים, אלא שכאשר מספר ההורים שלא משלמים הוא גדול - בית הספר יכול לבטל את קיומם של טיולים בטענה להיעדר תקציב.

במשרד החינוך מדגישים בעניין זה כי "הנוהל מחייב את בתי הספר לשתף בטיולים ובשירותים אחרים תלמידים שהוריהם אינם מסוגלים לשלם עבורם מפאת מצוקה כלכלית, ועל הנהלת בית הספר לוודא שכל התלמידים הזקוקים לסיוע יהיו מודעים לקיומו של תקציב המלגות".

בנוגע להורים שלא משלמים מטעמים שאינם כלכליים, במשרד החינוך מדגישים כי "על-מנת שלא למנוע אפליה, בדרך-כלל בתי הספר יוציאו את התלמידים הללו, אבל אם אין די משלמים עבור הטיול ולא מסיבה כלכלית - הטיול יכול גם להתבטל".

הרצון והיכולת

רשימת תשלומי ההורים כוללת גם את ההגדרה העלומה "רכישת שירותים מרצון": תקרת הגבייה לסעיף הזה עומדת על 250 שקל בשנה לתלמידים בבתי הספר היסודיים ו-450 שקל בשנה עבור תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים. תחת סעיף זה מכניסים בתי הספר הוצאות כמו רכישת יומן לתלמיד, טיפוח חזות בית הספר, עיתון בית ספר, מפגש עם אמנים, ביקור במוזיאונים וכדומה.

האם הסעיף הזה מאפשר להכניס כל הוצאה שבית הספר מוצא לנכון? מסתבר שלא: חוזר מנכ"ל משרד החינוך מפרט רשימת סעיפים שנאסר על הכנסתם לסעיף רכישת שירותים מרצון. עם זאת, עיון בפירוט תשלומים שהועברו ל"גלובס" על-ידי הורים מבתי ספר שונים ברחבי הארץ מגלה כי במקרים רבים בתי הספר מפרים את האמור בחוזר, וכך נכנס תפקיד ההורים למשנה תוקף כשעליהם להיות ערניים לדרישות התשלום.

כך, על-פי חוזר המנכ"ל, אין להכניס לסעיף המדובר תשלומים עבור חומרי מלאכה וחומרי לימוד, אגרות שכפול, הוצאות מנהלה, התקנת ציוד ותשתיות, צורכי משרד, חינוך להרגלי בריאות, תשלום עבור הנפקת תעודת בגרות, אגרת שמירה ועוד.

העשרה לעשירים?

סעיף כבד למדי בין תשלומי ההורים מוקדש לתל"ן, תוכנית לימודים נוספת הכוללת שיעורים שהם מעבר לתוכנית הלימודים, אולם מתקיימים גם בשעות הלימוד (החל ממחול ואמנויות לחימה ועד שחמט, כלבנות ושפת סימנים). עבור קיומם של שיעורים אלה רשאי בית הספר לגבות סכום לא מבוטל של 885 שקל לשנה לתלמידי בתי הספר היסודיים, 1,060 שקל לתלמידי חטיבות הביניים ו-1,150 שקל בבתי הספר התיכוניים (הסכום מתייחס לכל היותר ל-3 שיעורי תל"ן).

קיום תוכנית הלימודים הנוספת מותנית בהסכמה אישית בכתב של כל אחת ואחד מן ההורים לתוכנית ולתשלום עבורה, לפני תחילת התוכנית. במשרד החינוך מדגישים כי אם לא נאספו חתימות ההורים, זכאים ההורים שלא לשלם וילדם עדיין ישתתף בתוכנית.

בכל מקרה יש בתי ספר המשבצים את התוכנית בסוף יום הלימודים, במטרה לאפשר לתלמידים שהוריהם מבקשים שלא ילמדו תוכנית זאת להשתחרר לביתם. אם התוכנית שובצה באמצע יום הלימודים, יש לאפשר לכל התלמידים להשתתף בה, גם אם הוריהם לא שילמו בעבורה.

בכך לא מסתיימים התשלומים. לכל אלה יכולה להצטרף תוספת גבייה שוודאי מוכרת להורי תלמידי המגמות, שיחד עם שיעורי התל"ן יכולה להגיע ל-2,655-3,450 שקל לשנה לתלמיד.

הגבול הוא המלצה

לצד ההוצאות המוגדרות בחלוקה לסעיפים, יש בתי ספר שמוסיפים לרשימה סעיפים נוספים, ויש החורגים מהתקרה שמתיר משרד החינוך. באתר האינטרנט של משרד החינוך מפורסמת הטבלה המאושרת לגבייה. עם קבלת דרישת התשלום מבית הספר, הקדישו כמה דקות כדי לוודא כי בית הספר עומד בתקנות. במקרים של חריגות, נקראים ההורים לדווח לרפרנט תשלומי הורים במחוז.

כדי לטפל בנושא המרגיז הזה, הקים משרד החינוך מינהל בקרה ואכיפה, האמון לטפל גם בגבייה חריגה של תשלומי הורים. "חריגות שלא אושרו במסגרת ועדות החריגים אינן מקובלות, ונגד בתי הספר הללו יינקטו אמצעים", מציינים במשרד, ומדגישים כי השנה נפתחו 25 תיקי בדיקה בנושא גביית יתר.

תקרת התשלומים

 

הסכום המותר לגבייה

הסכום המירבי

עוד כתבות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"