גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יותר זול להשקיע בשעשועון או בריאליטי מאשר במחזה טוב"

■ ההצגה "מושלמת", שעולה בתיאטרון המדיטק חולון, מתעסקת בהפרעות אכילה בקרב בני-נוער באופן אמיץ ומטלטל ■ רוני פינקוביץ', המנהל האמנותי של התיאטרון: "אין נושא שמבחינתי הוא טאבו, כל זמן שהוא כתוב טוב"

רוני פינקוביץ' / צילום:ירון מרחב
רוני פינקוביץ' / צילום:ירון מרחב

לא קל לצפות בהצגה "מושלמת". אמנם ההצגה עולה בתיאטרון המדיטק חולון שהוא בהגדרה תיאטרון לילדים ולנוער אבל העיסוק בנושא כה אקטואלי - דימוי הגוף אצל נערות ונערים בעידן הנוכחי, גורמת גם למי שאין לו ילדים מתבגרים לאבד נשימה בקטעים מסוימים ולהתבונן מסביב, ופנימה, בעין בוחנת. אחרי הכול, הפרעות אכילה על נטיותיהן השונות כבר מזמן אינן נחלתן הבלעדית של מתבגרות - גם לא של המין הנשי. ההצגה, המבוססת על הספר "נערות בלחץ", מספרת את סיפורה של אלי - נערה צעירה שהתייתמה מאמה. במסגרת תהליך ההסתגלות של המשפחה למצב החדש היא לא מצליחה להיכנס כמועמדת לתחרות יופי - תחרות בה אמורה להתגלות הפרזנטורית החדשה למותג נעלים. חברתה הטובה של אלי דווקא מתקבלת. הערה שנזרקת לעבר אלי במהלך האודישן גורמת לה להתחיל בדיאטה רצחנית שמתגלגלת כל הדרך מעוד דיאטה של נערה מתבגרת להפרעת אכילה של ממש, עם כל העצירות המתבקשות משלב הבולימיה ועד האנורקסיה.

במאית ההצגה בחרה אמנם לעדן את הסוף ולהפכו לקל ואופטימי לעיכול, אבל למרות הסוף הטוב קשה לתאר את התחושה עמה יוצאים מההצגה כהנאה. "מושלמת" היא הצגה מטלטלת שגורמת לצופה לחשוב ולהרגיש וזה בדיוק מה שרוני פינקוביץ' - המנהל האמנותי של התיאטרון, רוצה לקבל מההצגות שהוא בוחר להעלות. מבחינתו, ההצגות לילדים ולנוער הן סוג של שליחות, מאבק אמיתי בתוך עולם הולך ומשתנה שבו קשה יותר ויותר לקבל מילד, מההורה או ממערכת החינוך תשומת-לב.

"כשקיבלתי את התפקיד ביקשתי שזה יהיה בלי פשרות. זה אומר שיש יחסית מעט מאוד פשרות בבחירת החומרים, באיכות, בחשיבה שבמסגרתה כל הצגה שואפת להיות אירוע מרכזי בחיים של ילד. שבכל הרמות - כולל מוזיקה, תלבושות ותפאורה - עושים את הכול באופן הכי רציני. זה שיש לנו גיבוי תקציבי וחופש עשייה - שכרגע אנשי המקצוע הם אלה שקובעים - זה עושה את הבידול מאחרים. וכל זמן שאנחנו לא בגירעונות זה עובר".

- אתה לא לוקח כלל בחשבון את השיקול המסחרי?

"כיוון שאני שועל ותיק בעסק לא אגיד שאני לא לוקח בחשבון צרכים מסחריים. אני לא אעשה בו-זמנית ארבעה דברים ניסיוניים אבל אני חושב שכשיש דברים מתקשרים ואיכותיים הם גם יעזרו לי בקופה".

- יותר קשה היום לזכות לקשב מהקהל?

"הכול נהיה יותר קשה בגלל ההיצע העצום בכל תחום. לציבור יש הרבה דברים לבזבז עליהם את זמנו בקלות ובזול, אבל דווקא בתוך הריבוי הזה לאיכות יש את המקום שלה. זה לא בהכרח בהיכל הספורט, אבל באולם הבית שלנו שמונה 400 מקומות יש לזה מקום. וכשיש לנו גם מנויים וגם הצגות לבית ספר אנחנו לא צריכים להפעיל מנגנון מפלצתי כמו של הפסטיגל. אבל בסוף יש קו מאוד עדין.

"אם ניפול רק ל'איכותי' נאבד מגע עם חלק גדול של הקהל. מצד שני להתפתות לצד הפופולרי זה קל. בתיאטרון ילדים מסחרי אחד הפטנטים בהפקות ענק שאמורות למלא אולמות זה להשתמש בכוכבי ילדים. אבל בעיניי זה יוצר בעיה כי הילד או הצופה בא לראות את הכוכב, והוא כל-כך מתרגש מזה שהוא לגמרי לא מתייחס לתוכן. ולא לכל אותם הכוכבים יש את הכישורים לתווך את התוכן. הם מגיעים להיות כוכבים בלי שום קשר למקצוע המשחק. בשביל להצליח בסדרת טלוויזיה לא חייבים להיות אמן - לדעת את הקראפט של משחק. בסדרה 'משתתפים' לא 'משחקים'.

"צריך להיזהר עם הכיוון הזה כי מהר מאוד אפשר להתבלבל - לראות שכך קל להביא קהל בלי להשקיע בתכנים ובניואנסים. לא רק שאני לא מעודד את זה אני אפילו הודף ניסיונות כאלה".

אמנות בסלואו-מושן

גם במציאות הבולמית שהוא מתאר, כזו אשר מוכתבת בעיקר משיקולים מסחריים, פינקוביץ' אינו חש תסכול לנוכח הבלבול בין בידור לאמנות. לדבריו, "זה לא מתסכל, כי מבחינתי זה משהו אחר. מי שמאמין באמנות, בסלואו-מושן, בתהליך - לא מתוסכל מאמנות הפאסט. מבינים שזה אזורים נפשיים אחרים ושיש מקום לגם וגם. התרבות הפופלרית תמיד מסכנת דברים אחרים. כמו שלטלוויזיה מסחרית יותר זול וקל להשקיע בשעשועון או בתוכנית ריאליטי מאשר בתסריט או במחזה טוב. לפעמים אני רואה דברים על המסך וחושב שהפחדים הכי גדולים מפעם התממשו. אבא שלי היה אינטלקטואל משכיל שמבחינתו טלוויזיה הייתה אמורה להיראות כמו סדרות של ה-BBC. אם הייתי מצלצל אליו היום ואומר 'תפתח טלוויזיה יש אנשים ישנים על המסך ("האח הגדול" ע.ב.ל), הוא לא היה נרגע.

אז לא ניקח מהצעירים את הנטייה הפופולרית שלהם אבל במאבק הזה - וזה מאבק, השאלה היא כמה מקום נשאר למשהו אחר ומה יהיה בו. גם המערכות - בתי ספר וההורים לא תמיד רוצים משהו משמעותי במקום".

- למה אתה מתכוון?

"לדוגמה, ביימתי הצגה 'יותם ויעלי' שעסקה בדרך שבה ילדים מיישבים סכסוכים. היא זכתה בתואר הצגת השנה לילדים ובהרבה שבחים וביקורות אוהדות אבל היה קשה לשווק אותה כי היא נגעה בנקודות לא פשוטות שמאמתות גם את ההורים וגם את מערכת החינוך עם קשיים. תיאטרון זאת לא חוויה שמתחילה ונגמרת בכניסה או על הבמה. זה משהו שהמלווים של הילדים צריכים ללכת איתו אחר-כך. להמשיך בהרחבת הדעת בחינוך. בשיחה. ולא כולם רוצים לעשות את זה.

"חלק מההורים רוצים להעביר זמן - לא לחזור עם הילד הביתה ולעכל איתו חוויה. הם יושבים בהצגה ומסמסים ואחר-כך מבקשים שהילד יקשיב להם ולא מבינים למה הוא לא. הרי הם מעבירים לו מסר שמה שמעניין אותו לא מעניין אותם וחוץ מזה הרי כרגע אמרו ברמקול שבבקשה לכבות טלפונים ניידים. אם ההורה לא מקשיב למה שהילד יקשיב? תאטרון זאת חוויה חברתית ולא יכולה להיות הצגה נהדרת עם אולם רוחש".

- אתה משלב ברפרטואר הרבה תכנים חברתיים. יש נושאים שלא הייתה מטפל בהם?

"אין נושא שמבחינתי הוא טאבו כל זמן שהוא כתוב טוב וברמה גבוהה. אם מחר מישהו היה כותב הצגה טובה על מצב שבו קבוצת גברים עושה סקס עם אישה שיכורה על הבר במועדון ואף אחד לא מעיף אותם, לא לוקח אותה ומכסה אותה ועוזר לה - הייתי מעלה את זה.

"המושג 'חברתי' הוא קצת מופשט אבל בעקרון לא אקח סתם סיפור טוב שאין לו צד חברתי. אפילו הצגה כמו 'היידי' היא חברתית בעיניי כי זאת מישהי שבגלל כוחותיה כאדם יוצרת סיטואציה כמעט טרפויתית. יש לי חלום לעשות הצגה על 'ילדי הפחים' בשוק. ויש לא מעט ילדים כאלה שעובדים בשווקים או ילדים מאוד עניים שעובדים מגיל קטן או ילדי מהגרים. אבל אני חושש שלא יהיה לזה קהל כי הזרם המרכזי של החברה מטאטא ומסתיר את העובדות, בוודאי מילדים. לא רוצים שהם ישאלו שאלות קשות. אולי חושבים שזה מדבק. ההצגות העזות מבחינה חברתית הן גם הקשות למכירה".

- אז בסוף אתה אידיאליסט.

"מישהו צריך להיות כזה. הילדים הם ילדים - אולי יש להם קצת פחות סבלנות. אבל המבוגרים הם אלה שמהם יש לי ציפיה גבוה. שיבינו שמדובר במאבק לא פשוט על נפש הילד והחינוך שלו במובן הכי עמוק. הייתי רוצה להגיע למצב שבו התיאטרון עם התכנים של חוסר פשרה לא יתקשר משום בחינה לאקסלוסיביות. שהדלתות יהיו הרבה יותר פתוחות לכל סוגי הילדים מכל המעמדות עם כל המוגבלויות. שגם התהליך עצמו יהיה קרוב להם. בכל שנה לצד פסטיבל ישראל אנחנו עושים פסטיבל לילדים. השנה אני רוצה להביא להקת שחקנים מגרמניה שכל השחקנים בה מוגבלים: לוקים בתסמונת דאון, שיתוק מוחין.

"שילדים יישבו מקרוב ויראו אותם עובדים. משחקים. שיראו שאין שם מפלצת ואחרי שעה יתאהבו בהם. בסוף אנחנו צריכים להראות להם את העולם. כל הזמן מתעסקים אצלינו במדיני ובכלכלי אבל באותו רגע יש ילדים שקשה להם. וזקנים וחולים. יש בדידות. יש הרבה דברים קשים. ואני לא חושב שצריך להסתיר את זה מילדים. צריך פשוט לתווך להם את זה".

מתוך מושלמת / צילום: בני גם זו לטובה

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה