*** הכתבה מטעם בסדנו
כשמדברים על סטארט-אפים, קרנות הון סיכון, השקעות ובכלל אקו-סיסטם יזמי, המגזר החרדי הוא לא הדבר הראשון שעולה בראש. אבל מבחינתו של היזם אליעזר גרוס, העומד בראש קבוצת ההשקעות החרדית בסדנו, דווקא מדובר במסלול טבעי ביותר. לגרוס אף יש שם מיוחד למסלול שהוביל אותו להצלחה בקריירה, אבל על כך בהמשך.
הפעילות של קבוצת בסדנו (ראשי תבות - בסייעתא דשמיא נעשה ונצליח), המתמחה בפיתוח מיזמים חדשניים משלב הרעיון ועד היציאה לשוק, לא מוגבלת לגבולות ישראל בלבד. כמי שהבין שבכדי להרחיב את מעגל ההזדמנויות העסקיות יש להגיע למקום בו נמצא הכסף הגדול, פועל גרוס גם בתפוח הגדול: ניו-יורק.
"בדיוק השבוע ביקר אצלנו בארץ ביל דה בלאזיו, ראש עיריית ניו-יורק", מספר גרוס בשיחה שהתקיימה דווקא בירושלים. "הפעילות העיקרית שלי לא מתקיימת רק בארה"ב", הוא ממהר להסביר, "בשלושים השנים האחרונות אני עוסק גם בסחר בינלאומי באירופה, אמריקה וכמובן בישראל".
קבוצת בסדנו מבקשת לגייס גם בניו-יורק השקעות למספר סטארט אפים-ישראליים. "יש לנו 14 חברות, אחת מהן לדוגמה היא סקייסייבר ((Skysaver שמייצרת תיק גב המחלץ מבניינים במקרה של שריפה או אסון. אני עצמי משקיע במוצר, ולמען האמת אני גם היזם שלו. ראש העירייה, דה בלאזיו, שמכיר את הפעילות שלנו, הגיע לירושלים והתרשם ממה שאנו עושים גם כאן, בבית, בישראל".
- זה מוצר שכבר קיים בשוק?
"בוודאי, בשוק הבינלאומי. כבר קיבלנו פניות מ-55 מדינות שמעוניינות בו".
"חברה נוספת שלנו, 'איזי-קארי', מספקת גגונים מקרטון לשינוע מטען באמצעות כלי רכב; ויש לנו עוד מיזם שנקרא 'כיס-לב' - של עמדות התרמה בבתי חולים המאפשרות להודות לצוות באמצעות העברת כרטיס האשראי", מספר גרוס.

לא רק גיוס כסף
המשותף לכל המוצרים האלה, כמו גם מוצרים נוספים עבורם מגייס גרוס השקעות בניו-יורק ובעולם, הוא העובדה כי מדובר בסטארט-אפים לכל דבר, כאלה שהוא עצמו טיפח, וכמובן מאמין בהם. מעבר לכך, גרוס מבטיח להם אקסלרטור בניו-יורק".
- מה הפוטנציאל בניו-יורק?
"הקשרים, המעגלים, הנטוורקינג. בימים אלה אנחנו מתרחבים ופותחים בעיר משרד גדול, שיציע לא רק גיוס כסף, אלא גם שירותים נוספים להם הם זקוקים (כגון שיווק וליווי עסקי - מ.פ.)". כאן מצטרפת לפוטנציאל של התפוח הגדול, גם העובדה שמדובר בקהל חרדי. גרוס מסביר: "יש לנו מעגל נטוורקינג גדול במיוחד, במיוחד משום שאנחנו חרדים. למשפחה ממוצעת במגזר החרדי יש מעגל משפחתי רחב הרבה יותר מאשר במגזרים האחרים. קחי אותי לדוגמה: אני בן 50, עם 5 ילדים שחלקם נשואים, יש לי 40 בני דודים ראשונים ו-150 בני דודים שניים ואני נחשב משפחה קטנה.. תוסיפי למגוון הקשרים המשפחתיים הענפים, את העובדה שבמהלך חיי החלפתי שלושה בתי כנסת, שבכל אחד כ-50 מתפללים וכולם "חצי משפחה", לכן יש לי נטוורקינג הרבה יותר גדול מאשר לאדם חילוני ממוצע. מעבר לכך, אצלנו לעזור ולקשר בין אנשים זו מצווה. הנטוורקינג שלנו גדול יותר איכותית וכמותית. לכן הפעילות שיוצאת גם מחוץ לגבולות הארץ, היא מתבקשת ומרחיבה רשת קשרים רחבה ממילא.
"אנחנו מביאים את הרעיון של כל חברת הזנק בה שהשקענו בה לארה"ב, ושם אנו סמוכים ובטוחים שהוא כבר יקבל תאוצה", אומר גרוס ומסביר כי הפעילות של בסדנו מסייעת לסטארט-אפים, דהיינו חברות הזנק, ללמוד את השוק ולצמוח. "אנחנו מחזיקים מערך מסודר בניו-יורק, ומציעים תוכנית מנטורינג למשך חצי שנה, הכוללת חשיפה למשקיעים אמריקאים".
- אתם מציעים גם חשיפה לקרנות הון סיכון מקומיות?
"כרגע אין לנו קשרים משמעותיים עם קרנות הון סיכון אחרות בארה"ב, אבל אל תשכחי שאנחנו פעילים רק שנתיים כקרן. נכון לעכשיו, אנחנו גם לא צריכים קשרים שכאלה. המשקיעים שלי קטנים יותר, ולפיכך הם 'רעבים'. עם זאת, אנשי הון סיכון גדולים בוודאי יסכימו איתי שרבות מההצלחות מתחילות בראש ובראשונה במזל. ואם דיברנו על הצלחה בארה"ב, אגיד שגם למרק צוקרברג, פשוט היה הרבה מאוד מזל, ואלמלא המזל הזה, הוא לא היה מגיע לאן שהגיע. . אני קורא לזה 'סיעתא דשמייא'. את לא תאמיני כמה הזדמנויות קיבלתי בחיים במקרה, רק משום שפגשתי את האנשים הנכונים בנסיעות; כאלה שישבו לידי במקרה בטיסה בדרך. כתבתי על זה ספר - 'נסיעתא דשמייא', הוא הודפס כבר ב-4 מהדורות (ב-8 חודשים) ומתורגם עכשיו לאנגלית וליידיש".
- אז לניו-יורק יש יתרון מובהק?
"אסכם ואומר שמכל בחינה בארץ טוב יותר. הכסף וההזדמנויות הייחודיות שיש בניו-יורק, יכולים לסייע. אני טס לשם מדי פעם, אבל כמו בשיר של יהורם גאון, 'שלום לך ארץ נהדרת' - 'מה טוב לנדוד אך טוב יותר לחזור'. אין כמו ישראל".