הנה משהו שנוגע כמעט לכל אחד ואחד מאתנו. בסמארטפון שלנו מותקנות עשרות אפליקציות, ולחלק ניכר מהן - בואו נודה בזה - אין כלל שימוש. יצרני אותן אפליקציות אולי לא יאהבו את המשפט לעיל, אך המציאות היא כזו. אולי על כל אפליקציה מותקנת שכן נעשה בה שימוש יומי או שבועי, יש אולי עשר שנעשה בהן שימוש הרבה פחות שכיח.
שוק אפליקציות המובייל, ותת השוק בתוכו - הפצת אפליקציות מובייל - מחפש כמעט על בסיס יומי את הפתרון הגדול הבא שייעל את תהליך ההפצה, ויהפוך אותו לכמה שיותר אפקטיבי, הן עבור יצרן האפליקציות והן עבור המשתמש בהן. וזה השוק של TapReason, אחת משתי הזוכות במסלול הכללי של תחרות Smartup3 של גלובס בשיתוף בנק הפועלים. החברה יצאה לדרכה בתחילת 2014 והיא מעסיקה 5 איש, מייסדיה הם נמרוד אליס, אילון וג'יין ולגר - שלושתם בוגרי הכשרת התוכנה של ממר"מ. עד כה גייסה החברה חצי מיליון דולר, בעיקר מחממת נילסן.
"הפתרון של TapReason נולד כשאנחנו עצמנו כיזמים חווינו על בשרינו את הצורך בו", מספר אליס, המכהן כמנכ"ל החברה. "אני ושני המייסדים האחרים פיתחנו אפליקציית מובייל שמטרתה הייתה לפתור את הבעיה של קנייה חכמה. דהיינו, כשאת מחפשת מוצר כלשהו - לתת לך את ההמלצה הכי רלוונטית עבורו. אחרי שהעלנו אותה לחנויות האפליקציות גילינו שצריך להשקיע הרבה זמן ומאמץ כדי לגרום למשתמשים הקיימים בה לשווק אותה. דהיינו, לשתף, לדרג וכדומה. גילינו שזו לא רק בעיה שלנו אלא בעיה אקוטית של כל תעשיית אפליקציות המובייל".
כך, לדברי אליס, נולד הרעיון של TapReason. "הייחוד של TapReason הוא ההבנה שלהזיז משתמשים לפעולה זהו תהליך של אופטימיזציה. דהיינו, לדעת מתי לפנות למשתמש. הקניין הרוחני העיקרי שלנו, שמבדיל אותנו מחברות אחרות שפועלות בשוק, הוא שאנחנו מודדים את כל תהליך ההפצה הוויראלית, ומתמקדים בעיתוי הפנייה למשתמש כי העיתוי הוא הפקטור שיכריע האם הוא ישתף, ידרג וכדומה".
כשאליס אומר "כל תהליך ההפצה", הוא מתכוון לכך שהפתרון של TapReason בודק הן את מה שקורה בזמן השימוש באפליקציה, והן את מה שקורה מעבר לזמן זה. "TapReason מזהה את המשתמש הפוטנציאלי, יודעת מתי ואיך לפנות אליו, באיזה ערוץ, איזה מסר לבקש ממנו לשתף, ואחרי שהוא עושה את זה - היא יכולה לבדוק מי קיבל את אותו מסר ופעל לפיו, דהיינו מי אכן הוריד את האפליקציה בגלל שהחבר שלו שיתף אותו בחוויה שלו ממנה. זו הכוונה למדידת כל תהליך ההפצה הוויראלית, והייחוד שלנו הוא בזיהוי העיתוי". הלקוחות של TapReason הם יצרני האפליקציות, והפתרון שלה מוטמע בתוך כל אפליקציה שמשתפת אתה פעולה. המשתמש הסופי אינו מודע לנוכחות של טכנולוגיית TapReason בתוך האפליקציה.
למצות הפוטנציאל הוויראלי
כדי לפשט את ההסבר הטכנולוגי, ניקח דוגמה מחיי היומיום. אחת האפליקציות איתן עובדת TapReason נקראת BreezoMeter (וכן, היא ישראלית). זו מודדת את איכות האוויר, או ליתר דיוק - את מידת זיהום האוויר, והיא בעיקר רלוונטית לאנשים שגרים בסמוך למפעלים שפולטים פסולת מזהמת דוגמת תושבי חיפה ואזור הקריות. "לכן, מי שגר באזור חיפה יפתח את האפליקציה הזו בתדירות הרבה יותר גבוהה מתושבי ערים אחרות", אומר אליס ומסביר: "וברגע שהוא יפתח אותה, אחרי שהוא כבר נכנס אליה מספר פעמים בעבר - ויותר מפעם אחת - וישהה בה מספר דקות, הפתרון של TapReason יקפיץ מולו חלון - כל עוד הוא בתוך האפליקציה - ובחלון נציע לו לשתף את חבריו בחוויותיו מהאפליקציה ו/או לדרג אותה וכדומה. והמסר באותו חלון יהיה מותאם לו אישית".
לדברי אליס, הפנייה תוך כדי השימוש באפליקציה נועדה להפחית כמה שיותר את הטרדת המשתמש, וכך לסייע ליצרני האפליקציות למצות את הפוטנציאל הוויראלי שלו. "הפוטנציאל בא לידי ביטוי כשהמשתמש נמצא בתוך החוויה ולא מחוצה לה, דהיינו בתוך האפליקציה".
וכיצד מקווה החברה לעשות מהפתרון שלה כסף? ובכן, לפי אליס, יצרן האפליקציה יכול להירשם לשירות בסיסי חינמי, ואם הוא רוצה להשתמש בשירותים נוספים של TapReason, אזי כל פיצ'ר בנפרד עולה כסף. לכן, התשלום יכול להיות חודשי, מבוסס על מספר הפיצ'רים בהם בחר יצרן האפליקציות.
הפתרון של TapReason נמצא עדיין בשלב הבטא בתוך מאות אפליקציות שונות שכבר הותקנו במיליוני סמארטפונים. כרגע יש לה גרסה למערכת ההפעלה של אנדרואיד, והיא עובדת על גרסה למערכת ההפעלה של אפל. "מאוד חשוב לנו ה'וואו אפקט' ולכן כרגע זה עדיין בבטא".
TapReason, מטבע הדברים, צריכה להימדד על ביצועיה שלה ולא רק למדוד ביצועים של אחרים. "אנחנו נמדדים לפי שני קריטריונים", מסביר אליס. "הראשון, מספר ההורדות שנוצרו כתוצאה משימוש בפתרון שלנו. השני מבוסס על השאלה איך TapReason הצליחה להפעיל את המשתמש? כמעט כל יצרן אפליקציות יודע את ההגדרות של המדדים הוויראליים שלו, אך הרוב לא ממש מודד. TapReason מאפשרת לו למדוד, ובמקביל מאפשרת לו לדעת איך היא משפרת תהליך ההפצה הוויראלית".
דבר המנטור בפרויקט Smartup3, דובי לחוביץ מחממת Explor.Dream Discover:
"TapReason מספקת מענה טכנולוגי ייחודי להפצה ויראלית של אפליקציות באמצעות מתודות מכוונות מידע הנאסף משימוש אינדיווידואלי של כל משתמש. ההתנהגות הצרכנית במובייל בהווה היא כמו 'קופסה שחורה' ויש בה עדיין רכיבים נעלמים, מעין blind spots. מסיבה זו אנחנו מאמינים שלטכנולוגיה של TapReason יש ערך מאוד גבוה. גם היזמים שמובילים אותה הם מצוינים, בוגרי 8200 וממר"מ, ובעלי ניסיון רלוונטי ארוך שנים. אנחנו בטוחים שהחברה תצמח ותצליח לספק פתרון טכנולוגי מצוין ונדרש בתחום".
דה גריד עם דב ירקוני מנילסן/ צילום: אלון רון
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>