זה קרה לנו די לא מזמן. ביקשנו מאחראי השליחויות ב"גלובס" שידאג להביא לנו חבילה מתל-אביב. מערכת "גלובס" יושבת בראשון-לציון, ופנינו לגדי, האחראי לעיל, בבוקר וביקשנו שהחבילה תגיע לידנו עד שעות הצהריים. גדי, מקצוען ואיש מקסים, אמר לנו כי לא בטוח שיוכל לעמוד בלו"ז הזה מכיוון שאין לו שליחים פנויים באזור תל אביב בשעות אלו. קצת לחצנו, וגדי - כי זה גדי - עמד במשימה וקיבלנו את מבוקשנו.
ואנחנו לא לבד. הרבה מאוד עסקים שמשתמשים על בסיס יומי בשירותי שילוח נתקלים בבעיה זו: חוסר גמישות של ספק שירותי השילוח שלהם. את הבעיה הזו, בין היתר, מנסה לפתור חברת The Grid (פירוש המלה הוא רשת - ט.צ.), אחת משתי הזוכות במסלול בכ ללי בתחרות Smartup3 של גלובס בשיתוף בנק הפועלים, שהוקמה בקיץ 2014 על ידי גור הראל, יובל ניב וניר ויינר.
החברה מעסיקה 10 עובדים, ועד כה היא גייסה 600 אלף דולר, בין היתר מקרן ההון סיכון Plus ונצ'רס.
The Grid, כפי שמסביר הראל שמכהן כמנכ"ל החברה, בנתה פלטפורמה (אפליקציית מובייל ואתר אינטרנט) שמאפשרת בעיקר לעסקים קטנים-בינוניים ולאנשים פרטיים לקבל שירותי שילוח "מהרגע להרגע", דהיינו תוך 90 דקות מרגע הזמנת השליחות, ונכון לרגע זה - בתחומי גוש דן בלבד.
את השירות הזה היא מציעה על ידי בניית רשת של שליחים, שרובם עובדים עבורה כפרילנסרים, דהיינו העבודה עמה מהווה עבורם מקור הכנסה נוסף.
כדי להבין למה צריך פתרונות שילוח "מהרגע להרגע" נזוז מעט הצידה ונתאר כיצד עובדות בהווה רוב חברות השילוח.
"אלו חברות שלא מוטות טכנולוגיה אלא מוטות יכולת תפעולית", מסביר הראל. "ולכן חוויית השילוח שהן מציעות די מיושנת. בדרך כלל, מי שצריך לשלוח או לקבל משהו, צריך שיהיה לו מנוי באחת החברות האלו. ואז הוא מתחבר למוקד שלה, מחכה מספר דקות על הקו, ואחרי שהוא מבצע את ההזמנה, אין לו מושג היכן היא עומדת. מתי המשלוח יצא ליעדו, מתי הוא יגיע לידיו וכדומה. במקרה הטוב הוא מקבל הודעת SMS שהמשלוח יצא מנקודת המוצא שלו. זו הזווית החווייתית של משתמש הקצה".
אגב, כשמדובר בעסק קטן-בינוני אפשר להבין את הצורך בשירותי שילוח. במקרה של האינדיבידואל, טוען הראל, The Grid נוצרה כדי להקל על היומיום שלו.
כששכחנו את משקפי השמש בבית הקפה ואין לנו ממש זמן לחזור אליו כדי לאסוף אותם; כשאנחנו צריכים להחזיר לבעל הדירה שלנו את חוזה השכירות חתום והוא מתגורר בגבעתיים, כשהדירה המושכרת היא בתל-אביב; כשאנחנו צריכים לקחת את הסמארטפון לתיקון במעבדה וכך הלאה. "העלות הממוצעת להזמנת שילוח עבור הפרט, באזור גוש דן, הוא 30 שקל וזה חד-משמעית זול יותר מעלות כל פתרון אחר, כמו להזמין מונית", אומר הראל בביטחון.
"מהזווית הלוגיסטית, רוב חברות השילוח עובדות עם שליחים שהם שכירים שלהן ואלו עובדים לפי משמרות ולפי מסלולים קבועים. כדי שעסק כזה יהיה כלכלי הוא צריך להגדיר מראש מה המשימות שלו למחר, כלומר איזה משלוחים הוא מבצע מחר, מחרתיים וכך הלאה.
זמן משימה: 90 דקות ולא יותר
"ואיך יודעים מה עושים מחר? או שקובעים יום לפני או שפחות או יותר מכירים את עומס העבודה מול כל לקוח, בעיקר כשמדובר בלקוח גדול כמו פירמת רו"ח או עו"ד. ברוב המקרים, חברת השילוח קובעת לכל לקוח שלה מינימום חודשי של מספר שליחויות, וזהו מחיר המנוי. The Grid יצרה מודל שילוח חדש: כל המשימות שלנו מתבצעות תוך 90 דקות בתוך גוש דן".
הראל מסביר כי הפלטפורמה מבוססת על אופטימיזציה בזמן אמיתי של המסלול, כך שניתן לשלב בין משימות שילוח לא מתוכננות, וביצוע שלהן בזמן ובנתיב הקצרים ביותר. "אצלנו לא צריך להתחייב למנוי חודשי. כל אחד יכול להשתמש בפלטפורמה בכל רגע נתון".
לחברה יש כבר רשת של 150 שליחים, וכאמור, רובם אינם שכירים שלה, אלא אנשים פרטיים שזהו המקצוע שלהם או שהם מבצעים זאת בזמנם הפנוי כמקור הכנסה נוסף.
"יש לנו הרבה סטודנטים אבל יש גם אנשי מקצוע כמו מעצבים גרפיים. רוב המשימות נעשות על קטנוע, אך אפשר להסתפק אפילו באופניים", אומר הראל.
בחירת השליחים נעשית על ידי תהליך מיון קצרצר, שכולל ראיון פנים מול פנים. "ברגע שמישהו מצטרף לקהיליית השליחים שלנו, הוא יכול לעלות למשמרת ולקבל משימות", אומר הראל ומפרט כי ההכנסה הממוצעת לשעה לשליח יכולה לעמוד על 50 שקל. כמו כן, כדי להיות כמה שיותר זמינה למשתמשי הקצה, The Grid מעסיקה מספר שליחים שהם כן שכירים שלה.
באשר להתרחבות גיאוגרפית, טוען הראל כי המטרופולין הבא אחרי גוש דן אליו תנסה החברה לחדור יהיה חיפה או ירושלים, ומחוץ לישראל: "יש תוכנית כזו", הוא אומר.
בעידן הדיגיטלי, חלק הולך וגדל מלקוחות החברה הן פלטפורמות מסחר אלקטרוני דוגמת Marmelada Market ו-Winemarket.
"בשבועות האחרונים אנחנו אפילו מקדמים שיתופי פעולה עם שתיים מהחברות הגדולות במשק הישראלי", אומר הראל. "רמה נמוכה של פתרונות שילוח היא החסם הגדול ביותר של מסחר אלקטרוני בשוק המקומי ובשווקים רבים אחרים".
דבר החממה, דב ירקוני מנילסן:
"The Grid הוא מיזם שמעבר לחדשנות הטכנולוגית שהוא מביא, מנסה לייצר ערך לא סטנדרטי לקהל המשתמשים שלו (בצד נותני השירות) בכך שהוא מציע להם מקור פרנסה גמיש עם מאפיינים ייחודיים. קשה למצוא דוגמאות למיזמים שיכולים להציע לכל אדם, גם כזה שאין לו יכולות או נכסים (כמו רכב) - דרך יעילה ונוחה להרוויח כסף. בנוסף, יש משהו מרגש בעבודה על מיזם שלא מתחיל ונגמר רק בקוד מחשב, שיש בו אתגר משולב של פיתוח טכנולוגי וניהול אופרטיבי, שיש בו מורכבות תפעולית ומוחשית ואנשים טובים שמתמודדים עם מורכבות זו בצורה מרשימה".
גלובס לחודש היכרות – כל הכתבות, המאמרים וטורי הדעה אצלך מדי ערב >>