גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התנ"ך הוא יותר אידיאולוגיה מספר היסטוריה"

שני ספרי פרוזה על דמויות תנ"כיות שיצאו באחרונה - "המלכה משומרון" של רבקה חגג על המלכה איזבל ו"הממלכה" מאת אמיר אור על דוד המלך - חושפים טפחים לאו דווקא מחמיאים על הדמויות

דוד המלך / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דוד המלך / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שני ספרי פרוזה שיצאו לאחרונה מבוססים על דמויות תנ"כיות - "המלכה משומרון" (הוצאת שוקן) של רבקה חגג על המלכה איזבל ו"הממלכה" של אמיר אור על דוד המלך (הוצאת "הקיבוץ המאוחד").

ספרה של חגג, מורה למקרא שלימדה במשך 28 שנה בתיכון ליידי דיוויס בתל-אביב, מתאר את תולדות המלכה איזבל, הצידונית שהתחתנה עם אחאב, מלך ישראל, ולפחות לפי המתואר בתנ"ך, הייתה אכזרית ושנואה על העם. ספר יפה שמשמר ומעצים את אנושיות הדמויות מספר מלכים.

חגג, אף שאינה דתייה, בחרה שלא להתרחק מהעלילה התנ"כית, לפחות מבחינת סימון "הטובים והרעים". ובכל זאת, היא אומרת: "יש בספר גם הרבה דימיון שלי".

- טיב הדמויות אצלך הוא בהתאם לתנ"ך. לא עשית פה מהפכות.

"יש בי הרבה ביקורת לדברים אבל גם הערצה, בעיקר לכותבים המקראיים, שהיו גאוני כתיבה".

- ובתוך זה קיבלת כאמת את נבואות ואת ניסי הנביאים. אפילו לא שינית את מה שעשוי להיראות לא מציאותי.

"בחרתי להשאיר משהו מהנס, שמאפיין את המקרא. זה חלק מהספרות המקראית".

- באווירה הפמיניסטית של היום, יהיו שיאמרו על איזבל "הנה אישה חזקה" ובהתאם יראו בה דמות חיובית.

"גם חוזק צריך לדעת איך לנצל לטובה. לא להשפיל את הנתינים. לא לרמוס אנשים. מבחינתי, איזבל היא דמות המנהיגה השלילית. היה לה כל הפוטנציאל לעשות טוב אבל היא עשתה דברים נוראים ואיומים".

- מלך עם אובססיה לביטחון, מלכה ששולטת בו ושנואה, עם שנאנק תחת תנאי מחיה קשים. תנ"כי או עכשווי?

"לא חשבתי על ההקבלה לימינו. לצערנו הרב, לאורך כל ההיסטוריה הדברים מתנהלים ככה. יש רק גיחות קטנות שחורגות מזה".

מציאות מסוננת

בהשוואה לחגג, אור בספרו "הממלכה" בהחלט משווה את המסופר בתנ"ך למציאות של המאה ה-21 ומותיר בקושי קורטוב של קדושה מהמתואר בתנ"ך סביב סיפור עליית ממלכת דוד: שמואל עוסק בעבודה זרה, שאול - במעשי טבח ודוד - בהרבה סקס. לאלה תוסיפו, כיד המלך, שפת רחוב ותככנות פוליטית אכזרית. התוצאה מרתקת ומקוממת כאחד, ולא ברור איזו משתי הגדרות אלו מחמיאה יותר מבחינת אור.

- אז מה, אין לך אלוהים?

"הספר הוא פרי תחקיר. שמרתי את כל המתכונים של התקופה. עשיתי בו שני דברים - אנכרוניזם מכוון, מהשפה של העולם שלנו לעולם הזה, התנכ"י. מצד שני, זה מקום שאין בו באמת יהדות. התנ"ך הוא יותר אידיאולוגיה מספר היסטוריה. הייתה אז דת עברית פגנית עתיקה. אנו מוצאים מקדשים ליהוה ואשתו האלה אשרה גם יחד. אף אחד לא 'עשה הרע בעיני ה'', כי הוא לא היה בסביבה כאל מונותאיסטי, אלא הופיע יותר מאוחר".

- הסיפור אצלך גם רצוף בתיאורים מיניים.

"סקס בתנ"ך היה חלק מהחיים, גם במקדשים. הסקס היה מקודש. הייתה זנות פולחנית בכל המזרח הקרוב".

- אתה גם לא חוסך את האכזריות של אותה עת.

"בהחלט וזה במתכוון. יש בתנ"ך מעין הרחקה. רציתי שיראו את המתואר משתי סיבות. ראשית, כי זה מה קרה. היו שם זוועות ואנו לא רואים אותן באמת בתנ"ך. וגם כי זה משליך על המציאות שלנו. דרך המדיה אנו רואים היום מציאות מכובסת, מסוננת, וזה מאפשר לנו לחיות בבועה שלנו".

תוצר של הטבע האנושי

בספרי התנ"ך, דוד וצאצאיו אמנם מתוארים גם על מגרעותיהם, אך לצד זה, זוכים ליחס אוהד. אור, שמתהדר באילן יוחסין שהולך אחורה לרש"י, בואכה רבי יוחנן הסנדלר עד דוד המלך עצמו, ביקש ליצור משהו אחר: "לקחתי מיתוס של דוד המלך ופרשתי אותו על מנעד שלם של משלבים לשוניים שאנו לא רגילים לקרוא דרכם את התנ"ך. רציתי להוריד את התנ"ך מהמקום החגיגי ולעשות את הסיפור חי, בשר ודם, כפי שהיה".

- התנ"ך הוא "לטובת" דוד. אתה עושה תיקון מבחינתך?

"אני לא מנסה לכער את דוד, אלא להוציא אותו מארון החנוטים ולהחזיר לו חיים. הוא היה דמות מורכבת. היה יכול להיות אב מאוד מסור ולנגן כך שהגברים הכי קשוחים יבכו ומצד שני לצוות על חיסול כל שבוי עשירי. יש בו משהו דמוני, עוצמה קטלנית.

"רוב הדמויות מורכבות. ככה אני גם תופס את העולם. יש להם רגעים מרושעים ויש רגעים אחרים. יש גם כמה רבדים מהמציאות הזו. יונתן הסופר (שלפי אור הוא מי שכותב את הספר בפקודת דוד - י.מ), מנסה להבין את אביגיל ורואה שיש עוד מניעים גם אצלה. זו מציאות יותר מורכבת".

- ברמזים דקיקים, הספר נדמה לכתב אישום כנגד עם ישראל בעבר ובהווה - רצח העמלקים כ"הפיתרון הסופי", פלישתים משפילים במחסום ישראלים אז, כשם שישראלים עושים היום במחסומים לפלסטינים.

"לא הייתה כוונה ליצור כתב אישום נגד העם היהודי", אומר אור. "אנו לא גרועים מעמים אחרים, אבל כן רציתי להוריד צדקנות ולהסתכל על המצב האנושי, של כל פרט ושל כולנו כחברה. "אנחנו חיים היום במצב של עוול מוסרי. מחזיקים עם בדיכוי, ללא זכויות אזרח ומדינה. אני לא מדבר על ימין ושמאל, אלא על חזון של 'נחיה ביחד', ממלכה של כולם.

"אבל נכנסת כאן החמדנות ושנאת האחר. אם מסכימים להתייחס אחד לשני כבני אדם, עשינו כבר חצי מהדרך".

- גם מבחינת המציאות הכלכלית, יש הקבלה בספר לימינו - טייקונים שמקורבים לשלטון, שחיתות, קידום דרך שוחד.

"ב'הממלכה', אחיתופל רוצה שלטון יותר שוויוני וחושי מבקר גישה זו. דוד יוצר גאווה לאומית בזמן שהוא מדכא את העם. זה בהחלט מקביל למה שקורה אצלנו.

"למשל, אנו עדים היום למצב מופלא, שאנשים מצביעים למי שמדכא אותם. למה? כי נותנים להם גאוות יחידה. אפשר לסובב בכחש את רוב האנשים וגם הדינמיקה הזו נחשפת ב'הממלכה'.

"יורשו של דוד, שלמה, כבר משכלל את שיטת הדיכוי. המקדש כאמצעי כלכלי לפיקוח, כי כולם צריכים לעלות אליו כדי לזבוח, ובגלל כל הבנייה, כמו של ארמון המלך, צריך להוציא את כולם לעבודת כפייה.

"המציאות בתנ"ך לא קלה, אבל אני חושב שהיא אינה תוצר של אנשים רעים, אלא של הטבע האנושי, שזה חמור יותר".

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד