גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם משתלם בכלל להפיק דרמות מושקעות כמו "כפולים"?

בערוץ 10 חושבים שלא והולכים על סיטקומים כמו "לה פמיליה" או "בנות הזהב" בעלות של 300 אלף שקל לפרק - לעומת כ-800 אלף שקל לפרק של דרמה ■ בשוק ההפקה חוששים שגם ערוץ 2 ילך בעקבות 10

סדרת דרמה בערוץ מסחרי היא מוצר לא כלכלי - ובמידה מסוימת המשפט הזה הוא סטטוס-קוו בתעשיית הטלוויזיה. השקעה ביצירה ישראלית מקורית היא דרישה בסיסית של הרגולטור מגופי השידור, אך בשנים האחרונות - ואולי במיוחד בשנתיים האחרונות - נאבקים גופי השידור לא רק למלא את החובה הזו, אלא גם לייצר דרמה שמכסה את ההשקעה שלה, ואולי אף כזו שתהווה נכס אסטרטגי בעל ערך מוסף.

בערוץ 10, למשל, הצהירו באופן ברור שהם מוותרים על הערך המוסף בהפקות המקור המתוסרטות. עם השינוי באג'נדה של החברה והמעבר שלה לשידור שמתמקד בשידורי תעודה ותחקיר, זולים ואפקטיביים, הוחלט גם לשנות גישה כלפי היצירה הדרמטית.

דרישת נאותות ההפקה של הרגולטור עומדת על כ-250 אלף שקל לפרק? הערוץ עובר לשדר סיטקומים רזים כמו "בנות הזהב" או "לה פמיליה" (שתיהן בהפקת אולפני הרצליה), שעלות פרק אחד שלהן לא עולה על 300 אלף שקל.

סדרות כמו אלה - שהן חביבות לצפייה על הקהל אך אינן מותירות חותם תרבותי עמוק, אם לנסח זאת בעדינות - הן הפתרון האולטימטיבי בעבור ערוץ 10. הן עונות בדיוק על דרישות הרגולטור על-מנת שיסווגו תחת ההגדרה "סוגה עילית" ("דרמה", במובן הישראלי הרגולטורי, יכולה להיות גם סדרה קומית, ואין בהגדרתה זו משמעות לאופי תוכנה). בזמן קצר יחסית מופקת כמות משמעותית של פרקים (ל"בנות הזהב" הופקו 40 פרקים במכה), ומעל לכל - מדובר בתוכן שאפשר לשדר אותו שוב ושוב בשידור חוזר, ולצופים זה לא ממש משנה. שידור נוסף של התוכנית משמעותו הכנסות נוספות שמשיגות רייטינג דומה לזה של השידור הראשון.

אדפטציה לצפיית בינג'

עד עתה, למשל, שודרו 4 תוכניות של "בנות הזהב" והניבו רייטינג של 8.6% צפייה. לעונה הקודמת של הסדרה שודרו לפחות 3 סיבובים של שידורים חוזרים, ובכל פעם נתוני הצפייה לא היו שונים משמעותית מהשידור הראשון. כך שאם הסדרה לא כיסתה את ההשקעה בפעם הראשונה, היא ללא ספק עשתה זאת בשידור השני. משם זה רק מרוויח.

"חברות" (בהפקת יואב גרוס), שבימים אלה עובדים על עונה שלישית שלה בערוץ 10, בה הושקע סכום גבוה יותר לפרק מאשר הסיטקומים האחרים, השיגה בשידור הראשון של עונתה השנייה 10.8% צפייה. בשידור השני - שעלותו כאמור אפסית - השיגה התוכנית רייטינג של 10.1%, כמעט ללא הבדל.

בשוק ההפקה חוששים שההתנהלות של ערוץ 10 תהווה דוגמה גם לזכייניות ערוץ 2. אחרי הכול, הפקה של תוכנית ריאליטי מחזיקה פוטנציאל כלכלי גדול יותר, מניבה נתוני צפייה גבוהים יותר, מאפשרת גמישות בברייקים הפרסומיים ותוכן שיווקי, ובעיקר מחייבת צפייה בזמן אמת.

וזה אולי הקושי הגדול ביותר של זכייניות הטלוויזיה המסחרית - ההבנה שאופי הצפייה משתנה, ושהקהל לא מהסס להקליט סדרות דרמה, להריץ את הפרסומות ולצפות במספר פרקים בזה אחר זה.

עובדות אלה עמדו לנגד עיני הזכיינית קשת, שאמש (ד') שידרה את הפרק האחרון של "כפולים". הזכיינית לקחה סיכון גבוה כששיבצה את דרמת המתח המצליחה בפריים הראשון, כלומר מיד לאחר החדשות. בדרך-כלל סדרות דרמה משודרות מיד לאחר תוכנית ריאליטי, בתקווה שזו תהווה מקפצה נוחה להעלאת הרייטינג ולמקסם את ההכנסות הכלכליות. כך נוהגת כיום רשת עם "המדרשה", וכך לשם השוואה נהגה קשת עצמה עם "החדש של עומרי גורדון", שנכשלה כלכלית.

עלות ההפקה של כל אחת מ-3 הסדרות הללו עומדת על בין 700-800 אלף שקל לפרק, פי 2.5 לפחות מהסיטקומים של 10. זה לא שבקשת וברשת לא עושים סיטקומים כלכליים וזולים, אשר ממוקדים בעיקר לעמידה במכסות הרגולטוריות, אך לשתי הזכייניות הללו יש הכרה ברורה שכגופי שידור מובילים בישראל, הדרמות שהם משדרים חייבות להוות נכס אסטרטגי בעל ערך מוסף.

כך בדיוק התייחסו בקשת ל"כפולים". על-מנת להתמודד עם נטיות הקהל כלפי הדרמות, הם החליטו להפוך את ערבי הצפייה הראשונים בה ככאלה שמיועדים לדור המקליט והצופה בבינג'.

בשבועיים הראשונים שודרו שני פרקים ברצף, בזה אחר זה, עם מעט מקבצי פרסומות, אם בכלל. הפרומואים הזהירו מ"ספוילרים", על-מנת לחייב צפייה בזמן אמת, ולמנוע זיפזופ לתחרות ההגונה שערוץ 10 הציב - "בייבי בום".

מבחינת נתוני הצפייה זה עבד. התוכנית זכתה לממוצע צפייה גבוה של 727 אלף צופים בכל פרק, וממוצע צפייה של 26.1% במשקי-בית יהודיים. ועדיין, הקהל הקליט ויותר מזה הלך לאינטרנט. ההנחה היא שבצפייה דחויה התווספו לכל פרק עוד 2% צפייה לפחות, אך מאסת הצפייה במאקו, אתר הזכיינית, הייתה מרשימה - 380 אלף צופים בממוצע בכל פרק וכ-2.7 מיליון צפיות לצפייה כה.

קשת מבינה שהיא לא יכולה לתרגם כל עין של צופה שהיא מאבדת ממסך הטלוויזיה, לסכום דומה לזה שהיא מניבה מעין שצופה במסך מאקו. מה שמוביל לשאלה, האם השידור של "כפולים" - 8 פרקים ששודרו באופן איטנסיבי ותחרותי - היה כלכלי? התשובה הפשוטה היא שאם קשת הייתה מסתמכת אך ורק על מסך ערוץ 2 - ככל הנראה התשובה היא לא. 

הזכיינית לקחה את הסיכון (האפקטיבי) בשיבוץ ובניהול התוכנית על המסך, רק לאחר שידעה בוודאות שהפוטנציאל הבינלאומי של הפורמט מתחיל להתממש. עוד לפני שהתוכנית יצאה להפקה, עוד בשלב הנייר, היה בה עניין בינלאומי, והיא נמכרה להפקה בארה"ב ולהפצה בגרסתה העברית ל-Fox International Channels לשידור ב-127 מדינות, כשזו הפעם הראשונה שהרשת רכשה סדרה זרה לשידור בגרסתה המקורית. במקביל גם ערוץ הכבלים הצרפתי Cannalּּּּּּּּ+ צפוי לשדר בקרוב את הסדרה בגרסתה המקורית. הפוטנציאל הבינלאומי הוא שהופך את הסדרה לכלכלית.

"שוק היצירה נפגע"

העניין של קשת, כמו גם של רשת, בשוק הבינלאומי, זוכה לא אחת לקיתונות של ביקורת משוק ההפקה המקומי. לא אחת נשמעים מפיקים המבקרים את העניין של הזכייניות בחו"ל, בטענה כי מסך ערוץ 2 וקהלו מהווים מעבדת ניסויים בעבור צופי העולם. במקרה זה, "כפולים" מוכיחה בדיוק ההפך - אלמלא הנטייה של קשת החוצה, אולי הצופה הישראלי לא היה נהנה ממנה כלל.

לשם השוואה, ניתן לראות את הסדרה "בני-ערובה" שתעלה בקרוב בערוץ 10, אשר לא תתאים לאופיו ולגישתו כלפי דרמות. מדובר בעונה שנייה לסדרה יקרה (למעלה מ-700אלף שקל לפרק), שזכתה לעניין בחו"ל. על-פי גורמים בשוק, הסדרה מתאפשרת רק בזכות העובדה שמפיק הסדרה חיים שריר רכש את זכויות ההפצה בחו"ל, בתמורה לכך שנטל על עצמו מהפקת העלויות.

"הנישול של זכויות המפיק ביצירות הדרמה מטרידות אותנו בעיקר", אומרת יו"ר איגוד המפיקים המשותפת יפעת פסטרלניק, שחולקת את תפקידה עם המפיקה ענת אסולין. האיגוד ידון בנושא בכנס הבינלאומי ה-9 של איגוד המפיקים, "Think Global", שיארח ראשי קרנות מרכזיות באירופה לצד מפיקים ומפיצים בכירים.

"אם הוט ו-yes אין לנו שום בעיה", אומרת פסטרלניק, "ערוץ 10 בכלל לא פונה אלינו, הוא היה שנים במאבק כלכלי, איגודי היוצרים תמכו, ואנחנו לא רואים איך RGE פונה לשוק העצמאי והגוסס היום. רק חברות הפקה מוכנות להיות מפיקות בפועל עובדות בשוק, כאלה שמייצרות את מה שמפותח בתוך הזכיינית".

לדבריה, לאחרונה נעשה סקר בין חברי האיגוד שהציג מציאות קשה בשוק. "אנחנו מעריכים ששני שליש מהמפיקים לא עובדים", היא אומרת.

"המציאות היא שאתה עובד רק אם אתה קשור בטבורך לאיזה זכיין. הבעיה היא שלצערנו זה מספק את הרגולטור, כי הכול עומד על-פי כל הכללים, אבל שוק היצירה נפגע. אנחנו נופיע בפני וועדת פילבר, ואנחנו מקווים שייקחו את השינוי הזה בחשבון".

השקעה בסדרות מתוסרטות-קשת רשת ערוץ 10

עוד כתבות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות