*** הכתבה בשיתוף משפטיפ
בתי המשפט לענייני משפחה עוסקים מדי יום בתביעות משמורת והסדרי ראייה. הכוונה למעשה לקביעת משמורת להורה שהוא ההורה הדומיננטי וקביעת הסדרי ראייה להורה הנוסף. מדובר במונחים הלקוחים מן הדין הפלילי, אשר עם השנים הם הוכנסו לתוך דיני המשפחה.
לאחרונה יש גל חדש של פסקי דין בהם בוחרים השופטים לא לעשות עוד שימוש במונחים "משמורת" ו"הסדרי ראייה", אלא קובעים חלוקת זמני שהות בין ההורים או חלוקת אחריות הורית.
למעשה, המונח "אחריות הורית" מתייחס למכלול הסמכויות שיש להורה כלפי ילדו, לרבות הזכויות והחובות שיש להורה כלפי ילדו. למעשה, האחריות ההורית מצויה כבר בחוק הישראלי, בתוך חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מדבר על אפוטרופסות שווה בין ההורים, ואין זה משנה אם הם נשואים, פרודים, גרושים, ידועים בציבור או שני הורים שחברו יחד בהסכם הורות משותפת לצורך הבאת ילדים לעולם.
האפוטרופסות על-פי החוק שווה, ואין אפשרות לוותר עליה או לבטל אותה, למעט במקרים קיצוניים במיוחד.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע במפורש כי ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים והשווים על ילדיהם, וכי ההורים חייבים לנהוג לטובת הקטין.
עוד קובע החוק את חזקת הגיל הרך, ולפיה ילדים עד גיל 6 מצויים בחזקת אמם, אלא אם כן יש נסיבות מיוחדות בעטיין לא תתקבל החזקה. כתוצאה מכך, מרבית פסקי הדין של בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים קבעו כי הילדים יהיו בחזקת/ במשמורת אמם.
בשל רוח השוויון הנושבת במדינת ישראל, המחוקק נקרא לשינוי החקיקה וביטול חזקת הגיל הרך. במהלך שנת 2005 הוקמה ועדת שניט על-ידי שרת המשפטים דאז, ציפי ליבני, בשל הצורך לבחון את ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושים.
ועדת שניט ישבה על המדוכה במשך שנים ופירסמה את מסקנותיה הסופיות בשנת 2011. במסגרתן החליטה ועדת שניט לבטל את חזקת הגיל הרך, וכן טבעה מושג חדש - "אחריות הורית משותפת".
הוועדה החליטה כי בהתאם לעיקרון-העל בדיני משפחה, הלוא הוא עיקרון טובת הילד, יש להורות על ביטול חזקת הגיל הרך, ויש לקבוע הסדר הורות, לפיו יש לחלק את זמני השהות של הילד עם כל אחד מהוריו.
נכון להיום, סוף שנת 2015, טרם אומצו החלטות הוועדה בחקיקה של הכנסת, אך הן חילחלו לתוך הפסיקה הישראלית בדיני משפחה. כיום שופטים רבים בבתי המשפט לענייני משפחה נמנעים, כאמור, מציון המילים "משמורת" ו"הסדרי ראייה" ומציינים בפסיקותיהם את המונחים החדשים של חלוקת האחריות ההורית וחלוקת זמני השהות בין ההורים.
גם בתסקירי פקידי/פקידות הסעד לסדרי דין, ניתן לראות גם שינוי מגמה, ולפיה יש נטייה לשימוש מופחת במילים "משמורת" או "הסדרי ראייה", ובתסקירים מציינים פקידי/פקידות הסעד את המונחים "חלוקת זמני שהות" ו"חלוקת אחריות הורית".
בנוסף לכך, בעקבות ועדת שניט, יש נטייה לשופטים מסוימים אף לקבוע משמורת משותפת גם במקרים בהם יש ילדים מתחת לגיל 6. פקידי/פקידות הסעד כיום החלו גם להמליץ בתסקירים על משמורת משותפת.
בתחילת החודש אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה לקריאה טרומית את הצעת החוק הקרויה בשם "חוק הורים וילדיהם", לפיה תופחת חזקת הגיל הרך לשנתיים, וכן נקבעו זכויות נוספות בנושא הורים וילדיהם. אולם ביום 4.11.15 נדחתה ההצעה בכנסת על חודו של קול, עם רוב מתנגד של 42 חברי כנסת כנגד 41 חברי כנסת שתמכו בחוק.
אף על-פי כן, הטרמינולוגיה של המונחים "משמורת" וגם "הסדרי ראייה" פסה מן העולם, ובמקומה נכנסו מונחים אותנטיים לדיני המשפחה - והכול בעטייה של המהפכה השוויונית בישראל.
עו"ד גירושים חגית לב.