גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

42% מהתלמידים זקוקים לשיעור פרטי כדי לעמוד בקצב של הכיתה

סקר ערוץ ניקלודיאון עבור "גלובס" מגלה כי 70% מהתלמידים נזקקו בשלב כלשהו לשיעור פרטי, ורבע מהם זקוקים לתגבור קבוע ■ יותר ממחצית מתלוננים על הרעש בכיתה, ושליש לא מבינים את המורים

לימודים תלמידים כיתה א בית ספר תלמידים / צלם: טינקסטוק
לימודים תלמידים כיתה א בית ספר תלמידים / צלם: טינקסטוק

מאות שקלים בחודש מוציאים הורים עבור שיעורים פרטיים (בעיקר במתמטיקה), בין אם מדובר בתגבור במסגרת פרטית או קבוצתית. הסכומים, שגדלים יחד עם גיל הילדים, מהווים נטל כלכלי לא מבוטל.

לפי נתוני האתר "לימוד נעים", טווח מחירי השיעורים הפרטיים נע בין 80 ל-120 שקל. הטווח מושפע מהאזור שבו נערכים השיעורים (תל-אביב יקרה, באר-שבע פחות יקרה) ומהכשרת המורה.

כמה מהילדים נעזרים בשיעורים פרטיים, וכיצד הם מעריכים את רמתם הלימודית? סקר גולשים שנערך עבור "גלובס", בשיתוף ערוץ ניקלודיאון מבית ענני תקשורת, מספר סיפור עצוב על מערכת החינוך בישראל, שכן הוא מגלה כי מרבית התלמידים נאלצו להיעזר בשלב כלשהו במורה פרטי: 70% מהמשתתפים בסקר ציינו כי לקחו שיעור פרטי, ויותר מרבע מהם נעזרים בשיעורים פרטיים באופן קבוע.

על שאלות הסקר השיבו 250 גולשי עמוד הפייסבוק של הערוץ ניקלודיאון, בטווח הגילאים 8-18 (50% מהמשיבים לשאלות בגילאי 12-13, מתוכם 60% בנים). יצוין כי יש תשובות שבהן הסך הכולל הוא יותר מ-100%, משום שניתן היה לבחור ביותר מתשובה אחת.

הסיבה העיקרית שבגינה זקוקים התלמידים לשיעורים פרטיים, כפי שהילדים השיבו בעצמם, היא כדי לחזק את הידע: 53% השיבו כי נעזרו בשיעור פרטי "כדי לחזק את הידע, למרות שהציונים בסדר".

42% ציינו כי המטרה היא לעמוד בקצב של הכיתה, 33% ציינו כי הסיבה היא שהם לא מבינים את המורה, 32% ציינו כי הסיבה היא ציונים נמוכים, 25% התייחסו לכך שהוריהם מכריחים אותם, שיעור דומה ציינו כי הסיבה היא הצורך בעזרה בשיעורי-הבית, 15% העידו על עצמם כסובלים מקשיי למידה ומכאן הצורך במורה פרטי, ו-6% ציינו כי "כי כולם נעזרים בשיעורים פרטיים, אני לא רוצה להישאר מאחור".

ההורים לוחצים

67% מהמשיבים הגיעו לשיעור הפרטי ביוזמת הוריהם, והשאר יזמו זאת בעצמם. 53% סיפרו כי הם נעזרים בשיעורים פרטיים רק כשהם מרגישים שהם זקוקים לחיזוק. 12% לוקחים שיעור פרטי לפני מבחנים, ו-9% ייעזרו במורה פרטי לפני מבחן חשוב בלבד.

למרות שעמדת הילדים חיובית כלפי שיעורים פרטיים, רק 30% מתוך מי שנעזר בשיעורים פרטיים פסקו כי השיעורים עוזרים להם מאוד, כש-34% ציינו כי היו עומדים בקלות בדרישות הלימודיות גם ללא שיעורים פרטיים.

כמעט 40% מהמשיבים אמרו שהם "מצוינים" בלימודים. 53% מהמשתתפים טוענים כי הם "בסדר" בלימודים, כ-5% הגדירו את עצמם כחלשים, ו-4% הכלילו את עצמם תחת ההגדרה "על הפנים".

מבין מי שהצהיר כי אינו נעזר בשיעורים פרטיים (33% מכלל הנשאלים), השיבו 48% כי הסיבה לכך היא שלא היה להם כל צורך בזה, 24% ציינו כי ההורים או קרוב משפחה אחר מסייע להם בלימודים, 17% ציינו כי זה יקר מדי, ו-11.5% ציינו כי לא נעזרו בשיעור פרטי כי התביישו.

כיצד תופסים הילדים את הצורך בשיעורים פרטיים? 6% טוענים כי השיעורים מיועדים לתלמידים טובים ששואפים להצטיין, 24% סבורים כי השיעורים מיועדים למתקשים בלימודים שחייבים להשתפר, ו-70% חושבים ששיעור פרטי נועד גם למתקשים וגם לטובים ששואפים להצטיין.

"מעניין לקבל מהסקר הזה אישור וחיזוק למגמות שאנחנו מכירים מזוויות אחרות", אומרת שירלי אורן, סמנכ"ל תוכן בויאקום ישראל. "מגמה אחת קשורה להרגלי הצריכה של משפחות בכל מה שנוגע לילדים: הורים מוציאים היום לאין-שיעור יותר על ילדיהם, בין אם זה עבור קניית בגדים או חוגים, או - כפי שרואים פה - על שיעורים פרטיים.

"השיעורים לא בהכרח ניתנים לילדים שמתקשים בלימודים, אלא גם לתלמידים טובים שרוצים להצליח יותר. עוד נקודה היא מעורבות גבוהה יותר מפעם של ההורים בלימודים של ילדיהם ושאיפה להצטיינות שמחלחלת מההורים לילדים".

מתקשים להתרכז

לכיתות הצפופות והעמוסות יש השפעה: 53% מהמשתתפים טוענים כי הרעש בכיתה מפריע להם ללמוד, 38% לא מבינים את הסברי המורה, 37% מתקשים להתרכז, 24% פשוט לא עומדים בקצב.

האם התלמידים היו יכולים להסתדר בבית-הספר ללא השיעורים הפרטיים? 10% ציינו כי לא היו עומדים בדרישות, 27% ציינו שכן - אבל עם ציונים נמוכים יותר, 30% היו עומדים בדרישות "אבל בקושי", ו-34% ציינו כי היו עומדים בדרישות בקלות.

גם לשאלה באיזו מידה עוזרים השיעורים הפרטיים לתלמידים אין תשובה אבסולוטית, לפחות בעיני התלמיד, כי השיעורים הם בגדר חובה עבורו. 43% ציינו כי השיעורים הפרטיים עוזרים להם במידה בינונית, 16.5% ציינו כי השיעורים אינם עוזרים להם כלל, ו"אני יכול לוותר עליהם", 12% ציינו כי השיעורים עוזרים להם מעט, ורק 30% נתנו קרדיט מלא כשציינו כי השיעורים הפרטיים עוזרים להם מאוד, ו"לא הייתי מסתדר בלעדיהם".

בעיקר מתמטיקה ואנגלית

המקצועות הפופולריים ביותר בענף השיעורים הפרטיים הם מתמטיקה (59%) ואנגלית (42%). בפער גדול צוינו מקצועות כמו תנ"ך (7%), מדעים (4%), היסטוריה (4%) וערבית (3%).

מרבית המשיבים על השאלות בסקר, 60%, סיפרו שהם נעזרים בשיעורים פרטיים עבור מקצוע אחד, 29% ציינו כי הם מסתייעים בשיעור פרטי עבור שני מקצועות, ו-14% נעזרים במורה פרטי ליותר משני מקצועות.

היכן נערכים השיעורים? 40% ציינו כי הם הולכים לבית המורה, 37% ציינו כי המורה מגיע/ה אליהם הביתה, 14% ציינו כי השיעורים הפרטיים שלהם מתקיימים בבית-הספר, ו-8.5% ציינו כי השיעורים נערכים במרכז לימודי.

השיעור ניתן לרוב במסגרת של מורה-תלמיד בלבד, אלא שגם במטרה לקהל על הנטל הכלכלי מוצעים כיום לא מעט פורמטים של שיעורים בקבוצה קטנה. 74% מהשיעורים הפרטיים מתקיימים במסגרת של "אחד על האחד", 18% לומדים במסגרת השיעורים הפרטיים בקבוצה קטנה, 4% לומדים עם תלמיד נוסף, ו-4.5% לומדים בשיעורים פרטיים מרחוק (באינטרנט).

50% מהמשיבים לסקר טוענים כי הם יודעים כמה עולה שיעור פרטי, 28% יודעים בערך, ול-23% אין מושג בדבר המחיר של השיעורים.

הפך לעניין נורמטיבי

העובדה ששיעורים פרטיים הפכו לחלק משגרת יומם של התלמידים משתקפת גם ביחס שהם מפגינים כלפי הנושא: 42% מספרים כי הם "זורמים עם שיעורים פרטיים", 24% הזדהו עם המשפט "אני שמח לאללה לקבל שיעורים פרטיים", 18% בחרו במשפט "אני שונא שיעורים פרטיים, אבל מבין שאין לי ברירה", ורק 16% בחרו במשפט "אני שונא שיעורים פרטיים, אבל מכריחים אותי לקחת".

מכאן שמרבית הילדים הביעו עמדה חיובית בכל הנוגע לשיעורים פרטיים גם אם שיעור הצלחתם נמוך משיעור האהדה שלהם לנושא, וכפי שמסכמת אורן: "אם בזיכרון הפרטי שלי שיעורים פרטיים היו 'פדיחה' או מעין הודאה בכישלון - היום לקחת שיעור פרטי זה דבר סטנדרטי ואלמנטרי שילדים, ברובם, מרגישים איתו לגמרי בנוח".

המספרים שמאחורי השיעורים הפרטיים

עוד כתבות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"