*** הכתבה בשיתוף הבמה המשפטית
מדי שנה נוספות למעגל האימה של "סירוב גט" עשרות ואף מאות נשים. נתונים אלה אינם ניתנים לבדיקה מדויקת, שכן כל אישה הנמצאת בהליך פרידה מבעלה, והבעל מציב לה תנאים אשר בלעדיהם לא יהיה מוכן לתת לה את הגט, הופך אותה דה-פקטו למסורבת גט.
תוצאה אחת ברורה של סרבנות גט היא קיומן של נשים שמוכנות לחתום על הסכם מקפח רק כדי לסיים את ההליך ולקבל את הגט. חשוב לציין כי תופעת הסרבנות אינה מגיעה רק מצד הגברים, וישנן גם נשים המסרבות לתת גט לבעליהן.
מה ניתן לתבוע מסרבן גט?
אין חולק על כך שסרבנות גט היא תופעה חמורה השוללת מבן הזוג, מסורב הגט, את הזכות לחירות - אחת מזכויות האדם הבסיסיות והחשובות ביותר. אם לא די בזאת, הרי שעד לאחרונה הכלים אשר עמדו למסורבות הגט לא היו יעילים כל-כך.
כעת ישנו אפיק משפטי חדש, המאפשר למסורבות גט להילחם בתופעה זו. מדובר על הגשת תביעה כספית-נזיקית כנגד בן הזוג הסרבן, במסגרתה דורשת האישה פיצוי כספי בגין כל הנזקים שנגרמו לה בשל סירובו של בן הזוג למתן גט.
בתי המשפט לענייני משפחה הכירו בכך שסרבנות גט היא עוולת נזיקין בת פיצוי בעשרות פסקי דין שניתנו על-ידם בעשור האחרון. הפיכתה של סרבנות הגט לבת-פיצוי משקפת גישה שלפיה גם כאשר המחלוקות הרכושיות בין בני הזוג לא נפתרו, אין הצדקה לאחד מבני הזוג לכלוא את בן זוגו בקשר נישואים בו הוא אינו חפץ.
הגשת תביעה נזיקית כנגד סרבן או סרבנית הגט היא מגמה חדשה יחסית, במסגרתה מכירים בתי המשפט לענייני משפחה בסרבנות הגט כעילה נזיקית לפיצוי. מדובר בתביעה המתבססת בעיקר על נזק נפשי הנגרם למסורב הגט, אשר נשללת ממנו חירותו, ונמנעת ממנו הזכות לקיים חיי משפחה, והדבר גורר אחריו תחושת בושה גדולה ועוגמת-נפש. הדבר נכון במיוחד כאשר סרבנות הגט היא מצד הגבר, אז ההשלכות חמורות יותר.
לסיכום, הזכות לאושר היא זכות בסיסית, וכשאדם כלשהו פועל למניעת אושרו האישי של אדם אחר, בין אם באמצעות התעללות פיזית או נפשית - חובה על הנפגע לעשות הכול כדי לעצור התופעה. בעיניי, סרבנות גט היא חד-משמעית תופעה של התעללות נפשית בנשים ובגברים כאחד.
עו"ד מיקי שיפמן עוסק בדיני משפחה וגירושים.
האמור בטור נכתב באופן כללי, ומובהר כי הוא אינו ייעוץ משפטי או תחליף להתייעצות מקצועית עם עורך דין.