גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפילות בבורסת סין: כדאי להקשיב לפחדים של שוקי ההון

מאחורי הירידות החדות בשנגחאי עומד כנראה יותר מספקולציות ופסיכולוגיה בלבד ■ לארי סאמרס, פייננשל טיימס

בורסה אסיה / קרדיט: שאטרסטוק
בורסה אסיה / קרדיט: שאטרסטוק

פעמים רבות שווקים הם תנודתיים בסופי שנה, ונרגעים כשהשנה החדשה מתחילה. לא כך השנה. השווקים בארה"ב ובאירופה סיימו ביום ו' שבוע קשה מאוד למרות דוח תעסוקה חזק בארה"ב. השבוע שעבר התאפיין בירידות דרמטיות בשוק המניות ובמטבע הסיניים. מחירי הנפט צנחו גם מול פני המתיחות בין איראן לסעודיה.

שבוע שבו חדשות רעות מהשוק הופכות לכותרות ראשיות מעלה שתי שאלות. עד כמה צריכים החזאים וקובעי המדיניות להסתמך על שווקים ספקולטיביים כאינדיקציה למצב בעתיד? וכמה מפוחדים הם צריכים להיות מהאפשרות של האטה עולמית?

שווקים הם מטבעם תנודתיים יותר מאשר הכלכלות שאותן הם אמורים להעריך. הכלכלן פול סמואלסון התלוצץ לפני 50 שנה ש"שוק המניות ניבא תשע מחמש תקופות המיתון האחרונות".

שר האוצר האמריקאי לשעבר רוברט רובין צדק כשהוא הרגיע וחזר והרגיע פוליטיקאים מודאגים בממשל קלינטון בבית הלבן ש"שווקים עולים ויורדים" כאשר התזוזות בשוק יצרו אופוריה או דאגה. המנהלים הטובים ביותר מנווטים את החברות שלהם תוך בחינת הרווחיות בטווח הארוך, לא מחיר המניה היומי. קובעי המדיניות עושים את המיטב כשהם מתרכזים בחיזוק הביצועים הכלכליים ולא בתנודות היומיומיות בשווקים.

אבל מאחר ששוקי ההון מעריכים ללא הפוגה את העתיד ומתמצתים את ההשקפות של מספר אדיר של פעילים, הם נותנים במקרים רבים התרעות רבות ערך על השינויים בתנאים. מחקרים מראים שהשווקים חוזים במדויק יותר תוצאות בחירות מאשר עורכי סקרים. האולפנים בהוליווד משתמשים בשווקים כדי לנחש אילו סרטים צפויים להצליח.

קובעי מדיניות שמבטלים את התזוזות בשווקים כספקולציות גרידא שוגים לעתים קרובות בגדול. השווקים הבינו את חומרת המשבר ב-2008 הרבה לפני הפדרל ריזרב. הם תפסו את חוסר הקיימות של שערי החליפין הקבועים בבריטניה (1992), מקסיקו וברזיל כאשר הרשויות היו עדיין בשלב הכחשה, וניבאו האטה או מיתון הרבה לפני כלכלנים במקרים רבים מספור. השווקים משגרים אמנם איתותי אזהרה כוזבים ולא צריך ללכת אחריהם בעיניים עצומות, אבל הדעה המקובלת לא מבחינה במהותה אף פעם בסערה המתקרבת.

השבועון "אקונומיסט" מציין שבמבט על כל המדינות העיקריות בעשורים האחרונים, היו 220 מקרים שבהם שנה של צמיחה חיובית "נמחקה" על ידי שנה עוקבת של נסיגה. קרן המטבע הבינלאומית לא חזתה אפילו פעם אחת מיתון כזה.

איתותים צריכים להילקח ברצינות כשהם מתמשכים ובאים משווקים רבים, כמו במקרה הנוכחי של אינדיקציות לכך שהאינפלציה לא תגיע לרמות היעד שלה בעשור הקרוב בארה"ב, אירופה ויפן. הם מאיימים במיוחד כאשר השווקים מסרבים לעלות בהתבסס על מה שצריך להיתפס כחדשות טובות.

יתכן שההתפתחויות בשוק הסיני משקפות פסיכולוגיה של שוק ותגובה לא מבריקה של קובעי מדיניות, ושהתגובה בשוקי העולם היא דוגמה להידבקות זמנית, אבל אני מפקפק בכך.

בשנה האחרונה, כ-20% מהצמיחה הסינית כפי שדווח בסטטיסטיקה הרשמית שלה באו ממגזר השירותים הפיננסיים, שכיום הוא גדול יחסית לתמ"ג כמו זה של בריטניה, ורמות החוב הסיני הן גבוהות באופן מיוחד. זה לא ממש הרקע האידיאלי לצמיחה בריאה או בת-קיימא.

בשנים האחרונות, צמיחתה של סין נבעה במידה רבה מהשקעות מאסיביות בתשתיות. סין שפכה יותר מלט ובטון בשנים 2011-2013 מכפי שעשתה ארה"ב בכל המאה ה-20. גם זו מגמה שאינה בת-קיימא. גם אם ההשקעה הזו תוחלף על ידי מגזר מקומי של שירותים, התרומה הסינית לשוק הסחורות העולמי תיפול.

הניסיון אומר שהאינדיקציה הטובה ביותר לסיכוייה הכלכליים של מדינה בעתיד היא ההחלטה של אזרחיה להעביר כספים לחו"ל או להחזיק אותו בבית. היואן הסיני מצוי תחת לחץ מפני שתושבי סין להוטים להעביר את כספם לחו"ל. היואן היה יורד עוד יותר אלמלא יתרות המט"ח של סין, שהתדלדלו מהותית בהגנה עליו.

מסורתית, להתפתחויות בינלאומיות היה רק אפקט מוגבל על כלכלות ארה"ב ואירופה, מפני שאפשר היה לקזז את האפקט באמצעים מוניטריים. כך צמחה כלכלת ארה"ב בחוזקה במהלך המשבר האסיאני כי הפד הוריד את הריביות. אבל עם ריביות אפסיות למעשה במדינות המתועשות, האופציה הזו כבר אינה קיימת, ולבעיות כלכליות בחו"ל יהיה כנראה אפקט ישיר גדול יותר על הביצוע הכלכלי המקומי.

בגלל ממדיה של סין, התנודתיות הפוטנציאלית שלה והמרחב המוגבל שלה לתמרונים מוניטריים, הסכנה העולמית לביצועים הכלכליים בארה"ב, באירופה ובשווקים מתעוררים רבים היא גדולה יותר מכל מה שאני זוכר. קובעי המדיניות צריכים לקוות לטוב ביותר, ולתכנן לגרוע ביותר.

הכותב הוא פרופסור בהרווארד ושר האוצר האמריקאי לשעבר

בארונ'ס: השנה התחילה רע, אך ייתכן שינוי לטובה

מדד S&P 500 ירד ב-6% לעומת השבוע שעבר והוא עומד לרשום את החודש הגרוע ביותר אי פעם. נפילות חדות נרשמו במניות הרכב, שאיבדו יותר מ-10% מערכן, וכן במניותיהן של חברות השירותים הפיננסיים ובמניית אפל. אך ייתכן שכל המניות האלה ינועו כלפי מעלה בהמשך השנה הנוכחית. כך קובע "בארונ'ס", השבועון הפיננסי המוביל בארה"ב.

פתיחתה הברוטלית של 2016 - המשקפת את החששות מפני בריאותה של כלכלת סין ומפני צפי הרווחים התאגידיים בארה"ב - הייתה מהלומה למרבית הפרשנים, שצפו שנה טובה למניות. הפתיחה הזאת החרידה גם את המשקיעים החבוטים, שתוהים כעת אם השוק השורי הממושך שהחל במארס 2009 הגיע לקצו.

קרוב לוודאי שמוקדם מדי להכריז על מותו של השוק השורי. S&P 500 נסחר כעת במכפיל רווח של פחות מ-16 על תחזית הקונצנזוס בסך 123 דולר. זה לא זול בסטנדרטים היסטוריים, אך המניות עדיין נראות טוב יחסית לאג"ח הממשלתיות, לאג"ח בעלות הדירוג הגבוה ולמזומנים. תשואת הרווח - היפוכו של מכפיל הרווח - בסך 6% נמצאת הרבה מעל תשואת האג"ח והאינפלציה. כלכלת ארה"ב עדיין נראית בריאה, למרות שייתכן שהצמיחה הריאלית לא תעלה בהרבה על 2% בשנה הנוכחית.

2016 עשויה להיות שנה שבה מניות הערך יכו את מניות הצמיחה, לאחר אחת השנים הגרועות ביותר של מניות הערך מבחינת הביצועים. המניות המנצחות השנה עשויות להיות אפל, אינטל, מרק, פייזר, פורד, ג'נרל מוטורס ודאו כמיקל, ומניות פיננסים כמו ג'יי.פי מורגן, סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה וגולדמן זאקס. כמה מניות קמעונאות גם עשויות לקבל דחיפה מעלה, וביניהן וול מארט ומייסי'ס.

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש