גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה שמחקות ואלה שמחכות: מה קורה עם הקרנות והתעודות?

בזמן שתעודות הסל בארץ מחכות להכרעה בנוגע לעתידן, לאחר שסבלו ב-2015 מפדיונות של כ-15 מיליארד שקל, הקרנות המחקות נהנו מעוד שנה פנטסטית, שביססה את מעמדן בתחום מוצרי המדד
■   החיסרון הגדול של תעודות הסל

דוחות- רווח-תזרים מזומנים/ קרדיט: שאטרסטוק
דוחות- רווח-תזרים מזומנים/ קרדיט: שאטרסטוק

שנה החולפת לא ממש האירה פנים לתעשיית החיסכון הפיננסי בישראל. לא פחות מ-50 מיליארד שקל נפדו מקרנות הנאמנות ומתעודות הסל המקומיות, זאת למרות שביצועי השווקים היו סבירים (תשואות חיוביות חד-ספרתיות ברוב מדדי המניות והאג"ח המרכזיים), בטח ביחס למה שקורה בשוקי ההון מתחילת השנה הנוכחית.

למרות האכזבה ברמת התעשייה הפיננסית, תחום מוצרי אחד זכה לעדנה בסיכום 2015 - הקרנות המחקות. בזמן שתעודות הסל, אשר מחכות להכרעת רשות ני"ע בנוגע לעתידן (תיקון 21), פדו בשנה שעברה קרוב ל-15 מיליארד שקל, הקרנות המחקות דווקא נהנו מגיוסים נאים, בסך מצטבר של 4.3 מיליארד שקל.

עבור מוצרים אלו מדובר בהמשך המגמה החיובית, הנמשכת זה חמש שנים ברציפות, לאחר שמאז 2011 קפצו נכסי המחקות מ-3 מיליארד שקל, לסכום שיא של קרוב ל-30 מיליארד שקל כיום - צמיחה פנומנלית של כמעט 900%. לעומת זאת, בתקופה המקבילה רשמו תעודות הסל גידול צנוע יותר, של פחות מפי 2 בנכסים, לסך של 103.5 מיליארד שקל כיום, צמיחה שנבעה ברובה מהעליות בשווקים, ולא כתוצאה מגיוס כספים חדשים.

למעשה, בשנתיים האחרונות הפכו הקרנות המחקות לדומיננטיות בתעשיית מוצרי המדד המקומית, וכיום הן נותנות לתעודות הסל פייט אמיתי בקרב על הכספים המנוהלים והמיועצים הזורמים למכשירי השקעה פסיביים.

אם בעבר נמנעו מנהלי התיקים ומנהלי ההשקעות המוסדיים מרכישה של קרנות מחקות, כעת קשה למצוא תיק מוסדי ללא קרן מחקה. מנגד, אצל יועצי ההשקעות בבנקים, שהיו הראשונים לייעץ על המוצר - שיצא לדרכו במארס 2008 - ההמלצה להשקיע בקרנות מחקות רק הולכת ומתעצמת, ומאז יוני 2014, כמחצית מהגיוסים נטו בתעשיית קרנות הנאמנות (ללא כספיות) היו במחקות.

בדרך לאלף

בסיכום 2015 נוספו 65 קרנות מחקות חדשות לתעשייה המקומית, לעומת גידול של 56 בתעודות הסל, שלזכות מנהליהן ניתן לזקוף כי הם סובלים בחודשים האחרונים מ"עוצר הנפקות" מצד רשות ני"ע. נכון להיום, מוצעות בישראל 637 תעודות, לצד 230 קרנות מחקות - לעומת היצע של 391 ו-69 לפני חמש שנים - גידול מרשים של 88%. בקצב הנוכחי, סביר שבשנה הבאה נחזה בהשקת מוצר המדד האלף בישראל.

בהיבט המוצרי, בולטת העובדה כי בניגוד גמור להקצאת הנכסים המסורתית של החוסך הישראלי בקרנות הנאמנות - כ-90% לאיגרות חוב והיתר למניות - רוב מוצרי המדד בתעשייה המקומית עוקבים אחר מדדי מניות. נכון להיום, מוצעים בארץ 456 מוצרים מנייתיים פסיביים, חלקם ארוזים בתוך מוצר המורכב ממספר מדדי מניות, ועוד 292 מוצרים דומים העוקבים אחר מדדי אג"ח.

כשמדברים על מוצרי מדד, חייבים להתייחס למדדים עצמם. כאן הסיפור מאוד פשוט - שני גופים שולטים ביד רמה בתעשייה.

מצד אחד, הבורסה לני"ע נהנית מלא פחות מ-465 מוצרים המשתמשים במדדיה כנכס מעקב, מתוכם 343 כמדד יחיד והיתר כחלק מסל מדדים המרכיב את המוצר. ברמת הנכסים, המוצרים העוקבים אחר מדדי הבורסה (כולל במוצרים המורכבים) מרכזים סכום אסטרונומי של 69 מיליארד שקל - יותר ממחצית מהנכסים המנוהלים בתעשייה.

באפיק המנייתי בולט מדד ת"א 100 עם 13.7 מיליארד שקל נכסים ו-74 מוצרים שעושים בו שימוש. באפיק איגרות החוב מוביל תל-בונד 20 עם נכסים בסך 6.5 מיליארד שקל, בנטרול החזקות צולבות. יחד עם זאת, מדד האג"ח הנפוץ ביותר בקרב המוצרים המורכבים הנו ממשלתי שקלי 2-5 שנים, שמופיע ב-42 סלים שונים.

מצד שני, מדדי S&P דאו ג'ונס משמשים כנכס מעקב ב-183 מוצרי מדד (בשליש מהם הם חלק מסל מדדים) והם מרכזים נטו סך נכסים של 20.7 מיליארד שקל. באופן טבעי, S&P 500 מוביל הן בכמות המוצרים שבהם הוא משמש כנכס מעקב (61) והן בסך הנכסים נטו המשורשרים למדד (11.6 מיליארד שקל, כולל מורכבות).

יתרון לגופים עם שני המוצרים

האבולוציה של ענף תעודות הסל הביאה לכך שככל שחלפו השנים, מספר השחקנים בענף התכנס לארבעה בלבד, שמרכיבים אותו כיום. מנגד, בענף הקרנות המחקות, ככל שנוקפות השנים מספר השחקנים שמבקש לנגוס בעוגה התופחת דווקא הולך וגדל: מארבעה גופים בשנה הראשונה לפעילותו (2008) עד לעשרה כיום.

מאחר שכל מנהלי התעודות נמנים עם בתי השקעות שמחזיקים במקביל גם בפעילות קרנות מחקות, ניתן לבחון את תעשיית מוצרי המדד בישראל דרך אותם עשרה גופים.

נכון להיום, בית ההשקעות שמחזיק בסך הנכסים הגדול בתחום הפסיבי הוא מיטב דש, עם 33.6 מיליארד שקל, זאת הודות לתכלית, אשר מובילה בהיקף הנכסים בענף התעודות. במקום השני בדירוג בתי ההשקעות המנהלים מוצרי מדד ממוקם אקסלנס, עם נכסים מנוהלים בסך של 32.8 מיליארד שקל, המפוזרים בין 215 מוצרים שונים. הבאים בתור הם פסגות והראל, שגם הם נהנים מהיתרון של הצעת שני המוצרים במקביל. בהקשר זה, חשוב לציין כי עד כה גופים אלה התמקדו בעיקר בענף התעודות, אשר נחשב לרווחי יותר בעבור בית ההשקעות.

שישה בתי ההשקעות שסוגרים את הרשימה אינם מחזיקים בפעילות תעודות סל, ולכן, באופן טבעי, היקף הנכסים שלהם במוצרי מדד נמוך בהשוואה לגופים המובילים בטבלה. בראש מנהלי הקרנות המחקות בישראל צועד מגדל שוקי הון, שמותג הקרנות המחקות שלו "MTF" נטל בשנת 2010 את ההובלה בתחום מכלל פיננסים, ומאז הגדיל את סך הנכסים המנוהלים שלו מ-1.2 מיליארד שקל ל-13 מיליארד שקל בסיום השנה החולפת.

אחריו ברשימה נמצא אי.בי.אי, שרשם בשנה שעברה את הגיוס הגבוה ביותר בענף (1.8 מיליארד שקל), אשר אפשרו לו לחצות את רף 5 מיליארד השקלים במחקות. יתר הגופים המציעים קרנות מחקות הצטרפו למשחק במהלך השנתיים האחרונות, ועדיין לא צברו מסה משמעותית של נכסים בתחום.

במבט קדימה, הקרנות המחקות צפויות להמשיך וליהנות בתקופה הקרובה מהרוח הגבית שסוחפת אותן בשנים האחרונות. המצב הרגולטורי הנוכחי, שתוקע את הגלגלים למנהלי התעודות, תורם להגדלת ההיצע של המוצרים במחקות, כולל התרחבות למדדים בחו"ל, שחלקם אינם אפשריים בתעודות (בשל היעדר כלים להתכסות על ני"ע במדד במקביל לעמידה בהתחייבות להשגת תשואת המדד בכל עת).

נוסף על כך, יותר ויותר מנהלים ויועצים בתחום ההשקעות מבצעים פעילות מסחר ישירה במוצרי המדד, במקום דרך חדרי העיסקאות של הגופים, מגמה שמחזקת את המחקות על חשבון התעודות. מכאן שגם ב-2016 נראה בצד אחד את אלה שמחקות, ובצד השני את אלה שמחכות.

הכותב הוא מומחה בניתוח ופיתוח של מדדי השקעה בתחום האג"ח והמניות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

התפתחות הנכסים

עוד כתבות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות