"הרפורמה משרתת את אזרחי מדינת ישראל, היא תוביל להרחבת הפעילות הימית, להוזלת המוצרים לכלל האזרחים, ותאפשר לנמלים הקיימים להתחרות בתנאים שווים בנמלים החדשים. זו רפורמה מוצלחת" - כך אמר היום (א') שר התחבורה, ישראל כץ, באירוע החתימה על הרפורמה בנמל אשדוד שהתקיים בלשכתו בירושלים. "זו הייתה רפורמה מורכבת, משום ש-99% מהתוצרת שמגיעה לישראל עושה זאת דרך הנמלים".
הרפורמה, נזכיר, נועדה לעזור לנמל אשדוד להתחרות בנמל הפרטי החדש הנבנה באשדוד - נמל הדרום - שצפוי להיכנס לפעילות ב-2021 ולפגוע בפעילות הנמל הקיים.
את הרפורמה הובילו הממונה על השכר באוצר, קובי אמסלם; סגן ראש אגף התקציבים באוצר, אודי אדירי; מנכ"ל משרד התחבורה עוזי יצחקי; יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן; ויו"ר ועד נמל אשדוד, אבינועם שושן.
במסגרת הרפורמה מתחייבים העובדים שלא להשבית יותר את פעילות הנמל בגין בניית הנמל החדש, ובתמורה יקבלו רשת ביטחון ל-10 שנים. במקרה שיתברר כי תחזית המדינה לגבי תנועת המכולות לא עומדת בציפיות, וכי פעילות הנמל נפגעת, יקבלו העובדים 70% משכר הפרמיה שלהם לתקופה של עד 10 שנים.
עוד סוכם כי מחלקת הים בנמל, שמונה היום 95 עובדים ומפקחת בין היתר על כניסת כלי שיט לנמל ויציאה ממנו, תעבור במלואה לחברת נמלי ישראל (חנ"י) המקדמת את בניית הנמלים החדשים.
כמו כן ירכוש הנמל ציוד חדש וישדרג את התשתיות הקיימות, כדי לאפשר לו להתחרות בנמל החדש. כפי שפורסם ב"גלובס", הנמל כבר החל להיערך לשינויים בשוק הספנות העולמית ולתחרות עם הנמלים החדשים ופרסם מכרז לרכישת שני מנופים חדשים, ולשדרוג ששת הקיימים בעלות של כ-220 מיליון שקל. עוד קלט הנמל במהלך 2015 למעלה מ-120 סווארים חדשים. עוד הוחלט על שדרוג רציף 21, ועל הסבת שני רציפים למטען כללי.
כץ הגיב לרשת הביטחון שניתן לעובדים, וטען כי הוא לוקח עליה אחריות. "הממשלה החליטה על בניית שני נמלים חדשים בהתאם לתחזיות שלה. לכן האחריות היא על הממשלה. אם שגינו, והיקף המכולות נמוך יותר, ניתן להם רשת ביטחון".
עוד הוסיף כץ ואמר כי ועד עובדי הנמל והסתדרות העובדים קנתה את תמיכתו "מן הרגע שהודיעו שהם רוצים תחרות הוגנת". לדבריו, "הוועדים לא באו וסחטו אותנו. לא דרשו דרישות תמורת הסכמה. הם רק אמרו שהם רוצים תחרות הוגנת. מאותו רגע אני לצידם".
הממונה על השכר באוצר, קובי אמסלם, הסכים עם דבריו של כ"ץ וטען כי "לא היו ניסיונות לכיפופי ידיים. מערכת יחסי עבודה היא מערכת ארוכת-טווח ומלאת אינטרסים. במקרה הזה לפחות, התוצאה היא הכי טובה שיש".
מנכ"ל נמל אשדוד בפועל, יצחק בלומנטל, טען כי הנמל ידע ימים רבים של שביתות, "אך בשנתיים האחרונות זה לא קיים. אם יש חילוקי דעות, זה נסגר בחדר, ולא ברציף".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הוסיף כי בהיסטוריה אכן היו מאבקי כוח, אך כי כעת קיימת "ברית של שותפות שהיא טובה למשק ולחברה הישראלית". ניסנקורן הוסיף כי "הדרך היחידה לבצע רפורמות משמעותיות שתורמות לחיזוק התחרות היא דרך השיתוף וההידברות עם העובדים".
דובר ההסתדרות מסר כי "מדובר בהסכם היסטורי: לאחר משא-ומתן ממושך בין ההסתדרות לבין משרד התחבורה, הוסכם בין הצדדים על הזרמת מאות מיליוני שקלים לשיפור ולפיתוח התשתיות בנמל אשדוד, לרבות העמק הרציף והצבת ציוד חדשני שיסייע לנמל להתכונן לתחרות. העובדים ייהנו מרשת ביטחון כלכלית שתגן על הפרמיות שלהם, למשך 10 שנים מפתיחת התחרות".
יו"ר ועד נמל אשדוד, אבינועם שושן, התייחס לשם הרע שיצא לוועד עובדי נמל אשדוד בעקבות פרשת השחיתות של אלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי הנמל. הוא פנה לתקשורת וביקש ממנה "להפסיק להסית" כלשונו. "התקשורת צריכה להיות פחות מתלהמת. המילים יותר כואבות לפעמים ממכות. מי שעשה טעות ישלם עליה, אבל יש עוד 1,300 עובדים שמשלמים מסים ועשו צבא. גם אני עשיתי צבא".