גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ב-62% ממשדרי האקטואליה בערוצים 2 ו-10 מופיעים גברים

ממחקר שערכה הרשות השנייה עולה כי התחום היחיד שבו יש עדיפות קלה לנשים הוא תחום ההנחיה (55%), בעוד שלגברים אין תפקיד מוגדר שבו הם דומיננטיים ■ קיים גידול בכמות המומחיות המוזמנות לאולפן ל-46% - אך הקטגוריה מהווה אחוזים בודדים מכל הדמויות על המסך

בכמעט 70% מהזמן שבו אנחנו צופים בתוכנית אקטואליה, אנחנו רואים מול עינינו גבר - כך עולה ממחקר מעמיק שביצעה הרשות השנייה, במטרה לבחון את הנוכחות הנשית בתוכניות החדשות בערוצים 2 ו-10.

ממוצע הזמן שמקדישה מצלמת חברות החדשות לאישה - בין אם היא מרואיינת, מומחית, מנחה או כתבת - עומד על 1 דקה, לעומת 1.34 דקות שגבר מקבל. ואם מומחה לנושא מסוים יוזמן לאולפן הטלוויזיה כדי לחוות דעתו על אייטם, המחקר מוכיח כי הוא יקבל 2.5 דקות - לעומת 1.2 דקות בלבד שתקבל מומחית.

המחקר, שנערך באמצעות מדגם ויפעת מחקרי מדיה, השווה בין 3 חודשים ב-2014 לאותה תקופה ב-2015. הנראות הנשית על המסך נבדקה מבחינת תפקידים, גיל, זמן המסך שהן קיבלו, ההקשר והאישים הבולטים שקיבלו נוכחות טלוויזיונית. כל הבדיקות נעשו סביב מהדורות החדשות והאקטואליה בימי חול ובסופי שבוע, עם התמקדות בפריים-טיים ובפרה-פריים. בסך-הכול קודדו כ-3,000 אייטמים ויותר מ-7,500 דמויות שהופיעו.

העולם החדשותי שייך לגברים. גברים מקבלים יותר זמן מסך, והטסטוסטרון מכתיב את השיח הישראלי בתוכניות שמושכות בכל ערב מאות אלפים. ואולם, המחקר מוכיח מגמת שיפור, ולו קלה. חלה עלייה בזמן המסך שנשים מקבלות, וכן בכמות המומחיות שהגיעו לאולפן.

אך אין לערער על התוצאות מובהקות: בשנת 2015, כמעט שני שלישים מהמופיעים על המסך היו גברים. רק 23% מהכתבים שהופיעו בתוכניות של חדשות 2 וחדשות 10 הן נשים. כשמדובר על פרשני המערכת, הפער גדול אף יותר - 92% מהפרשנים הם גברים. דווקא בתחום ההגשה-הנחיה, יש עדיפות קלה לנשים - עם 55% מסך ההופעות על המסך, לעומת 45% מגישים.

המחקר מראה כי המאמץ של המערכות לשפר את הנוכחות הנשית על המסך, ניכר בעיקר בתחום המומחים שמוזמנים לאולפן. מספר הנשים המומחיות (שאינן שייכות למערכת) זינק מ-19% בלבד מכלל המומחים ל-46% בשנת 2015. ואולם, עורכי המחקר מדגישים כי קטגוריה זו כוללת מיעוט דמויות ומהווה אחוזים בודדים מסך הדמויות. גם בכל הקשור למרואיינים בתוכנית האקטואליה ניכר גידול, אך הוא כמעט זניח - עדיין רוב גברי של 72% מכלל המרואיינים על המסך.

המחקר אינו כולל במכוון תקופה לא שגרתיות בכל הנוגע לשידורי החדשות, כמו תקופה הבחירות או תקופת מבצע "צוק איתן". לו הנושא היה נבדק, היה נמצא כי בתקופות אלה, במיוחד כאשר אנשי ביטחון וצבא זורמים אל האולפנים, הנוכחות הנשית אף מידלדלת. במוקד תשומת-הלב בכל הנוגע לאי-השוויון המגדרי, נמצאות תוכניות הפאנל השונות - "אולפן שישי" ו"פגוש את העיתונות" בחדשות 2, ו"שישי" ו"המטה המרכזי" בחדשות 10.

בתוכניות אלה מיעוט הנשים זועק לשמיים, והיחס הוא בדרך-כלל 4 פרשנים לפרשנית אחת, אם בכלל. ניכר כי בחברות החדשות קשובים לביקורת הציבורית, וב-2016, תקופה שלא נמדדה, על רקע המעבר של אילה חסון ל"שישי", החלו באולפני ליל השבת לשלב יותר נשים.

ב"אולפן שישי" של חדשות 2, למשל, הוסיפו לסירוגין לצדה של רינה מצליח, שעמדה לבדה מול רוני דניאל ואמנון אברמוביץ', פרשניות כמו דנה ויס, קרן מרציאנו ועמליה דואק, שהחלה להגיש בימי החול פינה כלכלית לצד יונה לייבזון. בחדשות 10 משודרת פינה צרכנית יומית בהובלתה של נגה ניר-נאמן.

עוסקות בעיקר בכלכלה וצרכנות

עיקר הגידול בכמות המומחות החיצוניות היא בערוץ 10. הנוכחות הנשית הדלה - רק 38% מכלל הדמויות במשדרי האקטואליה - זהה בשני הערוצים, אך בחדשות 10 ניכר שיפור רב יותר. בין 2014 ל-2015 עלה מספר המרואיינות בתוכניות האקטואליה של 10 מ-23% ל-30%, לעומת עלייה מ-26% ל-27% בחדשות 2.

תוכנית שתורמת משמעותית בערוץ 10 למספר המרואיינות היא "הכול כלול" של סיון כהן, שכל פרשניותיה ומרבית המרואיינות בה הן נשים. בעוד ש-25% מכתבי חדשות 10 הנראים על המסך בממוצע במהדורה הן נשים, בחדשות 2 עומד המספר על 21% כבר שנתיים.

על-פי המחקר, בעוד שלגברים אין תפקיד מוגדר שבו הם דומיננטיים על המסך, בקרב הנשים, סביר להניח שהן תהיינה מנחות, ובעיקר נראה אותן בתוכניות שעוסקות בכלכלה וצרכנות - זה התחום היחיד בו כמות הנשים עולה על כמות הגברים. בתוכניות האקטואליה עדיין יש רוב מוחץ לגברים - 79% מהדמויות על המסך הן של גברים.

כשמפלחים את הנוכחות הנשית בסוגי הכתבות, רק בתחום הצרכנות יש עדיפות נשית. בתחומי העבודה, הכלכלה והבריאות יש שוויון בין המגדרים, ואילו ביתר התחומים העדיפות הגברים מובהקת. בתחום הביטחוני למשל רק 26% מהכתבות או המרואיינות הן נשים. עוד מראה המחקר כי התחומים שנחשבו בשנת 2015 "נשיים" יותר, גם קיבלו פחות מקום על המסך.

המחקר גם מוכיח כי מנהלי ערוצי הטלוויזיה עדיין מרגישים בנוח כלפי גברים מתבגרים - אך שופטים בחומרה נשים מעל גיל 45. בעוד ש-69% מהנשים בחדשות הטלוויזיה המסחרית הן בנות 31-45, כ-41% מהגברים הם בני 46-65. רק 19% מהנשים המופיעות הן בגילאים אלה.

"דווקא בתקשורת ההתקדמות שולית"

לדברי יו"ר מועצת הרשות השנייה, אוה מדז'יבוז', "לצערי, גם ערב יום האישה 2016 נשים עדיין מקבלות זמן מסך נמוך משמעותית כמעט בכל סוגי התפקידים, ו'נידונות' לתפקידים ונושאים הנתפסים כנשיים ומחויבות לסטנדרט בלתי אפשרי של גיל ומראה. לערוצי הטלוויזיה המסחרית חשיבות ציבורית רבה, לא רק בתוכן שהם משדרים אלא גם בביטוי והייצוג שהם נותנים על גבי המסך לאוכלוסיות השונות בישראל".

לדבריה, "הרשות השנייה תוסיף לעבוד לצד ומול הגופים המשדרים כדי להבטיח שיפור דרמטי בנושא, כדי שבשנים הבאות הסיכוי של אישה למלא תפקיד משמעותי על גבי המסך יגדל משמעותית, ונזכה לראות מגוון רחב של נשים בתפקידים, גילים, סגנונות מראה ונושאים".

יו"ר הוועדה לבחינת נאותות ייצוג נשים בטלוויזיה מסחרית, יוכי פלר, אמרה כי "גם אם נדמה לנו שנשים מופיעות כל יום על המסך, העובדה הפחות נעימה היא שהן מופיעות באחוזים נמוכים. דווקא בתקשורת, אחד הכלים המרכזיים כיום להעלאת המודעות לשוויון מגדרי, יש התקדמות אטית וכמעט שולית. אני מאמינה שנתוני המחקר המקיף והעלאת הנושא לסדר היום מול הגופים המשדרים הם אבן-דרך משמעותית בהצגת צעדים קונקרטיים לשיפור המצב".

גורם בכיר בחדשות ערוץ 2 אמר בתגובה: "הנתונים שמוצגים במחקר אינם נכונים. הנתונים שבידינו מראים כי 40% מכתבי חברת החדשות הם נשים. חברת החדשות גאה שהמהדורות המרכזיות ותוכניות הדגל מוגשות על-ידי נשים. כמו כן, בדרג עריכת התוכניות והמהדורות, לנשים יש רוב ברור".

שינוי בכלכלה וצרכנות

פער מפתיע בבידור

עוד כתבות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים