גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל לא בחזית הסלולר - נוצר פיגור גדול עם השקת דור 4"

סמנכ"ל ההנדסה של פלאפון, דורון קורץ, נפרד מהתפקיד אחרי 14 שנה: "מחירי החבילות מאוד נמוכים ולא מאפשרים לבצע השקעות נרחבות"

אחרי 14 שנה בתפקיד סמנכ"ל ההנדסה של פלאפון, דורון קורץ פרש בשבוע שעבר מתפקידו. לטקס הפרידה הגיעו קולגות, מנהלים, יצרנים וכמובן עובדים, ונדמה שכולם באו להכיר תודה לאחת הדמויות הוותיקות והמוערכות, מקצועית ואישית, בשוק התקשורת. הפרישה של קורץ היא הזדמנות טובה לשמוע ממנו כיצד הוא רואה את השוק הסלולרי בישראל ואת מצבנו ביחס לעולם.

- אחרי תערוכת הסלולר בברצלונה מהן המגמות העולמיות לדעתך בתעשייה?

"אני חושב שבברצלונה אפשר היה לראות מספר דברים בולטים: ראשית את חברות ציוד הקצה. היום הרבה מאוד מהסמארטפונים מבוססים על יכולות דומות והיצרנים מנסים להכניס דברים חדשים כדי ליצור בידול, כמו מצלמות 360 מעלות ומשקפי VR. אבל אתה רואה שהטלפונים נעשים יותר ויותר דומים, הכל נעשה איכותי יותר ויש קומודיטציה של עולם ציוד הקצה. הדבר השני הוא כל המוצרים הלבישים שמתפתח מאוד, למרות עדיין אי אפשר להעריך מה יקרה עם זה.

"בצד של הרשת אפשר היה לראות שלושה נושאים מרכזיים בתערוכה - נושא אחד הוא הדור החמישי שמציע פוטנציאל לקצבים מאוד גבוהים וזמני תגובה מהירים יותר. הנושא הנוסף היה ה-IoT (האינטרנט של הדברים), נושאים כמו רכבים מחוברים, בתים חכמים, מונים חשמליים וכו'. בדור החמישי מה שאפשר היה לראות זה שאין עדיין תקן אבל רוב המפעילים כמו ורייזון, דוקומו ועוד רבים אחרים עובדים על ניסויים עם היצרנים בדור החמישי, לבדוק כיוונים שונים של הטכנולוגיה. מעורבות גדולה של מפעילים מקדמת את התקינה.

"במקביל היה מעניין לראות איך מקדמים את הדור הרביעי למהירויות אדירות ב-LTE Advance ואת הדור הבא שלו ה-PRO שהרעיון שלו הוא שחלק מהפיתוחים לדור החמישי ישולבו ברביעי. זה בעצם הרעיון.

"הכיוון השני זה ארכיטקטורת הרשת הווירטואליות - NFV, או SDN. כל היצרנים הראו את הארכיטקטורה לדור החמישי. יש רשת אחת לרדיו אבל מאחוריה הרבה רשתות וירטואליות ייעודיות לשירותים שונים כמו טלפוניה, רשתות חירום, IoT וכו'".

- זה עדיין בשלב החזון?

"כבר לא. AT&T כבר מיישמת וב-2016 25% מהרשת שלה תהיה רשת וירטואלית. החברה הבטיחה שב-2020 75% מהרשת שלה תהיה וירטואלית. כשמפעיל כזה גדול מכניס את זה כיעד וגם כל הרשתות הגדולות, זה גורר את כולם ונראה את היישום הזה יותר ויותר. במקום פלטפורמות ייעודיות, הרשתות יעברו להיות מבוססות על שרתים ומחשבים".

חוקי הכלכלה עובדים

- איך אנחנו בהשוואה לעולם?

"אנחנו לא בחזית הסלולר מכיוון שנוצר פיגור משמעותי עם השקת הדור הרביעי וזה משפיע. זה לא רק דור רביעי, יש היום 100 מדינות שהשיקו LTE Advance שזה כמובן עוד לא קיים בארץ. התדרים בישראל הוקצו בקיץ האחרון בשעה שרשתות בעולם הוקמו בקצב בשנים הקודמות. בישראל לא הייתה אפשרות כזו. במקרה הזה בניגוד לדור שלישי, בדור הרביעי נוצרה השקה מאוחרת והתפקיד של הרגולטור היום הוא לנסות להחזיר אותנו למסלול. אני דווקא שמח לשמוע שמנכ"ל משרד התקשורת מדבר על הצורך לקדם את הטכנולוגיה".

"זה נושא עדין"

- אבל כשמדברים על ההשוואה, אתה מתייחס לסיבות אובייקטיביות אבל אתה פחות מתייחס למה שקורה בשוק בישראל והאם זה משפיע?

"ברור שהשוק בארץ הוא במלחמה ובתחרות קשה ביותר. מחירי החבילות מאוד נמוכים והם לא מאפשרות לבצע השקעות נרחבות וכניסה לטכנולוגיות חדשות ולניסויים.

"בסוף חוקי הכלכלה עובדים. אין יש מאין. ברגע שעלות החבילות היא כל כך נמוכה, כך שהיא לא נותנת מענה לעלויות בטווח הארוך, זה תמיד משפיע.

"יש Scale of Operation שזו תופעה שבמסגרתה מפעילים בעולם מתאחדים או שקבוצות גדולות משתלטות על עוד ועוד מפעילים והסיבה היא שבסוף יש יעילות שעולה ככל שיש יותר מנויים על רשת נתונה, וכמובן בהנחה ברורה שאתה מדבר על רשת במחירים רציונליים.

"התופעה מתרחשת בכל העולם ומפעילים עצמאיים נרכשים על ידי הקבוצות שלהם. למצב הזה יש יתרון גדול בגלל שהם יכולים לייעל את כל מבנה העלויות שלהם".

- בישראל רצינו להתמודד עם זה באמצעות איחוד רשתות, לטעמך זה פתרון יעיל?

"איחוד רשתות זה סוג של פתרון שמאפשר להקטין את עלויות הרשת על ידי חלוקת ההוצאה על מספר מפעילים. כל הרעיון הוא שאתה עושה בעצם רשת אחת שמשמשת יותר ממפעיל ויש חלוקת עלויות בין המפעילים. זה אחד הפתרונות האפשריים אבל הוא מורכב מהיבטים אחרים כי כאשר יש שני גורמים שחולקים רשת אחת, יכולים להיות להם שיקולים שונים או כיוונים שונים".

- אבל ברמת ההשקעות זה מתחלק?

"זה בדרך כלל לא מספיק כי עדיין, יחד עם איחוד הרשתות מפעילים בקושי שורדים אז אתה מבין שזה לא מספיק - בסוף המחיר של השירותים צריך להיות כלכלי".

- אם היית עכשיו בראשות משרד התקשורת מה אתה חושב שהמשרד היה צריך לעשות?

"זה נושא עדין".

- למה?

"יש שני חלקים. לגבי החלק הטכנולוגי - המשרד צריך להסתכל צעד קדימה ולהיות מוכן לכל טכנולוגיה שתבוא מבחינת הקצאות תדרים. במישור העסקי המטרה היא להבטיח תחרות הוגנת. זה אומר שכללי המשחק צריכים להיות ברורים ושווים ולא אוסיף מעבר לזה. אני מעדיף להיות זהיר".

- אחרי כל כך הרבה שנים בתעשייה, מה אתה לוקח?

"14 שנים אני בתפקיד ואתה רואה איך הסלולר נראה לפני 14 שנים שאז לא היו בכלל סמארטפונים וקצבי הדאטה היו נמוכים והיום אתה מגיע לתערוכה בברצלונה ורואה שיש 100 אלף מבקרים ושטחים עצומים. אתה רואה מי היו החברות שהגיעו אז ועד כמה גדל היקף החברות היום. זה מדהים ונותן פרספקטיבה אמיתית למהפכה שעברנו. הענף הזה ימשיך להיות מרתק".

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג