גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו בריסל, טמבל

האם טרור דאע"ש הוריד את הדמוקרטיה המערבית מהפסים?

בריסל / צילום: רויטרס
בריסל / צילום: רויטרס

אחת הקלישאות המפורסמות, השחוקות והבדוקות של אמריקה אומרת, "כל פוליטיקה היא מקומית". טבע אותה אחד הידענים הגדולים ביותר בתחום, טיפ או'ניל, ציר קונגרס מבוסטון, אשר שימש יושב ראש בית הנבחרים של ארה"ב בתחילת הרבע האחרון של המאה ה-20.

רוצה לומר, כל מאבק פוליטי, גם אם הוא נוגע לאמריקה כולה, ואפילו הוא נוגע לעולם כולו, מוכרע על יסוד העדפות מקומיות. המצביעים אינם נוטים להאזין להכללות מופשטות, הם מתעניינים בלחם ובחמאה. פוליטיקאים מצליחים הם אלה המשכילים לתפוס טרמפ על הלחם והחמאה, כדי לקדם את סדרי היום המורכבים שלהם.

ממילא, ענייני חוץ אינם נוטים להכריע בחירות באמריקה, או כמעט בשום דמוקרטיה אחרת. ביל קלינטון היטיב להבין את זה ב-1991. ג'ורג' בוש האב עתה זה הנהיג את ארה"ב לניצחון צבאי מזהיר על סדאם חוסיין, ונראה בעליל שמובטחת לו כהונה שנייה. קלינטון משך בכתפיו. מסע הבחירות שלו עמד בסימן הלחם-והחמאה. "זו הכלכלה, טמבל" הפכה את הפוליטיקה האמריקאית על ראשה.

שוליותם של ענייני חוץ בתודעת הבוחר האמריקאי היא סיבה מרכזית להצלחתן של שדולות קטנות. אייפא"ק עשתה חיל כה דרמטי ב-35 השנה האחרונות מפני שלרוב העצום של האמריקאים פשוט לא איכפת. אין כל סיכוי שעמדה אנטי-ישראלית תעמוד במרכז תשומת לבו של פלח אוכלוסייה גדול יותר מזה התומך בישראל. מיעוט קטן, פעיל, מיומן וממומן יכול אפוא להשפיע על מדיניות באופן חסר כל יחס.

אבל יש ענייני חוץ שהם חלק חד-משמעי של הלחם ושל החמאה, אלה הנוגעים לביטחונם האישי של המצביעים.

בריסל / צילום: רויטרס

עלי הכותרת ו"הדוב ביער"

ב-1964, תשדיר טלוויזיה יחיד הקנה ניצחון עצום ממדים לנשיא לינדון ג'ונסון על יריבו הרפובליקאי הימני-מאוד בארי גולדווטר.

התשדיר הציג ילדה תולשת את עלי הכותרת של פרח החיננית, וסופרת בקול רם. ספירתה התערבה בספירה לאחור של פיצוץ גרעיני, ופטרייה עצומה מילאה את המרקע. "זה מה שעומד על סדר יומנו", הכריז קולו של הנשיא ג'ונסון, "ליצור עולם שבו יוכלו כל ילדי אלוהים לחיות - או לצעוד אל החשיכה" (http://tinyurl.com/daisy-lbj1964).

בבחירות של 1984, אחד התשדירים האפקטיביים ביותר של הנשיא רונלד רייגן הציג "דוב ביער". "אחדים אינם מבחינים בו", אמר הקריין בשקט. "האין זה מוטב שנהיה חזקים כמו הדוב"? (http://tinyurl.com/reagan1984-bear) "הדוב" היה כמובן ברית המועצות, בשעה שאיש לא העז לקוות כי המלחמה הקרה, וברית המועצות עצמה, עומדות על סף סיום.

בבחירות המקדימות של 1996 עשה סנאטור רפובליקאי ניסיון לגייס תומכים באמצעות ארבעה תשדירי הזהרה מפני טרוריסטים המאיימים לפוצץ פצצות גרעיניות על אדמת ארה"ב. הסנאטור היה ריצ'רד לוגאר, עתיר נסיון בינלאומי, מן האנשים הרציניים והמעמיקים ביותר בוושינגטון. אחדים חיוו אז את הדעה, שהוא התעניין פחות בבית הלבן ויותר ביכולתו להשפיע על סדר היום הלאומי. הוא לא הצליח. האמריקאים סירבו להתעניין בסכנת הטרור מבית. הם שינו את דעתם בספטמבר 2001.

אזור הצ'ק אין בשדה התעופה בבריסל אחרי הפיצוצים /צילום מסך טוויטר

לטד קרוז יש רעיון

הטרור בבריסל אתמול (ג') לא היה זקוק לדרמטיזציה של תשדירי בחירות. הוא נפל על קרקע פוליטית פורייה. סוף-סוף, זו השנה שבה המוביל במירוץ הרפובליקאי לנשיאות הוא האיש הרוצה להקיף את ארה"ב בחומות, ולמנוע "זמנית" את כניסתם של מוסלמים לתחומיה.

שלא לפגר אחרי דונלד טראמפ, יריבו העיקרי במפלגה, הסנאטור טד קרוז מטקסס, הציע אתמול להגביר את נוכחות המשטרה באזורים המיושבים במוסלמים. ההיגיון פשוט מאוד, הוא אמר: בדיוק כפי שהמשטרה מפטרלת באזורים המועדים לפעילות של כנופיות רחוב, כך היא צריכה להיות סמוכה לבתיהם של רדיקלים מוסלמים, העלולים לסכן את בטחון הציבור.

איך לכל הרוחות לא חשבתי על זה, לחש טראמפ לעצמו בשעת הגילוח, ומיהר להסכים ברצון.

הטרור, שניסה לוגר לשרבב ב-1996, מושל עכשיו בכיפה. המועמד הרפובליקאי לנשיאות, יהיה אשר יהיה, יעמיד אותו ללא ספק במרכז מסע הבחירות שלו. מעמדם של מוסלמים באמריקה יידון במידה שלא נידון מעולם.

הילרי קלינטון אמנם תטעים את הצורך להגן על זכויות אזרח ועל זכויות אדם, אבל היא תיקלע לעמדת התגוננות, כאשר תצטרך להסביר מדוע בעצם רע לענות טרוריסטים. טראמפ כבר טוען, שאילו הבלגים היו מענים את צלאח עבדסלאם, מתכנן הפיגועים בפריז בנובמבר שעבר, אפשר שהטרור בבריסל היה מסוכל מבעוד מועד.

מעצר חשודים בבריסל / צילום מסך טוויטר

"נגרש את האסלאם מביתנו"

אם בריסל תשפיע על הערים הקטנות של המערב התיכון האמריקאי, נקל לשער מה היא תעולל לערים קטנות וגדולות בצרפת ובגרמניה. בשתיהן יהיו בשנה הבאה בחירות כלליות. בשתיהן נשקף איום לסדר הפוליטי הקיים מצד ימין רדיקלי; בשתיהן הימין המסורתי מתפתה לשבור ימינה; בשתיהן, השמאל הדמוקרטי אובד עצות.

על זה אפשר להוסיף גם את משאל-העם הממשמש ובא בבריטניה על המשך החברות באיחוד האירופי. את האיבה לאירופה מלבה ההתנגדות לחופש התנועה בין ארצות האיחוד. כישלונה של בלגיה לגלות מחתרת איסלאמית בתוך עיר בירתה בהכרח יגדיל את מספר הבריטים החושבים שאירופה מסכנת את שלומם - אם כי הם יכולים להגיע גם אל מסקנות הפוכות, זאת אומרת שרק שיתוף פעולה כל-אירופי יוכל לטרור.

הכותרות הראשיות בעיתוני אירופה הבוקר (ד') מדברות בעדן. אולי הקיצונית ביותר מופיעה בראש עמודו הראשון של 'איל ג'יורנלה' האיטלקי (בבעלות סילביו ברלוסקוני). היא אומרת בפשטות, "הבה נגרש את האסלאם מביתנו". ה'בילד' הגרמני רב-התפוצה מכריז "אנחנו במלחמה". ה'אינדפנדנט' של לונדון: "חשכה בלב אירופה'. גם 'איל מניפסטו', שמאלי רדיקלי, באיטליה, מכריז "כמו במלחמה". אפילו עיתון ספורט איטלקי פופולרי השחיר את עמודו הראשון, ושאל "הנחדל להיות אירופים?"

דשה התעופה בבריסל אחרי הפיצוץ / צילום מסך מתוך טוויטר

חומות טראמפ

הכרזת המלחמה של דאע"ש על אירופה היא אקט של נערים חמומי-מוח, לא של אסטרטגים מעמיקים. היא מעניקה סיבה, לכל מי שעדיין היה זקוק לסיבה, לשנס מותניים. היא מקרבת את קצה של דאעש. אבל היא גם מעמידה בסכנה חסרת תקדים את מוסדותיה הליברליים של אירופה.

צריך מידה ניכרת של ריחוק מן המציאות, כדי לטעון עכשיו שהגבהת החומות היא פעלול-בחירות של דונלד טראמפ, או מעשה של רשעות ישראלית אופיינית. החומות יגבהו, השוטרים יפטרלו, טינה ופחד יסללו את דרכם של דמגוגים אל בתי נבחרים ואולי גם אל משכנות נשיאים. המערב, מהיותו אנוס להגן על עצמו, יהיה קצת פחות מערבי וקצת פחות דמוקרטי. קצת, אם לא למעלה מזה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו מבקש מבג"ץ ארכה של חודש: "התקדמות ניכרת בנושא הגיוס"

אחרי הדרמה של הרגע האחרון, ולמרות שבג"ץ עדיין לא אישר את בקשת הדחייה מאתמול, היועמ"שית ביקשה דחייה שלישית בהגשת תשובתה המעודכנת בעניין חוק הפטור מגיוס ● בטיוטת עמדת היועמ"שית נכתב כי ללא הארכת החלטת הממשלה, יש לפעול לגיוס חרדים מ-1 באפריל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם