גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה המרווחים הגדולים ביותר בענפי הבנקאות והביטוח

ירידת שכר דרמטית לבכירי ענף הביטוח ב-2015, הרבה פחות בקרב הבנקאים ■ השיאנים - רקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי ואיזי כהן מנכ"ל כלל ביטוח ■ את בכירי בתי ההשקעות הוביל חגי בדש, מנכ"ל פסגות

תלוש משכורת תלוש שכר / צלם: תמר מצפי
תלוש משכורת תלוש שכר / צלם: תמר מצפי

לאחר שנים רבות של נסיקה בשכר המנהלים הבכירים בתחום השירותים הפיננסיים, ניכרת בשנתיים האחרונות ירידה ניכרת בשכרם של עשרת מקבלי השכר הגבוה ביותר בענף הביטוח, לעומת ירידה מתונה בלבד בשכר הבנקאים הבכירים.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי בצל יוזמת החקיקה להגבלת שכר הבכירים בגופים הפיננסיים, ובעקבות תיקון 20 לחוק החברות (חוק שכר הבכירים), ירד ב-2015 השכר המצרפי של עשרת מקבלי השכר הגבוה בענף הבנקאות בכ-1.4% בלבד ועמד על 61.5 מיליון שקל. זאת, בעוד שבענף הביטוח נרשמה ירידה ניכרת של כ-19%, לסך מצרפי של 50.5 מיליון שקל.

הירידה האמורה בסך המצרפי של התגמול הכולל של עשרת מקבלי השכר הגבוה בבנקים ובביטוח, היוותה המשך למגמה שהחלה עוד ב-2014, אז ירד הסך הכולל של התגמול המצטבר שקיבלו עשרת מקבלי השכר הגבוה בבנקים בכ-10.3%. בביטוח הסתכמה ב-2014 הירידה בשכר המצרפי בכ-33.7%.

האם המגמה תימשך גם ב-2016? למרות שחוק הגבלת השכר בפיננסים לא יוחל על הסכמי ההעסקה הקיימים של הבכירים עד סוף השנה הנוכחית, והחוזים של מרבית המנכ"לים, היו"רים, המשנים למנכ"ל ויתר הבכירים יישארו על כנם, ניתן להעריך כי רמות השכר ימשיכו לרדת, בהשפעת רוח החקיקה והאווירה הציבורית הביקורתית כלפי שכר מנהלי הגופים הפיננסיים.

ב-2017 צפוי להתחולל שינוי מהותי אף יותר, כשתקרת השכר הנורמטיבית (והאפקטיבית) בבנקים ובחברות הביטוח תעמוד על 2.5 מיליון שקל לשנה - פחות ממחצית מהעלות הממוצעת של שכר עשרת הבכירים בביטוח ובבנקים בשנה החולפת.

זה נכון במיוחד לגבי שיאני השכר הנוכחיים בכל אחד מהענפים האמורים. מבדיקתנו עולה כי 20 מקבלי השכר הגבוה בענף הבנקאות ב-2015 עלו יחד יותר מ-106 מיליון שקל - כ-5.3 מיליון שקל בממוצע, בעוד שבביטוח דובר על עלות מצרפית של כ-82 מיליון שקל - כ-4.1 מיליון שקל לכל מנהל שנמנה עם עשרים המובילים בענף (לא כולל בכירי מנורה מבטחים ואיילון, שטרם פרסמו את הדוחות השנתיים).

כך, נראה שבשנתיים הקרובות נמשיך לראות מגמה של הצטמקות התגמול של צמרת המשתכרים בענפי הפיננסים, להוציא אולי בעלים במשרות ניהול בכירות. אלו אמנם יקבלו פחות שכר, אבל מצד שני יראו כיצד הדיבידנדים שהם מקבלים צומחים כתוצאה מגידול ברווחים שצפוי לנבוע מירידה בהוצאות השכר.

יאיר לפיד התחיל, כחלון ממשיך

מה שצפוי להשפיע באופן משמעותי על הפחתת שכר הבכירים בפיננסים בשנים הבאות הוא חוק תגמול לנושאי משרה בתאגידים פיננסיים (אישור מיוחד ואי-התרת הוצאה לצורכי מס בשל תגמול חריג), שאושר השבוע בכנסת על ידי 56 ח"כים שתמכו, ו-0 שהתנגדו או נמנעו. החוק האמור, שיזם משרד האוצר, מלווה את ענפי הפיננסים, בעיקר את השוק המוסדי שכפוף ישירות לרגולציה של משרד האוצר, כבר כשנתיים.

זה התחיל עם שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, שהוביל החל מאפריל 2014 ניסיון מתוקשר ואגרסיבי לקביעת נורמות שכר חדשות בעולם הפיננסי. אז הוביל השר, עם צוות משרדו, תזכיר חקיקה שמטרתו הייתה לקבוע נורמות לפיהן שכר בעלות שנתית של מעל ל-3.5 מיליון שקל אינו מקובל.

באוצר קבעו כי שכר מעל לרף זה לא יוכר לחברות המתגמלות כהוצאה לצורכי מס. ואולם, מגבלה זו לא הייתה רף קשיח ומחייב וניתן היה, על פי החקיקה שהוביל לפיד, להעניק שכר שגבוה מרף זה - אך הוא היה עולה יותר לחברה ולבעלי מניותיה.

למרות שהתזכיר של לפיד לא הפך לחוק מחייב, באגף שוק ההון באוצר, בראשות דורית סלינגר, הבהירו שכי מבחינתם מדובר בהנחיות קונקרטיות והחלו ב"חינוך" השוק. את זה עשו שם באמצעות מאבק - פומבי, אגרסיבי ויוצא דופן - בניסיון של אייל לפידות, מנכ"ל הפניקס, לאשר לעצמו שכר גבוה בהרבה מהרף הנורמטיבי של לפיד. בסופו של יום, ולאחר שסלינגר זימנה אליה את חברי הדירקטוריון של הפניקס, לפידות היה למנכ"ל המכהן הראשון, והיחיד, שיישר קו עם הנחיות האוצר בנושא. היתר רק הודיעו שיישרו קו "אם וכאשר".

בהקשר זה, נציין כי ב-2015, לפידות, בעבר משיאני השכר בענף הביטוח ובמשק בכלל, לא נמצא ברשימה של עשרת מקבלי השכר הגבוה בענף הביטוח, על אף שמדובר במנכ"ל בולט שהקולגות שלו נמצאים כולם בצמרת הרשימה. האיש שהיה בעבר אחד ממייצגי שדרת "המנהלים המנותקים", ושזכה להתקפות אישיות גם מצד הרגולציה והאוצר, הוא אפילו לא בעל השכר הגבוה בקבוצת הפניקס השנה; מקדימים אותו שלושה סוכני ביטוח שעובדים בקבוצה.

על כל פנים, חלפו כשנתיים מאז יוזמת לפיד, והחל מהשבוע, תחת שר האוצר משה כחלון שאימץ את היוזמה ואף החמיר אותה, מדובר בחוק מחייב, שאושר בהליך בזק וללא התנגדויות על ידי הח"כים. על פי החוק, החל מעוד כחצי שנה שכר הבכירים - החדשים והקיימים - במגזר הפיננסי (בבנקים, בחברות הביטוח ובבתי השקעות, ובכל גוף ששר האוצר יקבע שהוא גוף פיננסי לצורך העניין) יהיה כפוף לשתי מגבלות: האחת, שהוצאה של חברה על שכר של מעל ל-2.5 מיליון שקל לעובד בכיר בה לא תוכר כהוצאה לצורכי מס; השנייה היא שעלות השכר הגבוהה ביותר של בכיר בחברה פיננסית, תהיה לא יותר מפי 35 מעלות השכר של העובד בעל המשכורת הנמוכה ביותר, כולל עובדי קבלן.

לחוק זה עשויה להיות השפעה ניכרת על כמה מאות מנהלים בסקטור הפיננסי - החל ממקבלי שכר שעולה על הרף המותר, ועבור בכל אלה ששכרם נגזר משכר הבכירים מהם. אך לא רק זאת, התגמול של בכירי מקבלי השכר יושפע גם משינוי אחר - האיסור על קיומן של חברות ארנק החל מסוף 2016, על פי רגולציה נפרדת.

20 בעלי השכר הגבוה בבנקים ב?2015

המשנים למנכ"לים מתמקמים בצמרת

ומי הם המובילים בתגמול בבנקאות ובביטוח ב-2015? את השכר הגבוה ביותר בשני הסקטורים קיבלו שלושה בנקאים: רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי, שעלות שכרה הסתכמה אשתקד בכ-8.1 מיליון שקל; ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים (שהודיע היום על פרישתו מהתפקיד), עם שכר בעלות של כ-7.9 מיליון שקל; ויאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, שקיבל תגמולים בהיקף של כ-7.6 מיליון שקל.

אחריהם ברשימה ניצבים שלושת מקבלי התגמולים הגבוהים ביותר בענף הביטוח: איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח, שקיבל בשנה שעברה שכר בעלות כוללת של כ-6.8 מיליון שקל, איציק עוז - מנכ"ל ובעלים בסוכנות הביטוח אגם לידרים שבשליטת קבוצת הביטוח הפניקס, שעלות שכרו הכוללת הייתה כ-6.7 מיליון שקל, ומישל סיבוני, מנכ"ל הראל ביטוח ומנכ"ל משותף בחברה האם, שקיבל אשתקד שכר בעלות של כ-6.5 מיליון שקל.

 20 בעלי השכר הגבוה בחברות הביטוח ב2015

כל השישה הם "קבועים" ברשימת מקבלי השכר הגבוה בשנים האחרונות. מתחתיהם נמצאים מרבית הקולגות והמקבילים להם, כשיוצאי דופן הם מנכ"לית בנק דיסקונט, לילך אשר טופילסקי, יו"ר דיסקונט יוסי בכר ויו"ר הבנק הבינלאומי, רוני חזקיהו, שלא נכנסו לרשימת 20 מקבלי השכר הגבוה בבנקים. זאת, משום שהקדימו אותם לא מעט משנים למנכ"ל ובכירים אחרים, בעיקר בחברות בנות הפועלות מעבר לים - שם יש עלויות שכר נוספות שאין למנהלים בארץ - שקיבלו תגמולים מעל לרף של כ-3 מיליון שקל לשנה.

ולסיום, מה קרה עם שכרם של הבכירים בבתי ההשקעות ב-2015? לאחרונה דווח כי חגי בדש, מנכ"ל פסגות, שהינו בית השקעות פרטי שאינו מפרסם לציבור את דוחותיו, קיבל ב-2015 שכר בעלות של כ-6.7, שהוא כנראה הגבוה ששולם בענף זה בשנה שעברה.

ואולם, מדוחות החברות הציבוריות עולה כי בית ההשקעות ילין לפידות, שתוצאותיו מדווחות דרך החברה הציבורית לידר שוקי הון, שלח (ישירות ובעקיפין) לצמרת רשימת מקבלי השכר בבתי ההשקעות את שלושת המובילים: השותפים המייסדים והמנהלים יאיר לפידות ודב ילין, שקיבלו בשנה החולפת תגמולים בעלות שנתית של כ-5 מיליון שקל ו-4.9 מיליון שקל, בהתאמה, ועמית ורדי, מנכ"ל לידר שוקי הון (שהודיע לאחרונה על פרישתו), שקיבל בשנה החולפת תגמולים בעלות של כ-4.7 מיליון שקל.

אחריהם ניצב עופר לב, מבית ההשקעות אי.בי.אי, שקיבל ב-2015 שכר בעלות של כ-3.8 מיליון שקל, מנכ"ל בית ההשקעות מיטב דש, אילן רביב, עם תגמולים בעלות של כ-3.6 מיליון שקל, וארז גולדשמידט מחברת החיתום פועלים אי.בי.אי, שקיבל אשתקד תגמולים בעלות של כ-3.1 מיליון שקל.

השכר של עשרת בעלי השכר הגבוה בענף הבנקים בשנים האחרונות

השכר של עשרת בעלי השכר הגבוה בענף הביטוח

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול