*** הכתבה בשיתוף משפטיפ
חקירה במשטרה היא ללא ספק חוויה לא נעימה, אולם התנהלות נכונה בחקירה יכולה לעשות את כל ההבדל בין סגירת התיק לחלוטין לבין המשך הליכים העלולים להוביל להגשת כתב אישום. על כן, אם קיבלת זימון לחקירה, חשוב להפנים את נקודות הבאות:
חקירה פלילית - האם צריך עורך דין?
אחת הטעויות הנפוצות בקרב נחקרים היא ההנחה שהם יכולים להתמודד עם החקירה לבדם, אולם המציאות מלמדת כי ללא הכנה מקצועית של עורך דין פלילי, יש סיכוי רב שההליכים יימשכו ואף יגעו לכדי כתב אישום.
ראשית, חשוב להבין כי לחקירה הראשונה יש משמעות רבה מאוד. לעיתים קרובות, המתרחש בה יקבע האם החקירה תיסגר, והנחקר ישוחרר לביתו - או האם החקירה תמשיך ואף תוביל למעצר של ימים של הנחקר ואף להגשת כתב אישום.
שנית, נחקרים רבים סבורים כי די בכך שיגיעו לחקירה וימסרו באופן ספונטני את הגרסה שלהם, והדבר יביא לסיומה, אך בפועל גם אמירות תמימות לכאורה יכולות לבסס חשדות נגד הנחקר, מבלי שהוא מבין זאת כלל. חוקרי המשטרה ישתמשו לרוב בטקטיקות שונות שהאדם הנורמטיבי אינו מכיר. הם מסוגלים בקלות רבה לגרום לנחקר למעוד ולומר דברים שלא התכוון אליהם. על כן, בכל עת שאדם מקבל זימון לחקירה במשטרה, עליו לקבל ייעוץ של עורך דין אשר ינחה אותו כיצד להתנהג בחקירה.
הכנה לחקירה במשטרה
קיבלת זימון לחקירה? להלן 3 עצות מפתח כיצד עליך לנהוג במהלכה:
1. זכותך לקבל ייעוץ משפטי וזכותך לשתיקה: לכל חשוד נתונה הזכות לשמור על שתיקה ולהיוועץ בעורך דין. על כן, עמוד על זכותך להתקשר לעורך הדין והמתן בסבלנות עד להגעתו לתחנה. חשוב לדעת כי אינך מחויב להשיב לשאלות החוקרים עד להגעתו של עורך דינך.
2. שמור על ערנות מלאה: חשוב לזכור כי תפקידו של החוקר הוא להוציא מן הנחקר כמה שיותר מידע, אשר יאפשר לו לבסס את החשד נגדו. משום כך יש להיות ערניים במהלך החקירה, לשים לב לנוסח השאלות ולהיזהר מתרגילים ותחבולות של החוקר, אשר מטרתן היא לגרום לך ליפול בלשונך.
3. פרוטוקול החקירה: במהלך החקירה, על החוקר לנהל פרוטוקול ולתעד כל מה שנאמר ואירע בה. אל תחתום על הפרוטוקול לפני שקראת היטב מה כתוב בו, ואם ישנם חוסרים או אי-דיוקים בפרוטוקול, הפנה את תשומת-ליבו של החוקר לכך, בקש ממנו לתקן את הפגמים, ואל תחתום על הפרוטוקול לפני שהוא מתוקן ומשקף נכונה את מהלך החקירה.
עילות סגירת תיק החקירה
ישנם מקרים בהם הכנה טובה ומקצועית של הנחקר יכולה להביא לסגירת התיק העומד כנגדו. כאשר כל תיק חקירה נסגר, מדובר באחת מ-3 עילות: חוסר אשמה, היעדר ראיות או היעדר עניין לציבור. לעילת הסגירה יש משמעות רבה, וזאת בשל הרישום המשטרתי שנותר לאחר סיומה של החקירה.
במה דברים אמורים? כאשר תיק החקירה נסגר בעילה של חוסר אשמה, המשמעות היא שהחשד נגד הנחקר הופרך לחלוטין, ולא נותר כל רישום בדבר החקירה. לעומת זאת, כאשר התיק נסגר בשל היעדר ראיות או היעדר עניין לציבור, נותר לנחקר רישום משטרתי במאגרים הפנימיים של משטרת ישראל.
זוהי דוגמה נוספת עד כמה חיוני לנחקר לקבל ליווי משפטי של עורך דין. כאשר עורך הדין מעורב בשלב החקירה, ככל שהדבר ניתן, עליו לפעול מול הגורם המתאים לסגירת התיק בעילה של חוסר אשמה, על-מנת שלא ייוותר לנחקר רישום משטרתי.
עו"ד מעיין חיימוביץ עוסקת בתחום הפלילי.
הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.