גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוהר לוי מציע 600 מיליון שקל על 40% ממניות מבני תעשייה

לוי, בעלי סאמיט, מנסה לעקוף את חוק הריכוזיות ולרכוש כמחצית בחברה הבת של כלכלית ירושלים ■ חברה מאיי הבתולה הציעה שלשום 530 מיליון שקל על 28% ממניות כלכלית

זוהר לוי / צילום: תמר מצפי
זוהר לוי / צילום: תמר מצפי

חברת סאמיט  נדל"ן שבשליטת איש העסקים זוהר לוי מבקשת לעקר מתוכן את הצעת הרכש שהגישו האחים עופר ונתי סיידוף לרכישת השליטה בקבוצת הנדל"ן כלכלית ירושלים , על רקע החשש מהצלחת ההצעה. הגישה היום סאמיט, בעלת המניות הגדולה בכלכלית, הצעה לרכוש מידי החברה 39.17% ממניות החברה הבת מבני תעשייה , ולחתום עמה על הסכם הצבעה ושליטה משותפת במבניה תעשייה. עם זאת, לוי מדגיש בהצעתו כי ניהול מבני תעשייה יתבצע בידי סאמיט, ובתמורה הוא עצמו יתפטר מדירקטוריון כלכלית ירושלים.

כלכלית ירושלים מחזיקה כיום ב-78.35% ממניות מבני תעשייה, כך שמדובר במחצית מהחזקותיה. לפי הצעת סאמיט, התמורה בגין המניות תחושב על בסיס ההון העצמי של מבני תעשייה, כשהוא מותאם לאחזקותיה בחברת סויטלנד (זרוע הנדל"ן של קבוצת כלכלית ירושלים באוקראינה וביילורוסיה), כך שהתמורה נאמדת ביותר מ-600 מיליון שקל.

סאמיט מחזיקה כיום ב-19.4% ממניות כלכלית ירושלים, אולם אינה יכולה להגדיל את החזקתה אל מעבר לרף של 25%, בשל מגבלות חוק הריכוזיות. מגבלות אלו מונעות מחברה ציבורית בישראל לרכוש קבוצה בעלת שתי שכבות (או יותר) של חברות ציבוריות בישראל, מאחר שבמקרה כזה היא תהפוך לפירמידה בעלת שלוש שכבות בחברות ציבוריות, שהיא אסורה לפי חוק הריכוזיות (פירמידות שכבר קיימות מחויבות להתפרק עד סוף 2019).

במצב הנוכחי, מעורבת סאמיט בניהול קבוצת כלכלית באמצעות בעל השליטה בה, זוהר לוי, שמכהן כדירקטור בכלכלית ירושלים (לצד עוד שני דירקטורים מטעמו) אלא שהצעת הרכש הגישו השבוע האחים עופר ונתי סיידוף, שחיים ופועלים בארה"ב, לרכישת כ-30% ממניות כלכלית ירושלים בתמורה ל-533 מיליון שקל, שינתה את פני הדברים עבור לוי ואילצה אותו לבחור בין היענות להצעה ולבין המשך האחזקה במניות כלכלית תחת נטילת הסיכון שיהפוך לבעל מניות מיעוט אם זו אכן תתקבל.

תחת זאת, בחר לוי באפשרות שלישית ומפתיעה, כאשר העביר היום הצעה לכלכלית ירושלים שמוציאה ממנה את השליטה בחלק מנכסיה האיכותיים ביותר, ומצמצמת את האטרקטיביות שלה עבור בעלי שליטה חדשים.

לוי העניק לדירקטוריון כלכלית ירושלים חודש ימים לשקול את ההצעה לפני שזו תפקע. בהודעה לבורסה, מציינת סאמיט כי היא מאמינה שיש לה את היכולת, האמצעים, הניסיון והידע, על מנת לייצר ערך מוסף לבני תעשייה ודרך כך גם לכלכלית ירושלים, אשר כאמור תמשיך להחזיק ב-39.17% ממניות מבני תעשייה.

סאמיט מונה מספר יתרונות הנובעים מהצעה. ראשית, מדובר לדבריה במהלך שיהווה מימוש אפקטיבי של כ-25% מנכסי קבוצת כלכלית ירושלים, כך שלאחריו יוותרו בידי הקבוצה נכסים בשווי של כ-9 מיליארד שקל. בנוסף, תביא המכירה כאמור להזרמת הון של יותר מ-600 מיליון שקל לקופת כלכלית ירושלים, ולהורדת הנטל התזרימי הנובע לה מהשליטה במבני תעשייה (כ-2.9 מיליארד שקל בשנים הקרובות). מצב כזה, יביא לדברי סאמיט לשיפור אדיר בחוסן הפיננסי בדירוג האשראי של כלכלית ירושלים, ויאפשר לה לחזור ולחלק דיבידנדים בתוך זמן קצר.

אולם מעבר לכך, מדגישה סאמיט כי המהלך יוריד מכלכלית ירושלים נטל ניהולי הנובע מאחריותה לניהולם כ-750 נכסים של מבני תעשייה בארץ ובעולם (691 מהם בישראל). כך, שלאחר המכירה יהפכו כלכלית ירושלים והחברה הבת דרבן, לדברי סאמיט, לחברה פשוטה לניהול בעלת 67 נכסים מניבים בלבד, וכן עם פוטנציאל השבחה רב מיזום ופיתוח של קרקעות שבבעלותה באזור ת"א בהיקף של מאות אלפי מ"ר.

מדובר בשתי קרקעות בת"א (ברחוב הסוללים וברחוב עמינדב), אחת בחולון ואחת בכפר סבא. סאמיט מדגישה כי גיוסי ההון ומימושי הנכסים שביצעה כלכלית ירושלים בשנה האחרונה, הביאו עמם יציבות פיננסית לטווח של 18-24 חודשים. אולם לדבריה, על הקבוצה עדיין רובץ נטל תזרימי גדול מאוד יחד עם אתגרים נדלניים רבים הדורשים יכולות פיננסיות וניהוליות כאחד.

כך למשל, צפוי לה גרעון תזרימי של 1.55 מיליארד שקל בסוף 2019, שכיסויו תלוי במידה רבה במימוש נכסים בחו"ל, במחזור חובות משמעותי ובהסתמכות על מצב שוקי ההון והנדל"ן. לדברי סאמיט, הצעתה תביא עמה הפחתת שיעור החוב של קבוצה מסך הנכסים בישראל, מ-95% ל-38%, ועודפי מזומן של 450 מיליון שקל במקום הגירעון המדובר.

ההעתה שהגישה סאמיט, הגיעה כאמור בעקבות הצעת הרכש שהגישו האחים סיידוף לכ-30% ממניות כלכלית ירושלים. ההצעה הוגשה במחיר של 7.25 שקל למניה, המשקף הנחה של 16% על מחיר מניית כלכלית ירושלים בבורסה, כך שלכאורה הוא אינו אטרקטיבי בעבור מרבית משקיע החברה.

אולם חלק מהמשקיעים, ובמיוחד אלו שרכשו בשנה האחרונה חבילות גדולות של מניות במחירים נמוכים יותר - למשל בשתי הנפקות ההון שביצעה כלכלית ירושלים או במכירת חלק ממניות בעל השליטה הקודם אליעזר פישמן ע"י בנק לאומי - עשויים למצוא את ההצעה של האחים סיידוף כאטרקטיבית עבורם, למרות המחיר שבו היא נוקבת.

כך למשל, השקיע השנה איש העסקים דוד פורר 177 מיליון שקל ברכישת נתח של כ-12% מכלכלית ירושלים במסגרת הנפקת ההון שבוצעה בפברואר ובמכירת מניות פישמן בחודש שלאחר מכן. באותה הנפקה, גם קיבל פורר 8.3 מיליון אופציות הניתנות למימוש למניות, כך שמכירת מלוא המניות יחד עם מימוש האופציות יבטיחו לו תמורה של 239 מיליון שקל ורווח מדהים של 62 מיליון שקל בתוך כחצי שנה בלבד.

גם סאמיט עצמה, השקיעה באותם מועדים 286 מיליון שקל ברכישת 19.4% ממניות כלכלית וקיבלה במקביל עוד 13.7 מיליון אופציות. כך שהיענות מלאה מצדה להצעה תשלשל כעת לקופתה 386 מיליון שקל ותייצר לה רווח של 100 מיליון שקל.

עוד שני גופים מוסדיים מורווחים בעשרות אחוזים על השקעות ענק שביצעו בהנפקות כלכלית ירושלים בשנה האחרונה. קופות הגמל של אלטשולר שחם למשל, מחזיקים בכ-9.6% מהחברה לאחר שרכשו בהנפקה במארס מניות ב-155 מיליון שקל ויחד עם האופציות שקיבלו בהנפקה, משקפת להם הצעת הרכש רווח של כ-45 מיליון שקל.

הגדילה לעשות חברת הביטוח הפניקס, שהשקיעה כבכר בהנפקה הפרטית ביצעה כלכלית בנובמבר אשתקד, והמשיכה לרכוש הן בהנפקה במארס והן במכירת המניות של פישמן. כיום מחזיקה הפניקס בכ-10.4% מכלכלית והצעת הרכש משקפת לה פוטנציאל לרווח של כ-55 מיליון שקל על השקעות של כ-165 מיליון שקל, בתוך פחות משנה.

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023