גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין מה לעשות, זה ענף מסוכן. אנשים ימותו גם בעתיד"

בכירי ענף הנדל"ן הגיעו לדיון בסוגיות הבוערות בזמן שבחניון הקורס ברמת החייל נמשכו מאמצי החילוץ; מלבד הסכנות לחיי אדם והטענות בנוגע לאיכות הבנייה, הוצגו בדיון נתונים מבהילים בנוגע לסיכון הפיננסי ולחובות העצומים שנוטלים על גבם יותר ויותר ישראלים

"הדאגה הגדולה ביותר כרגע בשוק הדיור היא שזוגות צעירים לקחו אשראי משמעותי להשלמת ההון העצמי לרכישת דירה - מלבד הלוואת המשכנתא כמובן. רצוי שבנק ישראל ינסה לאמוד עד כמה הגידול הניכר באשראי לציבור מיועד להשלמת הון עצמי לדירה. יכול להיות שהסיכון בסגמנט הזה הרבה יותר גבוה ומוחשי מהחשיפה למשכנתאות במערכת הבנקאית", כך מזהיר צח ברקי, סמנכ"ל בכיר ומנכ"ל אגף כלכלה מידע ומחקר ב-DUN'S 100.

פאנל הנדל"ן של חברת דן אנד ברדסטריט נערך בשבוע שעבר בהנחיית עורך "גלובס" חגי גולן ובהשתתפות בכירים בענף. בכירי הנדל"ן עדיין משדרים עסקים כרגיל: למרות "מחיר למשתכן" שאמור לשכנע את מחוסרי הדירה להמתין לזכייה בדירה מוזלת בהגרלות שעורכת המדינה, למרות שהמסים המוטלים על משקיעי הדירות שאמורים להותיר אותם מחוץ למשחק, הם לא מבחינים בזעזועים בשוק והביקושים עדיין כאן.

עם זאת, בפתח הדיון הזהיר כאמור ברקי כי הרכישות של הציבור נשענות יותר ויותר על חובות ולא על "כוח קנייה" מוכח ואיתן. לא מדובר רק ב-75% משכנתא (מגבלת בנק ישראל), אלא גם במימון ההון העצמי שמביא כביכול הרוכש מהבית.

בשנת 2006 הסתכם האשראי שניתן לציבור, שאינו משכנתאות, ב-74 מיליארד שקל. בסוף שנת 2012, עת חלו המגבלות של בנק ישראל על גובה המשכנתאות (עד 75% משכנתא לרוכשי דירה ראשונה, עד 70% למשפר דיור, עד 50% לרוכש דירה נוספת), סך האשראי הנ"ל עמד על 122 מיליון שקל.

כיום, ההלוואות שנטל הציבור שאינן במשכנתא עומדות על 156 מיליארד שקל - תוספת של 34 מיליארד שקל בתוך פחות מ-4 שנים, עלייה חדה של 28% בהיקף האשראי, שכוונה בעיקר לגיוס הון ראשוני לרכישת דירות.

ברקי הזכיר כי קיים פעם עצום בין העלייה בשכר העבודה הממוצע במשק בעשור האחרון לבין העלייה במחירי הדירות. "מאז 2006, עת החלו עליות המחירים המשמעותיות, עלו מחירי הדירות בלמעלה מ-100%. לעומת זאת, השכר הממוצע עלה לפי הלשכה המרכזית לסטטסטיקה בכל אותה תקופה ב-8% ריאלית בלבד. זהו פער מדאיג, שמסביר את הצורך בלקיחת הלוואות יקרות שמעמיסות על הציבור, מעבר לנטל המשכנתא".

בפועל, הבנקים והגופים הפיננסיים אינם מספקים מידע של ממש על התכלית של אותן ההלוואות "שאינן לדיור". כלומר, יכול להיות שמדובר בהלוואות לחתונה, לטיולים, למכוניות ולשיפוצים - אלא שהסבירות לעלייה כל כך משמעותית באשראי לתחומים הללו היא אפסית. רק בתחום הנדל"ן היתה עליית מחירים מטאורית, בשילוב ההגבלות מאז שנת 2012, שדחקו לפינה רבים מרוכשים הדירות.

"יתפשרו על האיכות"

"מדובר על זוגות שפדו כספי פיצויים, קופות גמל ופנסיות, ובמקביל נטלו הלוואות מהבנקים ומחברות האשראי, על מנת להגיע לאותו הון ראשוני של 25%. זה בהחלט נתון שקשה להתעלם ממנו", מסביר ברקי.

הפאנל נערך בעיצומם של נסיונות ההצלה בחניון שקרס ברמת החייל בתל אביב. מכיוונם של הקבלנים ואנשי הנדל"ן, מעט לא נעים לומר, האסון ברמת החייל הוא עוד כדור בתחמושת אותה הם יורים לעבר הממשלה ומשרד האוצר.

לדברי היזם יגאל דמרי, כל השיח על מחדלים ופחד מבנייה של קבלנים בישראל, אינם ראויים והם רחוקים מהמציאות. "מי שעומד מהצד נחרד. אבל זה פשוט לא נכון. מי שבונה דואג לפיקוח של עצמו ומחובתו של כל קבלן לעשות זאת. למרות זאת, אין מה לעשות ואנשים ימותו גם בעתיד. זה ענף מסוכן. מדינה שבה משלמים מסים צריכה להעסיק 1,000 מפקחי בטיחות בענף, ולא 17".

יו"ר לשכת השמאים, אוהד דנוס, יישר קו עם הקבלנים. "אני לא מאשים את הקבלנים שחוסכים בעלויות, ובאופן כללי הענף מתנהל טוב. יכול להיות שאיכות הבנייה פחות טובה מלפני עשר שנים, אבל האצבע המאשימה צריכה להיות מופנית אל המדינה ולא אל הקבלנים".

לדברי האדריכל משה צור, החיסכון היום בולט במיוחד במכרזים לפרויקטים ציבוריים. "רואים באופן ברור שיש ציון גבוה במכרז לקריטריון המחיר, והאיכות מופיעה כנוצות של טווס. התוצאה היא שנבחרים התכנון והביצוע הפחות טובים, ואנשים לא מבינים שאיכות שווה כסף".

דמרי הזהיר כי "מי שהולך להכשיל את איכות הבנייה עוד יותר זו המדינה עצמה, עם תוכנית מחיר למשתכן". מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון, נותנת לקבלנים להתחרות על מחיר הזול ביותר למ"ר בנוי (ולא על מחיר הקרקע הגבוה ביותר, כפי שהיה במכרזים עד כה). לדברי דמרי, שנמנע עד כה מלהשתתף באותם מכרזים, הקבלנים באותם מכרזים בהכרח "יתפשרו על איכות".

גם עו"ד צבי שוב הזהיר מפני ההשלכות של תוכנית מחיר למשתכן: "ברגע שעלות הבנייה היא זו שמשחקת את התפקיד העיקרי, מאחר והמחיר והמכירות התבצעו ונקבעו מראש, זה יכול להשפיע באיזשהו שלב על הביצוע. כשחברות מתחרות על מחיר נמוך - זה קורה".

האם מחיר למשתכן לפחות תגשים את ייעודה, ותוריד מחירים? מטבע הדברים, אנשי הנדל"ן שמייצגים אינטרס מאוד ברור לא ממש מאמינים בכך.

"בלי קשר לנושא החניון ולחברת דניה סיבוס, הענף נמצא באובר קיבולת מבחינת ביצוע", טענה דניאלה פז ארז, מנכ"ל חברת פז כלכלה והנדסה. לדבריה, מספר היחידות הנבנות בשנה עלה בעשור האחרון מאזור 30 אלף יח"ד בשנה לכיוון ה-50 אלף יח"ד. "יש צורך אמיתי להכפיל את כמות המהנדסים, הקונסטרוקטורים, מנהלי העבודה וכמובן הפועלים. בלית ברירה, במציאות הנוכחית, יש מצבים שנאלצים לעגל פינות ואנו רואים את זה בשטח".

מנכ"ל שיכון ובינוי, תמיר דגן, סבור כי מחיר למשתכן תרמה דווקא לעליית מחירים. "פתאום הסבתא שעברה לבית האבות ואין לה דירה עשר שנים, נכנסת למעגל של רוכשי הדירות. יש לא מעט אנשים שבכלל לא תכננו לקנות, אבל גם הם רוצים לקבל את ההנחה שמציעה המדינה באותן דירות".

גם מנכ"ל אשדר, ארנון פרידמן, סבור שנתח לא מבוטל מאותם 60 אלף ישראלים שהוציאו תעודת זכאות ונכנסו לביקושים ולהגרלות של מחיר למשתכן, לא תכננו בכלל לרכוש דירה.

פרידמן: "יש צעירים שבכלל לא רצו לרכוש דירה, אבל יש להם עכשיו אפשרות, כי הם זכאים. זה הכניס עוד סקטור לביקושים - אלו אנשים שרוצים להנות מההטבה שמעניקה המדינה.

"אשדר בונה גם במסגרת תוכנית מחיר למשתכן וגם במסגרת פרויקטים רגילים בשכונות שבהן מתוכננות דירות בתוכנית זאת - ודווקא שם רואים עליית מחירים בפרויקטים רגילים, והדבר מצביע על חוסר אפקטיביות של התוכנית".

דמרי, שמתגורר בעיר נתיבות, תהה מדוע המדינה לא מעדיפה להשקיע את אותם הכספים (תוכנית מחיר למשתכן מוערכת תקציבית בעלות של מיליארדים שקלים מדי שנה לקופת המדינה, בעיקר בשל אובדן הכנסות מקרקע וממסים) לטובת פיזור האוכלוסייה בישראל.

דמרי: "מה ההיגיון לתת מענק של 300 אלף שקל לזוג צעיר שעובר לגור ליד צומת גלילות או בראשון לציון? המדינה משקיעה 2-3 מיליארד שקל שיכלו להינתן במדרגות של מענקים במקומות שונים בפריפריה - זה היה מדרבן זוגות צעירים לעבור לשם".

"טיפה בים"

לדברי דנוס, "תוכנית מחיר למשתכן נמצאת עכשיו בדיוק באותו מקום שנמצאה בעבר תוכנית מע"מ אפס. זו תוכנית שנהגתה בטעות והציבור משלם עליה. רק 3,000 דירות שווקו - זאת טיפה בים, ועובדה שהקבלנים מצביעים ברגליים ורוכשים קרקעות פרטיות במחירים גבוהים. השוק בכיוון של המשך עליות מחירים", טוען דנוס.

דמרי: "אני אגלגל את המס החדש על השוכרים"

תמיר דגן הגיע לפאנל לאחר זכייה של חברתו, שיכון ובינוי, במכרז להקמת 279 יח"ד להשכרה בירושלים. הפרויקט הוא חלק מיוזמת החברה הממשלתית "דירה להשכיר", שקמה עוד בימי הר האוצר הקודם יאיר לפיד, עם הבטחה להקים בישראל 150 אלף דירות להשכרה ארוכת טווח בתוך עשור על ידי חברות גדולות וגופים מוסדיים.

לדברי דגן, מדובר בדוגמא להתנהלות הבעייתית של הממשלה: "לפיד הצהיר לפני 4 שנים על 150 אלף דירות להשכרה. איפה הן? היום יש אולי 1,000 דירות". פז ארז הדגישה כי היעדר שוק מוסדי ואמין בענף השכירות תורם למשבר הנדל"ן: לדבריה, מגורים בדירה מושכרת כיום לא נחשב לקורת גג הוגנת. "כל שנה יכולים להוציא אותך מהדירה ולעלות את שכר הדירה. אם המהלך של כניסת קרנות הריט ושיכון ובינוי לענף הזה יצליח, גם תהיה למשקיעים אלטרנטיבה להשקעה בנדל"ן באופן שונה".

יחד עם זאת, דמרי ניצל את סוגיית הדיור להשכרה כדי להתנגח בתוכנית להטלת מס חדש על בעלי 3 דירות ויותר (עד 18 אלף שקל לדירה), תוכנית שכבר אושרה בממשלה ומופיעה בחוק ההסדרים. לדבריו, בזמן שהמדינה רוצה להקים 150 אלף דירות להשכרה, היא פוגעת בידה השנייה באלה שכבר משכירים דירות - "מה זה משנה מאיפה מגיעות אותן דירות להשכרה, מחברות או מאנשים פרטיים. דירה זה דירה, ובדירות שנמצאות בבעלותי אני בוודאי אגלגל את המס החדש על השוכרים".

כשמאי מקרקעין, ציין דנוס כי הנתונים מצביעים על עלייה במחירי השכירות, אם כי היא מתונה יותר מעליית מחירי הדירות. להערכת דנוס, "המס על הדירה השלישית ללא ספק יביא לזינוק מחירי השכירות ויפגע בזוגות הצעירים".

חשוב לציין כי מתוך כ-600 אלף דירות מושכרות בישראל, כ-80 אלף דירות בלבד נמצאות בידי בעלים שייפגעו מהגזירה החדשה (כ-50 אלף ישראלים בעלי 3 דירות ויותר), מה שהוביל את אנשי האוצר למסקנה שלא תהיה השפעה רוחבית על מחירי השכירות.

"האמירה של אביגדור יצחקי תוקעת את תמ"א 38 לשנה לפחות"

דניאלה פז ארז מצאה נקודת אור בולטת במכרזי מחיר למשתכן. לדבריה, "מתוכנית מחיר למשתכן צמח משהו טוב, והוא ההתעוררות המטורפת של התחדשות עירונית - פינוי בינוי ותמ"א 38". בעבר, לדבריה, היתה ההתחדשות העירונית פחות אטרקטיבית לחברות הנדל"ן שהעדיפו ליטול חלק בשיווק הקרקעות שהוציאה המדינה (רשות מקרקעי ישראל). כעת, כשמרבית המכרזים יוצאים אך ורק במסלול מחיר למשתכן, יזמים וקבלנים "נאלצים" לחזור למרכזי הערים ולבנות בשכונות הוותיקות.

אבל למרות האופטימיות של פז ארז, חברי הפאנל התעוררו לעוד שינוי קרוב בכללים של תוכנית תמ"א 38, תוכנית המתאר שנועדה מראש לחזק מבנים מפני רעידות אדמה (באמצעות מתן זכויות בנייה נוספות) ושהפכה כבר מזמן לתוכנית להשבחת מבנים ולחלק מפיתרון מצוקת הדיור. יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי הציג יום קודם לכן במועצה הארצית לתכנון ובנייה את תוכניתו החדשה, ולפיה תמ"א 38 תאפשר הכפלת השטח הקיים פי שלושה (התייחסות של יצחקי עצמו, ראו בעמ' 20).

"אמירה כזו של יצחקי תוקעת את התחום לשנה לפחות", אמר תמיר דגן, מנכ"ל שיכון ובינוי. לדבריו, בעלי דירות יבקשו להמתין לעוד זכויות ועוד הקלות, ודבר לא יקרה.

לדברי דנוס, המדינה צריכה לסבסד 100 אלף שקל לכל יח"ד שתיווצר בהתחדשות עירונית, "במקום התקציבים שהיא מפנה למחיר למשתכן".

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה מעורבת בוול סטריט; מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס שברו שיאים

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל