Ggroup מקבוצת בלושינסקי אחזקות – מגזין הנדל"ן
לוגו ג'גרופ לוגו גלובס
לכתבה הקודמתכיצד הפכו מזגנים מיני מרכזיים לפתרון המיזוג המוביל? לכתבה הבאהכלים שלובים: כשאדריכלות פוגשת את צרכי הדיירים

מכל מקום: בין הנוף הפתוח למרחב הבנוי

"המונח מגרש ריק, לוח חלק, אינו קיים". אדריכלות תלוית מקום מפגישה בין צרכי הלקוח לגורמים הסביבתיים ומציעה סגנון בנייה ייחודי ויוצא דופן
קורן דור - 21.12.2016, 09:58
כשהמוסיקה
כשהמוסיקה פוגשת את הנוף במבשרת ציון / הדמיה: בונסאי

הכתבה בשיתוף נוימן חיינר אדריכלים

"המונח מגרש ריק, לוח חלק, אינו קיים", אומרים יפתח חיינר ושרון נוימן, הבעלים של משרד נוימן חיינר אדריכלים המתמחים בבנייה רוויה, מלונאות, וילות ומבני ציבור. לדברי השניים, "לכל פרויקט יש קונטקסט אורבני עכשווי וגם עתידי, קונטקסט נופי קרוב ורחוק, קונטקסט היסטורי ותרבותי וכמובן גם קונטקסט פיזי: פרופורציית המגרש, שטחו, טופוגרפיה, סוג קרקע, צמחיה, אקוסטיקה, אקלים ומיקום במרחב ביחס לרוחות השמיים. כאדריכלים, אנחנו מחויבים להבין, להגיב וליצור פרויקט שהוא רב שיח פורה בין דרישות הפרוגרמה של המזמינים, נתוניו הייחודיים של המגרש ונתוני התב"ע (תכנית בנין עיר)".

מאחר והלקוחות שונים והמגרשים שונים, גם על הפרויקטים כולם להיות שונים וספציפיים. "כל פרויקט מחייב חשיבה מחדש, מחקר מעמיק, גיבוש קונספט ייחודי בהתאם לתנאים הפרוגרמתיים והפיזיים, ופיתוח של אותו קונספט באופן רגיש וגמיש - הגמישות מטרתה רלוונטיות ואיכות לאורך זמן", מסבירים נוימן וחיינר. לפניכם חמישה פרויקטים שמשקפים "אדריכלות תלוית מקום" באמצעות אלמנטים שונים בתכנון האדריכלי של מבנה.

בית מלון ומרכז מבקרים במושב רמות

הפרויקט הוקם מתוך התייחסות רגישה לטופוגרפיה, לרוחות השמיים, לאקלים הייחודי ולנוף עוצר הנשימה של הכנרת. התוצאה היא פירוק לשלושה אגפים: מרכז מבקרים שחלקו מתחפר בהר והוא ממוקם בצורה אופטימלית ביחס לרוחות השמיים, מפנה חזית רחבה לדרום, בעוד ההר מייצר בידוד תרמי. אגף שני, המלון, שמקבל טוויסט בהעמדה ומשקיף לעבר הכנרת, כאשר ביניהם מתווך הבוסתן - פטיו ובו צמחיה מקומית.

שלושת האגפים נארזו במעטפת פונקציונלית של "ארגזים", אשר שואבת את השראתה ממפעל האריזה הסמוך. אותם ארגזים של פעם מספקים, מעבר להיבטים טכניים של בידוד והצללה, שפה יחודית וממתגת, ומהווים ביטוי מודרני של חזית דיגיטלית מפוקסלת. נדבך מרכזי נוסף, שחייב לימוד קפדני של האתר ותכנון מדויק לאורך כל תהליך התכנון , היה דרישת המזמין לכך שהבניין יתפקד כמאופס אנרגיה. כלומר, בניין המייצר לאורך השנה יותר חשמל ממה שהוא צורך. מדובר בדרישה מאתגרת בכל פרויקט, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במרחב בילוי בו החיסכון באנרגיה אסור שיפגע בחווית הארוח.

מלון מאופס אנרגיה ברמות / הדמיה: בונסאי
מלון מאופס אנרגיה ברמות / הדמיה: בונסאי

בית מלון ברחוב ברנר 14 בתל אביב

מלון זה תוכנן במשרד יואב מסר אדריכלים, כאשר אדריכל יפתח חיינר היה האדריכל האחראי על הפרויקט. המלון תוכנן בקונטקסט האורבני של לב תל אביב ולדברי חיינר, כאשר ניגשו לתכנן אותו עמדה במקום הספרייה האידית שהיוותה מקור השראה. "הרפרנס ההיסטורי הוביל לייצוג אדריכלי של מבנה, שתוכנן כערימה של ספרים. הביטוי הצורני מהווה פרשנות מודרנית למבני הבאוהאוס של העיר הלבנה וחולק איתם קווים נקיים, חלוקה נפחית ברורה ושימוש באור וצל כמרכיב אסטטי. כלפי הרחוב בחרנו להחצין חזיתות פתוחות ומזמינות, כאשר לעבר השכנים הצמודים יצרנו פרטיות ואינטימיות", מסביר חיינר.

בניין מגורים בברנר, יואב מסר אדריכלים, אדריכל אחראי: יפתח חיינר  הדמיה: itstudio
בניין מגורים בברנר, יואב מסר אדריכלים, אדריכל אחראי: יפתח חיינר הדמיה: itstudio

הצעה לקונסרבטוריון במבשרת ציון

מדובר בהצעה תכנונית שהוגשה על ידי נוימן חיינר בשיתוף גל קרני במסגרת תחרות. המגרש ממוקם כחלק מרצף תכנוני עתידי של ציר אורבני, ופונה לעבר נוף פתוח ובו חורש טבעי ונחל מתפתל. ההצעה שמה דגש על מערכת תנועה פשוטה, על גמישות תכנונית שתאפשר גדילה עתידית, על המתח בין הנוף הפתוח לבין המרחב הבנוי ועל הרצון לייצר תחושת דינמיות במקביל לתחושה של אינטימיות. מקור ההשראה לשפה העיצובית הוא החמשה - חמשת הקווים שמגדירים את מרחב כתיבת התווים. הקונסרבטוריון מגיב לטופוגרפיה בעדינות ומפנה מבט מיטבי אל הנוף.

בית פרטי במושב עין איילה

הבית ממוקם בסמיכות לנוף חקלאי של מטעי בננות ומשקיף לעבר הנוף הטבעי הפתוח של הר הכרמל. בתכנונו הושם דגש על יצירת מרחב זורם בין חללי הפנים ובין פנים לחוץ. הנוף נשקף מכל חללי הבית, מבעד לחלונות גדולים המטשטשים את גבולות המרחב הבנוי, בדגש על חופש תנועה בקומת הקרקע. במקומות מסוימים אשר נבחרו בקפידה, הוחלט דווקא על בניית מסגרות בנויות במטרה להכווין מבטים, להדגיש את הקונטקסט הנופי וגם לתת תחושת אינטימיות.

הבית שמחבר בין חוץ לפנים בעין איילה / צילום: עמית גושר
הבית שמחבר בין חוץ לפנים בעין איילה / צילום: עמית גושר

בית פרטי בהרצליה

האתגר המשמעותי בפרויקט זה היה הפער העצום בין נתוני המגרש לדרישת המזמינים. "המגרש הוא צר וארוך מאד, חצי מדו-משפחתי, עם חזית ארוכה למזרח, בעוד הזוג מבקש בית ירוק כהה - אקולוגי", מסבירה נוימן. "באמצעות פתרון מקורי של חלוקת מימד האורך של הבית לסגמנטים וכמו דפדוף ביניהם, השגנו תאורה טבעית מדרום ומצפון, וכן איוורור מפולש כמעט לכל אגפי הבית. הבית מבטא אסתטיקה פונקציונלית, שפה עיצובית כוללת המספקת גם פתרונות טכניים".

הצד האקולוגי של אילוצי העיר בהרצליה / צילום: עמית גושר
הצד האקולוגי של אילוצי העיר בהרצליה / צילום: עמית גושר

לאתר של נוימן חיינר אדריכלים >> 

האם מס על דירה שלישית:
סה"כ השתתפו בסקר: 938
11% 5%
19% 5%
68% 5%
2% 5%

בגובה העיניים לטורי דעה נוספים

המובחרים

NEXT-URBAN -לוגו / צילום: יח"צ
מול ים - לוגו / צילום: יח"צ