גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החבר של ולדימיר

למה מעטים מאוד מתלהבים מהמינוי של רקס טילרסון?

רקס טילרסון / צילום: רויטרס
רקס טילרסון / צילום: רויטרס

כהונת מזכיר המדינה בארה"ב אינה סתם מקבילה של שר החוץ בארצות אחרות. מזכיר המדינה הוא החבר הבכיר ביותר בקבינט. אמנם המשרד הסר למרותו קטן לאין שיעור ממשרד ההגנה, או ממשרד הבריאות, או כמעט מכל משרד ממשלתי אחר. אבל היוקרה הנודפת ממנו מעמידה את מזכיר המדינה, או את המזכירה (היו שלוש ב-20 השנה האחרונות), סמוך לכתפו הימנית של הנשיא.

אתמול נודע רשמית שמו של מזכיר המדינה הבא. רקס טילרסון, הבוס של ענקית האנרגיה אקסון-מוביל, יהיה הראשון ב-225 שנה המגיע אל הכהונה הזו בלי שום ניסיון ממשלתי קודם. ניסיון לא-ממשלתי דווקא יש לו בשפע. התאגיד הרב-לאומי שבראשו הוא עומד זה 11 שנה שקול כנגד ארץ שלמה, אם לא שורה של ארצות. נשיאים, ראשי ממשלה ושרים הם בני שיחו הטבעיים. הוא מומחה במשא ומתן ובחתימת עסקאות.

והנה, ייתכן שהסנאט יסרב לאשר את מינויו, אף כי מפלגתו של הנשיא המיועד מחזיקה ברוב המושבים. הסיבה אינה חוסר ניסיון ממשלתי. בשיטה האמריקאית הנשיא ממנה פוליטיקאים לכהונות מקצועיות ואנשי מקצוע לכהונות פוליטיות. נציב שירות המדינה אינו צריך להתיר, אולי מפני שגם את מקבילו האמריקאי ממנה הנשיא על פי הרצון, או החשק, או הקפריזה.

בערך 3,000 בעלי כהונות, בכללם שרי הממשלה וסגניהם, מכהנים "על פי מידת העונג" של הנשיא. אמנם הם זקוקים לאישור הסנאט, אבל רק לעתים רחוקות האישור הזה אינו ניתן.

טילרסון רב-האנפין עשוי למעוד בדרך אל מחלקת המדינה דווקא בגלל ניסיונו הענף בזירה הבינלאומית. הוא ייצג אינטרסים פרטיים גדולי היקף, שסדרי היום שלהם וצורכיהם חצו גבולות והתקלפו מתוויות לאומיות ומנאמנויות פטריוטיות. בהנהגתו, אקסון-מוביל עשתה עסקים עם משטרים רודניים וסמכותניים, ענקיים, גדולים, קטנים וננסיים. היא התעניינה רק ב"שורה התחתונה" - וזה בדיוק מה שמביא את דונלד טראמפ להניח את שמו של טילרסון על שולחן הסנאט. הנשיא, כמו המנכ"ל, מתעניין בשורה התחתונה. הסנאט מתעניין בשאלות נוספות, כמו אינטרס לאומי ומניעים פוליטיים.

הפעם האחרונה שבה הסנאט סירב לאשר את מינויו של חבר קבינט בכיר הייתה לפני 28 שנה, בימים הראשונים של נשיאות ג'ורג' בוש האב. בוש רצה למנות סנאטור בכיר מטקסס, ג'ון טאוור, לשר ההגנה. טאוור, רפובליקאי, היה חבר בוועדת הביטחון ("השירותים המזוינים") של הסנאט.

היה אפשר לצפות, שהקירבה הקולגיאלית תועיל לו. למעשה, היא עמדה לו לרועץ, אולי מפני שפמיליאריות מניבה בוז. במקרה שלו, פמיליאריות הניבה הכרות מדוקדקת. היושב הראש הדמוקרטי של ועדת הביטחון ראה את טאוור משתכר עד אובדן החושים במהלך מסעות משותפים של חברי הוועדה לחו"ל. רק זה חסר לאמריקה, הוא אמר, שר הגנה שתוי. טאוור הבטיח שיחדל לשתות, "חוץ מכוס יין פה ושם". לא עזר לו.

הפעם האחרונה שבה סנאט בשליטת הרפובליקאים סירב לאשר מינוי בכיר של נשיא רפובליקאי במחלקת המדינה הייתה לפני 35 שנה. זה היה כאשר הנשיא החדש רונלד רייגן הציע למנות מצדד מושבע של רודנים צבאיים לכהונת סגן מזכיר המדינה לענייני זכויות האדם. זה היה מינוי כה אבסורדי, שלוועדה לא הייתה ברירה אלא לדחות אותו (http://tinyurl.com/lefever1981).

באותו הזמן הוועדה סמכה את ידיה, בחריקת שיניים, על מינויו של המשנה למזכיר המדינה, אף כי הוא לא הצליח להשיב על שאלות בסיסיות לחלוטין במהלך השימוע. "האיש הזה אינו יודע ולא כלום על מדיניות חוץ", הכריז הסנאטור הדמוקרטי, ג'וזף ביידן, לימים סגן הנשיא בממשל אובמה. "מעולם לא נתקלתי בבורות כזאת בענייני חוץ ובהיעדר הכנה", הכריז סנאטור דמוקרטי אחר, ג'ון גלן, האסטרונאוט האמריקאי הראשון, שמת בסוף השבוע שעבר בגיל 95 (http://tinyurl.com/clark-hearing-1981).

שני המינויים ההם היו ללעג ולשנינה בכל רחבי העולם, והעמידו את רייגן באור מגוחך - אבל לא הפילו אף שערה פוליטית אחת מראשו. בשנים הבאות הוא נסק אל שיאים של פופולריות ושל אפקטיביות.

מזכיר המדינה המיועד של טראמפ עשה עסקים עצומי ממדים ברוסיה ובסין, בהודו ובערב הסעודית, בצ'אד ובגיניאה המשוונית, ועוד בשורה של ארצות שמעט מאוד אנשים בוושינגטון ביקרו בהן, או שמעו עליהן, או למדו אותן. הוא אינו זקוק לשאלות בסיסיות על גיאוגרפיה ועל פוליטיקה. יש לו קשרים מסועפים בכל מקום. מכל קשריו, הקשר הרוסי הוא המטריד את מנוחתם של מבקריו.

הסנאטור הרפובליקאי מרקו רוביו ממדינת פלורידה, שהתמודד נגד טראמפ על מועמדות מפלגתם לנשיאות, אומר, כי "להיות חבר של ולדימיר", אינה מעלה שהוא רוצה למצוא במזכיר המדינה הבא. רוביו הוא חבר ועדת החוץ של הסנאט. נוהל העבודה מצריך הסכמה של הוועדה, לפני שמינוי מובא לאישור במליאת הסנאט. אם רוביו ירים את ידו נגד המינוי, ואם כל הדמוקרטים יצביעו נגדו, לא יימצא רוב.

אל נכון, מכבש של לחצים יופעל בימים הבאים על רוביו. לשונו המושחזת של הנשיא המיועד תחזור ותתגלגל. בימי מסע הבחירות הוא קרא לרוביו "מרקו הקטן", וטאטא אותו מן הזירה. הוא לא יוכל להשתמש באותה הטכניקה, גם מפני שיש הבדלים הכרחיים בין ניצחון בבחירות לבין ניהול ממשלה; וגם מפני שמשהו חמור במיוחד מונח על כפות המאזניים: אמינותו של נשיא, החשוד שהביון הרוסי עזר לו לגבור על הילארי קלינטון.

להיטותו של טראמפ לעשות עסקאות ועסקים עם העולם החיצון אינה צריכה הסברים. זה מה שהוא יודע לעשות, זה מה שהוא עשה מאז ומעולם. הוא איש הניחן במידה מוגבלת של סקרנות אינטלקטואלית ושל ידע היסטורי. משטרה הפנימי של רוסיה, או התנהגותה כלפי שכנותיה המיידיות, אינם מעניינים אותו, ממש כפי שאין הוא מתעניין במשטרן הפנימי של ארצות במזרח התיכון. הוא מציג לעצמו שאלה עיקרית אחת: מה תועלת תצמח למאזן הפיננסי של ארה"ב מיחסיה עם, השלימו את החסר.

זו דרגה של פרגמטיות, שרוב האמריקאים ימצאו מרעננת ומובנת. אבל זו פרגמטיות, המסירה כמעט כל שיקול של מוסר ושל הגינות מן הפרק. רוב המעצמות הגדולות בהיסטוריה המודרנית נהגו בפרגמטיות כזאת. אמריקה ניסתה מפעם לפעם לנהוג אחרת, ולכן עמדה לצד בעלות ברית קטנות ומוקפות אויבים, גם כאשר עמידתה לא שירתה את האינטרסים שלה.

מינוי טילרסון הוא קריאת תיגר על הסדר הפוליטי והדיפלומטי הקיים. אבל זה בדיוק מה שהבטיח טראמפ לבוחריו. הוא יחלץ את הממשלה מידיהן של האליטות המסואבות, הוא אמר, אם כי לא ציין שבדעתו לנהל אותה בעזרת אליטה של מיליארדרים ומנכ"לי תאגידים.

קשה להאמין שתנופת הפיל בחנות החרסינה של טראמפ תיבלם בוועדת החוץ של הסנאט, אך נכונו לנו בהחלט כמה ימים מעניינים מאוד בוושינגטון. זאת אומרת הרבה ימים מעניינים, כמעט 1,500 עד הבחירות הבאות, אבל מי סופר.

*** רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת